UITERSTE BESLISSINGSDATUM VOOR DIT DOSSIER: 26/08/2024 (bindende eindtermijn)
Verslag van de omgevingsambtenaar
Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2024014347
Dossiernummer gemeente: 202400102
De gemeente Geel heeft op 1 maart 2024 een aanvraag ontvangen voor het slopen van bebouwing en het oprichten van 6 appartementen met fietsen- en afvalberging. De aanvraag werd op 18 maart 2024 volledig en ontvankelijk verklaard.
Gegevens van de aanvrager
VDIMO BVBA gevestigd St.-Apollonialaan 196 te 2400 Mol
Gegevens van de ligging
Administratieve ligging: Elsum 17 bus 1, bus 2, bus 3, bus 4, bus 5 en bus 6
Kadastrale ligging: afdeling 6 sectie G nr. 581G5
Verslag
1. Stedenbouwkundige basisgegevens
Ligging volgens de plannen van aanleg, uitvoeringsplannen, verkavelingen.
De aanvraag is volgens het gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd op 28 juli 1978 gelegen in woongebied.
De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, alsmede voor agrarische bedrijven.
Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.
(Artikel 5 van het Koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichtingen en toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen).
Ligging volgens BPA + bijhorende voorschriften :
De aanvraag is niet gelegen in een bijzonder plan van aanleg.
Ligging volgens RUP + bijhorende voorschriften :
De aanvraag is niet gelegen in een ruimtelijk uitvoeringsplan.
De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling
Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag
De aanvraag is niet gesitueerd in een algemeen of bijzonder plan van aanleg of in een ruimtelijk uitvoeringsplan. De aanvraag dient getoetst te worden aan de bepalingen van het gewestplan.
Overeenstemming met dit plan
De aanvraag is in overeenstemming met dit plan en met de stedenbouwkundige voorschriften.
Afwijkings- en uitzonderingsbepalingen
Er worden afwijkingen gevraagd zoals bepaald in artikel 4.4.1 uit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.
Verordeningen
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - inzake parkeren en stallen van auto's en fietsen goedgekeurd op 25 juni 2018.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid goedgekeurd op 5 juni 2009.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - basisverordening goedgekeurd op 12 mei 2012.
2. Historiek
Volgende vergunningen en/of weigeringen werden verleend:
• Oud dossier VLAREM (1969/A/01180) voor propaantank.
3. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag
De aanvraag betreft het slopen van de bestaande bebouwing en het oprichten van 6 appartementen met een fietsen- en afvalberging.
Het gebouw zal 3 m achter de bestaande voorgevel worden ingeplant om meer licht en lucht in de straat te krijgen. De vrijgekomen gevels van de buren zullen kwaliteitsvol afgewerkt worden.
Op het gelijkvloers wordt de bouwbreedte van het gebouw beperkt tot 9,44 m om een onderdoorrit te kunnen voorzien naar het achterliggende gedeelte van het perceel. Op de bovenliggende verdiepingen wordt de volledige breedte van het perceel benut. Op het gelijkvloes heeft het gebouw een bouwdiepte van 17 m en op de verdiepingen 15 m.
Op het gelijkvloers is een 2-slaapkamerappartement voorzien met naast de inkomhal, toilet, berging en badkamer, een ruime leefruimte met keuken. Deze heeft zicht op de tuin en sluit er ook direct op aan. Het terras van dit appartement is losgetrokken van het gebouw omdat hierdoor een grotere en aangenamere bezonning kan voorzien worden dan tegen het gebouw. Door het grote raam valt er maximaal natuurlijk licht in de leefruimte.
Op de eerste verdieping wordt een 1-slaapkemer en een 2-slaapkamer appartement. Beide appartementen zijn naast de slaapkamer(s) voorzien van een inkomhal, toilet, berging, badkamer en een leefruimte met keuken. Deze sluiten telkens direct aan op het terras.
De eerste en tweede verdieping hebben dezelfde structuur.
Op de derde verdieping, onder het hellend dak, wordt een 2-slaapkamerappartement voorzien met naast de slaapkamers de inkomhal, toilet, berging, badkamer en een leefruimte met keuken. Deze sluit ook direct aan op het terras. In de achtergevel wordt een dakkapel voorzien.
