Terug
Gepubliceerd op 20/08/2024

2024_CBS_02134 - Vaststelling 30-jarig publiek gebruik & vestiging van een publiek recht van doorgang - Molenlaakpad (deel Kloosterpad - Kalvariebergstraat) - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 19/08/2024 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Griet Smaers; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Nadine Laeremans; Bart Julliams; Pieter Cowé

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_02134 - Vaststelling 30-jarig publiek gebruik & vestiging van een publiek recht van doorgang - Molenlaakpad (deel Kloosterpad - Kalvariebergstraat) - Beslissen: Goedkeuren 2024_CBS_02134 - Vaststelling 30-jarig publiek gebruik & vestiging van een publiek recht van doorgang - Molenlaakpad (deel Kloosterpad - Kalvariebergstraat) - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0002

Regelgeving: bevoegdheid (bijzonder)

Artikel 13 van het decreet houdende de gemeentewegen van 13 mei 2019

Aanleiding en context

De straatnaam Molenlaakpad wordt gebruikt voor:

  • de onverharde wegverbinding tussen Kloosterpad en Kalvariebergstraat;
  • de onverharde wegverbinding tussen Kalvariebergstraat en Eindhoutseweg.


Deze weg is niet opgenomen in de Atlas der Buurtwegen. Ze is op private percelen gelegen. - uittreksel uit de Atlas der Buurtwegen en het kadastraal percelenplan in bijlage.

Tot op heden is voor deze wegverbinding geen rooilijnplan opgesteld.

Argumentatie

Het onafgebroken, dertigjarig, publiek gebruik van het deel van Molenlaakpad tussen Kloosterpad en Kalvariebergstraat wordt door de gemeenteraad vastgesteld op basis van de hiernavolgende elementen.

  1. Op 4 juni 2021, werd de toegang van het Molenlaakpad vanaf Kalvariebergstraat opgenomen in de Streetsmart beeldendatabank van Cyclomedia. Dit zijn beelden aangekocht door stad Geel en die door iedereen met een account van stad Geel bekeken kan worden. Een beeld van het kruispunt van deze weg met Kalvariebergstraat is als bijlage gevoegd.
  2. De wegverbinding ontstond in fasen gedurende de 19e en de 20e eeuw. De huidige ligging van de weg is zichtbaar op de topografische kaarten vanaf 1873 - uittreksel in bijlage toegevoegd.
  3. De wegverbinding komt al sinds 18 april 1971 op de luchtfoto's voor - in bijlage toegevoegd.
  4. De wegverbinding is opgenomen in het Grootschalig Referentie Bestand (GRB) van Digitaal Vlaanderen  - uittreksel van het GRB in bijlage toegevoegd.
  5. De weg is zichtbaar als publieke weg op de website www.openstreetmap.org - uittreksel in bijlage.
  6. De weg wordt door anonieme voetgangers, joggers, mountainbikers en fietsers gebruikt die met Strava hun sportieve tracks opnemen - uittreksel in bijlage.
  7. De weg is opgenomen in het wandelknooppuntennetwerk De Merode van Toerisme Provincie Antwerpen. Ze maakt onderdeel uit van de verbinding tussen de wandelknooppunten 55 en 422 - schermafdruk van de wandelknooppunten als bijlage.
  8. De weg kreeg de straatnaam Kalvariebergstraat definitief op 20 december 2012.
  9. De wegenis komt voor in volgende vergunningsaanvragen - relevante stukken in bijlage:
  • 20 oktober 2003
  • Het college van burgemeester en schepenen weigert een vergunningsaanvraag voor het oprichten van een schuilhok (intern nummer 2003/00355). Op het bijgevoegd plan is een deel van het Molenlaakpad, als een erfdienstbare wegenis opgenomen waarbij de perceelsgrens 'te paard' gaat.

  • 11 maart 2013

Het college van burgemeester en schepenen vergunt de aanvraag voor het aanbrengen van een halfverharding van bestaande trage wegen (intern nummer 2012/00482). De vergunning handelt over het Kloosterpad en het deel van het Molenlaakpad tussen het Kloosterpad en het achterliggend natuurgebied. In het besluit wordt dit als volgt beschreven: '(...) Het wandelpad is een bestaand zandpad en sluit aan op het ommetje rond het MPI en loopt tot aan de terreinen van Natuurpunt. Deze trage weg is 230m lang en is 2m breed.


De gemeente stelde zelf volgende bezitshandelingen aan de weg, en de wegaanhorigheden:

  1. De gemeente plaatste een straatnaambord 'Molenlaakpad' bij de kruising met Kloosterpad.
  2. Het Kloosterpad is voorzien van een half-verharding met bovenvermelde bouwvergunning 2012/00482 van 11 maart 2013.


