Terug
Gepubliceerd op 23/05/2024

2024_VB_00076 - Inloophuis dementie Geel - Beslissen: Goedkeuren

Vast Bureau
di 21/05/2024 - 16:30 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis, Voorzitter; Griet Smaers; Bart Julliams; Nadine Laeremans; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Francois Mylle

Afwezig

Pieter Cowé; Luc Van Laer

Secretaris

Francois Mylle

Voorzitter

Vera Celis, Voorzitter
2024_VB_00076 - Inloophuis dementie Geel - Beslissen: Goedkeuren 2024_VB_00076 - Inloophuis dementie Geel - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

1 op 5. Dat is de kans dat iemand dementie krijgt. Maar waar klop je aan als je signalen opmerkt of net een diagnose kreeg? Het zorglandschap is breed en de weg naar aangepaste hulp niet altijd duidelijk aangeduid. Tijdens ontmoetingen met mantelzorgers en mensen met dementie horen wij de voorbije jaren vaak dat de diagnosestelling moeizaam verliep. En als dan de diagnose valt, moeten mensen zelf op zoek gaan naar informatie, advies en steun, maar zien door de bomen het bos niet meer. “Wat staat ons nog te wachten?”, “Waar heb ik recht op?”, “Waar kan ik terecht voor ondersteuning thuis?”, “Wat als het thuis niet meer lukt?”, …

Een inloophuis wordt georganiseerd door een stuurgroep en een werkgroep. De tactische en meer strategische werking ligt bij de stuurgroep. Belangrijke partners in de stuurgroep zijn: Regionaal Expertisecentrum Dementie, het lokaal bestuur, het lokaal ziekenhuis en Alzheimer Liga Vlaanderen. Zij bepalen de visie, missie en doelstellingen van het inloophuis en houden de vinger aan de pols van de werking.

De operationele werking ligt bij de werkgroep. Hulpverleners (meestal referentiepersonen dementie, maatschappelijk werkers van de mutualiteiten of sociale dienst van het ziekenhuis, diensten voor gezinszorg of dagopvang,…) en vrijwilligers engageren zich in de werkgroep. Zij bemannen het inloophuis Dementie. Er zijn telkens minstens drie professionele hulpverleners en minstens drie vrijwilligers aanwezig. Alzheimer Liga Vlaanderen coördineert de vrijwilligers van de inloophuizen en ECD Tandem coördineert de betrokken hulpverleners.

In maart 2022 startte een inloophuis voor mensen met geheugenproblemen en hun naasten in Mol. Dit inloophuis is maandelijks geopend en bereikt nu al gemiddeld meer dan vijfentwintig bezoekers per openingsmoment. Het initiatief kwam van AZ Heilig-Hart Ziekenhuis Mol, Gemeente Mol, Alzheimer Liga Vlaanderen vzw en Regionaal Expertisecentrum Dementie Tandem.  Turnhout volgde hun voorbeeld en AZ Turnhout, Stad Turnhout, Zorggroep Orion, Alzheimer Liga Vlaanderen vzw en Regionaal Expertisecentrum Dementie Tandem openden samen een nieuw Inloophuis Dementie op 23 november 2023. Tijdens de opening mochten ze opnieuw een 20-tal bezoekers ontvangen.

Argumentatie

We zijn met de dienst sociale zorg in overleg gegaan met Alzheimerliga, Tandem en ziekenhuis Geel.  Ons dienstencentrum Luysterbos is een geschikte plaats om het inloophuis in onder te brengen.  Uit een eerste verkennend gesprek met het ziekenhuis Geel blijkt veel engagement om mee in te stappen in het het inloophuis. Waarnemend zorgmanager, Stijn Hendrickx, gaat in overleg met de algemeen directeur om inzet van hun personeel in het inloophuis te bespreken.  Dienst neurologie, dienst geriatrie en de waarnemend zorgmanager engageren zich alvast om lid te zijn van de stuurgroep en de opstart mee te onderzoeken, voor te bereiden en te evalueren.  Daarnaast zijn ook Tandem, Alzheimer Liga en Greet Verellen opgenomen in de stuurgroep.

Alzheimer Liga gaat op zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten in een inloophuis in Geel.  Tandem benaderd samen met onze dienst sociale zorg de directies van de woonzorgcentra op onze grondgebied om inzet van hun professionele medewerkers in het inloophuis te bevragen. 

Het is de ambitie van de stuurgroep om het inloophuis operationeel te krijgen tegen september/oktober en dat voor een halve dag per maand.

Door het samenwerken met lokale partners en éénzelfde doelstelling na te streven, kunnen er sterke fundamenten gelegd worden in de zorg en ondersteuning bij dementie:  Door krachten te bundelen, met ieders expertise en kennis en mensen te informeren, te adviseren, te ondersteunen en gericht door te verwijzen, wordt de zorg en ondersteuning voor de mensen met dementie nog beter.  Zulke samenwerking kan bijdragen tot extra kwaliteit van leven, wonen en zorg voor mensen met dementie en hun naasten.

Besluit

Het vast bureau beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen gaat akkoord met openen van een inloophuis dementie in het lokaal dienstencentrum Luysterbos in Geel in het najaar van 2024.