Terug
Gepubliceerd op 11/06/2024

2024_CBS_01533 - Principieel dossier - TC Sportec, Kruishei 10, Geel - stappenplan rechtzetting bouwovertreding - Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 10/06/2024 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Tom Corstjens

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_01533 - Principieel dossier - TC Sportec, Kruishei 10, Geel - stappenplan rechtzetting bouwovertreding - Goedkeuren 2024_CBS_01533 - Principieel dossier - TC Sportec, Kruishei 10, Geel - stappenplan rechtzetting bouwovertreding - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

TC Sportec heeft twee padelvelden aangelegd ter hoogte van Kruishei 10, omringd door een grondwal. De terreinen zijn voor de werken ook opgehoogd.


Medio 2023 werd een handhavingstraject opgestart door het departement Omgeving afdeling handhaving en dit op vraag van DIW.

Het handhavingstraject werd even uitgesteld omdat de eigenaars de kans wilden hebben om met de stad Geel in overleg te gaan om tot een oplossing te komen. In de navolgende gesprekken werd duidelijk dat een planwijziging in deze niet haalbaar is en dat er evenmin mogelijkheden zijn om te komen tot een minnelijke schikking in het kader van het handhavingstraject. De aangereikte oplossingsvoorstellen waren immers onaanvaardbaar voor DIW/departement omgeving.

Vervolgens is vanuit het departement een aanmaning tot herstel verstuurd en nadien een proces-verbaal opgemaakt voor de verschillende stedenbouwkundige overtredingen die vastgesteld werden op de terrein van TC Sportec.

De advocaat van TC Sportec heeft in reactie hierop een voorstel geformuleerd met volgend stappenplan:

  • Fase 1

Zoals aangegeven, is de eigenaar en uitbater van de tennisclub, de heer Taels, bereid om over te gaan tot het verwijderen van de achterliggende paddelpleinen zodat het terrein terug wordt gebracht in de vorige staat. Deze vorige toestand is reeds op het terrein aanwezig sedert de jaren 90. Het is ook deze toestand dewelke wordt beschreven in het ruimtelijk uitvoeringsplan. Deze werkzaamheden (fase 1) zijn bijgevolg een herstel in de vorige toestand.  

  • Fase 2

Zoals ook aangehaald heeft cliënt een grote persoonlijke investering gedaan in de padelterreinen dewelke nu zullen worden verwijderd.  Cliënt heeft de vraag voorgelegd aan het bestuur om te bekijken of er op grondgebied van de stad nog een alternatieve locatie voorhanden is om de terreinen herop te bouwen.  Cliënt dacht daarbij spontaan aan de terreinen van FC Zammel. Ook wat deze zoektocht betreft wordt expliciet verzocht aan het stadsbestuur om actief ondersteuning te bieden. 

  • Fase 3

Verder is er bereidheid van cliënt om in een 3de fase een vergunning aan te vragen voor het eventueel aanleggen van een talud langsheen de bestaande tennisterreinen en dit om het overstromen van deze tennisterreinen te vermijden. Zoals toegelicht, komen deze tennisterreinen regelmatig onder water te staan door een slecht beheer van de waterloop door de provincie. Het voorwerp van deze 3de fase zal bijgevolg afhankelijk zijn van de plannen dewelke de provincie en Aquafin heeft met de waterloop. Indien zij deze zullen ruimen en correct hun beheer uitvoeren zodat er op de terreinen van cliënt geen overstroming is, is er mogelijk geen enkele talud langs de waterloop noodzakelijk. Indien echter de waterproblematiek door de provincie niet kan worden opgelost, is een talud noodzakelijk en zal de hoogte hiervan afhankelijk worden gesteld van datgene minimum noodzakelijk is ter vrijwaring van de tennisterreinen. Deze fase twee is bijgevolg volstrekt afhankelijk in hoeverre de provincie, Aquafin en desgevallend andere betrokken partijen hun werk al dan niet correct uitvoeren en lokale overstroming vermijden.

Tijdens het overleg kwam wat dit betreft onder meer de bijkomende ontwikkeling van de KMO-zone Liessel aan bod. Dit betreft 24 ha bijkomende KMO-zone hetwelk uiteraard kan worden toegejuicht, doch waarvan moet worden vastgesteld dat de afwatering tevens gebeurt in de Wimp.  Dit project voorziet weliswaar in een bijkomende regenwaterbuffer, doch dergelijke buffering zorgt echter enkel voor een vertraagde afvoer, en zal bijgevolg nog steeds aanleiding geven tot het afvoeren van het hemelwater naar de Wimp. Ook dit is bijgevolg opnieuw een verzwaring van de lokale waterproblematiek waarmee cliënt wordt geconfronteerd. Er wordt dan ook benadrukt dat het voorwerp van deze fase 3 afhankelijk is van de houding van onder meer de Provincie.

Argumentatie

Aan het schepencollege wordt principieel standpunt gevraagd over het voorgestelde stappenplan.

Fase 1:

De paddelpleinen worden verwijderd, wat positief wordt beoordeeld

Fase 2:

De stad is bereid om mee ondersteuning te bieden bij de zoektocht naar een alternatieve locatie. De voorgestelde site van FC Zammel komt niet in aanmerking aangezien deze ruimte al volledig in gebruik genomen is.

Fase 3:

De dienst vergunningen kan als navolgend adviseren:

Gelet op de overstromingsproblematiek in deze omgeving kan een talud hier niet vergund worden. Men mag de overstromingsproblematiek immers niet verleggen naar naburige percelen. Door het aanleggen van een talud zal dit wel het geval zijn. Er dient rekening te worden gehouden met de reële kans op een negatieve beoordeling door de Dienst Integraal Waterbeleid.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het stappenplan dat werd opgesteld door de raadsman van TC Sportec en geeft volgend advies:

Fase 1: De paddelpleinen worden verwijderd, wat positief wordt beoordeeld

Fase 2: De stad is bereid om mee ondersteuning te bieden bij de zoektocht naar een alternatieve locatie. De voorgestelde site van FC Zammel komt niet in aanmerking aangezien deze ruimte al volledig in gebruik genomen is.

Frase 3: Gelet op de overstromingsproblematiek in deze omgeving kan een talud hier niet vergund worden. Men mag de overstromingsproblematiek immers niet verleggen naar naburige percelen. Door het aanleggen van een talud zal dit wel het geval zijn. Dienst Integraal Waterbeleid zal een talud waarschijnlijk ook negatief beoordelen.