Terug
Gepubliceerd op 20/02/2024

2024_CBS_00379 - Nieuwbouw SAIO - Projectaanvraag capaciteitsmiddelen in functie van toekomstige uitbreiding SAIO

College van Burgemeester en Schepenen
ma 19/02/2024 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Bart Julliams

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_00379 - Nieuwbouw SAIO - Projectaanvraag capaciteitsmiddelen in functie van toekomstige uitbreiding SAIO 2024_CBS_00379 - Nieuwbouw SAIO - Projectaanvraag capaciteitsmiddelen in functie van toekomstige uitbreiding SAIO

Motivering

Aanleiding en context

Er is in 2017 een subsidiedossier ingediend bij AGION met kenmerk O.24917, in functie van de centralisatie van de huidige twee vestigingen van SAIO in een nieuwbouwproject op een nieuwe locatie. Inmiddels kregen we de bevestiging dat de voorziene middelen vanuit AGION beschikbaar gesteld kunnen worden voor uitvoering in 2026.
Indien een schoolbestuur zich houdt aan de door AGION gehanteerde fysische en financiële normen, wordt 70% van het bouwproject gefinancierd door AGION en 30% door het schoolbestuur zelf. Bij het toepassen van deze normen vertrekt AGION van de leerlingenaantallen van de tellingsdatum van het schooljaar dat volledig voorafgaat aan de datum van de principiële beslissing (= goedkeuring van het bouwprogramma). Dit betekent dat er binnen een regulier AGION-dossier steeds gesubsidieerd wordt op basis van het actueel leerlingenaantal van de school. Wil het schoolbestuur de capaciteit van een school uitbreiden, dan gebeurt dit vanuit eigen middelen.

Daarnaast lanceert de Vlaamse overheid soms 'oproepen capaciteitsmiddelen' met als doel de meest acute capaciteitstekorten in het gewoon secundair onderwijs en het buitengewoon basis- en secundair onderwijs weg te werken. Deze middelen worden niet structureel ter beschikking gesteld, maar worden voorzien voor projecten die op relatief korte termijn gerealiseerd kunnen worden. De selectie uit de ingestuurde projecten gebeurt door de centrale taskforce capaciteit die in opdracht van de Vlaamse regering inschaalt welk project het grootst aantal lokale noden kan invullen. Deze capaciteitsmiddelen worden voor het vrij gesubsidieerd onderwijs en officieel gesubsidieerd onderwijs eveneens beheerd door AGION.
Projectaanvragen kunnen ingediend worden tot en met 20 februari 2024. Na goedkeuring dienen de gesubsidieerde werken uiterlijk 1 juni 2028 gestart te zijn. De besteding van de capaciteitsmiddelen volgt dezelfde normering als een regulier AGION-dossier.

In SAIO is er al jarenlang een groot plaatstekort. SAIO biedt momenteel onderwijs aan voor type basisaanbod, type 3 en type 9. De totale capaciteit over de 3 types heen, wordt al verschillende schooljaren vastgelegd op 145 leerlingen. Dit is in de huidige infrastructuur het absolute maximum. Elk jaar opnieuw zijn het beperkt aantal open plaatsen voor type 3 in een recordtempo ingevuld en start het schooljaar meteen met verschillende leerlingen op de wachtlijst. Ook voor type 9 is er steevast bij de start van het schooljaar reeds plaats tekort. Een belangrijke factor hierbij is dat er verschillende plaatsen ingenomen worden door 'verdoken' type 2-leerlingen. Omwille van het grote tekort in de regio, komen deze leerlingen in ons type 9-aanbod terecht, in afwachting van een plaats in een type 2-school. Ook voor type basisaanbod ten slotte, wordt de maximale capaciteit steeds vroeg in het schooljaar bereik. Leerlingen die later in het schooljaar wensen in te stromen komen op de wachtlijst. Ook in basisaanbod vinden we bovendien 'verdoken' type 2-leerlingen terug.
Kortom, SAIO voelt al jarenlang de nood om de capaciteit op te trekken voor type 3 en om een type 2-werking uit te bouwen. Dergelijke uitbreiding is in de huidige infrastructuur echter onmogelijk.

