UITERSTE BESLISSINGSDATUM VOOR DIT DOSSIER: 27/1/2024
Verslag van de omgevingsambtenaar
Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2023110479
Dossiernummer gemeente: 202300432
De gemeente Geel heeft op 27 september 2023 een aanvraag ontvangen voor het uitbreiden van een opslagplaats. De aanvraag werd op 28 november 2023 volledig en ontvankelijk verklaard.
Gegevens van de aanvrager
Dams BVBA gevestigd Parklaan 24 te 2300 Turnhout en de heer Werner Vermeer wonende Pathoekeweg 88 te 8000 Brugge
Gegevens van de ligging
Administratieve ligging: Herentalseweg 44
Kadastrale ligging: afdeling 3 sectie B nrs. 11K, 313C en 313A
Verslag
Ligging volgens de plannen van aanleg, uitvoeringsplannen, verkavelingen.
De aanvraag is volgens het gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd op 28 juli 1978 gelegen in:
agrarisch gebied
De agrarische gebieden zijn bestemd voor de landbouw in de ruime zin. Behoudens bijzondere bepalingen mogen de agrarische gebieden enkel bevatten de voor het bedrijf noodzakelijke gebouwen, de woning van de exploitanten, benevens verblijfsgelegenheid voor zover deze een integrerend deel van een leefbaar bedrijf uitmaakt, en eveneens para-agrarische bedrijven. Gebouwen bestemd voor niet aan de grond gebonden agrarische bedrijven met industrieel karakter of voor intensieve veeteelt, mogen slechts opgericht worden op ten minste 300 m van een woongebied of op ten minste 100 m van een woonuitbreidingsgebied, tenzij het een woongebied met landelijk karakter betreft. De afstand van 300 en 100 m geldt evenwel niet in geval van uitbreiding van bestaande bedrijven. De overschakeling naar bosgebied is toegestaan overeenkomstig de bepalingen van artikel 35 van het Veldwetboek, betreffende de afbakening van de landbouw- en bosgebieden.
industriegebied
De industriegebieden zijn bestemd voor de vestiging van industriële of ambachtelijke bedrijven. Ze omvatten een bufferzone. Voor zover zulks in verband met de veiligheid en de goede werking van het bedrijf noodzakelijk is, kunnen ze mede de huisvesting van het bewakingspersoneel omvatten. Tevens worden in deze gebieden complementaire dienstverlenende bedrijven ten behoeve van de andere industriële bedrijven toegelaten, namelijk: bankagentschappen, benzinestations, transportbedrijven, collectieve restaurants, opslagplaatsen van goederen bestemd voor nationale of internationale verkoop.
Ligging volgens BPA + bijhorende voorschriften :
De aanvraag is niet gelegen in een bijzonder plan van aanleg.
Ligging volgens RUP + bijhorende voorschriften :
De aanvraag is volgens het ruimtelijk uitvoeringsplan Hezeschrans goedgekeurd op 4 juli 2013gelegen in lokaal bedrijventerrein
De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling
Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag
De aanvraag is gesitueerd in een ruimtelijk uitvoeringsplan. De aanvraag dient getoetst te worden aan de bepalingen van het ruimtelijke uitvoeringsplan.
Overeenstemming met dit plan
De aanvraag is in overeenstemming met dit plan en met de stedenbouwkundige voorschriften.
Afwijkings- en uitzonderingsbepalingen
Niet van toepassing.
Verordeningen
gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - inzake parkeren en stallen van auto's en fietsen goedgekeurd op 25 juni 2018.
gewestelijke stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid goedgekeurd op 5 juni 2009.
algemene bouwverordening inzake weekendverblijven goedgekeurd op 8 juli 2005.
gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen en vertraagde afvoer van hemelwater goedgekeurd op 23 juni 2006.
algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer goedgekeurd op 29 april 1997.
gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - basisverordening goedgekeurd op 12 mei 2012.
gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - verkavelingen goedgekeurd op 12 mei 2012.
