Terug
Gepubliceerd op 23/04/2024

2024_CBS_01127 - Beleidsplan Ruimte Geel: kennisname arrest Raad van State en standpunt verdere aanpak - Beslissen

College van Burgemeester en Schepenen
ma 22/04/2024 - 12:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Nadine Laeremans

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_01127 - Beleidsplan Ruimte Geel: kennisname arrest Raad van State en standpunt verdere aanpak - Beslissen 2024_CBS_01127 - Beleidsplan Ruimte Geel: kennisname arrest Raad van State en standpunt verdere aanpak - Beslissen

Motivering

Aanleiding en context

De gemeenteraad gaf in zitting van 16 december 2021 goedkeuring aan de definitieve vaststelling van het beleidsplan ruimte Geel, bestaande uit volgende documenten:

  • Strategische visie Geel 2040;
  • Beleidskader veelzijdige stad;
  • Beleidskader leefbare dorpen;
  • Beleidskader duurzame bedrijvigheid;
  • Beleidskader publieke ruimte en mobiliteit;
  • Beleidskader open ruimte;
  • Onderzoeksrapport veelzijdige stad en leefbare dorpen;
  • Onderzoeksrapport open ruimte;
  • Procesnota;
  • Actieprogramma 2020-2026.

Het definitief vastgestelde beleidsplan werd overgemaakt aan de Vlaamse Regering en aan de deputatie. 

Het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2021 tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk Beleidsplan Ruimte Geel werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 15 februari 2022.

Op 19 april 2022 werd er door mevrouw Hedda Bens en mevrouw Daniëlle Bens, vertegenwoordigd door GSJ advocaten, een verzoekschrift tot nietigverklaring van het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2021 ingediend bij de Raad van State.

De verzoekers zijn eigenaar van verschillende percelen gelegen tussen Larumseweg, R14, de spoorweg en Drijzillen. In het definitief vastgesteld beleidsplan ruimte worden deze percelen aangegeven als te reserveren binnengebied in woongebied tot minstens 2030.

In de middelen van het verzoekschrift worden dezelfde zaken aangehaald die ook reeds werden aangegeven in het bezwaarschrift dat door de verzoekers werd ingediend tijdens het openbaar onderzoek omtrent het beleidsplan ruimte Geel, dat van 3 mei tot en met 31 juli 2021 werd georganiseerd.

Het college van burgemeester en schepenen heeft op 16 mei 2022 kennis genomen van het verzoekschrift tot nietigverklaring van het beleidsplan ruimte Geel dat op 19 april 2022 werd ingediend bij de Raad van State door GSJ advocaten en advocaat Stijn Verbist aangesteld om de stad te verdedigen in deze zaak.

Argumentatie

Op 25 maart 2024 werd het stadsbestuur in kennis gesteld van het arrest van de Raad van State. Het arrest is ongunstig voor de stad.

Het verslag van de Auditeur was nochtans gunstig voor de stad en in de meeste gevallen wordt dit normaal gezien ook gevolgd. Het is dan ook met verbazing vast te stellen dat dit ditmaal niet het geval is.


Arrest Raad van State van 22 maart 2024

De Raad analyseert het ganse beleidsplan en stelt dat in de aangehaalde bepalingen van het beleidsplan wordt gesteld dat er sprake is van “bevroren binnengebieden in woongebied die “niet voor ontwikkeling vrij te geven zijn” tot minstens 2030”.

Zodoende bevriest het besluit de bestaande toestand en wordt de woonbestemming geneutraliseerd, wat volgens de Raad neerkomt op een tijdelijk bouwverbod.

Volgens de Raad zou ook het voornemen van de stad blijken om geen nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan vast te stellen voor het binnengebied Drijzillen omdat de Stad zou hebben geoordeeld dat een herbestemming naar open ruimte of een andere bestemming niet opportuun zou zijn omdat na 2030 op een nieuwe woonbehoefte moet kunnen worden ingespeeld.

