UITERSTE BESLISSINGSDATUM VOOR DIT DOSSIER: CBS 16/9/2024 GR 30/9/2024
De eigenaar van Velveken 57 en omliggende percelen vraagt een verlegging van een deel van buurtweg (sentier nr 169).
Deze voetweg loopt van Haag tot aan het kruispunt Velveken - Merenseweg. De weg is over de ganse lengte 1,6m breed, maar wordt de laatste 100m smaller door de aanwezigheid van een hoge haag langs beide zijden van het pad
Door het verleggen van de buurtweg zal deze breder worden. Door 2x een bocht van 90° buigt de weg de laatste 100m af richting Velveken en loopt afgescheiden van het verkeer verder langs Velveken.
Er wordt eveneens ruimte gecreëerd voor een stilte- en rustplek.
Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 6/5/2024 t.e.m. 4/06/2024. Het rooilijnplan maakt deel uit van de plannenbundel die in openbaar onderzoek lag. Er werden geen bezwaarschriften ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
In de beslissing van de gemeenteraad moet op gemotiveerde wijze rekening gehouden met de volgende beoordelingsaspecten, doelstellingen en principes:
Door het verplaatsen van de voetweg krijgt de gebruiker meer ruimte. De trage heeft heeft een breedte van 1,6m, maar door lage beplanting links en rechts van de wegenis zal deze als breder ervaren worden.
De trage weg blijft behouden, maar loopt via een ander tracé.
In principe staat de wijziging van de trage weg niet in dienste van het algemeen belang. Als de aanpalende eigenaar zijn haag wegdoet of lager/smaller maakt, wordt het huidige tracé (visueel) breder.
Door het creëren van een stilteplek wordt een extra voordeel voor algemeen belang toegevoegd aan de trage weg. De zachte weggebruiker kan hier rusten en genieten van het uitzicht op het open landschap.
De wijziging is een uitzodering. De aanvrager heeft dit voldoende gemotiveerd in de aanvraag (zie bijlage)
Het aanpalende perceel wordt ontsloten via de trage weg. Hier zal voldoende zicht op het openbaar domein gecreëerd moeten worden om gevaarlijke situaties te vermijden.
Momenteel doet de gemeenteweg dienst als trage verbinding. Dat blijft zo. Het begin- en eindpunt van de trage weg blijft op dezelfde locatie.
De trage weg blijft behouden.
Stad Geel beschikt niet over een gemeentelijk beleidskader m.b.t. trage wegen. In het Beleidplan Ruimte, beleidskader "leefbare dorpen" wordt aangehaald dat een netwerk van trage wegen belangrijk is voor de leefbaarheid van de dorpen. Specifiek voor Larum wordt gesteld dat doorheen het omliggende open landbouwgebied een netwerk van paden en landbouwwegen aanwezig is. Deze trage verbindingen moeten behouden blijven.
Door het verplaatsen van een deel van de Velveekse Voetweg wordt deze trage weg behouden en is voldaan aan de gemeentelijke visie.
Dienst Openbaar Domein heeft volgend advies gegeven:
Deze voorwaarden zullen opgelegd worden in de omgevingsvergunning.
De voorgestelde verlegging van de buurtweg (Velveekse Voetweg) wordt gunstig beoordeeld.
Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, artikel 8, dat bepaalt: "Niemand kan een gemeenteweg aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad."
Art. 31 uit het Decreet betreffende de Omgevingsvergunning dd. 25/04/2014, stelt dat de gemeenteraad eerst een besluit moet nemen over de gratis grondafstand alvorens het college van burgemeester en schepenen over de vergunningsaanvraag beslist.
De gemeenteraad stelt de aanvraag tot gedeeltelijke verlegging van buurtweg n° 169 ter hoogte van Velveken 57 vast.
De gemeenteraad legt volgende lasten op m.b.t. de verlegging van de voetweg:
De gemeenteraad legt volgende lasten op m.b.t. de gratis grondafstand:
De aanvrager van de omgevingsvergunning voldoet aan alle voorwaarden en lasten zoals die zullen opgenomen worden in de omgevingsvergunning.