Volgende vergunningen en/of weigeringen werden verleend:
De aanvraag betreft het uitbreiden van een bestaande opslaghal (self storage).
De aanvrager wenst de bestaande opslaghal achteraan en rechts uit te breiden. Hiervoor wordt de bestaande verharding op deze plaats verwijderd.
Om de uitbreiding aan te sluiten op het bestaande gebouw worden bepaalde gevelopeningen in de rechterzijgevel en deels in de achtergevel dichtgemaakt en worden er nieuwe openingen voorzien om toegang te kunnen verschaffen van het bestaande naar het nieuwe gedeelte.
De materialen van het bestaande gebouw zijn: Aluminium schrijnwerk grijs en geel, geprofileerde geïsoleerde stalen beplating, betonplint grijs geschilderd.
De materialen van het nieuwe gedeelte: buitenschrijnwerk in aluminium donkergrijs, geïsoleerde panelen in beton grijs/donker grijs, dorpels en deksteen in blauwe hardsteen, industriële sectionaalpoort donkergrijs, Aluminium dakrandprofiel donker grijs.
Het nieuwe deel wordt ingeplant op 7 meter van de rechter perceelsgrens in functie van de brandveiligheid.
De bouwhoogte bedraagt 7 meter, de brandwerende wand tussen het bestaande deel en het nieuwe deel is 8 meter hoog.
Het vloerpeil bevindt zich 30 cm boven as van de weg.
Er worden enkele deuropeningen voorzien om toegang te verschaffen van het bestaande naar het nieuwe gedeelte.
Kantoorruimte in het gebouw is in totaal 137,41 m² groot.
De verhardingen worden aangelegd in betonklinkers, nieuwe straatkolken worden aangesloten en worden afgevoerd naar de wadi, onverharde oppervlakten worden gehandhaafd als groenzone en bestaande draadafsluiting wordt behouden. Eventueel worden volgens de nota vernieuwd in samenspraak met de aanpalenden.
De wadi wordt aangelegd links van het perceel met een diepte van 30 cm, een oppervlakte van 922 m² en een volume van 276600 liter.
De bestaande 13 parkeerplaatsen blijven behouden. De afmetingen van de parkeerplaatsen bedragen 2,5m x 6m. Volgens de beschrijvende nota worden er geen bijkomende parkeerplaatsen voorzien, omdat dit voor het huidige project er al te veel zijn. Dit zijn opslagruimtes, waar sporadisch iets gebeurt. Het is ook gangbaar dat er dan even voor de rolpoorten wordt geparkeerd op te laden en lossen.
Bestelwagens en lichte- of kleine vrachtwagens hebben de mogelijkheid om te laden en lossen op de site. Het verkeer van de site zal hierdoor geen hinder geven op de openbare weg. Volgens de aanvraag zijn de nodige draaicirkels voorzien voor de brandweer en kan er volledig rond de site gereden worden.
Vooraan het nieuwe gedeelte wordt een fietsenstalling voorzien voor 23 fietsen door middel van beugels.
De aanvraag werd getoetst aan de criteria van artikels 11 t.e.m. 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
De aanvraag moet niet openbaar gemaakt worden. De vereenvoudigde vergunningsprocedure wordt gevolgd.
Op 21 december 2023 werd het advies ontvangen van AWV - District Antwerpen
Zie bijlage
Advies: volledig voorwaardelijk gunstig
Op 4 januari 2024 werd het advies ontvangen van Brandweerzone Kempen - Hulpverleningszone 5 (Geel)
Beste,
In bijlage kunt u ons advies vinden.
Met vriendelijke groeten,
Brandweer zone Kempen - Dienst Preventie
Advies: volledig voorwaardelijk gunstig
Op 5 januari 2024 werd het advies ontvangen van Toegankelijk Vlaanderen (Inter)
Zie bijlage.
