Terug
Gepubliceerd op 23/04/2024

2024_CBS_01066 - Vaststelling 30-jarig publiek gebruik & vestiging van een publiek recht van doorgang - Fittelaarsdijk (deel Heistraat - Kastermanstraat) - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 22/04/2024 - 12:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Nadine Laeremans

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_01066 - Vaststelling 30-jarig publiek gebruik & vestiging van een publiek recht van doorgang - Fittelaarsdijk (deel Heistraat - Kastermanstraat) - Beslissen: Goedkeuren 2024_CBS_01066 - Vaststelling 30-jarig publiek gebruik & vestiging van een publiek recht van doorgang - Fittelaarsdijk (deel Heistraat - Kastermanstraat) - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0002

Regelgeving: bevoegdheid (bijzonder)

Artikel 13 van het decreet houdende de gemeentewegen van 13 mei 2019

Aanleiding en context

De straatnaam Fittelaarsdijk wordt gebruikt voor de wegverbinding tussen de Dr.-Van de Perrestraat en de Kastermanstraat.

Het deel van Fittelaarsdijk tussen de Dr.-Van de Perrestraat en de Heistraat is een gemeenteweg die als deel van buurtweg 61 is opgenomen in de Atlas der Buurtwegen.

Heistraat is een gemeenteweg die als deel van buurtweg 4 is opgenomen in de Atlas der Buurtwegen.

Kastermanstraat is een gemeenteweg die als deel van buurtweg 95 is opgenomen in de Atlas der Buurtwegen.

Het deel van Fittelaarsdijk tussen de Heistraat en de Kastermanstraat is niet opgenomen in de Atlas der Buurtwegen. Ze is op private percelen gelegen. - uittreksel uit de Atlas der Buurtwegen in bijlage.

Tot op heden is voor deze wegverbinding geen rooilijnplan opgesteld.

Argumentatie

Het onafgebroken, dertigjarig, publiek gebruik van het geasfalteerd deel van Speenwaverdreef wordt door de gemeenteraad vastgesteld op basis van de hiernavolgende elementen.

  1. In juni 2009, in september 2020, en in juli 2021 werden kruispunten van de weg met de Heistraat en Kastermanstraat opgenomen in de beeldendatabank van Google Street view, vrij raadpleegbaar via https://www.google.be/maps. De Fittelaarsdijk zelf werd opgenomen in de beeldendatabanken van september 2020 en juli 2021. Een aantal beelden van de toegangen en de weg zelf zijn in bijlage gevoegd.
  2. Op 9 juli 2009, 29 januari 2014 en op 7 juni 2021 werd de weg opgenomen in de Streetsmart beeldendatabank van Cyclomedia. Dit zijn beelden aangekocht door stad Geel en die door iedereen met een account van stad Geel bekeken kan worden. Een aantal beelden van de toegangen en de weg zelf zijn in bijlage gevoegd.
  3. De wegverbinding ontstond in de 19e eeuw. De wegverbinding is zichtbaar op de topografische kaarten vanaf 1873 - uittreksel in bijlage toegevoegd.
  4. De wegverbinding komt al sinds 18 april 1971 op de luchtfoto's voor - in bijlage toegevoegd.
  5. De wegverbinding is opgenomen in het Grootschalig Referentie Bestand (GRB) van Digitaal Vlaanderen - uittreksel van het GRB in bijlage toegevoegd.
  6. De weg is zichtbaar als publieke weg op de website www.openstreetmap.org - uittreksel in bijlage.
  7. De weg wordt door anonieme voetgangers, joggers, mountainbikers en fietsers gebruikt die met Strava hun sportieve tracks opnemen - uittreksel in bijlage.
  8. Fittelaarsdijk is opgenomen in het gemeentelijk RUP zonevreemde recreatieve voorzieningen voor de hondenclub. In de toelichtingsnota van dit RUP is de keuze voor deze locatie als volgt gemotiveerd: "Voor de realisatie van een noordelijke cluster van hondenclubs te Geel werden de locaties van de bestaande clubs tegenover elkaar afgewogen. De bestaande locatie aan Fittelaarsdijk heeft een groot aantal voordelen: er is hier reeds een goed uitgewerkte en georganiseerde cluster van 4 hondenclubs aanwezig, de infrastructuur is hier sinds lange tijd aanwezig en goed ingepast in zijn omgeving, er moet geen nieuwe ruimte worden aangesneden voor een verdere ontwikkeling, er is geen hinder naar de omgeving en het aantal woningen in de omgeving is beperkt, de bereikbaarheid is zeer goed, de locatie ligt op fietsafstand van het stedelijk centrum en op korte afstand van de ring, door het jarenlange bestaan op deze locatie, is er een sterke locatiegebondenheid ontstaan. (...)
    De clustering van deze verschillende verenigingen op deze locatie werkt vandaag optimaal; er isgeen hinder van omwonenden en de bereikbaarheid is zeer goed. Het plangebied wordt bereikt vanuit de Fittelaarsdijk via de Heistraat of de Kastermanstraat. Deze straten sluiten aan op de Katersberg, een lokale verbindingsweg tussen de N118 en de N19. Het plangebied ligt op ruim 1 km van het station Geel en het stadscentrum."
    Dit RUP werd door de Provinciale Deputatie goedgekeurd op 18 april 2013. Het grafisch plan en de stedenbouwkundige voorschriften zijn als bijlage opgenomen. De toelichtingsnota is een te groot bestand om op te laden. Het volledig dossier kan ook publiek geconsulteerd worden op het DSI-loket van Digitaal Vlaanderen: https://dsi.omgeving.vlaanderen.be/fiche-detail/35629f64-fb53-4336-ad3f-991d8c8d62a6
  9. De wegenis komt voor in volgende vergunningsaanvragen - relevante stukken in bijlage:
  • 1 juli 1963

