Terug
Gepubliceerd op 25/02/2025

2025_CBS_00556 - Hersamenstelling bestuursorganen Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 17/02/2025 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Nadine Laeremans; Tom Corstjens; Bart Julliams; Luc Van Laer; Kris Vangeel; Vera Celis; Francois Mylle, Algemeen Directeur; Anne-Laure Maes

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Marlon Pareijn
2025_CBS_00556 - Hersamenstelling bestuursorganen Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) - Beslissen: Goedkeuren 2025_CBS_00556 - Hersamenstelling bestuursorganen Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Bij de start van een nieuwe lokale legislatuur breekt ook voor de VVSG het moment aan voor de samenstelling van de eigen bestuursorganen. Dat gebeurt in overeenstemming met de VVSG-statuten, waarvan de meest recente versie eind 2023 door de algemene vergadering werd goedgekeurd.

De VVSG kent vier bestuursorganen:

  • De algemene vergadering
  • Het bestuursorgaan (voorheen: raad van bestuur)
  • Het dagelijks bestuur
  • De bestuurlijke commissies

De nieuw samengestelde algemene vergadering komt in juni 2025 voor het eerst bijeen. Ze zal op dat moment een nieuw bestuursorgaan verkiezen. Dat zal op zijn beurt uit zijn midden het dagelijks bestuur aanstellen en het aantal en de omvang van de bestuurlijke commissies bekrachtigen. Het bestuursorgaan is ook bevoegd om uit zijn midden de voorzitters van de bestuurlijke commissies aan te stellen. Het dagelijks bestuur zal de overige leden van de bestuurlijke commissies aanstellen.

Argumentatie

1. Algemene vergadering

1.1 Toelichting

De gemeenten zijn de enige effectieve leden met stemrecht in de algemene vergadering van de VVSG. Ze worden vertegenwoordigd door een afgevaardigde die hiervoor door de gemeenteraad gemandateerd is. Die afgevaardigde kan een mandataris zijn, of een medewerker van de gemeente. Een gemeente kan ervoor kiezen om naast een effectieve afgevaardigde ook een plaatsvervanger aan te stellen.

De algemene vergadering meet de polsslag van de Vlaamse lokale besturen. Daarom vragen we om (in de mate van het mogelijke) een lid van het college van burgemeester en schepenen, de voorzitter van de gemeenteraad of een sterk geëngageerd raadslid af te vaardigen. Zij of hij vormt de brug tussen uw gemeente en de VVSG.

De VVSG is geen intergemeentelijk samenwerkingsverband zoals bepaald door het decreet lokaal bestuur. Dat betekent dat één gemeenteraadsbeslissing over de afgevaardigde (en de eventuele plaatsvervanger) volstaat voor de rest van de legislatuur.

De algemene vergadering van de VVSG vergadert in de regel twee keer per jaar (juni en december), afwisselend digitaal en fysiek. Aan de deelname aan deze algemene vergadering is geen presentiegeld verbonden. De algemene vergadering is o.a. bevoegd voor de jaarlijkse goedkeuring van de begroting, de jaarrekening en het jaarverslag.

1.2 Vraag voor kandidaatstelling

De VVSG vraagt alle gemeenten om uiterlijk eind maart 2025 een gemeenteraadsbeslissing te nemen over de naam van de afgevaardigde (en de eventuele plaatsvervanger) van de gemeente in de algemene vergadering van de VVSG en het volledig ingevulde voordrachtformulier (bijlage) terug te sturen naar ingrid.vankelecom@vvsg.be.

2. Bestuursorgaan en bestuurlijke commissies

2.1 Toelichting

2.1.1 Bestuursorgaan

Het bestuursorgaan van de VVSG bestaat uit 20 rechtstreeks verkozen lokale politieke mandatarissen. De belangrijkste rol van het bestuursorgaan is het innemen van politieke standpunten namens de VVSG. Dat kan gebeuren op vraag van de Vlaamse, federale of Europese overheid, maar ook op initiatief van de VVSG zelf. Deze standpunten worden voorbereid door een of meer bestuurlijke commissies (zie verder).

De VVSG streeft naar een bestuursorgaan dat qua samenstelling maximaal de grote diversiteit van de Vlaamse gemeenten weerspiegelt. Ze houdt hiervoor dan ook rekening met de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024, een billijke man-vrouwverhouding, de diverse types gemeenten (grootte, landelijk-stedelijk, …), de geografische spreiding, enz. Verder verbieden de statuten dat er van één gemeente meer dan één bestuurder is.

Het bestuursorgaan vergadert tien keer per jaar gedurende ongeveer 3 uur, wellicht op een woensdag. De vergaderingen vinden afwisselend fysiek (in Huis Madou, Brussel) en digitaal plaats.

2.1.2 Bestuurlijke Commissies

De VVSG-statuten bepalen dat de politieke standpunten die het bestuursorgaan inneemt worden voorbereid door bestuurlijke commissies. Die bestaan elk uit 18 rechtstreeks verkozen lokale politieke mandatarissen, eventueel aangevuld met experten.
De VVSG streeft naar bestuurlijke commissies die qua samenstelling maximaal de grote diversiteit van de Vlaamse gemeenten weerspiegelt. Ze houdt hiervoor dan ook rekening met de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024, een billijke man-vrouwverhouding, de diverse types gemeenten (grootte, landelijk-stedelijk, …), de geografische spreiding, enz.
Elke bestuurlijke commissie wordt voorgezeten door een lid van het bestuursorgaan.
De bestuurlijke commissies vergaderen zes tot tien keer per jaar, doorgaans op een woensdag. De vergaderingen vinden afwisselend fysiek (in Huis Madou, Brussel) en digitaal plaats. 