Achteraan op het perceel zullen 8 parkeerplaatsen voorzien worden, die uitgevoerd worden in grasdallen, net zoals de toegangsweg tot de parkeerplaatsen. In de fietsenstalling achteraan is er plaats voor 14 fietsen en in de voortuin is er ook nog plaats voor 4 fietsen. Door de fietsenstalling in de tuinzone meer naar voren te voorzien dan de parkeerplaatsen, zullen de bewoners gestimuleerd worden om eerder de fiets te nemen dan de auto. Dit geldt ook voor de fietsenstalling in de voortuin.
4. Openbaar onderzoek
Overeenkomstig de criteria van artikels 11 t.e.m. 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning is de gewone procedure van toepassing en moet de aanvraag openbaar gemaakt worden.
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 17 juni 2024 t.e.m. 16 juli 2024. Er werden 2 bezwaarschriften ingediend.
Inhoud bezwaarschriften
1) Volgens de inplantingsplannen in het dossier zou er een achteruitbouwzone van 3m voorzien worden. Zonder dat dit is vastgelegd in een goedgekeurd RUP of BPA.
De achteruitbouwzone van 3m zou gecreëerd worden omwille van het voorkomen van een ‘ingesloten gevoel’. Echter is de plaats van waar het gebouw zou worden opgericht op het breedste punt van Elsum.
Recente bebouwing moest wel op de huidige voorgevelbouwlijn worden opgericht.
Het achteruitbouwen is niet verenigbaar is met de omgeving en het de goede ruimtelijke ordening wordt niet bevorderd. Als er toch meer ruimte en lucht moet gecreëerd worden is het veel efficiënter om een bouwlaag minder te vergunnen dan een verloren ruimte van 3m tegen de huidige rooilijn te voorzien.
Een goed mobiliteitsplan met een kwalitatieve herinrichting van de bestaande wegenis kan het straatbeeld van Elsum veel meer verbeteren dan een kakafonie van woningen op te richten.
2) Door het achteruitbouwen zal de infiltratie van het hemelwater moeilijker worden.
3) De lichtinval bij de buren zal verminderen en hun privacy zal worden geschonden.
Er werd geen informatievergadering gehouden.
5. Adviezen
Op 15 april 2024 werd het advies ontvangen van Brandweerzone Kempen - Hulpverleningszone 5 (Geel)
Advies: ongunstig
Op 11 juni 2024 werd het advies ontvangen van Brandweerzone Kempen - Hulpverleningszone 5 (Geel)
Beste,
Advies: voorwaardelijk gunstig
Op 25 maart 2024 werd het advies ontvangen van Toegankelijk Vlaanderen (Inter)
Advies: ongunstig
Op 8 mei 2024 werd het advies ontvangen van Toegankelijk Vlaanderen (Inter)
Advies: gunstig
Op 26 maart 2024 werd het advies ontvangen van Fluvius
Advies: voorwaardelijk gunstig
Op 9 augustus 2024 werd het advies ontvangen van Team Grijs van stad Geel
Advies riolering - Aquafin
Voor dit project werd advies gevraagd bij Aquafin. Er werd door hen een hydraulisch en technisch advies opgesteld. Het project wordt gunstig geadviseerd rekening houdend met verschillende voorwaarden. Deze staan beschreven in het adviesrapport van Aquafin en dienen te worden opgevolgd.
Advies riolering - dienst openbaar domein
Men dient de bestaande aansluiting van de gesloopte woning op te zoeken. Als men de bestaande aansluiting heeft gevonden dan dient men deze te gebruiken en zelf de huisaansluitputjes RWA en DWA te plaatsen volgens de richtlijnen beschreven in de voorwaarden. De private riolering moet afgestemd worden op de diepte en ligging van de bestaande aansluiting.
Als men geen aansluiting terugvindt, moet men contact opnemen met de dienst Openbaar domein van stad Geel. Er zal dan een nieuwe aansluiting gemaakt worden. De private riolering moet dan worden afgestemd op de nieuwe aansluiting.
Het is niet aangewezen om de terrassen aan te sluiten op de hemelwaterput. Men zou deze best aansluiten op de overloop van de hemelwaterput naar de infiltratievoorziening. Als men de terrassen toch aansluit op de hemelwaterput dan moet men zorgen voor een aangepaste filtering of voorzuivering.
Het is niet aangewezen om de terrassen aan te sluiten op de hemelwaterput. Men zou deze best aansluiten op de overloop van de hemelwaterput naar de infiltratievoorziening. Als men de terrassen toch aansluit op de hemelwaterput dan moet men zorgen voor een aangepaste filtering of voorzuivering.