Het college van burgemeester en schepenen vergunt een verkaveling in vier loten (intern nummer 0067) vlangs de Heistraat. Op het vergunde verkavelingsplan is de wegenis Fittelaarsdijk ingetekend aan een servitude.

  • 24 februari 1964

Het college van burgemeester en schepenen vergunt een bouwvergunning (intern nummer 03094) voor de bouw van een eengezinswoning op de hoek van de Heistraat met Fittelaarsdijk. Op het inplantingsplan staat Fittelaarsdijk ingetekend als een servitude.

  • 27 december 1996

Er werd een bouwvergunning aangevraagd voor de hondenclub nadat de vorige gebouwen afgebrand waren. De aanvraag word stopgezet en is nooit vergund. Op de bijgevoegde plannen is Fittelaarsdijk meermaals weergegeven met straatnaam, zowel op het liggingsplan, inplantingsplan als het bouwplan.

  • 10 oktober 1997

De lokale politie van Geel stelt proces-verbaal met nummer TU.66.16.103562/1997 op. In het proces-verbaal staat volgende zin bij de 'Juiste beschrijving van de aard der feiten:': "(...)Het gebouw staat ingeplant op 48,70 meter van de rooilijn met de Fittelaarsdijk (...)"

Deze zin staat ook in de bekrachtingsbeslissing van de burgemeester, bijgevoegd als bijlage 3 aan het proces-verbaal.

Op het bijgevoegd plan van de lokale politie staat 'Openbare weg (zand) Fittelaarsdijk'.

Het feit dat zowel de burgemeester als de politie schrijven over het bestaan van een rooilijn van de Fittelaarsdijk, impliceert dat Fittelaarsdijk op dat moment als een gemeenteweg wordt beschouwd.

  • 28 juli 2003

Het college van burgemeester en schepenen vergunt een bouwvergunning (intern nummer 2002/00397) voor het verbouwen en uitbreiden van een woning met als adres Heistraat 95.

Bij de bouwaanvraag wordt een beschrijvende nota gevoegd. In de beschrijving van de ruimtelijke context van de geplande werken staat: '(...) Het landbouwgebied op zich is reeds aangesneden getuige de bebouwing langs de Fittelaarsdijk en de Katersberg. (...)'

Bij de bouwaanvraag wordt een inplantingsplan bijgevoegd. Hierop staan zowel de Heistraat, Kastermanstraat als Fittelaarsdijk vermeld. Bij Heistraat en Kastermanstraat staat 'gemeenteweg - asfalt' erbij vermeld. Bij Fittelaarsdijk staat 'gemeenteweg - steenslag' erbij vermeld.

