Terug
Gepubliceerd op 11/06/2024

2024_CBS_01629 - Innovatiecampus Geel - Renovatie en uitbreiding campus Thomas More - Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 10/06/2024 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis; Nadine Laeremans; Griet Smaers; Bart Julliams; Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Luc Van Laer; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Tom Corstjens

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Vera Celis
2024_CBS_01629 - Innovatiecampus Geel - Renovatie en uitbreiding campus Thomas More - Goedkeuren 2024_CBS_01629 - Innovatiecampus Geel - Renovatie en uitbreiding campus Thomas More - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Op 5 december 2022 (jaarnummer 03115) keurt het college van burgemeester en schepenen het masterplan innovatiecampus goed. Het college van burgemeester en schepenen geeft daarbij volgende opdrachten aan de diensten stadsontwikkeling en openbaar domein:

  • Opstarten van de werkgroep water;
  • Verder zetten van de dialoog met Thomas More in functie van toekomstige omgevingsvergunningsaanvragen, waarbij meteen het belang van de gefaseerde realisatie van de modal shift als belangrijk aandachtspunt wordt meegegeven;
  • Uitwerking van het aspect mobiliteit in relatie tot de opmaak van een centrumvisie op mobiliteit en parkeren.

Op het beleidsoverleg van 31 mei 2024 (jaarnummer 00014) worden de plannen van Thomas More voor renovatie en uitbreiding van de campus Geel toegelicht aan het college van burgemeester en schepenen en het managementteam.

Argumentatie

De plannen en toekomstvisie van Thomas More zijn op 23 mei 2024 besproken op de interne werkgroep grote bouwprojecten. Het verslag is als bijlage toegevoegd.

De plannen en toekomstvisie van Thomas More zijn op 28 mei 2024 toegelicht aan de kwaliteitskamer. Het verslag is als bijlage toegevoegd. Volgende actiepunten zijn door de kwaliteitskamer geformuleerd:

  • De architectuur is zeer kwalitatief. Er wordt ingezet op circulair bouwen, duurzaamheid, compact bouwen, mogelijkheden op langere termijn, innoverende materialen en gevelconstructies,… Dit kwaliteitsniveau en innovatieve benadering wordt ook verwacht bij de inrichting van de open ruimte. Er moet een uitgebreider en gedetailleerder landschapsontwerp opgemaakt worden door een landschapsarchitect dat ook kadert binnen het masterplan innovatiecampus. Hierbij moet ook het deel tussen de gebouwen en de Kleinhoefstraat opgenomen worden. De contour van de groene corridor van het masterplan moet hierbij zichtbaar zijn en duidelijk weergegeven worden. Er moet aangegeven worden welke en hoeveel bestaande parkeerplaatsen moeten wijken voor de realisatie van deze corridor. Voorzieningen in functie van de hemelwateropvang t.g.v. de te behouden parking (binnen de parkeerstrip cf. het masterplan) moeten aangegeven worden. Binnen dit landschapsontwerp moet er een ander voorstel van toegang tot de fietskelder opgenomen worden zodat er geen conflict is tussen het fiets- en het busverkeer.
  • De overflow parkings aan de westzijde moeten plaats maken voor groeninrichting om de voorgestelde landschapsinrichting met wadi’s (cf. overleg DIW) te kunnen realiseren.
  • Er moet een MOBER (mobiliteitseffectenrapportage) opgemaakt worden. Deze moet bij de vergunningsaanvraag gevoegd worden. Hierbij moet rekening gehouden worden met het verdwijnen van de overflowparkings aan de westzijde en het verminderen van het aantal parkeerplaatsen ter plaatse van de groene corridor cf. het masterplan innovatiecampus. Er moet concrete informatie opgenomen worden m.b.t. fietsparkeren, onderzoek/plannen om het fietsverkeer en het gebruik van het openbaar te stimuleren, ...
  • De parking moet publiek opengesteld worden.
  • De generatie van stikstof is verder te onderzoeken in kader van de recente regelgeving.

