Terug
Gepubliceerd op 25/01/2024

2024_CBS_00090 - RUP Kernversterking: goedkeuring start- en procesnota - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 22/01/2024 - 12:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Griet Smaers

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_00090 - RUP Kernversterking: goedkeuring start- en procesnota - Beslissen: Goedkeuren 2024_CBS_00090 - RUP Kernversterking: goedkeuring start- en procesnota - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

In het beleidsplan ruimte Geel, dat op 16 december 2021 definitief werd vastgesteld door de gemeenteraad, is de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan ‘meergezinswoningen’ als mogelijke actie opgenomen om een sturend beleid te kunnen voeren omtrent de ontwikkeling van meergezinswoningen. Dit om te voorkomen dat in rustige woonstraten in het centrum, aan de steenwegen in de dorpskernen of in de woonlinten in de open ruimte bijkomend appartementen worden gerealiseerd en om de groei van het aantal woningen in Geel te kunnen sturen. Vanuit de nota ‘Sturend instrument meergezinswoningen’ werd geconcludeerd dat een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) het beste instrument is om een sturend beleid te kunnen voeren.

Vanuit de dienst Vergunningen werd aangegeven dat er voor de beoordeling van aanvragen tot omgevingsvergunning, niet alleen behoefte is aan een beleidskader voor meergezinswoningen maar ook voor verdichting aan de hand van eengezinswoningen waarbij in kaart wordt gebracht welk type bebouwing (vrijstaande, gekoppelde of gegroepeerde bebouwing) op welke locatie mogelijk is.

Deze opgave kan best benaderd worden vanuit een kernversterkend verhaal en niet vanuit het probleem ‘meergezinswoningen’ of vaak gebruikte term ‘verappartementisering’. Vandaar werd er voor gekozen om een RUP ‘Kernversterking’ op te maken in plaats van een RUP ‘Meergezinswoningen’. Belangrijk hierbij is dat kernversterking niet noodzakelijk verdichting is, maar kwalitatieve en selectieve verdichting kan wel bijdragen tot een kwalitatieve leefomgeving in de (stads)kern.

Het nieuw op te maken RUP zal niet alleen van toepassing zijn op de kernen zelf maar ook op de woongebieden die buiten de kernen zijn gelegen. Het is zeker ook de bedoeling  om vast te leggen dat er in bepaalde rustige woonstraten in het centrum en de dorpskernen en in de woonlinten in de open ruimte niet kan verdicht worden en geen appartementen kunnen gebouwd worden. Met het nieuwe RUP zullen we dus een verordend instrument hebben om vergunningsaanvragen te kunnen weigeren voor meergezinswoningen op locaties waar deze niet gewenst zijn. 

Bij de opmaak van het nieuwe RUP wordt er goed afgestemd met de nieuwe bouwcode die in opmaak is. De bouwcode heeft als doel de gehele leef- en beeldkwaliteit, alsook klimaatrobuustheid, … te verhogen. Specifieke voorschriften rond de leefkwaliteit zullen dus in de bouwcode worden opgenomen en gelden over het volledige grondgebied. Er zal tijdens het verdere proces goed bekeken worden welke bepalingen best in de stedenbouwkundige voorschriften van het RUP worden opgenomen en welke zaken beter worden opgenomen in de nieuwe bouwcode. Studiebureau Voorland, dat werd aangesteld voor de opmaak van de bouwcode, wordt dan ook nauw betrokken bij de opmaak van het RUP Kernversterking.

Voor de opmaak van het RUP Kernversterking wordt beroep gedaan op de raamovereenkomst met BUUR Part of Sweco voor ontwerpmatige, juridische, financiële en participatieve ondersteuning. Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 13 februari 2023 gevraagd om de opmaak van het RUP Kernversterking op te starten, keurde hiervoor het voorgestelde plan van aanpak van BUUR Part of Sweco goed en gunde de opdracht aan BUUR Part of Sweco.

Het beleidsoverleg nam op 13 oktober 2023 kennis van het vooronderzoek en de draftversie van de startnota en procesnota van het RUP Kernversterking. 

Het college van burgemeester en schepenen nam in zitting van 4 december 2023 kennis van de aangepaste start- en procesnota van het RUP Kernversterking en vroeg om de opmerkingen van de dienst Stadsontwikkeling over te maken aan bureau BUUR Part of Sweco om deze te verwerken tot een finale versie van de startnota en aangepaste procesnota en deze vervolgens ter goedkeuring voor te leggen tijdens een volgende zitting van het college en een publieke raadpleging met een infomarkt te organiseren.

Argumentatie

In de startnota wordt eerst de aanleiding van de opmaak van het RUP Kernversterking uiteengezet en de ruimtelijke, juridische en planningscontext opgenomen. Vervolgens wordt de ontwikkelingsvisie en de aanzet tot het RUP besproken. De beschrijving van de alternatieven en M.e.r.-screening maken ook deel uit van de startnota.

De procesnota is een aparte, op zichzelf staande nota die het volledige planningsproces omschrijft, zowel hoe het proces wordt gepland als hoe het effectief wordt uitgevoerd. Het is dus een evolutief document met louter toelichtende waarde waarop geen inspraak mogelijk is. De procesnota omvat ondermeer het verwachte besluitvormingsproces en de wijze van communicatie en participatie.

De startnota en procesnota vormen de aanzet van de RUP procedure en geven een weergave van het verloop van het planningsproces. Na vrijgave van de startnota door het college van burgemeester en schepenen voorziet het decreet minstens in een raadpleging van de bevolking over de startnota gedurende 60 dagen en één participatiemoment. 

Bureau BUUR Part of Sweco heeft de opmerkingen van de dienst Stadsontwikkeling bij de vorige versies van de start- en procesnota verwerkt tot een finale versie van de startnota en aangepaste procesnota van het RUP Kernversterking.

Na goedkeuring van de finale versie van de startnota en aangepaste procesnota van het RUP Kernversterking, wordt door de dienst Stadsontwikkeling voorgesteld om de publieke raadpleging over de startnota te organiseren van 4 maart tot 2 mei 2024 met een infomarkt op 14 maart 2024.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen keurt de finale versie van de startnota en de aangepaste versie van de procesnota van het RUP Kernversterking goed en vraagt aan de dienst Stadsontwikkeling om de publieke raadpleging over de startnota op te starten en een infomarkt te organiseren.