Terug2024_CBS_02126 - Openbaar onderzoek publiek gebruik - Molenlaakpad (deel Eindhoutseweg - Kalvariebergstraat) - geen vaststelling 30-jarig publiek gebruik - Kennisname

Gepubliceerd op 20/08/2024
College van Burgemeester en Schepenen
ma 19/08/2024 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Griet Smaers; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Nadine Laeremans; Bart Julliams

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_02126 - Openbaar onderzoek publiek gebruik - Molenlaakpad (deel Eindhoutseweg - Kalvariebergstraat) - geen vaststelling 30-jarig publiek gebruik - Kennisname 2024_CBS_02126 - Openbaar onderzoek publiek gebruik - Molenlaakpad (deel Eindhoutseweg - Kalvariebergstraat) - geen vaststelling 30-jarig publiek gebruik - Kennisname

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0043

Aanleiding en context

De straatnaam Molenlaakpad wordt gebruikt voor:

  • de onverharde wegverbinding tussen Kloosterpad en Kalvariebergstraat;
  • de onverharde wegverbinding tussen Kalvariebergstraat en Eindhoutseweg.

Deze weg is niet opgenomen in de Atlas der Buurtwegen. Ze is op private percelen gelegen.

Tot op heden is voor deze wegverbinding geen rooilijnplan opgesteld.

Argumentatie

Openbaar onderzoek

Er zijn geen wettelijke procedures voorzien voor het erkennen van het 30-jarig publiek gebruik van een grondstrook. Nochtans is het, o.a. in het kader van een behoorlijk bestuur, wenselijk dat er een openbaar onderzoek georganiseerd wordt. Daarom werd een openbaar onderzoek gehouden van 22 april 2024 tot en met 22 mei 2024.

Hierbij werden alle directe aangelanden aangetekend aangeschreven (verzendlijst en voorbeeldbrief als bijlage), werd een publicatie gedaan op de website van stad Geel en werd dit ad valvas aangekondigd aan de inkom van het stadhuis (zijde Havermarkt).

Over dit deel van Molenlaakpad kwamen twee schriftelijke reacties binnen waarvan één bezwaar over het vermoeden van 30-jarig publiek gebruik - proces-verbaal van openbaar onderzoek als bijlage.


De aangelande motiveert in zijn schrijven dat:

  • de wegenis vanaf Eindhoutseweg tot 2014 enkel een doodlopende servitudeweg was zodat een aantal achterliggende percelen anders niet toegankelijk zouden zijn van op de openbare weg. De wegenis bestaat effectief meer dan 30 jaar, maar had tot 2014 geen publiek karakter
  • de verbinding vanaf deze servitudeweg naar Kalvariebergstraat en Kloosterpad is aangelegd met bouwvergunning 2012/00482 (vergund door het college van burgemeester en schepenen van 11 maart 2013), en dat deze verbinding hiervoor niet zichtbaar is op luchtfoto's van 2013 of ouder, evenals op topografische kaarten uit het verleden.

De aangelande gaat niet akkoord met het vestigen van een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid met betrekking tot de percelen die zij in eigendom hebben - kaart met aanduiding van deze percelen als bijlage.


Conclusie

Dit bezwaar is ontvankelijk en gegrond. Het 30-jarig publiek gebruik kan op heden nog niet worden vastgesteld.  


Ontstaan gemeenteweg

Aangezien het 30-jarig publiek gebruik niet vastgesteld kan worden, kan een gemeenteweg enkel ontstaan als de stad Geel hiervoor de nodige onroerende goederen minnelijk of door onteigening verwerft. De wegverbinding is 617 meter lang en gemiddeld 3 meter breed. De stad Geel zou 150 m² grond in woongebied en 1700 m² grond in agrarisch gebied moeten verwerven.


Kennisgeving aangelanden

Het is wenselijk dat alle aangelanden op de hoogte worden gebracht dat het college van burgemeester en schepenen geen vaststelling zal doen van het dertigjarig, onafgebroken publiek gebruik van het deel van Molenlaakpad gelegen tussen Eindhoutseweg en Kalvariebergstraat.

Juridische grond

Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019

Adviezen

Openbaar Domein Gunstig advies
Patrimonium Gunstig advies

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 56 §3 12° van het decreet lokaal bestuur - rooilijnen
<p>Artikel 56 &sect;3 12&deg; van het decreet lokaal bestuur: Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de vaststelling van de rooilijnen van de wegen, met inachtneming van de algemene plannen als dergelijke plannen bestaan</p>

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de schriftelijke reacties van de aangelanden met betrekking tot het eerder voornemen om de wegverbinding Molenlaakpad voor het deel van Eindhoutseweg tot Kalvariebergstraat te laten erkennen als gemeenteweg door het 30-jarig publiek gebruik.