Advies: volledig gunstig
Op 14 december 2023 werd het advies ontvangen van Fluvius
Op deze locatie is er voor de bestaande gebouwen een elektriciteitsaansluiting en gasaansluiting aanwezig. Als er noodzaak is aan bijkomend vermogen kan de klant hiervoor met ons contact opnemen via tboturnhout@fluvius.be.
Hierbij wordt een gunstig advies met voorwaarden verleend. Dit advies blijft 1 jaar geldig.
Advies: volledig voorwaardelijk gunstig
Op 4 januari 2024 werd het advies ontvangen van Dienst Integraal Waterbeleid
Zie advies in bijlage.
Advies: volledig voorwaardelijk gunstig
Op 17 januari 2024 werd het advies ontvangen van Intern stad Geel
Advies riolering
Advies Aquafin
Voor dit project werd advies gevraagd bij Aquafin. Er werd door hen een hydraulisch en technisch advies opgesteld.
Het project wordt gunstig geadviseerd rekening houdend met verschillende voorwaarden. Deze staan beschreven in het adviesrapport van Aquafin en dienen te worden opgevolgd.
Advies Dienst Openbaar domein stad Geel
Zoals vermeld in het advies van Aquafin moeten de bestaande aansluitingen, RWA op gracht en DWA op riolering, worden gebruikt.
Advies: volledig voorwaardelijk gunstig
Op 16 januari 2024 werd het advies ontvangen van Intern stad Geel
Het aantal parkeerplaatsen en fietsenstalling voldoen voor de activiteiten die daar plaatsvinden. Het is bovendien voor de bezoekers een autogerichte locatie.
De fietsenstallingen zijn ingetekend aan de voorkant van het nieuwe gebouw. Dit is op zich prima, ze zijn dicht bij het gebouw en vlot bereikbaar. Maar de fietsenstallingen op de hoek van het gebouw (vooraan rechts) worden beter elders ondergebracht. Ze liggen dicht tegen de circulatieweg rondom het gebouw en het risico bestaat dat deze hinderlijk staan (bv een fiets die naast de beugel staat of een bakfiets of dergelijke). Bovendien kan het voor de gebruiker van de fietsenstalling ook een onveiligheidsgevoel geven om zo dicht tegen de weg te moeten staan.
De weg rondom het gebouw is aan de linker- en rechterkant redelijk smal. Het is te overwegen om een circulatie in 1 richting op te leggen rond het gebouw om mogelijke conflicten te vermijden. Het komt ook de "leesbaarheid" van de site ten goede voor de bezoekers en geeft geen onnodig zoekverkeer.
Advies: volledig gunstig
Wegenis
Het perceel is gelegen langsheen een gewestweg.
Art. 4.3.5.§ 1. Een omgevingsvergunning voor het bouwen van een gebouw met als hoofdfunctie «wonen», «verblijfsrecreatie», dagrecreatie, met inbegrip van sport, detailhandel, dancing, restaurant en café, kantoorfunctie, dienstverlening, vrije beroepen, industrie, bedrijvigheid, «gemeenschapsvoorzieningen» of «openbare nutsvoorzieningen», kan slechts worden verleend op een stuk grond, gelegen aan een voldoende uitgeruste weg, die op het ogenblik van de aanvraag reeds bestaat.
§ 2. Een voldoende uitgeruste weg is ten minste met duurzame materialen verhard en voorzien van een elektriciteitsnet. De Vlaamse Regering kan bepalen in welke gevallen, en onder welke voorwaarden, gelet op de plaatselijke toestand, van deze minimale uitrusting kan worden afgeweken. Een voldoende uitgeruste weg voldoet voorts aan de uitrustingsvoorwaarden die worden gesteld in stedenbouwkundige voorschriften of vereist worden door de plaatselijke toestand, daaronder begrepen de voorzieningen die in de gemeente voorhanden zijn en het ruimtelijk beleid van de gemeente.