De overloop RWA naar openbare riolering wordt voorzien via de regenwaterput. Deze dient voldoende hoog te zitten zodat de gevraagde buffer-/infiltratriecapaciteit van de wadi gehaald wordt.
Advies toegang tot het perceel – dienst openbaar domein
Openbaar domein bestaat uit rijweg in asfalt, daarnaast een brede stoep. Er wordt rechts van het perceel (tegen huisnr. 15) een inrit gevraagd met een breedte van 3,13m. Dit kan worden toegestaan. Er is op deze plaats reeds een inrit (boordsteenverlaging) aanwezig. Er dienen geen aanpassingen gedaan te worden aan het openbaar domein.
Advies: voorwaardelijk gunstig
6. Inhoudelijke beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen
Wegenis
Het perceel is gelegen langs een gemeenteweg.
Art. 4.3.5.§ 1. Een omgevingsvergunning voor het bouwen van een gebouw met als hoofdfunctie «wonen», «verblijfsrecreatie», dagrecreatie, met inbegrip van sport, detailhandel, dancing, restaurant en café, kantoorfunctie, dienstverlening, vrije beroepen, industrie, bedrijvigheid, «gemeenschapsvoorzieningen» of «openbare nutsvoorzieningen», kan slechts worden verleend op een stuk grond, gelegen aan een voldoende uitgeruste weg, die op het ogenblik van de aanvraag reeds bestaat.
§ 2. Een voldoende uitgeruste weg is ten minste met duurzame materialen verhard en voorzien van een elektriciteitsnet. De Vlaamse Regering kan bepalen in welke gevallen, en onder welke voorwaarden, gelet op de plaatselijke toestand, van deze minimale uitrusting kan worden afgeweken. Een voldoende uitgeruste weg voldoet voorts aan de uitrustingsvoorwaarden die worden gesteld in stedenbouwkundige voorschriften of vereist worden door de plaatselijke toestand, daaronder begrepen de voorzieningen die in de gemeente voorhanden zijn en het ruimtelijk beleid van de gemeente.
§ 3. In het geval de opdrachtgever instaat voor zowel het bouwen van de gebouwen als de verwezenlijking van de voor het project noodzakelijke wegeniswerken, of in het geval de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of een overheid de wegenis aanbesteedt, kan de omgevingsvergunning voor de gebouwen worden afgeleverd zodra de omgevingsvergunning voor de wegeniswerken is verleend. Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan in dat geval een afdoende financiële waarborg voor de uitvoering van de wegeniswerken eisen.
§ 4. De voorwaarde, vermeld in § 1, is niet van toepassing :
1° in verkavelingen waar geen of beperktere lasten op het vlak van de weguitrusting zijn opgelegd;
2° voor land- of tuinbouwbedrijven en voor bedrijfswoningen van een land- of tuinbouwbedrijf;
3° op het verbouwen, herbouwen of uitbreiden van bestaande constructies.
Watertoets
Volgens artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 en latere wijzigingen betreffende het integraal waterbeleid dient de aanvraag onderworpen te worden aan de watertoets. Het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 en latere wijzigingen stelt nadere regels vast voor de toepassing van de watertoets. De aanvraag werd getoetst aan de kenmerken van het watersysteem, aan de relevante doelstellingen en beginselen van artikel 5, 6 en 7 van het decreet integraal waterbeleid, en aan de bindende bepalingen van het (deel)bekkenbeheerplan.
Het perceel gelegen te Geel, Afdeling 6, Sectie G, nr.581G5 stroomt af naar de Roosbroekenloop, een onbevaarbare waterloop van 2de categorie die beheerd wordt door .Provincie Antwerpen – Grote Nete. De locatie is volgens de watertoetskaarten niet overstromingsgevoelig.
Mogelijke schadelijke effecten voor het water zouden kunnen ontstaan door wijziging van de kwaliteit van het oppervlaktewater of het grondwater, wijziging van infiltratie naar het grondwater, wijziging van de grondwatervoorraden en het grondwaterstromingspatroon, wijziging van het overstromingsregime, het afvoergedrag of de structuurkwaliteit van de waterloop, en wijziging van waterafhankelijke natuur.;
De mogelijk schadelijke effecten worden opgevangen door de plaatsing van een hemelwaterput en een infiltratievoorziening.
