Artikel 13 van het decreet houdende de gemeentewegen van 13 mei 2019
De straatnaam Kalvariebergstraat wordt gebruikt voor:
Het deel van Kalvariebergstraat tussen buurtweg 126 en het Molenlaakpad is niet opgenomen in de Atlas der Buurtwegen. Ze is op private percelen gelegen. - uittreksel uit de Atlas der Buurtwegen in bijlage.
Tot op heden is voor deze wegverbinding geen rooilijnplan opgesteld.
Het onafgebroken, dertigjarig, publiek gebruik van het deel van Kalvariebergstraat tussen buurtweg 126 en het Molenlaakpad wordt door de gemeenteraad vastgesteld op basis van de hiernavolgende elementen.
Het college van burgemeester en schepenen geeft een ongunstig stedenbouwkundig attest (intern nummer 0468). Op het bijgevoegd plan is het deel van Kalvariebergstraat dat niet op buurtweg 126 ligt, als een servitude opgenomen.
Het college van burgemeester en schepenen weigert een vergunningsaanvraag voor het oprichten van een schuilhok (intern nummer 2003/00355). Op het bijgevoegd plan is een deel van de onverharde Kalvariebergstraat, als een erfdienstbare wegenis opgenomen waarbij de perceelsgrens 'te paard' gaat.
Het kadaster levert een uittreksel af aan de aanvrager van een stedenbouwkundig attest (intern nummer 1778). Op het plan is het deel van Kalvariebergstraat dat niet op buurtweg 126 ligt, als een servitude opgenomen.
Het college van burgemeester en schepenen vergunt de aanvraag voor het heropbouwen op dezelfde plaats van een woning met het adres Kalvariebergstraat 71 (intern nummer 2005/00032). Er zijn foto's bijgevoegd waarop duidelijk te zien is dat de wegenis met asfalt verhard is, er afwatering op de gemeentelijke riolering voorzien is, en dat de weg ter hoogte van de woning overgaat in een niet-verharde weg. Op het bijgevoegd inplantingsplan is Kalvariebergstraat weergegeven met straatnaam en de vermelding 'gemeenteweg (verharding : asfalt). In het besluit wordt gemotiveerd: 'De aanvraag is gelegen aan een gemeenteweg die voldoende is uitgerust gelet op de plaatselijke toestand. Het betreft een asfaltweg uitgerust met o.a. riolering, elektriciteit en water.'
Het college van burgemeester en schepenen vergunt de aanvraag voor het bouwen van een stal, iets ten noord-oosten van de woning met het adres Kalvariebergstraat 71 (intern nummer 2005/00032). In het besluit wordt gemotiveerd: 'Het perceel is gelegen langsheen een gemeenteweg.' en 'De stal wordt opgericht op 6m uit de rooilijn.'
Het college van burgemeester en schepenen vergunt de aanvraag voor de halfverharding van bestaande trage wegen (intern nummer 2012/00482). De vergunning handelt over het Kloosterpad en het deel van het Molenlaakpad tussen het Kloosterpad en het achterliggend natuurgebied. In het besluit wordt dit als volgt beschreven: '(...) Het wandelpad is een bestaand zandpad en loopt vanaf de kalvariebergstraat, rond het MPI Oosterlo, naar de Eindhoutseweg. Deze trage weg is 500m lang. Vanaf de kalvariebergstraat tot aan het MPI Oosterlo is de trage weg 3m breed (...).' Op de bijgevoegde plannen is Kalvariebergstraat duidelijk opgenomen als een publieke veldweg.
De gemeente stelde zelf volgende bezitshandelingen aan de weg, en de wegaanhorigheden:
Openbaar onderzoek
Er zijn geen wettelijke procedures voorzien voor het erkennen van het 30-jarig publiek gebruik van een grondstrook. Nochtans is het, o.a. in het kader van een behoorlijk bestuur, wenselijk dat er een openbaar onderzoek georganiseerd wordt. Daarom werd een openbaar onderzoek gehouden van 22 april 2024 tot en met 22 mei 2024.
Hierbij werden alle directe aangelanden aangetekend aangeschreven (verzendlijst en voorbeeldbrief als bijlage), werd een publicatie gedaan op de website van stad Geel en werd dit ad valvas aangekondigd aan de inkom van het stadhuis (zijde Havermarkt).
Hierop kwam één schriftelijke reactie binnen - proces-verbaal van openbaar onderzoek als bijlage.
