Het bestaande handhavingsprogramma van de stad Geel dateert van 16 december 2019 en moet geactualiseerd worden. Er is nood aan een duidelijke afbakening van het prioriteitenkader dat daarenboven moet afgestemd worden op de beleidsdoelstellingen van de stad.
Het handhavingsplan voor ruimtelijke ordening en milieu geeft richting over hoe de omgevingshandhaving in de stad Geel uitgevoerd wordt in de komende jaren en op welke manier er aan handhaving gedaan wordt. Het bevat beleidsprioriteiten en zet de krachtlijnen uit waaraan handhaving moet voldoen.
Het huidige handhavingsprogramma waarmee de toezichthouders/handhavers van de dienst vergunningen aan de slag moeten voor de behandeling van handhavingsdossiers is ontoereikend om handhaving op een efficiënte en eenduidige manier te kunnen doen. Bovendien is dit programma onvoldoende gericht op het algemeen beleid en geeft het onvoldoende handvaten om in te zetten op een proactieve aanpak.
Een nieuw omgevingshandhavingsplan moet een performanter kader geven voor de handhavers om de dossiers op een vlotte en eenduidige manier te kunnen afhandelen. Het plan voorziet verder in communicatie met de burger waardoor deze weet waaraan hij toe is.
Artikel 16.2.1 tot en met 16.2.4, Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid.
Titel VI van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening
De opmaak van dit handhavingsplan volgde volgende fasering:
- 12 januari 2024: eerste beleidsoverleg met het oog op het bepalen van een actueel gemeentelijk prioriteitenkader
- 8 maart 2024: tweede beleidsoverleg met het oog op het bepalen van de verschillende handhavingstrajecten, gedifferentieerd in functie van de weerhouden prioriteitsklasse + keuze voor mogelijke tweejaarlijkse handhavingsacties.
- maart 2024: het op basis van deze overlegmomenten verwerkte ontwerpplan wordt voorgelegd aan het parket, IOK en eventuele andere diensten/partners.
- april/mei 2024: het op basis van de verzamelde opmerkingen verwerkte finale ontwerpplan wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het schepencollege.
- juni 2024: het definitieve omgevingshandhavingsplan wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
- voorjaar 2025: na definitieve goedkeuring door de gemeenteraad volgt een communicatieplan
Via deze werkwijze komen we tot een omgevingshandhavingsplan dat bijdraagt aan de werking van de organisatie en bovenal wordt gedragen door iedereen in de organisatie.
De gemeenteraad keurt het geactualiseerd omgevingshandhavingsplan goed en legt de prioriteiten daarin vast.