Mer-screening
Het ontwerp komt niet voor op de lijst gevoegd als bijlage I en II van de Europese richtlijn 85/337/EEG, noch op de lijst als bijgevoegd als bijlage I en II van het Project-m.e.r.-besluit. Bijgevolg dient geen milieueffectenrapport te worden opgesteld.
Het ontwerp komt voor op de lijst gevoegd als bijlage III van het Project-m.e.r.-besluit.
Bijgevolg dient de vergunningverlenende overheid de aanvraag te screenen.
Er werd een uitgebreide m.e.r. – screeningsnota bij de aanvraag gevoegd, die ten gronde werd beoordeeld door de vergunningsverlenende overheid.
De conclusie dat er geen merkelijke effecten op de omgeving te verwachten zijn, wordt gevolgd.
Toetsing aan de goede ruimtelijke ordening
Goede ruimtelijke ordening
Opportuniteitstoets
Overeenkomstig artikel 4.3.1§1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) dient een omgevingsvergunning te worden geweigerd indien het aangevraagde onverenigbaar is met de goede ruimtelijke ordening. De beoordelingsgronden van de goede ruimtelijke ordening worden omschreven in art. 4.3.1§2 van de VCRO.
Functionele inpasbaarheid
Het slopen van gebouwen en het oprichten van 6 appartementen stelt geen beperking aan het gebruik van het perceel. De bestemming van het perceel wordt door de aanvraag niet geschaad. De aanvraag is functioneel in overeenstemming met de functies van de omliggende percelen en deze in de ruimere omgeving van het project.
Ruimtegebruik – schaal- bouwdichtheid.
De aanvraag heeft een impact op het ruimtegebruik van het perceel. Er stond immers al bebouwing op het perceel, maar de huidige aanvraag heeft een grotere oppervlakte. De oppervlakte van de huidige aanvraag is echter wel aaneengesloten tot aan de zijdelingse perceelsgrenzen ook wordt er nog een tuinstrook voorzien met hierin een terras zodat de beschikbare ruimte goed wordt benut. Achteraan worden parkeerplaatsen voorzien in waterdoorlaatbare materialen. Ook de toegang tot de parkeerplaatsen wordt voorzien in waterdoorlatende materialen.
Visueel-vormelijk
De aanvraag heeft een beperkte impact op de visueel-vormelijke uitstraling in het straatbeeld. Het nieuwe gebouw is immers aaneengesloten past binnen de continuïteit van het gevelbeeld in de straat. Er is een afwisselende kroonlijsthoogte in de omgeving zodat het nieuwe gebouw zich visueel goed integreert in het huidige straatbeeld.
Cultuurhistorische aspecten
De aanvraag is niet gesitueerd in een beschermd landschap of dorpsgezicht. De aanvraag heeft geen invloed op de cultuurhistorische aspecten van het perceel en de omgeving.
Mobiliteit
De aanvraag heeft een invloed op de mobiliteit. Er worden immers 6 appartementen voorzien. Alle vereiste parkeerplaatsen (+ 2 extra) worden echter achter het gebouw voorzien zodat er geen extra parkeerdruk op het openbaar domein zal ontstaan.
Het betreft tevens appartementen en bv. geen kantoren zodat de verkeersbewegingen verspreid zullen verlopen gedurende de dag. In Elsum zal dit niet leiden tot een sterk verhoogde verkeersdrukte.
Tevens worden er zowel voor de parkeerplaatsen als vlakbij de ingang 14 vlot bereikbare fietsenstallingen voorzien zodat de stimulans er ook zal zijn om deze voor (korte) verplaatsingen te gebruiken.
Bodemreliëf
De aanvraag heeft een impact op het bodemreliëf. Er worden immers een appartementsgebouw voorzien. De nodige voorzieningen voor de opvang en infiltratie van het hemelwater dat op de site valt, zullen worden opgelegd overeenkomstig de bestaande regelgeving hieromtrent.
Hinderaspecten – gezondheid
De aanvraag brengt extra hinder met zich mee voor de omgeving tijdens de duur van de werken. Na de werken zullen noch de omgeving, noch de gezondheid van de omwonenden geschaad worden.
Er kan geconcludeerd worden dat het project in overeenstemming is met de goede ruimtelijke ordening en aanleg.
Resultaten openbaar onderzoek
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 17 juni 2024 tot en met 16 juli 2024. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er 2 bezwaarschriften ontvangen.
