Terug
Gepubliceerd op 12/04/2024

2024_CBS_00890 - Omgevingsvergunning - renovatie 'Van Disselhuis' langs Stationsstraat 11 (202400013IV) - Vergunning

College van Burgemeester en Schepenen
ma 08/04/2024 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Tom Corstjens; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Griet Smaers; Bart Julliams; Marlon Pareijn

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_00890 - Omgevingsvergunning - renovatie 'Van Disselhuis' langs Stationsstraat 11 (202400013IV) - Vergunning 2024_CBS_00890 - Omgevingsvergunning - renovatie 'Van Disselhuis' langs Stationsstraat 11 (202400013IV) - Vergunning

Motivering

Aanleiding en context

UITERSTE BESLISSINGSDATUM VOOR DIT DOSSIER: 20/05/2024

 

Verslag van de omgevingsambtenaar

 

Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2023112493

Dossiernummer gemeente: 202400013

 

De gemeente Geel heeft op 10 januari 2024 een aanvraag ontvangen voor renovatie "Van Disselhuis". De aanvraag werd op 5 februari 2024 volledig en ontvankelijk verklaard.

 

Gegevens van de aanvrager

Geel gevestigd Werft 20 te Geel

 

Gegevens van de  ligging

Administratieve ligging: Stationsstraat 11

Kadastrale ligging: afdeling 1 sectie H nr. 233F

 

Verslag

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Ligging volgens de plannen van aanleg, uitvoeringsplannen, verkavelingen.

De aanvraag is volgens het gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd op 28 juli 1978 gelegen in:

 

woongebied

De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

 

Ligging volgens BPA + bijhorende voorschriften :

De aanvraag is volgens het bijzonder plan van aanleg Nieuwstraat goedgekeurd op 3 oktober 2006

 

Ligging volgens RUP + bijhorende voorschriften :

De aanvraag is volgens het ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied Geel goedgekeurd op 10 april 2012. In dit RUP zijn geen specifieke voorschriften opgenomen.

 

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling

 

Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag

De aanvraag is gesitueerd in een bijzonder plan van aanleg. De aanvraag dient getoetst te worden aan de bepalingen van het bijzonder plan van aanleg.

 

Overeenstemming met dit plan

De aanvraag is in overeenstemming met dit plan en met de stedenbouwkundige voorschriften.

 

Afwijkings- en uitzonderingsbepalingen

Er wordt een afwijking gevraagd voor de afstand tot de achterste perceelsgrens. Deze afstand moet minimum 5m bedragen. Dat is hier niet zo, maar dit is een bestaande situatie. Aan de achtergevel worden geen werken uitgevoerd.

 

Verordeningen

  • gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - inzake parkeren en stallen van auto's en fietsen goedgekeurd op 25 juni 2018.
  • gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - basisverordening goedgekeurd op 12 mei 2012.

 

  1. Historiek

Volgende vergunningen en/of weigeringen werden verleend:

  • Stedenbouwkundige vergunning (00550) voor nieuwbouw gemeenschapsvoorziening of openbaar nut (scholen, religieuze geb...) - goedgekeurd op 05/11/1951.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

De aanvraag betreft het renoveren van een gebouw ‘Van Disselhuis’.

Volgende werken worden uitgevoerd:

-          Het herstellen en reinigen van de natuursteen in de voorgevel

-          Het isoleren en vernieuwen van het dak

-          Het terug open maken van de lantaarn in de koepel

-          Het vernieuwen van het buitenschrijnwerk

-          Het invullen van 2 raamopeningen met claustra metselwerk

Het gebouw is een beschermd monument sinds 5/04/2007, en met volgende omschrijving:

Voormalig verenigingslokaal en protestantse kerk van de Nederlandse Stichting naar ontwerp van A. Leurs in 1901-1902 opgericht voor Nederlandse patiënten in gezinsverpleging te Geel; sinds 1971 zogenaamd Van Disselhuis, ontmoetingscentrum voor patiënten van het Openbaar Psychiatrisch Ziekenhuis, genoemd naar dominee E. Van Dissel, oprichter van de vereniging (1892), in de volksmond zogenaamd de Protestantse Tempel.

