Terug
Gepubliceerd op 11/06/2024

2024_CBS_01546 - Aanvullend reglement op het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg inzake Eindhoutseweg - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 10/06/2024 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Marlon Pareijn; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Tom Corstjens; Pieter Cowé

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_01546 - Aanvullend reglement op het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg inzake Eindhoutseweg - Beslissen: Goedkeuren 2024_CBS_01546 - Aanvullend reglement op het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg inzake Eindhoutseweg - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Team Mobiliteit bekijkt momenteel de voorrangsregelingen op het grondgebied van stad Geel. Er wordt bekeken waar de voorrang van rechts dient te worden geschrapt om de verkeersveiligheid te verhogen en om conform te zijn met het mobiliteitsplan

Argumentatie

De Eindhoutseweg tussen Oosterlo en Eindhout heeft duidelijk het profiel van een voorrangsweg. In het mobiliteitsplan is de weg gedefinieerd als lokale weg type 2. Dit betekent dat dit een ontsluitingsweg is voor alle aantakkende (erf)toegangswegen. Toch geldt op deze weg nog de voorrang van rechts op de kruispunten met de Berthoutsdreef, de Tramstraat en Huisbroek. Gezien het profiel van de Eindhoutseweg en met het oog op een hogere verkeersveiligheid stelt team Mobiliteit voor om de voorrang van rechts op deze kruispunten af te schaffen.

Eindhoutseweg behoort tot het beheer van de stad en is gedeeltelijk gelegen binnen de zone 30 schoolomgeving, gedeeltelijk binnen de bebouwde kom Oosterlo en gedeeltelijk binnen de zone 50 Eindhoutseweg/Tramstraat/Huisbroek

Eindhoutseweg behoort tot het beheer van de stad en is gelegen binnen de tonnagebeperking 5 ton

Juridische grond

1. Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd door het koninklijk besluit van 16 maart 1968.

2. Koninklijk besluit van 1 december 1975, houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, en al zijn latere wijzigingen.

3. Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

4. Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en zijn latere wijzigingen.

5. Artikelen 186 en 187 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005.

6. Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens.

7. Het besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad beslist alle voorgaande aanvullende reglementen op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor de Eindhoutseweg, op te heffen en te vervangen door wat volgt.

Artikel 2

De bestuurders rijdend in de Eindhoutseweg dienen te stoppen aan het kruispunt met de Zammelseweg. Het verkeersbord B5 en wegmarkeringen worden aangebracht overeenkomstig artikel 76.1 uit de wegcode.

Artikel 3

De Eindhoutseweg is een voorrangsweg. Verkeer komende uit de zijstraten dient dus voorrang te geven aan het verkeer op de Eindhoutseweg. De nodige borden worden aangebracht op de Eindhoutseweg en in de zijstraten: 

  • Op de Eindhoutseweg worden, ter hoogte van de kruisingen met de Kalvariebergstraat, aan beide zijden de borden B15 geplaatst.
  • In de Kalvariebergstraat worden, aan de kruisingen met de Eindhoutseweg, de borden B17 vervangen door het bord B1 en wegmarkeringen aangebracht overeenkomstig artikel 76.2 uit de wegcode.
  • Op de Eindhoutseweg worden, ter hoogte van de kruising met de Berthoutsdreef, aan beide zijden de borden B15 geplaatst.
  • In de Berthoutsdreef wordt, aan de kruising met de Eindhoutseweg, het bord B17 vervangen door het bord B1 en wegmarkeringen aangebracht overeenkomstig artikel 76.2 uit de wegcode.
  • Op de Eindhoutseweg worden, ter hoogte van de kruising met de Tramstraat, aan beide zijden de borden B15 geplaatst.
  • In de Tramstraat wordt, aan de kruising met de Eindhoutseweg, het bord B1 geplaatst en wegmarkeringen aangebracht overeenkomstig artikel 76.2 uit de wegco
  • Op de Eindhoutseweg worden, ter hoogte van de kruising met Huisbroek in beide richtingen, aan beide zijden de borden B15 geplaatst.
  • Op Huisbroek wordt, op het kruispunt met de Eindhoutseweg het bord B1 geplaatst en en wegmarkeringen aangebracht overeenkomstig artikel 76.2 uit de wegcode.

Artikel 4

Een oversteekplaats voor voetgangers wordt gemarkeerd door witte banden, evenwijdig met de as van de rijbaan:

  • ter hoogte van huisnummer 17a.
  • ter hoogte van huisnummer 36, ter hoogte van het kruispunt met de Eindhoutseweg
  • ter hoogte van huisnummer 52 / perceel N 317 B

Artikel 5

In de Eindhoutseweg geldt t.h.v. huisnummer 25 een wegversmalling. Bestuurders komende van de richting Laakdal hebben hier voorrang. De borden B19 en B21 worden hiervoor geplaatst.

Artikel 6

De oversteekplaats voor voetgangers ter hoogte van huisnummer 17a wordt gesignaleerd door de borden A23 en F49.

Artikel 7

In de Eindhoutseweg mogen auto’s parkeren op de daarvoor voorziene parkeerplaatsen van huisnummer 25 tot 27 (zijde oneven nummers).

De borden E9b en GXa en GXb worden aangebracht.

Artikel 8

Op de parking tussen huisnummer 34a en 36, naast de Oude Pastorie, geldt eenrichtingsverkeer.

De borden F19 en C1 worden aangebracht.

Artikel 9

De verhoogde inrichtingen t.h.v. huisnummers 37 en 78 en perceel N 338 D worden aangeduid door het verkeersbord F87. De verhoogde inrichtingen worden gesignaleerd door de borden A14 + blauw onderbord met aangepaste aanduiding afstand.

Artikel 10

Op de Grote Netebrug wordt de snelheid beperkt tot maximaal 30 km/u.

De verkeersborden C43 en C45 worden geplaatst.

Artikel 11

Op de Grote Netebrug geldt wisselend verkeer d.m.v. verkeersborden B19 en B21.

Artikel 12

Op de Grote Netebrug geldt een tonnagebeperking tot 25 ton. Het verkeersbord C21 wordt geplaatst. Om deze beperking aan te kondigen worden blauwe onderborden / verkeersboden GIa “800 m”, “600 m” en “200 m” geplaatst resp. ter hoogte van huisnummers 1, 25 en 962.

Artikel 13

Het is verboden te parkeren op de Eindhoutseweg vanaf het kruispunt met de Zammelseweg t.e.m. huisnummer 17A. De borden E1 worden geplaatst aan beide zijden  van de weg.

Artikel 14

Dit reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan: 

  • Departement Mobiliteit en Openbare Werken
  • Dhr. Zonechef van politie van de lokale politie zone Geel-Laakdal-Meerhout
  • Dhr. Zonechef van de brandweerzone Kempen
  • Spoeddienst A.Z. St. Dimpna
  • Dienst werkplaats