De oproep voor capaciteitsmiddelen biedt in dit kader een unieke kans. De timing voor het besteden van de capaciteitsmiddelen loopt namelijk samen met de geplande nieuwbouw voor SAIO. Indien de bijkomende capaciteitsmiddelen toegekend worden, kunnen deze worden toegevoegd aan de middelen die we krijgen vanuit het reguliere AGION-dossier en verwerven we zo een totale financiering van 70% op basis van de uitgebreide capaciteit.

De maximale capaciteit van SAIO ligt momenteel op 145 plaatsen. In de toekomst wenst SAIO deze uit te breiden met 32 plaatsen, waardoor de toekomstige school plaats kan bieden aan 178 leerlingen. SAIO wenst deze uitbreiding als volgt te realiseren:

  • Type 3: 4 extra plaatsen

De maximale capaciteit voor leerlingen type 3 is voor SAIO al verschillende schooljaren vastgelegd op 18 plaatsen. Dit is in de huidige schoolinfrastructuur de absolute bovengrens om voor hen kwaliteitsvol onderwijs te kunnen garanderen. Dit beperkt aantal plaatsen zorgt er echter voor dat er jaarlijks leerlingen geweigerd moeten worden.
Door de capaciteit te verhogen tot 22 plaatsen voor leerlingen type 3, wil SAIO de wachtlijstproblematiek aanpakken. We zijn ervan overtuigd dat deze 4 extra plaatsen probleemloos ingevuld zullen geraken. Dit concluderen we niet enkel op basis van de steeds terugkerende wachtlijst voor leerlingen type 3 op SAIO zelf. Ook de cijfers die het LOP Turnhout jaarlijks in beeld brengt inzake de wachtlijsten in alle scholen buitengewoon onderwijs in de ruime regio, bevestigen de noodzaak aan uitbreiding.
Bij een capaciteitsbepaling spelen niet enkel afwegingen inzake schoolinfrastructuur. Ook de kwaliteitsvolle schoolwerking en de organisatie van de ondersteuning van de leerlingen, wordt meegenomen in deze denkoefening. Type 3-leerlingen vragen om kleinere klasgroepen, veel bijkomende ondersteuning en individuele begeleiding. SAIO is zich ervan bewust dat een te grote uitbreiding van het type 3-aanbod, ook het risico inhoudt dat de algemene schoolorganisatie onder druk komt te staan. 4 extra plaatsen is echter tegelijk een zeer welgekomen als realistisch uitbreiding.

  • Type 2: 28 extra plaatsen

SAIO biedt momenteel geen onderwijs aan voor type 2-leerlingen. De reden hiervoor is absoluut niet dat de noodzaak niet gevoeld wordt. Door de huidige beperkte en verouderde schoolinfrastructuur is het momenteel echter onmogelijk om het aanbod uit te breiden met type 2.
Dat er lokaal een grote nood is aan extra plaatsen voor type 2-leerlingen leiden we af uit de zeer uitgebreide wachtlijsten in nabijgelegen scholen. Bovendien wijzen de cijfers van het LOP Turnhout ook op een groot tekort aan plaatsen type 2 in de ruimere regio. Maar ook binnen de huidige werking van SAIO worden we geconfronteerd met de problematiek. Omwille van het grote tekort in de regio, komen verschillende ‘verdoken’ type 2-leerlingen toch op SAIO terecht in type 9 of type basisaanbod, in afwachting van een plaats in een type 2-school. Ten eerste mist de type 2-leerling zelf hierdoor de voor hem/haar gepaste begeleiding. Ten tweede wordt ook de klaswerking hierdoor extra belast. Met het installeren van een eigen aanbod voor type 2 wik SAIO de op maat begeleiding garanderen die deze leerlingen verdienen.
Ruimtes voor een type 2-aanbod vragen bovendien om een andere inrichting dan type 3, 9 en basisaanbod, zoals bijvoorbeeld aangepast sanitair nabij elke klas en kookmogelijkheden. Hierdoor is het nieuwbouwproject de uitgelezen kans om de uitbreiding met type 2 te voorzien.

Adviezen

Visum Gunstig advies

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen gaat er mee akkoord dat er een projectvoorstel ingediend wordt in het kader van de oproep capaciteitsmiddelen van de Vlaamse overheid om in de geplande nieuwbouw van SAIO een capaciteitsuitbreiding te realiseren. Hierbij wordt een uitbreiding met 32 plaatsen vooropgesteld: 4 extra plaatsen in het bestaande aanbod  voor type 3 en 28 extra plaatsen in een nieuw aanbod voor type 2.