Gerestaureerd vlak voor de Tweede Wereldoorlog, kapel verbouwd in 1949-1952 naar ontwerp van architecte Y. Devos. Interieur verbouwd circa 1978-1980, voorgevel gerestaureerd naar ontwerp van J. Vermeylen in 1980.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op straat, kunstleien), in eclectische stijl. Combinatie van lijst- en puntgevel van baksteen en ijzerzandsteen, plint, kordons en waterlijsten van arduin. Gevel geritmeerd door lisenen van ijzerzandsteen, borstwering van ijzerzandsteen met centraal een afbeelding van de bijbel. Bredere en hogere middentravee met puntgevel, omlopende kroonlijst met tandlijst en decoratieve fries van ijzerzandsteen. Gevarieerde muuropeningen: segmentbogig en rechthoekig in zijtravee met hardstenen kroonlijst, rechthoekig en rondboogvormig in middentravee; op bovenverdieping in drielicht geplaatst door middel van gekoppelde zuiltjes met knoppenkapiteel. Rechthoekige deur onder rondboogvormig bovenlicht, tussendorpel op gebogen consoles, opschrift "nederland's stichting". Hal met gedenksteen: "Ds Elie Johannes Francois/ Van Dissel/ stichtte den 12 November 1882/ de vereeniging in het belang/ van lijdende Nederlanders Verpleegd te Gheel (België)".

Bepleisterd en beschilderd interieur met koepel op rondbogen en muurpijlers met lijstkapiteel geïntegreerd in een samengestelde, omlopende, geprofileerde en deels gebombeerde kordonlijst. Achteraan apsis geopend met rondboogvenster.

Het dak wordt vernieuwd volgens het SARKING principe. Het nieuwe dak komt daarmee hoger dan het oude dak. De nok van het gebouw verhoogt met 24,5cm.

De daken aan de straatkant worden niet verhoogd.

Het buitenschrijnwerk wordt vervangen naar historisch model, behalve de voordeur en 2 ramen in de achtergevel. Deze dateren uit de eerste bouwfase en blijven behouden.

Twee raamopeningen links en rechts van de voordeur verstoren de gevelcompositie en worden ingevuld met claustra metselwerk. Dit metselwerk laat toe dat er daglicht blijft binnenvallen.

 

  1. Openbaar onderzoek

Overeenkomstig de criteria van artikels 11 t.e.m. 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning is de gewone procedure van toepassing en moet de aanvraag openbaar gemaakt worden.

Het openbaar onderzoek werd gehouden van 15 februari 2024 t.e.m. 15 maart 2024. Er werden geen bezwaarschriften ingediend.

Er werd geen informatievergadering gehouden.

 

  1. Adviezen

Er werd advies gevraagd aan adviezen@onroerenderfgoed.be maar het advies werd niet ontvangen binnen de termijn.  Het advies wordt geacht stilzwijgend gunstig te zijn.

 

Op 28 februari 2024 werd het advies ontvangen van Brandweerzone Kempen

Advies: voorwaardelijk gunstig

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen

Wegenis

Het perceel is gelegen langsheen een gemeenteweg (Stationsstraat).

 

Art. 4.3.5.§ 1. Een omgevingsvergunning voor het bouwen van een gebouw met als hoofdfunctie «wonen», «verblijfsrecreatie», dagrecreatie, met inbegrip van sport, detailhandel, dancing, restaurant en café, kantoorfunctie, dienstverlening, vrije beroepen, industrie, bedrijvigheid, «gemeenschapsvoorzieningen» of «openbare nutsvoorzieningen», kan slechts worden verleend op een stuk grond, gelegen aan een voldoende uitgeruste weg, die op het ogenblik van de aanvraag reeds bestaat.