De aangelande heeft geen bezwaar tegen de vaststelling van het dertigjarig publiek gebruik, noch tegen de opname van Kalvariebergstraat als gemeenteweg, maar wenst wel maatregelen met betrekking tot de ontsluiting van het landbouwverkeer, reactie als bijlage.
De aangelande zendt ook zijn aankoopakte. Op bladzijden 10 en 11 van de akte is een rubriek servitude opgenomen waarin staat: "(...) Er zal een eeuwigdurende wegenis bestaan van drie meter breedte met kar en paard, met kruiwagen en te voet (...)".
De aangelande vraagt bij zitting in het stadhuis te Geel of het mogelijk is om de weg te verbreden zodat landbouwvoertuigen steeds toegang hebben tot alle percelen. Bij de procedure van de erkenning van het dertigjarig publiek gebruik komen enkel die gronden in aanmerking die op het moment van de start van de procedure publiek toegankelijk zijn. Een verbreding van de weg vereist namelijk een verwerving van gronden, hetzij door minnelijke onderhandelingen, hetzij door onteigeningen, hetgeen niet de bedoeling is van deze procedure.
Opname Kalvariebergstraat als gemeenteweg
De formele opname als gemeenteweg van het deel Kalvariebergstraat tussen buurtweg 126 en Molenlaakpad heeft tot gevolg dat op de gemeente de rechtsplicht rust om over te gaan tot de realisatie, de vrijwaring en het beheer van de gemeenteweg overeenkomstig de bepalingen van het decreet houdende de gemeentewegen, ongeacht de eigenaar van de grond.
De formele opname als gemeenteweg dient het algemeen belang aangezien het aan alle aangelanden de toegankelijkheid tot hun eigendommen beter garandeert dan een private erfdienstbaarheid.
De formele opname als gemeenteweg heeft geen implicaties op de verkeersveiligheid. De actuele functie blijft integraal behouden. Bovendien kan de gemeente alle mobiliteitsmaatregelen nemen die nodig zijn voor de verkeersveiligheid.
De mobiliteitsbehoeften voor harde en zachte weggebruikers zijn na de formele opname als gemeenteweg beter gevrijwaard dan bij een private erfdienstbaarheid.
De formele opname als gemeenteweg heeft geen implicaties op de ontsluiting van de aanpalende percelen. De actuele functie blijft integraal behouden.
De formele opname van Kalvariebergstraat in het gemeentewegennet zorgt voor de bescherming van een fijnmazig netwerk van wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.
Kalvariebergstraat is volledig op grondgebied van stad Geel gelegen en raakt de gemeentegrens niet. Er is geen gemeentegrensoverschrijdende beoordeling nodig.
De actuele functie als gemeenteweg Kalvariebergstraat blijft integraal behouden. De formele opname als gemeenteweg heeft bijgevolg voor de huidige en toekomstige generaties een positieve impact naar mogelijkheden op duurzame mobiliteit.
Ligging en breedte van de weg
Zowel in de beschrijvende nota bij bouwvergunning 2012/000482, als in de aankoopakte van een aangelande wordt Kalvariebergstraat beschreven als een bestaande weg van 3 meter breed. Er kan dus redelijkerwijs van uitgegaan worden dat dit de breedte is van de gemeenteweg volgens de actuele ligging.
Kennisgeving aangelanden
Het is wenselijk dat alle aangelanden op de hoogte worden gebracht van de erkenning door de gemeenteraad van het dertigjarig, onafgebroken publiek gebruik van het deel van Kalvariebergstraat gelegen tussen buurtweg 126 en Molenlaakpad alsook van de opname van deze wegverbinding in het gemeentewegennet alsook van de beroepsmogelijkheden tegen het gemeenteraadsbesluit.
Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019
De gemeenteraad stelt in toepassing van artikel 13 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen het onafgebroken dertigjarig publiek gebruik van de wegverbinding met straatnaam Kalvariebergstraat voor het deel tussen buurtweg 126 en Molenlaakpad vast.
De gemeenteraad stelt vast dat deze weg over zijn volledige lengte een breedte heeft van drie meter.
De vaststelling door de gemeenteraad van het dertigjarig gebruik door het publiek heeft van rechtswege de vestiging van een publiek recht van doorgang tot gevolg.
De gemeenteraad beslist dat dit deel van Kalvariebergstraat een gemeenteweg wordt in toepassing van artikel 13 § 1 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de opmaak van een gemeentelijk rooilijnplan voor de weg in kwestie, volgens artikel 13 § 2 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de bekendmaking van dit gemeenteraadsbesluit.