Terug
Gepubliceerd op 22/05/2024

2024_CBS_01334 - Vervangen batterijen UPS systemen datacenter stadhuis en veiligheidshuis - Gunning

College van Burgemeester en Schepenen
di 21/05/2024 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Luc Van Laer

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_01334 - Vervangen batterijen UPS systemen datacenter stadhuis en veiligheidshuis - Gunning 2024_CBS_01334 - Vervangen batterijen UPS systemen datacenter stadhuis en veiligheidshuis - Gunning

Motivering

Aanleiding en context

Waarom we UPS-batterijen periodiek moeten vervangen

Invoering

Systemen voor ononderbroken stroomvoorziening (UPS) zijn essentieel voor het beschermen van onze kritieke apparatuur en gegevens tegen stroomuitval, spanningspieken en schommelingen. Ze zorgen voor back-upstroom en regelen de spanning en frequentie van de binnenkomende elektriciteit. UPS-systemen zijn echter afhankelijk van batterijen om goed te kunnen functioneren, en deze batterijen hebben een beperkte levensduur en prestaties. Daarom is het belangrijk om de UPS-batterijen periodiek te vervangen om de optimale werking en veiligheid van onze UPS-systemen te garanderen.

Factoren die de levensduur van de UPS-batterij beïnvloeden

De gemiddelde levensduur van een UPS-batterij is ongeveer drie tot vijf jaar, afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

  • Het aantal en de duur van stroomuitval en de belasting van het UPS-systeem tijdens deze gebeurtenissen.
  • De omgevingstemperatuur en vochtigheid van de omgeving waarin het UPS-systeem is geïnstalleerd.
  • De frequentie en kwaliteit van het onderhoud en het testen van het UPS-systeem en de batterijen ervan.
  • Het type en de kwaliteit van de batterijen die in het UPS-systeem worden gebruikt.

Al deze factoren kunnen in de loop van de tijd de prestaties en capaciteit van de UPS-batterijen beïnvloeden, waardoor ze achteruitgaan en hun vermogen verliezen om een lading vast te houden en back-upstroom te leveren.

Risico's als we de UPS-batterijen niet periodiek vervangen

Het niet periodiek vervangen van de UPS-batterijen kan onze kritieke apparatuur en gegevens blootstellen aan verschillende risico's, zoals:

  • Verminderde runtime en back-upstroom tijdens stroomuitval, wat kan resulteren in gegevensverlies, schade aan apparatuur of operationele downtime.
  • Verhoogd risico op batterijstoring, lekkage of explosie, wat brand-, rook- of giftig gasgevaar kan veroorzaken.
  • Verminderde efficiëntie en prestaties van het UPS-systeem, waardoor het energieverbruik en de operationele kosten kunnen stijgen.
  • Vervalste garantie en verminderde ondersteuning van de UPS-fabrikant of serviceprovider.

Daarom is het essentieel om de staat en prestaties van de UPS-batterijen te controleren en deze te vervangen voordat ze het einde van hun levensduur bereiken.
.

Conclusie

Het periodiek vervangen van de UPS-batterijen is een essentieel onderdeel van het behoud van de betrouwbaarheid en prestaties van onze back-upstroomsystemen. Het kan ons helpen gegevensverlies, schade aan apparatuur, operationele downtime en veiligheidsrisico's te voorkomen. Door de best practices en richtlijnen voor het vervangen van de UPS-batterijen te volgen, kunnen we de optimale werking en veiligheid van onze UPS-systemen en onze kritieke apparatuur en gegevens garanderen.

De fabrikant van de UPS systemen, en houder van het huidige onderhoudscontract heeft een offerte opgemaakt voor de vervanging van de batterijen voor zowel de UPS in het stadhuis als deze in het veiligheidshuis. De offerte voor beiden vervangingen bedraagt 14.760€ exc BTW. De offerte komt rechtstreeks van de fabrikant en houder van het onderhoudscontract, als we batterijen laten vervangen door een andere partij vervalt ons contract. Aangezien de fabrikant rechtstreeks levert is er bovendien geen andere partij die dit kan aanbieden.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen gunt de opdracht “Vervangen batterijen UPS systemen datacenter stadhuis en veiligheidshuis ” aan Schneider Electric nv/sa, Dieweg 3, 1180 Brussel, voor de totaal geraamde kostprijs van € 17.859,6 incl. 21% btw.