§ 2. Een voldoende uitgeruste weg is ten minste met duurzame materialen verhard en voorzien van een elektriciteitsnet. De Vlaamse Regering kan bepalen in welke gevallen, en onder welke voorwaarden, gelet op de plaatselijke toestand, van deze minimale uitrusting kan worden afgeweken. Een voldoende uitgeruste weg voldoet voorts aan de uitrustingsvoorwaarden die worden gesteld in stedenbouwkundige voorschriften of vereist worden door de plaatselijke toestand, daaronder begrepen de voorzieningen die in de gemeente voorhanden zijn en het ruimtelijk beleid van de gemeente.

§ 3. In het geval de opdrachtgever instaat voor zowel het bouwen van de gebouwen als de verwezenlijking van de voor het project noodzakelijke wegeniswerken, of in het geval de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of een overheid de wegenis aanbesteedt, kan de omgevingsvergunning voor de gebouwen worden afgeleverd zodra de omgevingsvergunning voor de wegeniswerken is verleend. Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan in dat geval een afdoende financiële waarborg voor de uitvoering van de wegeniswerken eisen.

§ 4. De voorwaarde, vermeld in § 1, is niet van toepassing :

1° in verkavelingen waar geen of beperktere lasten op het vlak van de weguitrusting zijn opgelegd;

2° voor land- of tuinbouwbedrijven en voor bedrijfswoningen van een land- of tuinbouwbedrijf;

3° op het verbouwen, herbouwen of uitbreiden van bestaande constructies.

 

Watertoets

Volgens artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 en latere wijzigingen betreffende het integraal waterbeleid dient de aanvraag onderworpen te worden aan de watertoets. Het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 en latere wijzigingen stelt nadere regels vast voor de toepassing van de watertoets. De aanvraag werd getoetst aan de kenmerken van het watersysteem, aan de relevante doelstellingen en beginselen van artikel 5, 6 en 7 van het decreet integraal waterbeleid, en aan de bindende bepalingen van het (deel)bekkenbeheerplan.

Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld te worden dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.

De Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen e.d. is niet van toepassing op dit project.

 

Toetsing aan de goede ruimtelijke ordening

Toetsing aan de beoordelingsgronden van artikel 4.3.1§2 van VCRO:

 

Functionele inpasbaarheid

De aanvraag betreft het renoveren van een monument in het centrum van Geel. Het gebouw is gelegen in een winkelstraat in het stadshart. Het project is inpasbaar in de omgeving.

 

Mobiliteitsimpact

Het project heeft geen invloed op de mobiliteit.

 

Schaal, ruimtegebruik en bouwdichtheid

Aan de schaal en bouwdichtheid wordt niet geraakt.

 

Visueel-vormelijke elementen

Het uitzicht van het gebouw wordt behouden.

Enkel 2 ramen naast de voordeur worden vervangen door clausta metselwerk. Deze ramen verstoren momenteel de gevelcompositie.

 

Cultuurhistorische aspecten

Het project werd op voorhand uitvoerig doorgesproken met Agentschap Onroerend Erfgoed. De cultuurhistorische aspecten van de site worden bewaard.

 

Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid

Naast de beperkte hinder tijdens de bouwwerken wordt er geen verdere hinder verwacht.

 

Conclusie

Uit bovenstaande motivering blijkt dat de aanvraag in overeenstemming is met de goede ruimtelijke ordening.

 

Resultaten openbaar onderzoek

Het openbaar onderzoek werd gehouden  van 15 februari 2024 tot en met 15 maart 2024. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften ontvangen.

 

Bespreking adviezen

De omgevingsambtenaar heeft kennis genomen van de volgende adviezen en beoordeelt deze als volgt:

  • Het advies van adviezen@onroerenderfgoed.be, . Er werd geen advies ontvangen binnen de termijn.
  • Het advies van Brandweerzone Kempen, afgeleverd op 28 februari 2024 is voorwaardelijk gunstig.

 

Conclusie

De omgevingsambtenaar verleent een gunstig advies met volgende voorwaarden:

  • Er dient strikt voldaan aan de voorwaarden van Brandweerzone Kempen.

 

 

 

Lasten

Niet van toepassing

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en de vergunning af te leveren aan de aanvrager, die ertoe gehouden is volgende voorwaarden strikt na te leven:

 

  • Er dient strikt voldaan aan de voorwaarden van Brandweerzone Kempen.