§ 3. In het geval de opdrachtgever instaat voor zowel het bouwen van de gebouwen als de verwezenlijking van de voor het project noodzakelijke wegeniswerken, of in het geval de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of een overheid de wegenis aanbesteedt, kan de omgevingsvergunning voor de gebouwen worden afgeleverd zodra de omgevingsvergunning voor de wegeniswerken is verleend. Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan in dat geval een afdoende financiële waarborg voor de uitvoering van de wegeniswerken eisen.
§ 4. De voorwaarde, vermeld in § 1, is niet van toepassing :
1° in verkavelingen waar geen of beperktere lasten op het vlak van de weguitrusting zijn opgelegd;
2° voor land- of tuinbouwbedrijven en voor bedrijfswoningen van een land- of tuinbouwbedrijf;
3° op het verbouwen, herbouwen of uitbreiden van bestaande constructies.
Watertoets
Volgens artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 en latere wijzigingen betreffende het integraal waterbeleid dient de aanvraag onderworpen te worden aan de watertoets. Het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 en latere wijzigingen stelt nadere regels vast voor de toepassing van de watertoets. De aanvraag werd getoetst aan de kenmerken van het watersysteem, aan de relevante doelstellingen en beginselen van artikel 5, 6 en 7 van het decreet integraal waterbeleid, en aan de bindende bepalingen van het (deel)bekkenbeheerplan.
Het perceel gelegen te Geel, Herentalseweg 44, Afdeling 3, Sectie B, nr. 313c, 313a, 11k stroomt af naar de Puntloop, een (on)bevaarbare waterloop (van 2e categorie) die beheerd wordt door Provincie Antwerpen. De locatie is volgens de watertoetskaarten overstromingsgevoelig.
Mogelijke schadelijke effecten voor het water zouden kunnen ontstaan door wijziging van de kwaliteit van het oppervlaktewater of het grondwater, wijziging van infiltratie naar het grondwater, wijziging van de grondwatervoorraden en het grondwaterstromingspatroon, wijziging van het overstromingsregime, het afvoergedrag of de structuurkwaliteit van de waterloop, en wijziging van waterafhankelijke natuur.
Mogelijke schadelijke effecten zouden kunnen ontstaan door:
- wijziging van infiltratie naar het grondwater aangezien verhardingen en bebouwing een versnelde afvoer van hemelwater en een verminderde infiltratie in de bodem tot gevolg hebben. Dit kan leiden tot onvoldoende aanvulling van het grondwater, met (meer) verdroging tot gevolg;
- wijziging van het overstromingsregime, aangezien ophogingen, verhardingen en bebouwing een versnelde afvoer van hemelwater, een verlies van ruimte voor water en bijkomende wateroverlast tot gevolg kunnen hebben;
Als gevolg van het project worden er geen significante negatieve effecten op het watersysteem verwacht. Het project wordt bijgevolg gunstig geadviseerd en is in overeenstemming met de doelstellingen en beginselen van het decreet integraal waterbeleid.
Toetsing aan de goede ruimtelijke ordening
Toetsing aan de beoordelingsgronden van artikel 4.3.1§2 van VCRO:
Functionele inpasbaarheid
Het betreft een uitbreiding van een bestaande opslaghal (self-storage) in een industriegebied. De werken zijn inpasbaar.
Mobiliteitsimpact
De impact van de mobiliteit is beperkt. Het aantal parkeerplaatsen en fietsenstalling voldoen voor de activiteiten die daar plaatsvinden. Het betreft hier vooral een autogerichte locatie.
Schaal, ruimtegebruik en bouwdichtheid
De uitbreiding bevindt zich rechts en achteraan van de bestaande opslaghal. Voornamelijk dezelfde hoogte wordt gehanteerd, alsook de afstand t.o.v. de perceelsgrenzen.
Visueel-vormelijke elementen
De uitbreiding van de opslaghal wordt opgericht in dezelfde materialen als het huidige gebouw.
