Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen
De gemeenteraad stelde in haar zitting van 4 maart 2024 het onafgebroken dertigjarig publiek gebruik vast van de geasfalteerde wegverbinding met straatnaam Speenwaverdreef tussen Roshoevendijk en de Dr.-Van de Perrestraat, in toepassing van artikel 13 van het decreet houdende de gemeentewegen (= gemeentewegendecreet).
De gemeenteraad besliste dat dit wegdeel een gemeenteweg werd in toepassing van artikel 13§1 van het gemeentewegendecreet.
Opmeting
Het college van burgemeester en schepenen gunde beëdigd landmeter-expert Eddy Daems (LAN 040066) voor de opmeting van de gemeenteweg Speenwaverdreef en voor opmaak rooilijnplan in toepassing van het gemeenteraadsbesluit van de stad Geel van 4 maart 2024.
Uit opmeting blijkt dat de totale oppervlakte van de gemeenteweg inclusief de noodzakelijke wegaanhorigheden zoals afwateringsgrachten 10837 m² bedraagt. Hiervan is 821 m² al in de volle eigendom van de stad Geel (loten 16 + 17).
Noordelijke rooilijn
Vanaf Dr.-Van de Perrestraat richting Roshoevendijk zijn zeven coördinaten vastgesteld door de landmeter.
Coördinaat 1 vormt het hoekpunt tussen Dr.-Van de Perrestraat en Speenwaverdreef. Voor het gemeenteraadsbesluit van 4 maart 2024 was dit al een punt tussen het openbaar domein van Dr.-Van de Perrestraat en het perceel 144S.
Vanaf coördinaat 1 via coördinaat 2 naar coördinaat 3 volgt de rooilijn de feitelijke wegrand zoals het nu al zichtbaar is op terrein. De hagen, private aansluitingen en door aangelande aangebrachte kiezelverharding blijven hierdoor buiten de ligging van de gemeenteweg.
Vanaf coördinaat 4 via coördinaten 5 en 6 naar coördinaat 7 volgt de rooilijn de overkant gracht. Het beheer van de bomen in de gracht en tussen de gracht en de wegverharding zijn hierdoor voor rekening van de stad Geel.
Vanaf het grenspunt tussen de percelen 207D, 208L en 208M via coördinaat 6 tot coördinaat 7 valt de rooilijn samen met de kadastrale perceelgrens tussen de noordelijk gelegen percelen 207D, 208K, 209P3, 209R3, 209A3, 209B3, 209C3, 209D3, 209E3, 209F3, 209G3, 209H3, 209S3, 215B en 216B enerzijds en de zuidelijk gelegen percelen 208M, 209M3, 209N3, 214S, 214R, 214V, 214P, en het openbaar domein van de stad Geel (lot 16) anderzijds.
Zuidelijke rooilijn
Vanaf Dr.-Van de Perrestraat richting Roshoevendijk zijn vier coördinaten vastgesteld door de landmeter.
Coördinaat 8 vormt het hoekpunt tussen Dr.-Van de Perrestraat en Speenwaverdreef. Voor het gemeenteraadsbesluit van 4 maart 2024 was dit al een punt tussen het openbaar domein van Dr.-Van de Perrestraat, het openbaar domein van de vroegere Speenvijverloop (heden baangracht) in eigendom van de stad Geel (lot 17) en het perceel 143C2.
Vanaf coördinaat 8 via coördinaten 9 en 10 naar coördinaat 11 volgt de rooilijn de overkant gracht. Het beheer van de bomen in de gracht en tussen de gracht en de wegverharding zijn hierdoor voor rekening van de stad Geel.
Vanaf coördinaat 8 valt de rooilijn samen met de kadastrale perceelgrens tussen het openbaar domein van de stad Geel (lot 17) enerzijds en de zuidelijk gelegen percelen 143C2 en 143S anderzijds.
Ligging Speenwaverdreef
Vanaf Dr.-Van de Perrestraat is de breedte tussen de rooilijn 7,70 meter te rekenen vanaf de zuidelijke rooilijn tot de perceelgrens tussen kadastrale percelen 144S en 204C. Vanaf perceel 204C tot Roshoevendijk is de breedte tussen de rooilijnen 11,00 meter, zijnde 5,50 meter in beide richtingen vanaf de wegas.
Afpaling Speenwaverdreef
Het college van burgemeester van burgemeester en schepenen kan op eigen initiatief, of op verzoek van de gemeenteraad, of op verzoek van derden overgaan tot afpaling van de gemeenteweg, met tussenkomst van een landmeter-expert. Alle aangelanden worden dertig dagen vooraf met een beveiligde zending hiervan op de hoogte gebracht.
Voor de afpaling van de gemeenteweg wordt een plan en een proces-verbaal opgemaakt. Het proces-verbaal en het plan vermelden minstens de breedte van de gemeentewegen, de ligging ten opzichte van de eigendomsgrenzen en alle punten waar palen, hetzij zichtbaar, hetzij mediaan, werden geplaatst.
De kosten voor de afpaling zijn steeds ten laste van de gemeente.
De eigenaars van het bebouwd perceel 144S uitten tijdens het openbaar onderzoek, voorafgaandelijk aan de erkenning van het dertigjarig publiek gebruik van de Speenwaverdreef, diens bezorgdheid schriftelijk en mondeling over de grens tussen het openbaar domein en zijn private eigendom. De gemeenteweg is ter hoogte van dit perceel smaller dan de rest van de Speenwaverdreef.
Naar rechtszekerheid van zowel de eigenaars van het perceel 144S als naar de stad Geel toe is het wenselijk dat de coördinaten 1, 2, en 3 van het rooilijnplan gematerialiseerd worden. Deze afpaling gebeurt best na definitieve vaststelling van het rooilijnplan Speenwaverdreef en is voorzien in het rooilijnplan (zie coördinaten op het plan, de verklarende legende en de coördinatenlijst).
Bepaling min- en meerwaarde
De gemeenteraad stelde in haar zitting van 4 maar 2024 het onafgebroken dertigjarig publiek gebruik vast van de Speenwaverdreef.
Het rooilijnplan bevestigt een bestaande situatie. Het betreft geen nieuwe aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg.
De waardevermindering of -vermeerdering wordt om bovenstaande redenen geacht nihil te zijn.
Rooilijnplan
De rooilijn is de huidige of toekomstige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen, vastgelegd in een rooilijnplan.
Het rooilijnplan voldoet aan de decretale verplichten van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Het rooilijnplan voldoet aan de richtlijnen, goedgekeurd door de gemeenteraad van 5 september 2022.
Het rooilijnplan is samengesteld uit volgende documenten:
Na de voorlopige vaststelling van het rooilijnplan wordt een openbaar onderzoek gehouden volgens de bepalingen uit het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Na sluiting van het openbaar onderzoek moet het rooilijnplan binnen 60 dagen definitief vastgesteld worden door de gemeenteraad.
Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
De gemeenteraad stelt het ontwerp-rooilijnplan Speenwaverdreef, opgemaakt door landmeter-expert Eddy Daems (LAN 040066), van 25 juli 2024 voorlopig vast.
De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met het houden van een openbaar onderzoek overeenkomstig de bepalingen van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.