Projectoproep
In 2023 bedroeg de jeugdwerkloosheid in de Brusselse regio 25% onder jongeren tussen 15 en 24 jaar. In het Waals Gewest was dit percentage 23%, in het Vlaams Gewest 12%. Anderzijds is het in de huidige krappe arbeidsmarkt moeilijk voor werkgevers om personeel te vinden en te behouden. Werkgevers zijn dus dringend op zoek naar nieuwe talenten. Jonge talenten zullen tevens een betere toekomst kunnen bereiken door middel van werk.
Eind april lanceerde de Koning Boudewijnstichting een projectoproep om ervoor te zorgen dat jongeren in een kwetsbare positie die werkervaring zoeken en werkgevers elkaar beter kunnen vinden. Via deze projectoproep wenst ze organisaties, die een vertrouwensband weten op te bouwen met deze jongeren, te ondersteunen in de trajecten naar de arbeidsmarkt die ze aanbieden. Daarnaast zal de stichting ook inzetten op het opbouwen van een netwerk dat werkgevers en organisaties samenbrengt om de tewerkstelling van jongeren in een kwetsbare situatie te bevorderen.
Situatie in Geel
Eind juni 2024 telt Geel 194 werkzoekenden zonder werk die jonger zijn dan 25 jaar. Dit is ongeveer 16,5% van de totaal groep werkzoekenden zonder werk in Geel. Van deze jonge werkzoekenden is ongeveer 52,1% laaggeschoold. Gedetailleerde cijfers tonen aan de voornamelijk midden- als laaggeschoolden jongeren het moeilijk hebben om toe te treden tot de arbeidsmarkt. Hooggeschoolden werkzoekenden vinden relatief snel aansluiting op de arbeidsmarkt van vandaag.
We merken dat we in Geel reeds goede banden hebben met jongeren in kwetsbare situaties via het outreachend werken vanuit Arktos en via de werking van Overkop. We ervaren dat er heel wat jongeren zijn die graag willen werken, maar hier moeilijk op een duurzame manier in slagen.
Met Shaping the future (Nextmove) wil Arktos in samenwerking met stad Geel vanuit het reeds bestaande outreachende werk voor jongeren verder werken. We willen een positief toekomstperspectief voor jongeren bieden door hen te versterken en hen effectief begeleiden in de richting van vrijwilligerswerk, stage, vakantiewerk en/of een duurzame tewerkstelling te bieden.
Met de middelen die aangevraagd worden (50 000 euro / jaar - project is voor 1 jaar, maar wordt mogelijks verlengd tot 3 jaar), wil Arktos een halftijdse medewerker aanwerven, die het huidige team van Mix/OverKop zal versterken. De uitbouw van het project ziet men als volgt:
Begeleidingen op maat
In groep
Arktos gaat aan de slag met actieve vorming in de vertrouwde omgeving van jongeren. Heel concreet gebruiken ze de ‘safe space’ van Mix / Overkop in Geel om daar de begeleidingen te laten doorgaan. Met de gevraagde steun kunnen ze naast de werking van het vormingshuis Mix /Overkophuis Geel extra aanbod/vorming uitbouwen, gericht op het thema ‘werk’. Heel concreet denkt men hierbij aan kennismaking met VDAB en vakbonden maar ook samen vacatures zoeken, in groep gaan kennismaken met uitzendkantoren, interne diensten die hun mogelijkheden komen voorstellen, enz.
Op het einde van het eerste werkingsjaar werkt men samen met de groep van jongeren ook toe naar een ‘omgekeerde jobbeurs’ waarbij werkgevers zich komen voorstellen aan jongeren.
Individuele begeleiding:
Naast de groepswerking voorziet Arktos eveneens individuele ondersteuning bij het maken van een CV, het samen telefoneren naar een werkgever, meegaan bij de kennismaking met een werkgever, coaching/ondersteuning tijdens de tewerkstelling,… (link maken met methodiek Missing Link).
