Terug
Gepubliceerd op 01/10/2024

2024_CBS_02410 - Lokaal activeringspact 2024-2025 - Indiening - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 30/09/2024 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Nadine Laeremans; Griet Smaers

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_02410 - Lokaal activeringspact 2024-2025 - Indiening - Beslissen: Goedkeuren 2024_CBS_02410 - Lokaal activeringspact 2024-2025 - Indiening - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

De Vlaamse regering heeft de ambitie om meer mensen aan de slag te krijgen en zet een werkzaamheidsgraad van 80% voorop. Om hieraan bij te dragen keurde de Vlaamse Regering de oproep van het lokaal activeringspact, goed. Deze oproep heeft tot doel om lokale besturen die extra inspanningen leveren om (equivalent) leefloongerechtigden te activeren, financieel een ondersteuning en stimulans te bieden. De Vlaamse regering stelt tijdelijk voor 2024 en 2025 extra middelen ter beschikking om de activering van (equivalent) leefloongerechtigden te stimuleren. De oproep Lokaal activeringspact 2 beoogt een hogere uitstroom naar werk van (equivalent) leefloongerechtigden op Vlaams niveau. 

Elk lokaal bestuur van het Vlaamse Gewest kan een projectvoorstel indienen voor de deadline van 15/10/2024.  Steden en gemeenten kunnen samenwerken om een dossier in te dienen zolang deze samenwerking binnen de grenzen van de Vlaamse referentieregio’s blijft. Steden en gemeenten bepalen onderling of ze als geheel willen afgerekend worden op het behalen van de doelstelling of alleen.

Een projectvoorstel bevat 3 onderdelen:

  • een uitstroomengagement
    • Het uitstroomengagement (KPI) bevat een ambitie op vlak van het aantal leefloongerechtigden die men kan en wil laten uitstromen naar werk, bovenop de Vlaamse gemiddelde duurzame uitstroom naar werk van 20%
  • een door de VDAB ondertekend en geadviseerd plan van aanpak
    • Acties die toewerken naar het vooropgestelde uitstroomengagement. Het lokaal bestuur stemt het uitgewerkte plan van aanpak af met VDAB. De acties vinden plaats tussen 1 december 2024 en 30 november 2025.
  • een kostenverantwoording op hoog niveau


Na afloop van het project dient het lokaal bestuur een inhoudelijke en financiële eindrapportering in bij de gemeenteraad. Indien het uitstroomengagement niet behaald is, wordt beschreven en gemotiveerd welke acties ondernomen zijn en waarom, ondanks de inspanningen, een vooropgestelde KPI niet behaald is. Indien het niet-behalen van het KPI te wijten is aan externe factoren of indien er substantiële vooruitgang werd geboekt in de activeringsgraad, kan er toch een uitbetaling gebeuren. In die gevallen kan je tot 50% van de financiële middelen ontvangen op basis van gemaakte kosten en een activeringsverslag. Concreet kunnen lokale besturen volgende middelen ontvangen:

  • 90% realisatie uitstroomengagement = 90% van de financiële middelen
  • 60% realisatie uitstroomengagement = 60% van de financiële middelen
  • meer dan het Vlaamse gemiddelde behalen = 50% van de financiële middelen

Argumentatie

De vooropgestelde cijfers met de daaraan gekoppelde financiering voor de lokale besturen binnen de ILV Tewerkstelling Zuiderkempen: 

Om het maximum aan financiële middelen te ontvangen, moeten er 124 bijkomende personen geactiveerd worden boven de ondergrens van 20%. Dit wil concreet zeggen dat er 235 personen duurzaam moeten doorstromen naar werk. Duurzaam doorstromen naar werk betekent in deze oproep dat er minstens 60 arbeidscontractdagen moeten zijn in een periode van 4 aaneensluitende maanden. 

Binnen regio Zuiderkempen wensen we 1 dossier in te dienen voor de 6 lokale besturen als geheel in binnen de subsidieoproep LAP 2 met een duidelijk engagement van elk lokaal bestuur om zelf minimum de ondergrens van het Vlaams gemiddelde + 1 te realiseren. De financiële middelen zullen proportioneel verdeeld worden onder de lokale besturen op basis van de gerealiseerde uitstroom binnen deze oproep. De uiteindelijk subsidiemiddelen zullen ingezet worden ter versterking op vlak van activering. Dit wordt later meer concreet gemaakt.

De 6 sociale diensten binnen ILV Tewerkstelling Zuiderkempen hebben  de ambitie om minimaal 50% van de financiering te ontvangen door minimaal 111 + 1 aantal personen, dus 112 personen, duurzaam te laten doorstromen binnen de looptijd van deze oproep. 

Uitstoomengagement

Om aanspraak te kunnen maken op het maximale budget van 1245.138,68 euro engageren OCMW Geel, Meerhout, Laakdal, Herselt, Hulshout en Westerlo zich om, in het meeste gunstige scenario, 235 leefloongerechtigden (of hun equivalent) duurzaam te laten uitstromen in de periode tussen 1/04/2024 en 30/04/2026. We gaan hierbij een uitstroomengagement aan van 124 personen duurzaam te laten uitstromen bovenop het Vlaamse gemiddelde van 20% (= 111 personen).

Plan van Aanpak

De 6 OCMW’s streven naar een maximale inschrijving van (equivalent) leefloongerechtigden bij VDAB. Op elk moment tijdens een traject binnen het OCMW waarin de maatschappelijk assistent inschat dat een inschrijving bij VDAB opportuun is, zal dit besproken worden met de cliënt.