  • 29 maart 2004

Het college van burgemeester en schepenen vergunt een bouwvergunning (intern nummer 2003/00499) voor het verbouwen van een bijgebouw binnen bestaand volume op een terrein met als adres Heistraat 95.

Bij de bouwaanvraag wordt een inplantingsplan bijgevoegd. Hierop staan zowel de Heistraat, Kastermanstraat als Fittelaarsdijk vermeld. Bij Heistraat en Kastermanstraat staat 'gemeenteweg - asfalt' erbij vermeld. Bij Fittelaarsdijk staat 'gemeenteweg - steenslag' erbij vermeld.

  • 20 januari 2011

De gewestelijke stedenbouwkundig ambtenaar geeft een bouwvergunning (intern nummer 2010/00565) aan de stad Geel om over een lengte van ca. 120 meter en een breedte van ca. 4,50 meter een verharding aan te brengen in asfaltbeton op de Fittelaarsdijk vanaf de Heistraat. Hierbij wordt de bestaande wegbreedte behouden.

Tijdens het openbaar onderzoek werden geen bezwaren tegen dit voornemen ingediend.

Bij de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening door de gewestelijke stedenbouwkundig ambtenaar is vermeld: "(...) functionele inpasbaarheid: uit de gegevens gevoegd bij de aanvraag kan worden opgemaakt dat het hier de aanpassing betreft van een bestaande gemeenteweg binnen het bestaande tracé, door het aanbrengen van een asfaltbetonverharding op de bestaande steenslagverharding. (...)"

  • 2 november 2020

Het college van burgemeester en schepenen vergunt een omgevingsvergunning (intern nummer 202000380) voor het verbouwen van een zonevreemde woning gelegen Heistraat 1. Op het bijgevoegde inplantingsplan is de Fittelaarsdijk ingetekend als een gemeenteweg, de woning wordt ingeplant op 14,00 meter uit de as van de weg van de Heistraat. De zijgevel wordt inplant op ten minste 7,89 meter uit de wegrand van de Fittelaarsdijk.

In de voorwaarden bij de omgevingsvergunning staat vermeld: "(...) Men mag 2 inritten voorzien, één langs Heistraat en één langs Fittelaarsdijk. (...)"

Tijdens het voorafgaandelijk openbaar onderzoek werden geen bezwaren ingediend.


De gemeente stelde zelf volgende bezitshandelingen aan de weg, en de wegaanhorigheden:

  1. De gemeenteraad van 29 juni 1970 keurde de straatnaam Fittelaarsdijk goed. De straatnaam is van kracht sinds 1 januari 1971 - uittreksel gemeenteraadsbesluit en persartikel van het Nieuwsblad van Geel als bijlagen.
    De straatnaam bevestigde de eerder gebruikte straatnaam Fittelaarsdijk.
  2. De gemeente plaatste straatnaamborden 'Fittelaarsdijk' zowel bij de kruising met de Heistraat als bij de kruising met de Kastermanstraat. 
  3. Er zijn twee adressen aan dit wegsegment opgenomen in het Adressenregister van Digitaal Vlaanderen (dat decentraal door de gemeenten wordt bijgehouden): Fittelaarsdijk 30 en Fittelaarsdijk 35. Dit laatste adres is de ligging van de hondenclub.
  4. Een deel van de Fittelaarsdijk vanaf de Heistraat tot vlak voor de hondenclub is geasfalteerd door stad Geel nadat de stad de nodige bouwvergunning 2010/00565 kreeg van de Vlaamse Overheid.
  5. Het overige deel van de Fittelaarsdijk naar de Kastermanstraat wordt regelmatig geschaafd in opdracht van stad Geel.
  6. Fittelaarsdijk is opgenomen in het bermbeheerplan. Twee keer per jaar worden de bermen gemaaid - uittreksels uit het bermbeheerplan van 2004 en 2013 als bijlagen.
  7. Fittelaarsdijk is opgenomen in de zwerftoeren van de stedelijke werkplaats.
  8. Er zijn hydranten geplaatst door drinkwatermaatschappij PIDPA.
  9. Er is een bovengrondse elektriciteitsleiding en straatverlichting aangebracht.