Evaluatie bezwaarschriften
Beoordeling:
1) Een aanvraag dient steeds beoordeeld te worden op zijn inpasbaarheid in de omgeving. Omdat Elsum in het algemeen een ‘tunnelgevoel’ geeft, wordt gestreefd om meer licht en lucht in het straatbeeld te brengen. Eén van de manieren om dit te doen is om de voorgevel van nieuwe gebouwen wat naar achter te leggen zodat er vooraan ruimte voor o.a. een tuintje wordt voorzien.
De vergunningverlening in het verleden of het al dan niet aanwezig zijn van een mobiliteitsplan doet hieraan geen afbraak.
2) Op de aangepaste plannen werd de verharding gereduceerd en verder is de aanvraag volledig in overeenstemming met de gewestelijke hemelwaterverordening 2023.
3) Lichtinval en privacy zijn burgerlijke rechten. Deze dienen betwist te worden voor een burgerlijke rechtbank.
Alle afstandsregels opgelegd door het burgerlijk wetboek, worden gevolgd.
De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de burgerlijke rechten die betrekking hebben op het onroerend goed. De vergunningsbeslissing doet dus geen afbreuk aan de burgerlijke rechten van derden. Het is derhalve niet de taak van de vergunningverlenende overheid om na te gaan of de begunstigde van de vergunning tevens beschikt over de nodige rechten of titels om de vergunning uit te voeren. Bovenvermelde aspecten worden niet beoordeeld tijdens huidige procedure.
Bespreking adviezen
De omgevingsambtenaar heeft kennis genomen van de volgende adviezen en beoordeelt deze als volgt:
• Het advies van Brandweerzone Kempen - Hulpverleningszone 5 (Geel), afgeleverd op 15 april 2024 is ongunstig.
• Het advies van Brandweerzone Kempen - Hulpverleningszone 5 (Geel), afgeleverd op 11 juni 2024 is voorwaardelijk gunstig.
• Het advies van Toegankelijk Vlaanderen (Inter), afgeleverd op 25 maart 2024 is ongunstig.
• Het advies van Toegankelijk Vlaanderen (Inter), afgeleverd op 8 mei 2024 is gunstig.
• Het advies van Fluvius, afgeleverd op 26 maart 2024 is voorwaardelijk gunstig.
• Het advies van Team Grijs van stad Geel afgeleverd op 9 augustus 2024 is voorwaardelijk gunstig.
Conclusie
Er wordt een gunstig advies gegeven onder volgende voorwaarden:
Bij de afbraak van de bestaande bebouwing dienen de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen om de aanpalende woning geen schade te berokkenen.
Voorafgaandelijk dient er een plaatsbeschrijving van de aanpalende woningen te worden opgemaakt, een controle door een burgerlijk ingenieur en het afsluiten van een ABR polis.
Bij afbraakwerken dienen de nodige maatregelen te worden getroffen om de verkeersveiligheid en de stabiliteit van de aanpalende woning optimaal te verzekeren.
De volgende asbesthoudende toepassingen kunnen zelf worden verwijderd of door een aannemer die erkend is om werken onder eenvoudige handelingen uit te voeren, voor zover deze via eenvoudige handelingen (bv. vlot losschroeven) kunnen worden weggenomen:
• hechtgebonden asbest die niet beschadigd is of waarbij er geen vrije vezels zichtbaar zijn en waarbij verwijdering geen aanleiding geeft tot een wijziging van de toestand
• hechtgebonden asbest die beschadigd is of waarbij er vrije vezels zichtbaar zijn en die verwerkt is in een buitentoepassing waarbij geen derden aanwezig zijn, voor zover de verwijdering geen aanleiding geeft tot een wijziging van de toestand
• asbesthoudend plaatmateriaal, asbestkarton, asbestcement in binnentoepassingen waarbij er geen bevestigingssysteem aanwezig is zoals schroeven, nagels of lijm, voor zover het asbest gefixeerd is en het weggenomen en verpakt wordt zonder gereedschappen te gebruiken voor demontage
• asbesthoudende koorden, dichtingen of pakkingen, remvoeringen en analoge materialen
Alle andere toepassingen mogen enkel verwijderd worden door gespecialiseerde asbestverwijderaars. Een overzicht van de erkende asbestverwijderaars in België vindt u hier: https://werk.belgie.be/nl/erkenningen/erkenning-asbest-bedrijven-erkend-voor-afbraak-verwijderingswerken.
