Terug2025_IP_00032 - Interpellatie van raadslid Dirk Kennis: Veiliger fietsen: haal de mosterd in Spanje!

Gepubliceerd op 01/04/2025
Gemeenteraad
ma 31/03/2025 - 19:30 Ooievaarsnest
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Griet Verhesen; Rosa Van Cleempoel; Ivan Wartel; Elhasbia Zayou; Luc Verguts; Ben Van Looveren; Luc Van Laer; Marlon Pareijn; Vera Celis; Pieter Cowé; Bart Julliams; Tinne Vangeel; Tinne Van Gelder; Lea Neyens; Kristof Van Reusel; Tom Corstjens; Dirk Kennis; Greet Daems; Petra Gyesbreghs; Mathias Van Braband; Nadja Robeyn; Hanne Van Dingenen; Gilberte Peeters; Iris Devos; Kris Vangeel; Trui Syen; Karl S'Jegers; Mario Geuns; Bart Schoeters; Fred Lambrechts; Helena Plomteux; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Benny Eyckmans

Verontschuldigd

Nadine Laeremans; Timmy Vanuytsel; Myriam Smets

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Griet Verhesen
2025_IP_00032 - Interpellatie van raadslid Dirk Kennis: Veiliger fietsen: haal de mosterd in Spanje! 2025_IP_00032 - Interpellatie van raadslid Dirk Kennis: Veiliger fietsen: haal de mosterd in Spanje!

Motivering

Indiener(s)

Dirk Kennis

Gericht aan

Kris Vangeel

Tijdstip van indienen

di 25/03/2025 - 10:02

Toelichting

In België moet een wagen bij het inhalen van een fietser minstens 1 meter afstand houden in zones waar de snelheid lager is dan 50 km/u. Op wegen waar sneller gereden mag worden, is de minimale afstand 1,5 meter. Deze regel is uiteraard bedoeld om de veiligheid van fietsers te garanderen, maar wordt helemaal niet (streng) gecontroleerd.

Geel heeft nochtans een aantal straten en verbindingswegen die door fietsers worden gefrequenteerd, maar ook door verkeer, al dan niet sluikverkeer, met een regime van 70 per uur. Daar is 1,5 m dus verplicht bij het passeren. Kievermont, de Voort, het Stokt, de Meeuwstraat, de Roerdompstraat, de Velveken... er zijn er veel. Ze zijn te smal om fietsers en kruisend autoverkeer veilig te laten passeren.

Dat is erg, maar er zijn altijd plaatsen op de wereld waar het nog erger is. In Spanje, bijvoorbeeld. Daar heeft men evenwel een galante manier gevonden om chauffeurs op het probleem attent te maken: waarschuwingsborden die automobilisten oproepen 1,5 meter afstand te bewaren als ze fietsers inhalen. Die borden doen hun werk (ook omdat er wordt gecontroleerd).

Met de tools waarover we vandaag beschikken en de terreinkennis die van een Verkeersdienst verwacht mag worden, moet het mogelijk zijn een lijst op te stellen van de verbindingen waar zich dergelijke risicovolle situaties voordoen.

Wil het stadsbestuur investeren in meer fietsveiligheid door dergelijke borden - ze mogen vertaald zijn! - te voorzien op plaatsen waar dat zinvol is, en eventueel een campagne, al dan niet met controles op te starten?

(P.S.: in de Roerdompstraat werd in de aanloopzone met de kruising Zeggendijk een verhoogde middenberm aangelegd. Het zou de veiligheid van de pelotons wielertoeristen verhogen als deze in een andere kleur dan de rest van het asfalt werd gezet. Ze moeten natuurlijk opletten en ze mogen niet uitwaaieren, maar de praktijk is anders...)