1 Opzet samenwerkingsakkoord tussen stad Geel en Bosgroep Zuiderkempen vzw
De samenwerking beoogt
2 Waarden
Het belang van bossen en hun beleving wordt steeds belangrijker geacht. Zowel de Bosgroep als het stadsbestuur willen dan ook werken vanuit de volgende waarden:
3 Context
De samenwerking tussen het stadsbestuur en de Bosgroep Zuiderkempen is doorheen de laatste 20 jaar organisch gegroeid. Het is gestart bij de ondersteuning bij de bestrijding van Amerikaanse vogelkers. Vervolgens werd een samenwerkingsovereenkomst ontworpen waarbij zoveel mogelijk rekening gehouden werd met de intensiteit van de taken binnen stad Geel. Voor de blijvende opvolging van de kloempen en bosranden werd daarenboven nog een bijdrage gevraagd aan het stadsbestuur. Het is van essentieel belang dat deze opvolging blijft gebeuren. Indien dit niet het geval is, dreigen de gedane investeringen uit het verleden verloren te gaan.
Doorheen de 20 jaar bosgroepwerking heeft Bosgroep Zuiderkempen, in samenwerking met een grote verscheidenheid aan partners, in heel wat bosgebieden toegankelijkheidsregelingen opgesteld. Dit vormde de basis van een toeristisch recreatief netwerk in de Zuiderkempen. Het grootste deel van de toegankelijke bossen betreft privé-bos. De meeste boseigenaars zijn bewust van het belang om de bossen toegankelijk te maken, maar ze worden afgeschrikt door de nadelen die hiermee verbonden zijn (zwerfvuil, verantwoordelijkheid, …). Een goede opvolging van deze toegankelijkheid, om deze negatieve gevolgen zoveel mogelijk op te vangen, is dan ook een belangrijke succesfactor om deze toegankelijkheid duurzaam te houden. De Bosgroep Zuiderkempen inventariseert jaarlijks gevaarlijke bomen, sluikstorten en beschadigde infrastructuur in het kader van opvolging van toegankelijkheid.
Via aanpassingen van de wetgeving besloot de Vlaamse Regering om alle opgestelde bosbeheerplannen te laten omvormen naar natuurbeheerplannen. Deze aanpassingen hadden ook een impact op de bestaande toegankelijkheidsregelingen. De subsidies voor toegankelijkheidsregelingen worden momenteel via de subsidieregelingen van het beheerplan geregeld. Ook werden nieuwe begrippen geïntroduceerd zoals toepassingsgebied en dienden de bestaande toegankelijkheidsregelingen aangepast te worden aan de nieuwe richtlijnen. Om hieraan tegemoet te komen en om een meer effectieve en efficiënte aanpak van de vele toegankelijkheidsregelingen te bekomen, heeft de Bosgroep in overleg met de Vlaamse overheid haar verschillende toegankelijkheidsregelingen gebundeld tot 1 toegankelijkheidsregeling voor heel de Zuiderkempen. Om o.a. dit te realiseren investeerde de Bosgroep met eigen middelen in 1 medewerker voor een looptijd van 2 jaar.
4 Financiering
De provincie Antwerpen en Vlaanderen bieden ondersteuning m.b.t. de basiswerking, bebossing en natuurontwikkeling.
De financiering voor opvolging van beheer via de nieuwe
samenwerkingsovereenkomst met het stadsbestuur beoogt een goede opvolging van de beheerwerken.
Het is immers een belangrijke kritische succesfactor voor veilige en klimaat robuuste bossen. De Bosgroep int haar inkomsten voornamelijk via giften en inkomsten uit de houtverkoop.
Het college van burgemeester en schepenen keurde in de zitting van 15/04/2024 de vernieuwde samenwerkingsovereenkomst tussen stad Geel en Bosgroep Zuiderkempen vzw, goed.
De gemeenteraad keurde in de zitting van 06/05/2024 de vernieuwde samenwerkingsovereenkomst tussen stad Geel en Bosgroep Zuiderkempen vzw, goed.
De vernieuwde samenwerkingsovereenkomst voorziet in de uitbetaling van een werkingssubsidie voor een bedrag van 9.586,00 €.
De Bosgroep Zuiderkempen vzw rapporteert jaarlijks over haar werking aan het stadsbestuur aan de hand van een jaarverslag. Daarin worden de projecten van het afgelopen jaar opgesomd en besproken en wordt de planning voor het huidige jaar beschreven. Dit jaarverslag vindt u in bijlage van dit dossier.
Het college van burgemeester en schepenen keurt de uitbetaling van de werkingssubsidie - werkingsjaar 2025 - voor een bedrag van 9.586,00 €, goed.