Cultuurhistorische aspecten
Niet van toepassing.
Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid
Naast de beperkte hinder tijdens de bouwwerken wordt er geen verdere hinder verwacht.
Conclusie
Uit bovenstaande motivering blijkt dat de aanvraag in overeenstemming is met de goede ruimtelijke ordening.
Resultaten openbaar onderzoek
Er diende over de aanvraag geen openbaar onderzoek gehouden te worden.
Niet van toepassing.
Bespreking adviezen
De omgevingsambtenaar heeft kennis genomen van de volgende adviezen en beoordeelt deze als volgt:
Conclusie
De uitbreidingswerken dienen uitgevoerd zoals aangeduid op de bouwplannen.
De bestaande parkeerplaatsen dienen te worden behouden.
Door het overstromingsrisico moet het vloerpeil van het toekomstig aan te leggen gebouw voldoende hoog gekozen worden. Het overstromingsveilig bouwpeil bedraagt 22,56 mTAW.
De voorwaarden betreft riolering, beschreven in het adviesrapport van Aquafin, moeten worden opgevolgd.
De bestaande aansluitingen, RWA op gracht en DWA op riolering, moeten worden gebruikt.
- In project Herentalseweg werden aansluitingen voorzien voor betreffend perceel, deze dienen te worden hergebruikt. De diameter van de afval- en hemelwateraansluiting mag max. 160 mm bedragen. In verband met de aansluiting van de bouw op het openbaar stelsel verwijzen we naar de stad Geel die de modaliteiten hiervoor zal vastleggen. Overloop hemelwater dient worden aangesloten naar de baangracht, het afvalwater dient worden aangesloten op de openbare afvalwaterleiding.
- Een deel van de grondverhardingen (1727m² = na sloop van wegenis op plaats waar nieuwe gebouw komt) wateren af op het eigen terrein of worden uitgevoerd in waterdoorlatend materiaal. Het hemelwater dient voldoende tijd te hebben om te infiltreren op het eigen terrein.
Er mag geen wateroverlast ontstaan ter hoogte van de openbare weg of de aanpalende percelen ten gevolge van afstromend hemelwater.
- De voorziene infiltratievoorziening voldoet, mits correcte aansluiting van een deel van het dakoppervlak van het bestaande gebouw (voor een oppervlakte gelijk aan de oppervlakte van de uitbreiding = 2994,02 of circa 50%) én mits behoud van de natuurlijke afwatering van de bestaande wegenis aan de voorzijde van het bestaand gebouw, aan de GSV.
- Afvalwater en hemelwater moeten volledig gescheiden tot aan de rooilijn gebracht worden.
- (Gravitaire) Kelderaansluitingen zijn niet toegelaten bij nieuwbouw. Indien afvoerpunten van het gebouw lager gelegen zijn dan het straatniveau dient de aansluiting beveiligd te worden tegen terugstroming. Dit kan door aan te sluiten via een terugslagklep of pomp. Een terugslagklep dient in het private leidingenstelsel geplaatst te worden en niet in de infrastructuur van de rioolbeheerder.
- Er dient voldaan te zijn aan de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.
- Bij de uitvoering van de werken en de aanleg van de infiltratievoorziening(en) dient rekening te worden gehouden met de VLARIO richtlijnen ondergrondse infiltratievoorzieningen. De infiltratievoorzieningen mogen in geen geval drainerend werken.
- Reiniging van betonmixers is niet toegelaten op de openbare weg omwille van mogelijke verstopping van straatkolken en rioleringsleidingen. Eventuele reinigingskosten of noodzakelijke opbraak van riolering zullen verhaald worden op de lozer.
De bemerkingen opgenomen in het advies van Openbaar Domein, team Mobiliteit, dienen in acht worden genomen.
Rekening dient gehouden met de bemerkingen opgenomen in het advies van Brandweerzone Kempen.
Rekening dient gehouden met de voorwaarden opgenomen in het advies van het Agentschap voor Wegen en Verkeer.
