Terug
Gepubliceerd op 14/01/2025

2025_CBS_00031 - Eikenstraat-Drijhoek - juridische overdracht van onroerende goederen ten behoeve van LeefGoed en Stad Geel - princiepsbeslissing - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 13/01/2025 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Tom Corstjens; Bart Julliams; Luc Van Laer; Kris Vangeel; Francois Mylle, Algemeen Directeur; Anne-Laure Maes

Afwezig

Nadine Laeremans; Vera Celis

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Marlon Pareijn
2025_CBS_00031 - Eikenstraat-Drijhoek - juridische overdracht van onroerende goederen ten behoeve van LeefGoed en Stad Geel - princiepsbeslissing - Beslissen: Goedkeuren 2025_CBS_00031 - Eikenstraat-Drijhoek - juridische overdracht van onroerende goederen ten behoeve van LeefGoed en Stad Geel - princiepsbeslissing - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0002

Aanleiding en context

Historiek:

De Geelse Bouwmaatschappij, op heden LeefGoed, realiseerde in de loop van de jaren 2010-2011 een herinrichting van de sociale huisvestingsite ter hoogte van de Eikenstraat-Drijhoek. Naar aanleiding van deze werkzaamheden keurde het college van burgemeester en schepenen op 16 november 2009 principieel onderstaande goed:

"Historiek:

....

"Ten einde deze overdracht zo vlot mogelijk te laten verlopen zijn er verschillende voorstellen bekeken. De Geelse Bouwmaatschappij wenst over te gaan tot in eerste instantie een verklaring waarin de Stad Geel een bouwrecht geeft aan de Geelse Bouwmaatschappij. Na het optrekken van de gebouwen zou er een landmeter aangesteld worden die de opmeting uitvoert. Aan de hand van die opmeting zou er een verdere verdeling gebeuren via een notariële akte."

....

Artikel 1: 

Het schepencollege volgt het advies van notaris Benijts in voorstel 2. Hierbij zal in samenspraak met de Geelse Bouwmaatschappij en de notarissen een onderlinge overeenkomst worden opgesteld met de gemaakte afspraken. Hierin moet het recht van natrekking worden opgenomen en eventueel reeds een voorlopig inplantingsplan. Na realisatie van het project zal er een notariële akte worden opgemaakt met het gemaakte recht van natrekking en de herverdeling van de gronden.

Artikel 2:

Na overleg en opmaak van de onderlinge overeenkomst zal deze overeenkomst ter goedkeuring voorgelegd worden aan de gemeenteraad.

Artikel 3:

Het schepencollege gaat akkoord dat de stad Geel, notaris Alec Benijts, Antwerpseweg 8B te Geel aanduidt als notaris omdat notaris Stynen zijn kantoor heeft te Kasterlee."

De oorspronkelijke bedoeling was dus dat Stad Geel een grondafstand ging doen ten voordele van LeefGoed zodat zij nieuwe sociale woningen konden realiseren. Een deel van deze gronden waren oorspronkelijk al bebouwd en waren al eigendom van LeefGoed een ander deel van deze gronden met name +/- 1ha 53a 83ca was eigendom van Stad Geel. Stad Geel zou dan ook verzaken aan een recht van natrekking indien de grondafstand nog niet notarieel werd gerealiseerd."

Patstelling:

Er werd notarieel geen opstalrecht of geen eigendomsoverdracht gerealiseerd. In strikto is Stad Geel momenteel voor het grootste deel eigenaar van de sociale woningen en de onbebouwde percelen en ontvangt Stad Geel dan ook alle KI's en dergelijke. Het is nooit de bedoeling geweest dat Stad Geel op eender welke wijze dan ook juridisch eigenaar zou worden van de gebouwen. De intentie van de stad was om een zakelijk recht/grondafstand te verlenen voor de te bebouwen percelen door de Geelse Huisvesting. Waarbij de Geelse Huisvesting na realisatie van deze werken, de onbebouwde percelen, met name de groene zones, gratis zou overdragen aan de stad ter inlijving in het openbaar domein.

Argumentatie

Dit dossier betreft de principiële goedkeuring van de juridische grondoverdracht te Eikenstraat-Drijhoek, conform de afspraken en briefwisselingen sinds 2009. Het betreft een complexe situatie waarbij de eigendom van gronden en gebouwen niet volledig overeenkomt met de feitelijke situatie en juridische intenties. De belangrijkste doelstelling is het inlijven van de betrokken onbebouwde gronden in het openbaar domein en het rechtzetten van het juridisch euvel waarbij de stad momenteel eigenaar is van sociale woningen, wat uiteraard nooit de intentie was.

De stad verzaakt bij deze dan ook aan het recht van natrekking en keurt principieel het toekennen van een opstalrecht ten voordele van LeefGoed goed voor de op heden bebouwde percelen dewelke zich nog zouden bevinden in eigendom van Stad Geel.

De overdracht van de onbebouwde gronden (hetzij "groenzone") aan Stad Geel, ter inlijving in het openbaar domein ( = affectatie) is essentieel voor het publieke karakter en beheer van deze gronden.

Conclusie:

  • de bebouwde percelen dienen overgedragen te worden aan LeefGoed,
  • de niet bebouwde percelen dienen overgedragen te worden aan Stad Geel, ter affectatie (opname in het openbaar domein).

Het behoud van de gebouwen bij LeefGoed waarborgt de continuïteit van sociale huisvesting en voorkomt onbedoelde eigendomsconflicten. 

Adviezen

team grijs Gunstig advies

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur - algemene bevoegdheid van de gemeenteraad
<p>De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt volgende goed:

  • De stad verzaakt aan het recht van natrekking m.b.t. de onroerende goederen gelegen te Geel, Eikenstraat-Drijhoek, conform onderstaande afbeelding en keurt principieel het toekennen van een opstalrecht ten voordele van LeefGoed goed voor de op heden bebouwde percelen dewelke zich juridisch nog zouden bevinden in eigendom van Stad Geel.
  • De onbebouwde percelen dienen overgedragen te worden aan Stad Geel, ter affectatie (opname in het openbaar domein).

Artikel 2

De gemeenteraad gelast notariaat Verbist-Eerens, Kollegestraat 38, 2440 Geel om de nodige juridische handelingen te ondernemen.