Volgens de Raad zou er dan ook sprake zijn van een tijdelijke wijziging van de woonbestemming van het gewestplan wat een verordenende aard heeft, zodoende dat dergelijk voorschrift zou thuishoren in een ruimtelijk uitvoeringsplan en geen ruimtelijk beleidsplan.

Het eerste middel van cons. Bens wordt daarmee gegrond verklaard door de Raad. Het beleidsplan wordt zodoende helaas vernietigd door de Raad.

Het arrest dient bij uittreksel bekend te worden gemaakt op dezelfde wijze als het besluit van de gemeenteraad van de stad Geel van 16 december 2021 tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan Ruimte Geel. 

 

Verdere aanpak

In de brief van advocaat Stijn Verbist van 27 maart 2024 wordt voor de verdere aanpak als mogelijke optie een grondige “screening” en vervolgens “herformulering” voorgesteld zodat alle bepalingen die als te verordenend kunnen worden opgevat, eruit worden gefilterd.

Beleidsmatige gewenste ontwikkelingen kunnen doorheen het ganse beleidsplan geformuleerd worden als het streven naar hogere dichtheden, vrijwaren van open ruimte, verkernen, enz… Er wordt dus voorgesteld om het beleidsplan trachten af te zwakken via “zachtere formuleringen”.


Op 11 april 2024 heeft er een digitaal overleg plaatsgevonden tussen de stad, het departement Omgeving, bureau Omgeving en Verbist advocatuur. Ook tijdens dit overleg werd voorgesteld om het beleidsplan te controleren op verwijzingen die een verordende werking kunnen hebben en aan te passen. De formuleringen “niet gewenst te ontwikkelen” of “wordt bevroren” zijn bijvoorbeeld zeer verschillend in die zin dat de Raad van State het eerste waarschijnlijk niet als schijnbaar verordenend had gezien en het tweede wel. Ook andere suggesties voor aanpassingen werden tijdens het overleg gedaan.

Tijdens dit overleg stelde Wolfgang Vandevyvere (Departement Omgeving) ook dat het beleidsplan na aanpassing direct terug voor de gemeenteraad kan gebracht worden zonder openbaar onderzoek om opnieuw definitief te laten vaststellen.


Advocatuur Verbist heeft aansluitend aan het overleg van 11 april 2024 op 12 april 2024 via e-mail bevestigd dat een doorgedreven screening van het beleidsplan waarbij alle bepalingen, tabellen, … met een schijn van een verordend karakter worden herschreven en waarbij elke schijn van verordend te zijn, wordt weggenomen, tot de mogelijkheden behoren om zo tegemoet te komen aan het arrest van de Raad van State.

Desgevallend het beleidsplan enkel wordt “herschreven” en de inhoud ervan in feite wordt “afgezwakt”, kan de stad volgens hen het beredeneerde risico nemen om geen nieuw openbaar onderzoek te voeren.

Zij kunnen echter geen sluitende garanties geven dat het beleidsplan, na voormelde aanpassingen, niet zal worden vernietigd door de Raad van State, gelet op de vaststaande rechtspraak van de Raad inzake beleidsplannen. Het e.e.a. blijft een risico inhouden.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het arrest van de Raad van State van 22 maart 2024 waarbij het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2021 tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan Ruimte Geel wordt vernietigd.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen vraagt aan de dienst Stadsontwikkeling om dit arrest bekend te maken bij uittreksel in het Belgisch Staatsblad.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wenst het vernietigde beleidsplan Ruimte Geel aan te passen om tegemoet te komen aan het arrest van de Raad van State en het aangepaste beleidsplan Ruimte Geel zonder openbaar onderzoek op 20 juni 2024 voor te leggen aan de gemeenteraad om definitief te laten vaststellen.

Artikel 4

Het college van burgemeester en schepenen vraagt aan de dienst Stadsontwikkeling om aan bureau Omgeving een offerte op te vragen voor het uitvoeren van deze aanpassingen aan het vernietigde beleidsplan Ruimte Geel.