Openbaar onderzoek

Er zijn geen wettelijke procedures voorzien voor het erkennen van het 30-jarig publiek gebruik van een grondstrook. Nochtans is het, o.a. in het kader van een behoorlijk bestuur, wenselijk dat er een openbaar onderzoek georganiseerd wordt. Daarom werd een openbaar onderzoek gehouden van 22 april 2024 tot en met 22 mei 2024. 

Hierbij werden alle directe aangelanden aangetekend aangeschreven (verzendlijst en voorbeeldbrief als bijlage), werd een publicatie gedaan op de website van stad Geel en werd dit ad valvas aangekondigd aan de inkom van het stadhuis (zijde Havermarkt).

Over dit deel van Molenlaakpad kwamen geen schriftelijke reacties binnen - proces-verbaal van openbaar onderzoek als bijlage.


Opname Molenlaakpad als gemeenteweg

De formele opname als gemeenteweg van het deel Molenlaakpad tussen Kalvariebergstraat en Kloosterpad heeft tot gevolg dat op de gemeente de rechtsplicht rust om over te gaan tot de realisatie, de vrijwaring en het beheer van de gemeenteweg overeenkomstig de bepalingen van het decreet houdende de gemeentewegen, ongeacht de eigenaar van de grond.

De formele opname als gemeenteweg dient het algemeen belang aangezien het aan alle aangelanden de toegankelijkheid tot hun eigendommen beter garandeert dan een private erfdienstbaarheid. 

De formele opname als gemeenteweg heeft geen implicaties op de verkeersveiligheid. De actuele functie blijft integraal behouden. Bovendien kan de gemeente alle mobiliteitsmaatregelen nemen die nodig zijn voor de verkeersveiligheid.

De mobiliteitsbehoeften voor zachte weggebruikers zijn na de formele opname als gemeenteweg beter gevrijwaard dan bij een private erfdienstbaarheid.

De formele opname als gemeenteweg heeft geen implicaties op de ontsluiting van de aanpalende percelen. De actuele functie blijft integraal behouden.

De formele opname van Molenlaakpad in het gemeentewegennet zorgt voor de bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.

Molenlaakpad is volledig op grondgebied van stad Geel gelegen en raakt de gemeentegrens niet. Er is geen gemeentegrensoverschrijdende beoordeling nodig.

De actuele functie als gemeenteweg Molenlaakpad blijft integraal behouden. De formele opname als gemeenteweg heeft bijgevolg voor de huidige en toekomstige generaties een positieve impact naar mogelijkheden op duurzame mobiliteit.


Ligging en breedte van de weg

In de beschrijvende nota bij bouwvergunning 2012/000482 wordt Molenlaakpad beschreven als een bestaande weg van 2 meter breed. 

Op de luchtfoto's is te zien dat deze weg zowel voor als na de werken een weg is van 2,5 meter breed. Er kan dus redelijkerwijs van uitgegaan worden dat dit de breedte is van de gemeenteweg volgens de actuele ligging.

Ten oosten van deze weg ligt een niet-gecategoriseerde waterloop (vertakking Dellenloop - kaart met waterlopen als bijlage). Ten behoeve van de afwatering van de weg, is het wenselijk dat deze gracht als wegaanhorigheid mee wordt onderhouden.


Kennisgeving aangelanden

Het is wenselijk dat alle aangelanden op de hoogte worden gebracht van de erkenning door de gemeenteraad van het dertigjarig, onafgebroken publiek gebruik van het deel van Molenlaakpad gelegen tussen Kalvariebergstraat en Kloosterpad alsook van de opname van deze wegverbinding in het gemeentewegennet alsook van de beroepsmogelijkheden tegen het gemeenteraadsbesluit.

Juridische grond

Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019

Adviezen

Openbaar Domein Gunstig advies
Patrimonium Gunstig advies

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur - algemene bevoegdheid van de gemeenteraad
<p>De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad stelt in toepassing van artikel 13 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen het onafgebroken dertigjarig publiek gebruik vast van de wegverbinding met straatnaam Molenlaakpad voor het deel tussen Kloosterpad en Kalvariebergstraat.

De gemeenteraad stelt vast dat deze weg over zijn volledige lengte een breedte heeft van twee en een half meter.

De vaststelling door de gemeenteraad van het dertigjarig gebruik door het publiek heeft van rechtswege de vestiging van een publiek recht van doorgang tot gevolg.

Artikel 2

De gemeenteraad beslist dat dit deel van Molenlaakpad een gemeenteweg wordt in toepassing van artikel 13 § 1 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de opmaak van een gemeentelijk rooilijnplan voor de weg in kwestie, volgens artikel 13 § 2 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

Artikel 4

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de bekendmaking van dit gemeenteraadsbesluit.