Samenwerking & partnerschappen
De samenwerking met Arktos houdt in dat we vanuit de stad onze medewerking verschaffen in het onderzoeken in hoeverre we kwetsbare jongeren als vakantiewerker en/of vrijwilliger kunnen inschakelen in onze dienstverlening en hoe onze interne procedure daarop aangepast kan worden. Arktos kan hierin, vanuit zijn expertise in het werken met de doelgroep, opleiding of andere ondersteuning bieden.
Naast het verkennen van interne mogelijkheden, is het ook de bedoeling om mogelijkheden te onderzoeken bij lokale handelaars om de poule aan mogelijke stage/vrijwilligerswerkplaatsen, vakantiejobs en tewerkstellingsplaatsen verder uit te breiden. Hiervoor willen we verder bouwen op de partnerschappen die er reeds zijn tussen stad Geel en zijn lokale handelaars.
Enkel binnen Geel
Net omwille van het feit dat er in de bestaande werkingen nauwe contacten zijn met kwetsbare jongeren, geloven we er sterk in dat dit project een meerwaarde kan betekenen en jongeren een duw in de rug kan geven in het maken van positieve keuzes. Dit project kadert dus ook binnen het positief hangbeleid van onze stad.
De medewerker van Arktos zal in het eerste deel van het project ruimte krijgen om samenwerkingen en partnerschappen te onderzoeken en op te bouwen. Daarnaast zal deze medewerker in gesprek gaan met jongeren die hiervoor in aanmerking komen en in een latere fase de schakel zijn tussen de jongere en de werkgever. Het is moeilijk om een inschatting te maken van hoeveel jongeren Arktos binnen dit project werkervaring kan laten opdoen, maar men mikt in eerste instantie op minstens 20 jongeren per jaar.
Stuurgroep
Om dit project mee aan te sturen zal er, na goedkeuring van de subsidie, een stuurgroep worden samengesteld. Er wordt gedacht om verschillende partners te betrekken zoals VOKA, VDAB, LIGO, KANZ,... Ook vanuit de stad dient er bekeken te worden wie er in deze stuurgroep zetelt. Mogelijke diensten waar men alvast aan denkt zijn: dienst jeugd, dienst personeel, dienst werk, sociale dienst, vrijwilligersloket,...
- Het project dient ingediend te worden door Arktos ten laatste op 04/09/2024.
- Het project loopt (indien goedgekeurd) van 01/01/2025 tot 31/12/2025 (met mogelijkheid op verlenging – in totaal looptijd van 3 jaar mogelijk).
- Het project kent een maximale financiering van 50.000€ per jaar – waarmee Arktos een halftijdse medewerker wil aanstellen. Deze medewerker wordt gekoppeld aan het team van Outreach / Mix / Overkop in Geel (jeugdwelzijn).
- In een eerste fase zal de medewerker van Arktos in een verkenningsfase aan de slag gaan om zowel intern te bekijken welke diensten kunnen aangesproken worden als jobinvulling. Daarnaast zal er in overleg gegaan worden met lokale handelaars om ook met hen de mogelijkheden te verkennen.
Het college van burgemeester en schepenen gaat akkoord met de samenwerking tussen stad Geel en Arktos in het kader van de projectoproep van de Koning Boudewijnstichting "Shaping the future" om te onderzoeken in hoeverre we kwetsbare jongeren als vakantiewerker en/of vrijwilliger kunnen inschakelen in onze dienstverlening en hoe onze interne procedure daarop aangepast kan worden.
Het college van burgemeester en schepenen gaat in het kader van de projectoproep van de Koning Boudewijnstichting "Shaping the future" akkoord om samen met Arktos de mogelijkheden te onderzoeken bij lokale handelaars om de poule aan mogelijke stage, vakantiejobs en tewerkstellingsplaatsen verder uit te breiden.