Terug
Gepubliceerd op 12/03/2024

2024_CBS_00624 - Omgevingsvergunning - het plaatsen van een voetgangersbrug en het lokaal aanpassen van de waterloop langs en over de waterloop, de Centrale Loop (202400039NV) - Advies

College van Burgemeester en Schepenen
ma 11/03/2024 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Tom Corstjens; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_00624 - Omgevingsvergunning - het plaatsen van een voetgangersbrug en het lokaal aanpassen van de waterloop langs en over de waterloop, de Centrale Loop (202400039NV) - Advies 2024_CBS_00624 - Omgevingsvergunning - het plaatsen van een voetgangersbrug en het lokaal aanpassen van de waterloop langs en over de waterloop, de Centrale Loop (202400039NV) - Advies

Motivering

Aanleiding en context

UITERSTE BESLISSINGSDATUM VOOR DIT DOSSIER: 14/3/2024

 

Verslag van de omgevingsambtenaar

 

Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2023145295

Dossiernummer gemeente: 202400039

 

De Provincie heeft op 3 januari 2024 een aanvraag ontvangen voor het plaatsen van een voetgangersbrug en het lokaal aanpassen van de waterloop. De aanvraag werd op 24 januari 2024 volledig en ontvankelijk verklaard. De Provincie heeft aan stad Geel advies gevraagd op 24/1/2024.

 

Gegevens van de aanvrager

VLAAMSE MILIEUMAATSCHAPPIJ VLGEWGEM met als contactadres Dokter De Moorstraat 24-26 te 9300 Aalst

 

Gegevens van de  ligging

Administratieve ligging:

Kadastrale ligging: afdeling 2 sectie C nrs. 1906A, 1906C en 1906B

 

Verslag

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Ligging volgens de plannen van aanleg, uitvoeringsplannen, verkavelingen.

De aanvraag is volgens het gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd op 28 juli 1978 gelegen in:

agrarisch gebied

De agrarische gebieden zijn bestemd voor de landbouw in de ruime zin. Behoudens bijzondere bepalingen mogen de agrarische gebieden enkel bevatten de voor het bedrijf noodzakelijke gebouwen, de woning van de exploitanten, benevens verblijfsgelegenheid voor zover deze een integrerend deel van een leefbaar bedrijf uitmaakt, en eveneens para-agrarische bedrijven. Gebouwen bestemd voor niet aan de grond gebonden agrarische bedrijven met industrieel karakter of voor intensieve veeteelt, mogen slechts opgericht worden op ten minste 300 m van een woongebied of op ten minste 100 m van een woonuitbreidingsgebied, tenzij het een woongebied met landelijk karakter betreft. De afstand van 300 en 100 m geldt evenwel niet in geval van uitbreiding van bestaande bedrijven. De overschakeling naar bosgebied is toegestaan overeenkomstig de bepalingen van artikel 35 van het Veldwetboek, betreffende de afbakening van de landbouw- en bosgebieden.

 

Ligging volgens BPA + bijhorende voorschriften :

De aanvraag is niet gelegen in een bijzonder plan van aanleg.

 

Ligging volgens RUP + bijhorende voorschriften :

De aanvraag is volgens het ruimtelijk uitvoeringsplan Vallei van de Kleine Nete en Aa van Kasterlee tot Grobbendonk goedgekeurd op 10 januari 2024gelegen in Gebied voor waterberging

 

De aanvraag is volgens het ruimtelijk uitvoeringsplan RUP zonevreemde woningen goedgekeurd op 29 januari 2009gelegen in overdruk zonevreemde woningen IV

 

 

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling

 

Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag

De aanvraag is gesitueerd in een ruimtelijk uitvoeringsplan. De aanvraag dient getoetst te worden aan de bepalingen van het ruimtelijke uitvoeringsplan.

 

Overeenstemming met dit plan

De aanvraag is in overeenstemming met dit plan en met de stedenbouwkundige voorschriften.

 

Afwijkings- en uitzonderingsbepalingen

Niet van toepassing

 

Verordeningen

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - inzake parkeren en stallen van auto's en fietsen goedgekeurd op 25 juni 2018.

