Dit besluit betreft de kennisname en/of goedkeuring van het omleidingsplan en het communicatieplan met betrekking tot de “Weg- en rioleringswerken in Gasthuisstraat (tussen Diestseweg en Sint-Dimpnaplein) (GEL3041)”.
Voorafgaand aan de eigenlijke werken (weg- en rioleringswerken) worden aanpassingswerken uitgevoerd door de nutsmaatschappijen. Na intensieve contacten tussen alle betrokken partijen is nu duidelijk hoe de werken zullen verlopen en wat dit betekent voor de bereikbaarheid van Geel tijdens de werken. Het is voor deze eerste fase, opgesplitst in twee subfasen, dat nu een omleidingsplan en een communicatieplan wordt opgemaakt.
De eerste subfase zal afgerond worden midden juli 2024 en op 5 augustus 2024 zal de volgende subfase 1B aanvatten.
De bijgevoegde plannen behandelen de volgende subfase 1B.
Deze voorbereidende werken moeten zijn afgerond tegen 1 september 2024, zodat er geen impact is op de schoolstraat in 't Laar.
Het is belangrijk om goed te communiceren over de werken, zowel wat betreft de finaliteit ervan (oplossing veiligheidsproblemen gas, sanering rioleringen, realiseren veilige verkeerssituatie), de impact ervan op de bereikbaarheid van Geel (met de fiets, met het openbaar vervoer en met de auto) als op de leefkwaliteit voor de bewoners (hinder).
DEEL I : fasering
Na intense besprekingen kon met de betrokken nutsmaatschappijen worden overeengekomen dat de eerste fase van de werf, de aanpassingen door de nutsmaatschappijen, zal worden opgedeeld in twee subfasen. Die opdeling maakt een vlotte en veilige werf mogelijk, beperkt de hinder voor de bewoners maximaal en vrijwaart het maximum aan mogelijkheden voor de bereikbaarheid van in het bijzonder het ziekenhuis door de bussen van De Lijn.
Eerder besliste het college om de werf niet te onderbreken voor Graspop 2024. Met de organisatoren en met de nutsmaatschappijen werd intussen in dezelfde filosofie afgesproken dit evenmin te doen voor het AC/DC-concert op 9 augustus 2024 omdat dit tot een onduidelijke communicatie zou leiden (wisselende omleidingen leiden tot meer zoekverkeer) én de werf te veel zou vertragen. Daardoor zou de einddatum, het einde van de schoolvakantie in augustus 2024, mogelijk niet gehaald worden.
DEEL II : omleidings- en parkeerplan
Met de opmaak van een omleidings- en parkeerplan kon door de dienst pas worden gestart nadat bekend was volgens welke fasering er zou worden gewerkt.
Met De Lijn werden omleidingsroutes afgesproken die de bereikbaarheid van de scholen en het ziekenhuis zoveel mogelijk garanderen.
Tijdens Fase 1B zal het verkeer en de bussen tijdelijk gebruik maken van de schoolstraat Laar (in tegenrichting) Gezien deze fase zich afwikkelt tijdens de schoolvakantie is er geen impact op het functioneren van de schoolstraat.
De Lijn zal voor haar omleidingsroutes gebruik moeten maken van Eikevelden. Proefritten met gelede bussen hebben aangetoond dat om schade aan de voertuigen te vermijden op drie plaatsen aanpassingen nodig zijn aan de plateaus. De noodzakelijke werken werden uitgevoerd aan de verkeersdrempels.
Voor het auto- en vrachtwagenverkeer wordt uitgegaan van een dubbele strategie:
- op afstand informeren van het auto- en vrachtwagenverkeer over de niet-doorrijdbaarheid van Geel, om niet-bestemmingsverkeer tijdig af te leiden via het hogere wegennetwerk, meer bepaald het vrachtroutenetwerk zoals opgenomen in het regionaal mobiliteitsplan van de Vervoerregio. De signalisatie zal gelijkaardig zijn aan die voor de werken op de Retieseweg. Vrachtwagens worden zoveel mogelijk op de E34 gehouden en afgeleid naar de N19g en de R14. De industriezone Stenehei blijft bereikbaar via Retie, maar vrachtwagens zullen worden aangemaand om dezelfde route terug te nemen of hun weg te vervolgen via Kasterlee. Alles wordt in het werk gesteld om te vermijden dat vrachtwagens zich zouden 'vastrijden' in Sint-Dimpna.
- autoverkeer zal worden aangemaand de GPS uit te zetten (plaatsing van verbodsborden voor gebruik van de GPS) en de signalisatie te volgen. Er wordt gewerkt met een zoneplan dat Geel opdeelt in verschillende zones - zone Station, zone Werft, zone Shopping Pas, zone Shopping Nieuwstraat, zone ziekenhuis en zone St.-Dimpna - die bereikbaar zijn vanaf de ring (R14) of via Ten Aard en Katersberg.