Openbaar onderzoek

Er zijn geen wettelijke procedures voorzien voor het erkennen van het 30-jarig publiek gebruik van een grondstrook. Nochtans is het, o.a. in het kader van een behoorlijk bestuur, wenselijk dat er een openbaar onderzoek georganiseerd wordt. Daarom werd een openbaar onderzoek gehouden van 22 februari 2024 tot en met 23 maart 2024. 

Hierbij werden alle directe aangelanden aangetekend aangeschreven (verzendlijst en voorbeeldbrief als bijlage), werd een publicatie gedaan op de website van stad Geel en werd dit ad valvas aangekondigd aan de inkom van het stadhuis (zijde Havermarkt).


Hierop kwam één schriftelijke reactie binnen - proces-verbaal van openbaar onderzoek als bijlage.

De bezwaarindiener beroept zich op volgende argumenten:

Bezwaar 1: 'Het gebruik is louter een gedoog geweest, welk eenvoudig gedogen geen bezit of verkrijging teweeg brengt.'

Behandeling bezwaar 1: 

Het college van burgemeester en schepenen vergunde op 28 juli 2003 een bouwvergunning (intern nummer 2002/00397) voor het verbouwen en uitbreiden van een woning. De bezwaarindiener is aanvrager van dit bouwdossier. In diens eigen aanvragen wordt een inplantingsplan bijgevoegd waarbij Fittelaarsdijk vermeld is als een gemeenteweg met steenslagverharding.

Het college van burgemeester en schepenen vergunde op 29 maart 2004 een bouwvergunning (intern nummer 2003/00499) voor het verbouwen en uitbreiden van een woning. De bezwaarindiener is aanvrager van dit bouwdossier. In diens eigen aanvragen wordt een inplantingsplan bijgevoegd waarbij Fittelaarsdijk vermeld is als een gemeenteweg met steenslagverharding.

De stad Geel kreeg op 20 januari 2011 een bouwvergunning (intern dossiernummer 2010/00565) van de gewestelijke stedenbouwkundig ambtenaar voor het aanbrengen van een asfaltbetonverharding. Hierop verharde de stad Geel de eerste 120 meter van de Fittelaarsdijk vanaf de Heistraat over een breedte van 4,50 meter.

Tijdens het voorafgaandelijk openbaar onderzoek werden geen bezwaarschriften ingediend.

De rest van de Fittelaarsdijk wordt regelmatig geschaafd door de stad Geel.

Er zijn straatnaamborden geplaatst met straatnaam Fittelaarsdijk, zowel aan de kruising met Heistraat, als met Kastermanstraat.

Er zijn infrastructuren aangebracht zoals een bovengrondse elektriciteitsleiding, en een drinkwaterleiding (aanwezigheid hydranten Pidpa).

Hierover werden nooit opmerkingen gegeven. Het inroepen van het louter gedogen kan om deze redenen niet ingeroepen worden.

Bijkomend gebeurt er geen onteigening van de gronden, en wordt er geen gebruik gemaakt van artikel 13 § 5 van het decreet houdende de gemeentewegen.


Bezwaar 2: 'Destijds bij aankoop werd de verkoopprijs bepaald op basis van de totale oppervlakte, met inbegrip van de oppervlakte van deze weg. We hebben bijgevolg voor de aantal meters van het deel van de Fittelaarsdijk ook betaald en vergoeding hiervoor is niet meer dan eerlijk.'

Behandeling bezwaar 2: De vaststelling van het dertigjarig onafgebroken publiek gebruik door de gemeenteraad, het aanbrengen van de asfaltverharding met een bouwvergunning over de eerste 120 meter vanaf de Heistraat voor 1 september 2019, het aanbrengen van infrastructuren door of in opdracht van de stad Geel (bovengrondse elektriciteit, straatverlichting), heeft van rechtswege het gevolg dat de waardevermeerdering of -vermindering wordt geacht nihil te zijn (artikel 28 § 2 van het decreet houdende de gemeentewegen).

Bijkomend gebeurt er geen onteigening van de gronden, en wordt er geen gebruik gemaakt van artikel 13 § 5 van het decreet houdende de gemeentewegen.