Gewestelijke stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid goedgekeurd op 5 juni 2009.

Algemene bouwverordening inzake weekendverblijven goedgekeurd op 8 juli 2005.

Gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen en vertraagde afvoer van hemelwater goedgekeurd op 23 juni 2006.

Algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer goedgekeurd op 29 april 1997.

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - basisverordening goedgekeurd op 12 mei 2012.

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - verkavelingen goedgekeurd op 12 mei 2012.

 

  1. Historiek

Er zijn geen historische dossiers voor deze aanvraag.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

De aanvraag betreft het plaatsen van een voetgangersbrug en het lokaal aanpassen van de waterloop.

 

De voetgangersbrug wordt geplaatst over een zijloop, de Centrale Loop (2e categorie), van de Kleine Nete (1ste categorie) te Geel.

 

Voetgangersbrug

De voetgangersbrug, geconstrueerd uit kunststof met een loopvlak voorzien van een anti-slip laag, verbindt beide oevers van de waterloop. Hierdoor kan de dijkkruin gebruikt kunnen worden als wandelroute. De dijkkruin is voldoende breed voor de passage van occasioneel onderhoudsverkeer. De brug zelf is niet toegankelijk voor dit dienstverkeer. De brug zal aan weerszijden opgelegd worden op een betonnen landhoofd, dewelke ondersteund zal worden door funderingspalen. 

Details afmetingen brug: 

- Lengte: 14,80m 

- Breedte: 2,52m 

- Dikte brug (exclusief borstwering): 0,45m 

- Zeeg brug: 10cm 

- Bovenpeil brug = kruinpeil dijk = 14,90mTAW 

 

Centrale Loop 

De Centrale Loop wordt lokaal aangepast door de aanleg van de brugconstructie. De taluds van de waterloop – die pas in 2021 werden aangepast – zullen lokaal ontgraven worden om de landhoofden te kunnen aanleggen.

 

  1. Openbaar onderzoek

Overeenkomstig de criteria van artikels 11 t.e.m. 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning is de gewone procedure van toepassing en moet de aanvraag openbaar gemaakt worden.

Het openbaar onderzoek werd gehouden van 1 februari 2024 t.e.m. 1 maart 2024. Er werd een bezwaarschrift ingediend.

Er werd geen informatievergadering gehouden.

 

De bezwaarschriftindiener stelt zich de vraag of het verantwoord is om deze brug te leggen.

 

  1. Adviezen

Op 29 januari 2024 werd het advies ontvangen van Agentschap voor Natuur en Bos

Dit advies wordt verstrekt door het Agentschap voor Natuur en Bos op basis van de volgende wetgeving:

- Artikel 38/3 Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

 

Beoordeling

Bij het beoordelen van de vergunningsaanvraag en het nemen van de beslissing over de omgevingsvergunning, zal de vergunningverlenende instantie steeds rekening moeten houden met de zorgplicht opgelegd door artikel 14 en de bepalingen van artikel 16 inzake het tegengaan van vermijdbare schade van het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu.

 

Om aan de zorgplicht te voldoen, moeten de natuurwaarden die mogelijk aangetast worden bij het uitvoeren van de geplande activiteiten op voldoende wijze worden hersteld. Dit kan bvb. door het herstellen of vervangen van kleine landschapselementen, het heraanplanten van bomen of lijnbeplantingen, enz.

Het Agentschap voor Natuur en Bos maakt voor vergunningen in agrarische gebieden zelf geen inschatting meer van de impact op natuurwaarden. De vergunningverlener moet zelf verifiëren of minimum aan de zorgplicht wordt voldaan en er geen vermijdbare schade optreedt.

 

Om correct af te wegen of de natuurwaarden door de geplande activiteit in het gedrang komen en om na te gaan of aan de zorgplicht wordt voldaan, kan men beroep doen op de helpdesk die door het Agentschap voor het Natuur en Bos ter beschikking wordt gesteld. De helpdesk beschrijft mogelijke maatregelen die in een vergunning kunnen worden opgenomen.