De plannen en toekomstvisie van Thomas More zijn op 28 mei 2024 toegelicht aan het beleidsoverleg. Volgende actiepunten zijn afgesproken:

  • Het aspect mobiliteit vraagt verdere uitwerking. De opmaak van een MOBER is vereist. Dit behandelt o.a. inventaris huidig en toekomstig aanbod auto- en fietsparkeren, modal shift, aanbod De Lijn, gebruik van de campusparking als publieke randparking, connectie met Axion, De Leunen en het station, ... Er wordt benadrukt dat bijkomende parkeerplaatsen op maaiveld niet wenselijk zijn en er maximaal moet ingezet worden op ontharding en een groene beleving. Indien blijkt dat er een bijkomende parkeervraag is, wordt gekeken naar parkeergebouwen. Thomas More geeft aan dat men dit toekomstbeeld deelt, maar dat parkeergebouwen de gezamenlijke zorg moet zijn van alle actoren van de innovatiecampus. De realisatie van de model shift is nog een open vraagstuk vermits er weinig valabele alternatieven zijn qua openbaar vervoer aanbod.
  • Het parkeervraagstuk zal verder behandeld worden in de werkgroep mobiliteit van het masterplan innovatiecampus. De samenstelling van deze werkgroep wordt verruimd met de schepen van mobiliteit en de sectormanager grondgebiedszaken.
  • Er wordt afgesproken om de stuurgroep te reactiveren en te verruimen. Er zal met twee delen gewerkt worden: 1) Overleg stad - kennisinstellingen 2) Actoren innovatiecampus: stad Geel, KUL, Thomas More, stichting HIK en IOK.  Die stuurgroep wordt als volgt samengesteld vanuit de stad : burgemeester - schepenen voor onderwijs, mobiliteit, stadsontwikkeling, innovatie/ondernemen, openbare werken en patrimonium - algemeen directeur - de sectormanagers vrije tijd en grondgebiedszaken.
  • Vanuit de vaststelling dat het horeca-aanbod in de nabijheid van de campus verder afneemt, wordt een werkgroep studentenbeleving opgestart. De sectormanager vrije tijd zal hier vanuit de stad aan deelnemen.
  • Gezien de nabijheid en ontsluiting via de R14 moet het project op de radar komen van de Vlaamse actoren. Thomas More gaat graag mee de visie verdedigen op de vervoerregio.  Uitnodiging hiervoor wordt bezorgd.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen bekrachtigt het advies en de actiepunten van de kwaliteitskamer betreffende de renovatie en uitbreiding van campus Thomas More te Geel:

  • Opmaak van een landschapsontwerp door een landschapsarchitect. Het landschapsontwerp kadert binnen het masterplan innovatiecampus en omhelst ook de ruimte tussen de gebouwen en de Kleinhoefstraat;
  • De overflow parkings aan de westzijde van de lesgebouwen moeten plaats maken voor groeninrichting om de voorgestelde landschapsinrichting met wadi’s (cf. overleg DIW) te kunnen realiseren;
  • Opmaak van een MOBER dat bij de vergunningsaanvraag wordt gevoegd;
  • Overleg met stad Geel omtrent het publiek open stellen van de campusparking;
  • Verder onderzoek naar de generatie van stikstof in kader van de recente regelgeving.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen bekrachtigt de actiepunten zoals besproken tijdens het beleidsoverleg betreffende de renovatie en uitbreiding van campus Thomas More te Geel:

  • Opmaak van een MOBER;
  • Uitwerking van het parkeervraagstuk in de werkgroep mobiliteit van het masterplan innovatiecampus + flankerende maatregelen;
  • Reactivering en verruiming van de stuurgroep;
  • Opstart van een werkgroep studentenbeleving;
  • Toelichting van het project aan de Vervoerregio Kempen.