Bezwaar 3: 'Verder maken we bezwaar omdat het creëren van een gemeenteweg meer verharding met zich meebrengt, wat een ongunstige invloed heeft op de natuur (waterhuishouding - verdwijnen van waardevolle bomen-. Tevens maakt dat een gemeenteweg meer verkeer en (geluids)overlast voor de omgeving met zich meebrengt.'

Behandeling bezwaar 3: De definitie van een gemeenteweg moet gelezen worden zoals beschreven in artikel 2 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019: een openbare weg die onder het rechtstreekse en onmiddellijke beheer van de gemeente valt, ongeacht de eigenaar van de grond.

De morfologie van de weg bepaalt niet het openbaar karakter, noch het statuut van de weg. Het is geenszins de bedoeling om extra verharding aan te brengen aan de Fittelaarsdijk, dit punt is om deze reden dan ook irrelevant.


Opname Fittelaarsdijk als gemeenteweg

De formele opname als gemeenteweg van het deel Fittelaarsdijk tussen Heistraat en Kastermanstraat heeft tot gevolg dat op de gemeente de rechtsplicht rust om over te gaan tot de realisatie, de vrijwaring en het beheer van de gemeenteweg overeenkomstig de bepalingen van het decreet houdende de gemeentewegen, ongeacht de eigenaar van de grond.

De formele opname als gemeenteweg dient het algemeen belang aangezien het aan alle aangelanden de toegankelijkheid tot hun eigendommen beter garandeert dan een private erfdienstbaarheid. 

De formele opname als gemeenteweg heeft geen implicaties op de verkeersveiligheid. De actuele functie blijft integraal behouden. Bovendien kan de gemeente alle mobiliteitsmaatregelen nemen die nodig zijn voor de verkeersveiligheid.

De mobiliteitsbehoeften voor harde en zachte weggebruikers zijn na de formele opname als gemeenteweg beter gevrijwaard dan bij een private erfdienstbaarheid.

De formele opname als gemeenteweg heeft geen implicaties op de ontsluiting van de aanpalende percelen. De actuele functie blijft integraal behouden.

De formele opname van Fittelaarsdijk in het gemeentewegennet zorgt voor de bescherming van een fijnmazig netwerk van wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.

Fittelaarsdijk is volledig op grondgebied van stad Geel gelegen en raakt de gemeentegrens niet. Er is geen gemeentegrensoverschrijdende beoordeling nodig.

De actuele functie als gemeenteweg Fittelaarsdijk blijft integraal behouden. De formele opname als gemeenteweg heeft bijgevolg voor de huidige en toekomstige generaties een positieve impact naar mogelijkheden op duurzame mobiliteit.


Kennisgeving aangelanden

Het is wenselijk dat alle aangelanden op de hoogte worden gebracht van de erkenning door de gemeenteraad van het dertigjarig, onafgebroken publiek gebruik van het deel van Fittelaarsdijk gelegen tussen de Heistraat en de Kastermanstraat alsook van de opname van deze wegverbinding in het gemeentewegennet alsook van de beroepsmogelijkheden tegen het gemeenteraadsbesluit.

Als bijlage is een blanco ontwerpbrief kennisgeving opgenomen. Ter attentie van de bezwaarindiener is een aparte brief gemaakt met meer toelichting op diens bezwaren.

Juridische grond

Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019

Adviezen

vergunningen Gunstig advies
Openbaar domein Gunstig advies
Patrimonium Gunstig advies

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur - algemene bevoegdheid van de gemeenteraad
<p>De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad stelt in toepassing van artikel 13 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen het onafgebroken dertigjarig publiek gebruik van de wegverbinding met straatnaam Fittelaarsdijk voor het deel tussen Heistraat en Kastermanstraat vast.

De vaststelling door de gemeenteraad van het dertigjarig gebruik door het publiek heeft van rechtswege de vestiging van een publiek recht van doorgang tot gevolg.

Artikel 2

De gemeenteraad beslist dat dit deel van Fittelaarsdijk een gemeenteweg wordt in toepassing van artikel 13 § 1 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de opmaak van een gemeentelijk rooilijnplan voor de weg in kwestie, volgens artikel 13 § 2 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

Artikel 4

De gemeenteraad beslist om bijgevoegde ontwerp-brief te zenden aan alle aangelanden ter kennisgeving van dit gemeenteraadsbesluit.