Terug
Gepubliceerd op 19/02/2025

2025_CBS_00543 - Huisnummering Westerloseweg 37 - 41 (onpare kant) - Behandeling bewonersvraag voor hernummering - Beslissen

College van Burgemeester en Schepenen
ma 17/02/2025 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Nadine Laeremans; Tom Corstjens; Bart Julliams; Luc Van Laer; Kris Vangeel; Vera Celis; Francois Mylle, Algemeen Directeur; Anne-Laure Maes

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Marlon Pareijn
2025_CBS_00543 - Huisnummering Westerloseweg 37 - 41 (onpare kant) - Behandeling bewonersvraag voor hernummering - Beslissen 2025_CBS_00543 - Huisnummering Westerloseweg 37 - 41 (onpare kant) - Behandeling bewonersvraag voor hernummering - Beslissen

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0029

Aanleiding en context

Op 18 december 2024 ontvangt de stad Geel een melding via haar website met de vraag of de adressering rond Westerloseweg 37 herbekeken kan worden - melding als bijlage

Argumentatie

Huidige toestand

Aan de onpare zijde van Westerloseweg in Geel-Zammel staan:

  • een meergezinswoning (20 gebouweenheden + gemeenschappelijke delen) met adres Westerloseweg 37 bus 1 t/m 20, vergund door het college van burgemeester en schepenen in haar zitting van 1 april 2019, in beroep vergund door de provinciale deputatie in haar zitting van 14 november 2019 - dossiernummer 201900004.
    Hiervoor stond er op dit perceel een vrijstaande eengezinswoning met adres Westerloseweg 37.
  • een halfopen bebouwing met adressen Westerloseweg 37A en 37B, vergund door het college van burgemeester en schepenen in haar zitting van 21 augustus 1989 - dossiernummer 09354
  • een gekoppelde bebouwing met adressen Westerloseweg 39, 41 en 43, vermoedelijk gebouwd voor de Wet van 29 maart 1962 houdende organisatie van de ruimtelijke ordening en en van de stedebouw.


De melder argumenteert dat door de huidige huisnummering er regelmatig leveringen of brieven bij de verkeerde deur of brievenbus terecht komen.


Voorstellen

Oplossing 1:

Er wordt een hernummering van de onpare kant van de Westerloseweg vanaf huisnummer 37A tot en met de gemeentegrens uitgevoerd.

Er moeten woning woningen van huisnummer veranderen:

Huidig adresVoorgesteld adres
Westerloseweg 37AWesterloseweg 39
Westerloseweg 37BWesterloseweg 41
Westerloseweg 39Westerloseweg 43
Westerloseweg 41Westerloseweg 45
Westerloseweg 43Westerloseweg 47


+: het is op het eerste zicht de meest logische hernummering omdat er geen letters meer gebruikt worden.

-: dergelijke hernummering wordt ongunstig geadviseerd door dienst Burgerzaken omdat de adressen Westerloseweg 39, 41 en 43 (onmiddellijk) hergebruikt worden. Dit geeft problemen met onder meer de databanken van het rijksregister en het kadaster

-: dergelijke hernummering is om bovenstaande reden niet toegestaan door de FOD Binnenlandse Zaken - zie richtlijnen FOD Binnenlandse Zaken en Gids tot het vaststellen en toekennen van huisnummers en straatnamen als bijlagen.

 

Oplossing 2:

Er wordt een hernummering van de onpare kant van de Westerloseweg vanaf huisnummer 37A tot en met huisnummer 41 uitgevoerd.

Er moeten vier woningen van huisnummer veranderen:

Huidig adresVoorgesteld adres
Westerloseweg 37AWesterloseweg 39A
Westerloseweg 37BWesterloseweg 39B
Westerloseweg 39Westerloseweg 41A
Westerloseweg 41Westerloseweg 41B


+: bij deze hernummering is er geen hergebruik van huisnummers, dit is toegestaan door de FOD Binnenlandse Zaken.

+: er is één gezin minder geïmpacteerd door een hernummering dan in oplossing 1.

-: niet alle bewoners en eigenaars zijn hier voorstander van, zie verder bij openbaar onderzoek.


Oplossing 3:

Er wordt geen hernummering uitgevoerd. De veiligheidsdiensten, postdiensten, leveranciers, etc. moeten zich ter plaatse van de situatie vergewissen.

+: er dient geen actie gedaan te worden

+: burgers en bedrijven dienen geen actie te ondernemen

-: situatie blijft mogelijks verwarrend voor veiligheidsdiensten, postdiensten, leveranciers, etc.