Instellingen en handelaars zullen worden aangemoedigd om aan hun bezoekers en leveranciers te communiceren in welke zone ze zich bevinden en welke routes dus moeten worden gevolgd. Elke route leidt (van en) naar een parking. De 'interne verdeelstructuur' wordt niet apart bewegwijzerd om ongewenst doorgaand verkeer niet te faciliteren.
In overleg met de aannemer wordt gezocht naar een signalisatie die duidelijk maakt dat doorgaand verkeer op de werf onmogelijk en ongewenst is en tegelijk ook weergeeft dat bestemmingen (De Doelen, handelaars...) binnen de werfzone (te voet) bereikbaar blijven.
Met de afgesproken werffasering is het, in tegenstelling tot wat eerder werd aangenomen, niet nodig om de verkeerscirculatie in Schuttershof te wijzigen.
Omdat de kans reëel is dat het nu al problematische gebruik van de parking Nieuwstraat als 'shortcut' nog zal toenemen met alle gevolgen van dien (nog afnemende doorstroming voor De Lijn - cf. de brief van De Lijn hierover; verkeersonveiligheid in de Nieuwstraat en ruimere fietszone; problematische beleving voor het winkelend publiek en moeilijkere belevering van de handelaars), worden in overleg met de verkeerspolitie maatregelen uitgewerkt op de parking Nieuwstraat (aanbrengen van 'snelheidsdrempels' zoals op parking Pas, circulatiemaatregelen).
Hoe dan ook wordt bijkomende verkeersdruk verwacht in de centrumstraten. Om de doorstroming in de de Billemontstraat te verbeteren en de veiligheid voor fietsers en schoolkinderen aldaar te verbeteren wordt momenteel onderzocht of de eerder uitgeteste proefopstelling met een haltehaven voor de bussen van SAIO maar ook de bezoekersbussen van de museumsite permanent kan worden gemaakt, al dan niet met beperkte ingrepen.
Met de nutsmaatschappijen werd afgesproken dat de bewoners van de Gasthuisstraat die beschikken over een eigen garage daar in de regel gebruik van zullen kunnen blijven maken. Alleen tijdens specifieke werkzaamheden (bijvoorbeeld een aansluiting ter hoogte van een specifiek pand) zal dit uitzonderlijk niet het geval zijn. In de mate van het mogelijke zal ook op de werf zelf geparkeerd kunnen worden door bewoners. Bewoners krijgen op eenvoudige aanvraag voor de duur van de werkzaamheden een bewonerskaart voor de parkings Pas respectievelijk Nieuwstraat.
De Kollegestraat zal tijdens fase 1B tijdelijk dubbelrichting worden in het segment tussen P. Vanneylenstraat en de Gasthuisstraat, maar ter hoogte van de Gasthuisstraat zal hier een knip voorzien worden voor het gemotoriseerde verkeer waardoor het segment een doodlopende straat zal zijn tijdens fase 1B.
Voor de werknemers van de stad Geel die werkzaam zijn in de omgeving van de werf verandert er weinig: de centrumparkings blijven beschikbaar en de moeilijkste fase, fase 1b, wikkelt zich af in de meest rustige periode (schoolvakantie) wanneer de parkeerdruk in de omgeving het kleinst is.
De Kogeka school is in augustus gesloten. Er is hierdoor ruimte vrij op de parking van de voormalige Delhaize voor andere gebruikers.
In de school is er kinderopvang tijdens de vakantie en hiervoor zal er voor de ouders -die kinderen brengen- een zone met "kort parkeren 30min" ingericht worden tijdens fase 1B
De tijdelijke parking 'Watertoren', bedoeld voor de bewoners, is ondertussen beschikbaar voor de bewoners.
Het ziekenhuis blijft tijdens de werf uiteraard te allen tijde vlot bereikbaar voor de hulpdiensten.
Aan de politie werd gevraagd om zeker in de beginperiodes van de verschillende fases te voorzien in verhoogd toezicht.
Voor het AC/DC-concert zijn specifieke (door mobiliteitsbureau Scelta uitgewerkte en met onze diensten overlegde) mobiliteitsplannen van toepassing.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Het college van burgemeester en schepenen keurt het omleidingsplan en de voorgestelde aanpak van de omleidingen voor de “Weg- en rioleringswerken in Gasthuisstraat voor fase 1B" en het plan van de interne verdeelstructuur voor de duur van de werken goed.
Het college van burgemeester en schepenen beslist om straat Laar terug in te richten als schoolstraat vanaf 1 september 2024