Terug
Gepubliceerd op 11/06/2024

2024_CBS_01524 - RUP Uitbreiding Kempense Golfclub en Stortplas (gemeente Mol): voorontwerp RUP met bijhorend plan-MER - Adviseren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 10/06/2024 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Tom Corstjens

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_01524 - RUP Uitbreiding Kempense Golfclub en Stortplas (gemeente Mol): voorontwerp RUP met bijhorend plan-MER - Adviseren 2024_CBS_01524 - RUP Uitbreiding Kempense Golfclub en Stortplas (gemeente Mol): voorontwerp RUP met bijhorend plan-MER - Adviseren

Motivering

Aanleiding en context

De Kempense Golf Club wenst haar golfterrein uit te breiden van 18 naar 27 holes. Daarbij dient door middel van een RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan) een herbestemming te gebeuren van natuurgebied naar een recreatieve bestemming. 

Ter compensatie van de ingenomen natuur wordt ook een tweede deelplan voorzien, namelijk het deelplan Stortplas. De Stortplas is een plas met bijhorende oevers die door een BPA als ontginningsgebied met nabestemming natuur bestemd werd. De plas en de oevers hebben een grote natuurwaarde. Daarom wil de gemeente Mol, die eigenaar is, de plas niet meer laten ontginnen en definitief herbestemmen naar natuurgebied. Een ontginning zou de natuurwaarden namelijk onomkeerbaar kunnen aantasten.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 20 november 2023 kennis genomen van de startnota en procesnota van het RUP en een positief advies verleent.

 

Intussen werd er een voorontwerp RUP met bijhorend plan-MER opgemaakt en wordt er een adviesronde georganiseerd. De adviesperiode loopt van 24 mei 2024 tot 16 juni 2024. Ook het stadsbestuur van Geel werd om advies gevraagd en kan binnen de adviesperiode een advies uitbrengen.

Argumentatie

Het plangebied heeft een totale oppervlakte van ca. 39,3 ha.

 

Het gaat enerzijds om de omvorming van ca. 16,23 ha ‘Natuurgebied’ naar ‘Ecogolf’ voor de uitbreiding met 9 holes van de Kempense Golf Club (deelplan 1). De club beschikt momenteel over 18 holes, maar heeft al enige tijd een ledenstop moeten invoeren omwille van een tekort aan ruimte. De uitbreiding is gelegen in een gebied van primair toeristisch-recreatief belang volgens het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan van de gemeente Mol.

Deelplan 1 is gelegen tussen de Kiezelweg, Postelsesteenweg en Wateringstraat.

 

Anderzijds gaat het om een wijziging van de gewestplanbestemming van de Stortplas van ‘Ontginningsgebied met nabestemming natuur’ naar ‘Natuurgebied’ om de bestaande natuurwaarden naar de toekomst toe te beschermen (deelplan 2). De Stortplas is een voormalige sprietput die eigendom is van het gemeentebestuur van Mol, maar onder beheer van Natuurpunt is ontwikkeld tot een mooi stuk natuur met wandelpaden. De plas en zijn oevers beslaan ca. 21,5 ha en grenzen in het oosten tegen het waardevolle natuurgebied De Maat. 

Deelplan 2 is gelegen in de oksel van de Zilvermeerlaan en de Postelsesteenweg.

 

In de visie en ruimtelijke concepten van de toelichtingsnota wordt aangegeven dat, in tegenstelling tot wat de bestemming doet vermoeden, de natuurlijke waarden in de bestaande toestand van deelplan 1 eerder beperkt zijn. Het RUP dient de beoogde uitbreiding van de golfclub onder te brengen in een geëigende bestemming, zone voor golfterrein. Voor de uitbreiding worden binnen het RUP een aantal randvoorwaarden opgelegd. Belangrijke aandachtspunten hierbij zijn het vormgeven van de uitbreiding met aandacht voor het behouden en versterken van ecologische waarden en de kwalitatieve landschappelijke integratie van de uitbreiding in het landschap.

 

Ter compensatie van het ingenomen natuurgebied binnen deelplan 1 wordt de aanwezige natuur binnen het deelplan 2 bestendigd. De huidige bestemming laat namelijk toe om het gebied te ontginnen, wat tot op heden nog niet gebeurde. Bij ontginning is de kans reëel dat de natuurwaarde grotendeels zal verdwijnen omdat de zandwinningsputten zeer diep zijn. Het RUP voorkomt met andere woorden een toekomstige ontginning van het gebied en biedt zodoende garanties voor het behoud van de aanwezige natuur en haar habitats.

 

De stedenbouwkundige voorschriften omvatten, naast een aantal algemene bepalingen, specifieke bepalingen voor de inrichting en het beheer van de recreatiezone en het natuurgebied.

 

In het bijhorend plan-MER werden de potentiële effecten van het voorgenomen plan onderzocht. Hierbij werden de effecten bestudeerd met betrekking tot bodem, water, mobiliteit, lucht, ruimtelijke aspecten, biodiversiteit en landschap, bouwkundig erfgoed en archeologie.

Vanuit de verschillende disciplines werden milderende maatregelen/aanbevelingen geformuleerd om deze effecten te milderen. Mits deze milderende maatregelen/aanbevelingen in voldoende mate hun doorwerking kennen in het RUP, wordt het voorgenomen plan als haalbaar voor de draagkracht van het milieu en de leefomgeving beschouwd.

 

Er kan geconcludeerd worden dat het RUP Uitbreiding Kempense Golfclub en Stortplas geen impact zal hebben op het grondgebied van de stad Geel. Het voorontwerp RUP met bijhorend plan-MER kan positief worden geadviseerd.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het voorontwerp RUP met bijhorend plan-MER van het RUP “Uitbreiding Kempense Golfclub en Stortplas” (gemeente Mol) en verleent een positief advies.