Thema’s die in de helpdesk aan bod komen zijn:

- Kappen van bomen, dreven en/of houtkanten

- Acuut gevaar

- Hoogstamboomgaarden

- (her)aanleggen van een poel

- Reliëfwijzigingen

- Oprichten van gebouwen en verhardingen

- Begrippen U kan de helpdesk terugvinden via deze link: www.natuurenbos.be/helpdesk.

 

Tot slot willen we nog de aandacht vestigen op een algemene maatregel, die voor elke vergunning van toepassing is:

“Alle van nature in het wild levende vogelsoorten en vleermuizen zijn beschermd in het Vlaamse Gewest op basis van het Soortenbesluit van 15 mei 2009. Ook de nesten van deze vogels en de rustplaatsen van vleermuizen zijn hierdoor beschermd (artikel 14).

- Bij het uitvoeren van werken in de periode 1 maart tot 1 juli moet men er zich vóóraf van vergewissen dat geen nesten van beschermde vogelsoorten beschadigd, weggenomen of vernield worden.

- Bij werken aan (oude) constructies of kappen van bomen dient men vóóraf na te gaan of er vleermuizen aanwezig zijn. Als nesten of rustplaatsen in het gedrang komen, dient u contact op te nemen met het Agentschap voor Natuur en Bos”.

 

Het Agentschap voor Natuur en Bos wenst een afschrift van de beslissing over de vergunningsaanvraag te ontvangen.

 

Advies: voorwaardelijk gunstig

 

  1. Project-MER

Niet van toepassing

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen

Watertoets

De waterparagraaf zal worden beoordeeld door de vergunningverlenende overheid.

 

Toetsing aan de goede ruimtelijke ordening

Toetsing aan de beoordelingsgronden van artikel 4.3.1§2 van VCRO:

 

Functionele inpasbaarheid

Het betreft het plaatsen van een voetgangersbrug en het lokaal aanpassen van de waterloop.

Het projectgebied is gelegen in Geel. In een vorig project aan de Kleine Nete zijn de dijken verplaatst en verbreed waardoor een winterbed gecreëerd is en de dijken voldoende breed zijn voor passage van zwakke weggebruikers en occasioneel onderhoudsverkeer. In vorig genoemd project heeft de stad Geel de brug als voorwaarde opgenomen in het advies. De brug komt er bijgevolg op vraag van de stad Geel. De werken zijn inpasbaar.

 

Mobiliteitsimpact

Niet van toepassing.

 

Schaal, ruimtegebruik en bouwdichtheid

Het loopvlak van de geplande voetgangersbrug komt op hetzelfde niveau als de dijkkruin. Op deze manier is er ruimtelijk een minimale impact.

 

Voor de uitvoering van de werken zal een hoeveelheid grond van ± 4 m³ worden vrijgegraven. Deze hoeveelheid wordt, volgens de aanvraag, afgevoerd conform Vlarebo. De maximale uitgravingsdiepte bedraagt 0.60 m.

 

Visueel-vormelijke elementen

De brug heeft een beperkte oppervlakte en hierdoor weinig impact op het landschap.

 

Cultuurhistorische aspecten

Niet van toepassing.

 

Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid

Naast de beperkte hinder tijdens de bouwwerken wordt er geen verdere hinder verwacht.

 

Conclusie

Uit bovenstaande motivering blijkt dat de aanvraag in overeenstemming is met de goede ruimtelijke ordening.

 

Resultaten openbaar onderzoek

Het openbaar onderzoek werd gehouden  van 1 februari 2024 tot en met 1 maart 2024. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werd er een bezwaarschrift ontvangen.

 

De provincie zal dit beoordelen omdat zij de achtergrond kennen van de ecohydrologische studie.

 

Bespreking adviezen

De omgevingsambtenaar heeft kennis genomen van het volgend advies en beoordeelt deze als volgt:

  • Het advies van Agentschap voor Natuur en Bos, afgeleverd op 29 januari 2024 is voorwaardelijk gunstig.

 

Conclusie

 

De werken dienen uitgevoerd zoals aangeduid op de plannen.

 

Lasten

Niet van toepassing

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning gunstig te adviseren onder volgende voorwaarden:


De werken dienen uitgevoerd zoals aangeduid op de plannen.