De werken voor het verwijderen van asbest mag geen risico vormen voor je eigen gezondheid of voor de omgeving. Bij het verwijderen van asbesthoudende toepassingen moet u voldoen aan volgende voorwaarden om vezelverspreiding en blootstelling aan asbestvezels te voorkomen:
• Voor persoonlijke bescherming tegen blootstelling wordt gebruik gemaakt van een stofmasker type P3 of gelijkwaardig stofmasker.
• bevochtigen of fixeren van het materiaal
• de elementen één voor één verwijderen, bij voorkeur manueel, gebruik makend van handwerktuigen of in laatste instantie traagdraaiend gereedschap. Het gebruik van mechanische werktuigen met grote snelheid (schuurschijven, slijpmachines, boormachines, e.d.), hogewaterdrukreinigers en luchtcompressoren, voor het bewerken, snijden of schoonmaken van objecten of ondergronden in asbesthoudend materiaal, objecten of ondergronden bekleed met asbesthoudend materiaal of voor het verwijderen van asbest is verboden
• de materialen niet gooien, je moet ze rustig neerleggen.
• de materialen niet breken
• de materialen opslaan in gesloten verpakking
• bij de werkzaamheden mogen geen minderjarigen aanwezig zijn.
•
Behandeling van afval
De asbesthoudende toepassingen worden afzonderlijk opgeslagen en niet gemengd met het andere sloopafval.
Tijdens het vervoer, het laden en het lossen van afvalstoffen die asbestvezels of asbeststof bevatten, deze vezels en stof niet vrijkomen in de lucht en geen vloeistoffen worden verloren die asbestvezels kunnen bevatten.
Afvalstoffen die asbestvezels of -stof bevatten, zodanig worden behandeld, verpakt zijn of afgedekt, met inachtneming van de plaatselijke omstandigheden, dat er geen asbestdeeltjes in het milieu terechtkomen.
Asbestafval wordt afgevoerd naar een erkende stortplaats. U bezorgt de stortattesten binnen de 2 maanden na afbraak van het gebouw aan de milieutoezichthouder van stad Geel via milieu@geel.be.
De werken dienen te worden uitgevoerd overeenkomstig de bijgevoegde plannen.
De vrijblijvende geveldelen van de aanpalende gebouwen dienen op een duurzame en kwaliteitsvolle wijze te worden afgewerkt.
Er dienen steeds ten minste 6 parkeerplaatsen (garages, carports) en 16 fietsenstallingen in functie van het project behouden te worden, ook na overdracht van (een deel van) het project.
Tegen de draadafsluiting mogen enkel klimplanten worden voorzien die geen nadelige effecten voor de aanpalende eigenaars met zich meebrengen.
De bouwheer heeft de verplichting om de geldende reglementering, uitgevaardigd door de distributienetbeheerder Fluvius voor elektriciteit en/of aardgas, inzake de distributie van elektriciteit en/of gas naar en in appartementsgebouwen strikt na te leven. Deze teksten zijn raadpleegbaar op de website van de distributienetbeheerder(s) via www.fluvius.be.
Er dient gevolg te worden gegeven aan het advies van Fluvius dd. 26/03/2024.
Er dient gevolg te worden gegeven aan het advies van de brandweerzone Kempen dd. 10/06/2024 met kenmerk BWDP/2024-0093/001/02/ZOLSL.
Voorwaarden riolering
De voorwaarden, beschreven in het adviesrapport van Aquafin dienen te worden opgevolgd.
* Voor dit project werd advies gevraagd bij Aquafin. Er werd door hen een hydraulisch en technisch advies opgesteld. De voorwaarden beschreven in het adviesrapport van Aquafin dienen te worden opgevolgd.
* Men dient te zorgen voor een gescheiden stelsel van droogweerafvoer (DWA) en regenwaterafvoer (RWA) op het perceel (tot aan de rooilijn).
• De afvoerbuizen voor het regenwater (grijs) en het huishoudelijk afvalwater (oranje) dienen een diameter te hebben van max. 160mm.
• Men dient de bestaande aansluiting van de gesloopte woning op te zoeken. Als men de bestaande aansluiting heeft gevonden dan dient men deze te gebruiken en zelf de huisaansluitputjes RWA en DWA te plaatsen volgens volgende richtlijnen:
1. te plaatsen op privé nabij de rooilijn met onderlinge afstand van min. 0,5m en max. 1m. De private dubbele sifonput met terugslagklep moet verder van de rooilijn geplaatst worden, zodat er voldoende plaats is voor de huisaansluitputjes.