De VVSG zal aan het nieuwe bestuursorgaan voorstellen om in de periode 2025-2030 te werken met vijf bestuurlijke commissies:

  • Bestuurlijke Commissie Krachtig(e) Besturen
     Deze bestuurlijke commissie behandelt bestuurlijke thema’s zoals financiën, de politieke werking, samenwerking, schaal en fusies en personeelszaken.
  • Bestuurlijke Commissie Veiligheid
     Deze bestuurlijke commissie behandelt veiligheidsthema’s, zoals de lokale politie, brandweer en civiele veiligheid en lokaal veiligheidsbeleid.
  • Bestuurlijke Commissie Samenleven en Zorg voor elkaar
     Deze bestuurlijke commissie behandelt sociale en welzijnsthema’s, zoals lokaal sociaal beleid, kinderopvang, ouderen- en thuiszorg, vrijetijdsbeleid en gezondheidsbeleid.
  • Bestuurlijke Commissie Kwaliteitsvolle Leefomgeving
     Deze bestuurlijke commissie behandelt thema’s zoals klimaat en energie, ruimtelijke ordening, leefmilieu en afval, wonen, mobiliteit, lokale economie en water.
  • Bestuurlijke Commissie Innovatief en Digitaal besturen
     Deze bestuurlijke commissie behandelt thema’s zoals digitalisering, data, digitale veiligheid, innovatie en technologie.

2.2 Rechten en plichten van bestuurders en commissieleden

Het mandaat van bestuurder of commissielid van de VVSG is bezoldigd. Per vergadering krijgen de aanwezigen een presentiegeld dat gelijk is aan het maximale bedrag van het presentiegeld voor de gemeenteraad. Verder vergoedt de VVSG de verplaatsingskosten, voor zover het bestuur die zelf niet ten laste zou nemen.

Tegenover deze bezoldiging staat een engagement: van VVSG-bestuurders en -commissieleden wordt een actieve betrokkenheid verwacht vanuit een sterke lokale gedrevenheid: een grondige voorbereiding van de dossiers, een actieve deelname aan de vergaderingen, het opnemen van de rol van VVSG-gezicht binnen de eigen streek, het mee verdedigen van de door de VVSG ingenomen standpunten binnen de eigen politieke partij, enz. VVSG-bestuurders en -commissieleden ondertekenen in functie hiervan ook een engagementsverklaring.

Wegens het belang van deze functies voor de VVSG in het algemeen en de band met de lokale beleidsvisies in het bijzonder, is een kandidaat-VVSG-bestuurder of -commissielid bij voorkeur een lid van het college van burgemeester en schepenen (of het districtscollege). In elk geval moet hij of zij gedurende het volledige mandaat als VVSG-bestuurder lokaal mandataris zijn en blijven.

2.3 Validatie door de gemeenteraad, districtsraad of OCMW-raad

Leden van het bestuursorgaan en van de bestuurlijke commissies kunnen alleen zetelen na het uitdrukkelijke akkoord van de gemeenteraad waartoe ze behoren. Deze validatie moet pas gebeuren nadat de VVSG op basis van de ingediende kandidaturen (zie verder) een volledig voorstel klaar heeft voor de samenstelling van het nieuwe bestuursorgaan en de vijf bestuurlijke commissies. Dat wordt verwacht in de loop van de maand april. We houden u hiervan op de hoogte.

De eventuele validatie kan dan geagendeerd worden op de raadszitting van mei of begin juni, voorafgaand aan de algemene vergadering van de VVSG.

2.4 Vraag voor kandidaatstelling

Kandidaturen voor het bestuursorgaan of een van de bestuurlijke commissies van de VVSG kunnen uitsluitend worden ingediend door het invullen van deze vragenlijst. Dat moet gebeuren voor eind maart 2025.

Kandidaat-bestuurders of -commissieleden die door de toepassing van de diverse selectiecriteria (zie hoger) uiteindelijk niet worden geselecteerd, komen op een reservelijst terecht. Die spreken we aan wanneer mandaten in de loop van de legislatuur openvallen.

Juridische grond

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad duidt ### (naam, voornaam, mandaat in de gemeenteraad en adres) aan als afgevaardigde in de algemene vergadering van Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

Artikel 2

De gemeenteraad duidt ### (naam, voornaam, mandaat in de gemeenteraad en adres) aan als plaatsvervangend afgevaardigde in de algemene vergadering van Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

Artikel 3

De gemeenteraad stelt geen kandidaat voor als bestuurder in het bestuursorgaan of in een bestuurlijke commissie van Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

of

De gemeenteraad wenst volgende persoon voor te dragen als kandidaat-bestuurder in het VVSG-bestuursorgaan: ### (naam, voornaam, mandaat in de gemeenteraad en adres) 
en/ of

De gemeenteraad wenst volgende persoon voor te dragen in de bestuurlijke commissie ### (naam commissie):
### (naam, voornaam, mandaat in de gemeenteraad en adres)