Binnen elk OCMW gaat een maatschappelijk assistent / activeringsbegeleider intensief aan de slag met leefloongerechtigden binnen een TWE-traject om intensief te werken rond randvoorwaarden. Het doel is om de cliënt te versterken en met een goede basis een TWE-traject te beëindigen om zo sterker te kunnen starten aan een tewerkstelling binnen de reguliere economie. Op deze manier maken we een duurzame doorstroom naar werk op langere termijn mogelijk.

Binnen de regio versterken we onze cliënten op vlak van sollicitatievaardigheden. Binnen elk OCMW wordt hierop ingezet op basis van de noden van de eigen cliënten. Dit kan gaan over intensieve begeleiding, organiseren van sollicitatietraining (al dan niet in samenwerking met LIGO Kempen), het aanbieden van sollicitatiefietsen, …

In samenwerking met VDAB, GTB en verschillende vormingspartners organiseren we jaarlijks 1 jobbeurs voor OCMW-cliënten en werkzoekenden in regio Zuiderkempen. We focussen bij deze jobbeurs op duurzame tewerkstelling in regio Kempen. Tijdens de jobbeurs trachten we zoveel mogelijke lokale werkgevers aan trekken, maar zetten we ook in op ondersteuning en versterking via andere acties:

  • Informatieworkshops voor zowel werkgevers als werkzoekenden:
    1. Infosessies voor werkgevers: individueel maatwerk, artikel 60 privé, duidelijke taal op de werkvloer,…
    2. Workshops voor werkzoekenden rond competenties en solliciteren
  • Infostand VDAB, GTB, LIGO Kempen, CVO HIK, CVO EduKempen, …
  • Digi-punt voor kleine digitale vragen & CV-screening
  • Begeleiding & wegwijs naar de verschillende standjes

Daarnaast verkennen we de mogelijkheid om Job dates te organiseren op niveau van elk OCMW.

In samenwerking met verschillende partners versterken we cliënten op individueel vlak, daar waar nodig: 

  • We versterken de samenwerking met LIGO Kempen in het kader van opleidingen voor OCMW-cliënten. We zetten verder in op vormingen rond o.a. theorie rijbewijs B, communicatie, ICT voor artikel 60’ers, rekenatelier, solliciteren, … 
  • We zetten sterker in op de ondersteuning van anderstalige cliënten. In samenwerking met I-Diverso bieden we taalcoaching op de werkvloer aan. Via een taalactieplan versterken we de cliënt in de Nederlandse taal op de werkvloer. 
  • We worden in onze dagelijkse werking steeds meer geconfronteerd met verslavingsproblematieken bij onze cliënten. Verslaving kan een duurzame tewerkstelling in de weg staan. We werken samen met de verslavingskoepel om cliënten inzicht te doen krijgen in hun verslaving en helpen hen op verder op weg. 
  • Naast verslavingsproblematieken, merken we dat er vaak ook een psychische kwetsbaarheid aanwezig is. We werken samen met een eerstelijnspsychologe vanuit CCG Kempen om deze doelgroep te ondersteunen, te versterken en verder op weg te helpen.

Tot slot maken we maximaal connectie met lopende subsidieprojecten in onze regio om cliënten te versterken vb. via het project Digibank Zuiderkempen op vlak van digitaliserering en via het lokaal partnerschap KANZ voor cliënten met een multiproblematiek waarbij een integrale dienstverlening op maat van de deelnemer noodzakelijk is.



Kostenverantwoording:

Personeelskosten – 73.000 euro

Personeelsinzet op niveau per lokaal bestuur:

  • Stad Geel: 0,6 VTE activeringbegeleiding
  • Gemeente Meerhout: 0,1 VTE arbeidstrajectbegeleiding
  • Gemeente Laakdal: 0,2 VTE Arbeidstrajectbegeleiding
  • Gemeente Herselt: 0,2 VTE Maatschappelijk assistent: leefloon
  • Gemeente Hulshout: 0,2 VTE Arbeidstrajectbegeleiding
  • Gemeente Westerlo 2 x 0,2 VTE Maatschappelijk assistent

 Werkingskosten – 40.000 euro

  • Verslavingszorg in samenwerking met CAW De Kempen
  • Psychologische ondersteuning in samenwerking met CCG Kempen
  • Ondersteuning cliënten op individueel vlak: Sollicitatietraining, Taalcoaching, Opleidingen, … 

 Overhead (10%) – 11.300 euro


Het uitgewerkte plan van aanpak wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de provinciaal directeur van VDAB. 



Fasering


15/10/2024 - 12u00
Deadline voor het indienen van projectvoorstel
01/12/2024 - 30/11/2025
Goedgekeurde acties moeten binnen deze periode gebeuren om subsidiabel te zijn
01/01/2026-30/06/2026  
Voorlegging gemeenteraad inhoudelijke en financiële afrekening activiteiten. Om de volledige instroom aan leefloongerechtigden van 1 jaar looptijd mee te hebben, is het nodig om met de rapportering te wachten tot minstens 3 maanden na start van de acties, aangezien metingen per kwartaal plaatsvinden (de laatste meting is dus in april 2026)
30/09/2026Deadline voor het indienen van je kosten (facturen), via het voorziene template en met bijhorende bewijsstukken.


Adviezen

Visum Gunstig advies

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad tekent in op de Vlaamse oproep "Lokaal activeringspact 2024-2025" samen met de 6 lokale besturen binnen de ILV Tewerkstelling Zuiderkempen met een uitstroomengagement van 124 personen voor een maximale subsidie van 124.138,68 euro.

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 2

Het college van Burgemeester en schepenen gaat akkoord om 1 projectvoorstel in te dienen binnen de Vlaamse oproep "Lokaal activeringspact 2024-2025" samen met de 6 lokale besturen binnen de ILV Tewerkstelling Zuiderkempen met een uitstroomengagement van 124 personen voor een maximale subsidie van 124.138,68 euro.