2. De huisaansluitputjes dienen van kunststof te zijn met voorgevormde vloei.
3. Kleur en afmeting: RWA: grijs met diameter 250mm, DWA: roodbruin met diameter 315mm.
4. Als men geen noodoverloop voorziet vanuit de infiltratievoorziening naar de openbare riolering hoeft men geen huisaansluitputje RWA te plaatsen.
5. Na de putjes moet men het afvalwater en hemelwater samenbrengen via een gemengde aansluiting met opsplitsing
* Bij aanleg van de private riolering moet men rekening houden met de diepte en ligging van de bestaande aansluiting.
* Putten of andere voorzieningen (zoals septische put, hemelwaterput, infiltratievoorziening) dienen bij plaatsing in de bouwvrije voortuinstrook, worden voorzien op minimum 8 meter uit de wegas en met een minimum van 2 meter uit de rooilijn.
Hemelwater
Men is verplicht om een hemelwaterput en een infiltratievoorziening te plaatsen. De plaatsing en het gebruik dient te gebeuren uiterlijk bij de ingebruikname van het gebouw of verharding.
De hemelwaterput moet aan volgende voorwaarden voldoen:
* De hemelwaterput dient te voldoen aan de code van de goede praktijk voor hemelwaterputten en infiltratievoorzieningen.
* De hemelwaterput moet voorzien worden van een pomp in functie van herbruik. Er moeten aanvoerleidingen voorzien worden naar alle toiletten, een wasmachine en één of meerdere dienstkranen (binnenkraan, buitenkraan).
* De overloop van de hemelwaterput dient te worden aangesloten op de infiltratievoorziening.
Als men de terrassen aansluit op de hemelwaterput dan moet men zorgen voor een aangepaste filtering of voorzuivering.
De overloop naar de openbare riolering dient voldoende hoog te zitten zodat de minimale volumes van de wadi gerespecteerd worden.
De infiltratievoorziening moet aan volgende voorwaarden voldoen:
* Men moet een bovengrondse infiltratievoorziening plaatsen.
* Het infiltratievolume en oppervlakte zoals opgenomen in het advies van Aquafin is minimaal te voldoen.
Verplichte keuring privéwaterafvoer
Het is verplicht vóór de eerste ingebruikname van de privéwaterafvoer deze te laten keuren door een erkende VLARIO-deskundige (VLARIO-keuring). Hierbij wordt nagegaan of de scheiding van hemelwater en afvalwater wordt nageleefd. Zonder keuringsattest van de erkende deskundige mag de privéwaterafvoer niet worden aangesloten op het openbaar rioleringsstelsel.
Opmerkingen
* Men zorgt best voor een terugslagklep in de private afvoeren. Dit om terugstroming vanuit het openbare rioleringsstelsel te voorkomen.
* De diepte van de wadi wordt bepaald vanaf het maaiveld tot de bodem van de wadi.
Voorwaarden toegang tot het perceel
Er wordt 1 inrit toegestaan met een maximale breedte zoals opgenomen op plan.
Er mogen geen werken uitgevoerd worden op het openbaar domein zonder voorafgaandelijke toelating en onder de vooropgestelde voorwaarden van het stadsbestuur.
De kosten voor het uitvoeren van aanpassingswerken aan het openbaar domein of het verplaatsen van nutsvoorzieningen zijn ten laste van de bouwheer.
De vloerpas ligt op maximum 20 cm en kan verhoogd worden door het aantal meter tussen de voorgevel en de rooilijn te vermenisvuldigen met 2 cm, en dit tot een maximum van 40 cm.
Het peil van de woning ligt hiermee maximum 26 cm boven de as van de weg.
Lasten
Niet van toepassing
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het college van burgemeester en schepenen beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en de vergunning af te leveren aan de aanvrager, die ertoe gehouden is volgende voorwaarden strikt na te leven:
Bij de afbraak van de bestaande bebouwing dienen de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen om de aanpalende woning geen schade te berokkenen.
Voorafgaandelijk dient er een plaatsbeschrijving van de aanpalende woningen te worden opgemaakt, een controle door een burgerlijk ingenieur en het afsluiten van een ABR polis.
Bij afbraakwerken dienen de nodige maatregelen te worden getroffen om de verkeersveiligheid en de stabiliteit van de aanpalende woning optimaal te verzekeren.