Rekening dient gehouden met de bemerkingen in het advies van INTER.
Gevolg dient gegeven aan het Programma van Maatregelen.
Lasten
Niet van toepassing
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het college van burgemeester en schepenen beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en de vergunning af te leveren aan de aanvrager, die ertoe gehouden is volgende voorwaarden strikt na te leven:
De uitbreidingswerken dienen uitgevoerd zoals aangeduid op de bouwplannen.
De bestaande parkeerplaatsen dienen te worden behouden.
Door het overstromingsrisico moet het vloerpeil van het toekomstig aan te leggen gebouw voldoende hoog gekozen worden. Het overstromingsveilig bouwpeil bedraagt 22,56 mTAW.
De voorwaarden betreft riolering, beschreven in het adviesrapport van Aquafin, moeten worden opgevolgd.
De bestaande aansluitingen, RWA op gracht en DWA op riolering, moeten worden gebruikt.
- In project Herentalseweg werden aansluitingen voorzien voor betreffend perceel, deze dienen te worden hergebruikt. De diameter van de afval- en hemelwateraansluiting mag max. 160 mm bedragen. In verband met de aansluiting van de bouw op het openbaar stelsel verwijzen we naar de stad Geel die de modaliteiten hiervoor zal vastleggen. Overloop hemelwater dient worden aangesloten naar de baangracht, het afvalwater dient worden aangesloten op de openbare afvalwaterleiding.
- Een deel van de grondverhardingen (1727m² = na sloop van wegenis op plaats waar nieuwe gebouw komt) wateren af op het eigen terrein of worden uitgevoerd in waterdoorlatend materiaal. Het hemelwater dient voldoende tijd te hebben om te infiltreren op het eigen terrein.
Er mag geen wateroverlast ontstaan ter hoogte van de openbare weg of de aanpalende percelen ten gevolge van afstromend hemelwater.
- De voorziene infiltratievoorziening voldoet, mits correcte aansluiting van een deel van het dakoppervlak van het bestaande gebouw (voor een oppervlakte gelijk aan de oppervlakte van de uitbreiding = 2994,02 of circa 50%) én mits behoud van de natuurlijke afwatering van de bestaande wegenis aan de voorzijde van het bestaand gebouw, aan de GSV.
- Afvalwater en hemelwater moeten volledig gescheiden tot aan de rooilijn gebracht worden.
- (Gravitaire) Kelderaansluitingen zijn niet toegelaten bij nieuwbouw. Indien afvoerpunten van het gebouw lager gelegen zijn dan het straatniveau dient de aansluiting beveiligd te worden tegen terugstroming. Dit kan door aan te sluiten via een terugslagklep of pomp. Een terugslagklep dient in het private leidingenstelsel geplaatst te worden en niet in de infrastructuur van de rioolbeheerder.
- Er dient voldaan te zijn aan de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.
- Bij de uitvoering van de werken en de aanleg van de infiltratievoorziening(en) dient rekening te worden gehouden met de VLARIO richtlijnen ondergrondse infiltratievoorzieningen. De infiltratievoorzieningen mogen in geen geval drainerend werken.
- Reiniging van betonmixers is niet toegelaten op de openbare weg omwille van mogelijke verstopping van straatkolken en rioleringsleidingen. Eventuele reinigingskosten of noodzakelijke opbraak van riolering zullen verhaald worden op de lozer.
De bemerkingen opgenomen in het advies van Openbaar Domein, team Mobiliteit, dienen in acht worden genomen.
Rekening dient gehouden met de bemerkingen opgenomen in het advies van Brandweerzone Kempen.
Rekening dient gehouden met de voorwaarden opgenomen in het advies van het Agentschap voor Wegen en Verkeer.
Rekening dient gehouden met de bemerkingen in het advies van INTER.
Gevolg dient gegeven aan het Programma van Maatregelen.
Lasten
Niet van toepassing