Terug
Gepubliceerd op 09/07/2024

2024_CBS_01865 - Tijdelijk verkooppunt op privédomein langsheen de openbare weg - Uitoefenen van ambulante handel op privédomein langsheen Westerloseweg - D.L. foodtruck 'T Brakske - Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 08/07/2024 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Marlon Pareijn; Pieter Cowé

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_01865 - Tijdelijk verkooppunt op privédomein langsheen de openbare weg - Uitoefenen van ambulante handel op privédomein langsheen Westerloseweg - D.L. foodtruck 'T Brakske - Goedkeuren 2024_CBS_01865 - Tijdelijk verkooppunt op privédomein langsheen de openbare weg - Uitoefenen van ambulante handel op privédomein langsheen Westerloseweg - D.L. foodtruck 'T Brakske - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Ambulante handelaar D.L van Foodtruck 'T Brakske (BE0636.710.869), Watereinde 1 te 2431 Laakdal heeft een aanvraag ingediend om een standplaats in te nemen op de parking van Prik&Tik (privédomein) gelegen langs de Westerloseweg te Zammel. Het betreft een tijdelijk verkoopppunt  op privédomein langsheen de openbare weg.

D.L. verkoopt warme en koude broodjes en zal telkens 1x per week m.n. op vrijdag van 10h00 - 22h00 de standplaats innemen.

Er bestaat een overeenkomst tussen Brouwerij Fissers NV Smallerijt 2, 2440 Geel, eigenaar van Prik & Tik Westerloseweg 38 te Geel en ambulante handelaar D.L.

Er werd door de dienst Ondernemen op 17 juni 2024 advies gevraagd aan de politie, aan AWV en aan de dienst Mobiliteit. 

De politie gaf een positief advies verwijzend naar het akkoord tussen de zaakvoerder van Brouwerij Fisser NV (Prik&Tik) en naar voldoende parkeergelegenheid.

AWV bracht een negatief advies uit m.b.t. deze activiteiten op privé terrein langsheen de Westerloseweg (of nog N19) met het argument dat de standplaats van de foodtruck zich zou moeten bevinden op het eigen terrein, achter de rooilijn van 13 meter uit de as van de weg. Omwille van de beperkte manoeuvreerruimte zouden bestuurders achterwaarts de gewestweg dienen op te rijden of op de gewestweg zelf moeten manoeuvreren. Dit zijn 2 onwenselijke scenario's in functie van de veiligheid. 

Dienst Mobiliteit nuanceerde het voorgaande advies door te stellen dat er tijdens de openingsuren van Prik&Tik m.n. van 08h30 tot 18h30 wel voldoende mogelijkheden zijn om veilig te manoeuvreren en dus voorwaarts de parking te kunnen verlaten langs de Westerloseweg (omdat de poort van de winkel gedurende dat tijdspanne geopend is).

Dienst Ondernemen vraagt n.a.v. van de uitgebrachte adviezen goedkeuring voor de inname van de standplaats echter beperkt in tijd m.n. 1x week op vrijdag van 10h00 - 18h30 (sluitingstijd Prik&Tik).

Juridische grond

Het reglement ambulante handel van stad Geel stelt dat de gevraagde machtiging kan geweigerd worden omwille van één of meerdere van onderstaande redenen :

  • redenen van openbare orde
  • redenen van volksgezondheid
  • bescherming van de consument

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen keurt de inname van de standplaats op privédomein, gelegen op de parking van Prik & Tik Westerloseweg 38, langsheen de openbare weg voorwaardelijk goed voor ambulante handelaar D.L. (BE0636.710.869), Watereinde 1, 2431 Laakdal. Ambulante handelaar D.L.zal de standplaats innemen met Foodtruck 't Brakske met aanbod koude en warme broodjes.

Het college van burgemeester legt als voorwaarde op dat de standplaats mag ingenomen worden telkens op vrijdag echter enkel tijdens de openingsuren van Prik&Tik en in samenspraak met Prik&Tik, dit n.a.v. de vereiste om over voldoende manoeuvreer ruimte te beschikken teneinde de Westerloseweg voorwaarts te kunnen oprijden bij het verlaten van de parking. Tijdens de openingsuren van Prik&Tik is de poort van de winkel geopend wat meer manoeuvreerruimte oplevert.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen keurt de jaarlijkse belasting van 52 weken x 1/week x 2,10 euro (minimum tarief) = 109,20 euro op jaarbasis goed conform het reglement 'belasting op tijdelijke verkooppunten op privédomein langsheen de openbare weg'.