De volgende asbesthoudende toepassingen kunnen zelf worden verwijderd of door een aannemer die erkend is om werken onder eenvoudige handelingen uit te voeren, voor zover deze via eenvoudige handelingen (bv. vlot losschroeven) kunnen worden weggenomen:
• hechtgebonden asbest die niet beschadigd is of waarbij er geen vrije vezels zichtbaar zijn en waarbij verwijdering geen aanleiding geeft tot een wijziging van de toestand
• hechtgebonden asbest die beschadigd is of waarbij er vrije vezels zichtbaar zijn en die verwerkt is in een buitentoepassing waarbij geen derden aanwezig zijn, voor zover de verwijdering geen aanleiding geeft tot een wijziging van de toestand
• asbesthoudend plaatmateriaal, asbestkarton, asbestcement in binnentoepassingen waarbij er geen bevestigingssysteem aanwezig is zoals schroeven, nagels of lijm, voor zover het asbest gefixeerd is en het weggenomen en verpakt wordt zonder gereedschappen te gebruiken voor demontage
• asbesthoudende koorden, dichtingen of pakkingen, remvoeringen en analoge materialen
Alle andere toepassingen mogen enkel verwijderd worden door gespecialiseerde asbestverwijderaars. Een overzicht van de erkende asbestverwijderaars in België vindt u hier: https://werk.belgie.be/nl/erkenningen/erkenning-asbest-bedrijven-erkend-voor-afbraak-verwijderingswerken.
De werken voor het verwijderen van asbest mag geen risico vormen voor je eigen gezondheid of voor de omgeving. Bij het verwijderen van asbesthoudende toepassingen moet u voldoen aan volgende voorwaarden om vezelverspreiding en blootstelling aan asbestvezels te voorkomen:
Behandeling van afval
De asbesthoudende toepassingen worden afzonderlijk opgeslagen en niet gemengd met het andere sloopafval.
Tijdens het vervoer, het laden en het lossen van afvalstoffen die asbestvezels of asbeststof bevatten, deze vezels en stof niet vrijkomen in de lucht en geen vloeistoffen worden verloren die asbestvezels kunnen bevatten.
Afvalstoffen die asbestvezels of -stof bevatten, zodanig worden behandeld, verpakt zijn of afgedekt, met inachtneming van de plaatselijke omstandigheden, dat er geen asbestdeeltjes in het milieu terechtkomen.
Asbestafval wordt afgevoerd naar een erkende stortplaats. U bezorgt de stortattesten binnen de 2 maanden na afbraak van het gebouw aan de milieutoezichthouder van stad Geel via milieu@geel.be.
De werken dienen te worden uitgevoerd overeenkomstig de bijgevoegde plannen.
De vrijblijvende geveldelen van de aanpalende gebouwen dienen op een duurzame en kwaliteitsvolle wijze te worden afgewerkt.
Er dienen steeds ten minste 6 parkeerplaatsen (garages, carports) en 16 fietsenstallingen in functie van het project behouden te worden, ook na overdracht van (een deel van) het project.
Tegen de draadafsluiting mogen enkel klimplanten worden voorzien die geen nadelige effecten voor de aanpalende eigenaars met zich meebrengen.
De bouwheer heeft de verplichting om de geldende reglementering, uitgevaardigd door de distributienetbeheerder Fluvius voor elektriciteit en/of aardgas, inzake de distributie van elektriciteit en/of gas naar en in appartementsgebouwen strikt na te leven. Deze teksten zijn raadpleegbaar op de website van de distributienetbeheerder(s) via www.fluvius.be.
Er dient gevolg te worden gegeven aan het advies van Fluvius dd. 26/03/2024.
Er dient gevolg te worden gegeven aan het advies van de brandweerzone Kempen dd. 10/06/2024 met kenmerk BWDP/2024-0093/001/02/ZOLSL.
Bij uitvoering van de vergunning dient te worden voldaan aan de hemelwaterverordening 2023 en eventuele latere wijzigingen.
Er mogen geen werken uitgevoerd worden op het openbaar domein zonder voorafgaandelijke toelating en onder de vooropgestelde voorwaarden van het stadsbestuur.
De kosten voor het uitvoeren van aanpassingswerken aan het openbaar domein of het verplaatsen van nutsvoorzieningen zijn ten laste van de bouwheer.
De vloerpas ligt op maximum 20 cm en kan verhoogd worden door het aantal meter tussen de voorgevel en de rooilijn te vermenisvuldigen met 2 cm, en dit tot een maximum van 40 cm.
Het peil van de woning ligt hiermee maximum 26 cm boven de as van de weg.