Openbaar onderzoek 

In het kader van een behoorlijk bestuur, is het wenselijk om het voorstel voor hernummering af te toetsen bij de bewoners en eigenaars waarvan het adres wijzigt in het geval het college van burgemeester en schepenen de hernummering goedkeurt.

Daarom werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 3 januari 2025 tot en met 2 februari 2025.

Aangezien enkel oplossing 2 een legitieme oplossing is, werd deze aan de bewoners en eigenaars gecommuniceerd.


Het team GIS ontving in totaal twee bezwaarschriften van eigenaars en bewoners - zie bijlagen.


Bezwaar 1 werd ontvangen op 4 januari 2025

In het bezwaar geeft de indiener ondubbelzinnig aan tegenstander te zijn van de voorgestelde huisnummering 

De bezwaarindiener vindt een adressering met gebruikmaking van letters geen oplossing omdat dit geen tweewoonst is.

Tenslotte wordt de vraag gesteld wie de kosten dient te dragen die voortvloeien uit een heradressering.


Behandeling bezwaar: Er is reeds toegelicht waarom enkel een heradressering met letters mogelijk is. Stad Geel voorziet geen tussenkomst in extra kosten die uit een heradressering zouden voortvloeien. Evenmin is er een forfaitaire tussenkomst voorzien. Echter mogen instanties geen kosten aanrekenen in het geval een adres gewijzigd wordt op vraag van de gemeente. Hiervoor levert de gemeente een attest af. Conclusie bezwaar 1: dit bezwaar is ontvankelijk, maar grotendeels zonder voorwerp. Ze is gedeeltelijk gegrond en gedeeltelijk ongegrond.


Bezwaar 2 werd ontvangen op 1 februari 2025

In het bezwaar geeft de indiener aan dat als pakketten heden niet correct toekomen, dit niet heeft te maken met de adressering maar met nonchalance van de leveranciers. De huisnummers zijn volgens indiener correct en duidelijk aangebracht. 

Bezwaarindieners vrezen dat een heradressering bij bepaalde instanties niet soepel verlopen en dat belangrijke post met persoonsgevoelige informatie in verkeerde handen terecht komt.

Ook wilt de bezwaarindiener een eenmanszaak oprichten, maar staat dit heden stil vanwege de onzekerheid over een hernummering. De bezwaarindiener wil niet vlak na een opstart klanten en leveranciers opzadelen met een adreswijziging.

Bezwaarindiener verklaart een arduinen brievenbus te hebben met een ingemetst huisnummer (foto in bijlage). Deze brievenbus is niet eenvoudig te vervangen en bijgevolg zouden de kosten die hiervoor gemaakt worden, vergoed moeten worden door de stad Geel.

Ze geven nog mee dat pakketjes heel makkelijk beleverd kunnen worden aan een nabij gelegen postpunt in het centrum van Zammel.

Ten slotte geven zij aan dat een hernummering zonder letters minder gevoelig zou liggen.


Behandeling bezwaar: Er is reeds toegelicht waarom enkel een heradressering met letters mogelijk is. Stad Geel voorziet geen tussenkomst in extra kosten die uit een heradressering zouden voortvloeien. Evenmin is er een forfaitaire tussenkomst voorzien. 

De ervaring van de laatste jaren leert dat bij een hernummering een goede en consequente opvolging door het team GIS van belang is. Dit door een tijdige communicatie (± 3 maanden) vooraf aan de verschillende nutsbedrijven en nooddiensten. En blijvend opvolgen vanaf de dag van hernummering.

Het is wel wenselijk dat de bezwaarindieners zo spoedig mogelijk duidelijkheid krijgen of een hernummering doorgaat of niet. Conclusie bezwaar 2: dit bezwaar is ontvankelijk en gedeeltelijk gegrond en gedeeltelijk ongegrond.



Conclusie

De helft van de bewoners en twee derde van de eigenaars waarvan het adres door het voorstel wijzigt, diende een bezwaarschrift in.


Advies team GIS

Het team GIS stelt enkel oplossingen 2 en 3 voor, gelet op bovenstaande argumentatie. Ze stelt zich neutraal op over een heradressering.

 

Juridische grond

Bevoegdheid:

Een hernummering van huizen valt onder de bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur - algemene bevoegdheidsbepalingen college van burgemeester en schepenen
<p>Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd op basis van artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de uitkomst van het openbaar onderzoek, de bezwaren en het advies van de dienst.

Het college van burgemeester en schepenen beslist dat er geen hernummering wordt uitgevoerd van de onpare kant van de Westerloseweg.