Uiterste beslissingsdatum: 09/03/2025
Verslag van de omgevingsambtenaar
Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2024131970
Dossiernummer gemeente: 202400463
De gemeente Geel heeft op 2 oktober 2024 een aanvraag ontvangen voor verbouwen van een woning. De aanvraag werd op 8 januari 2025 volledig en ontvankelijk verklaard.
Gegevens van de aanvrager
mevrouw Valerie Verellen wonende Canadalaan 2 te 2440 Geel en de heer Yves Verbraeken wonende Canadalaan 2 te 2440 Geel
Gegevens van de ligging
Administratieve ligging: Canadalaan 2
Kadastrale ligging: afdeling 2 sectie A nr. 961A4
Verslag
Ligging volgens de plannen van aanleg, uitvoeringsplannen, verkavelingen.
De aanvraag is volgens het gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd op 28 juli 1978 gelegen in:
woonpark
de woonparken zijn gebieden waarin de gemiddelde woningdichtheid gering is en de groene ruimten een verhoudingsgewijs grote oppervlakte beslaan;
Ligging volgens BPA + bijhorende voorschriften:
De aanvraag is niet gelegen in een bijzonder plan van aanleg.
Ligging volgens RUP + bijhorende voorschriften:
De aanvraag is niet gelegen in een ruimtelijk uitvoeringsplan.
De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling.
Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag
De aanvraag is niet gesitueerd in een algemeen of bijzonder plan van aanleg of in een ruimtelijk uitvoeringsplan. De aanvraag dient getoetst te worden aan de bepalingen van het gewestplan.
Overeenstemming met dit plan
De aanvraag is in overeenstemming met dit plan en met de stedenbouwkundige voorschriften.
Verordeningen
algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer goedgekeurd op 29 april 1997.
Bouwcode goedgekeurd op 30 september 2024.
gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake breedband goedgekeurd op 9 juni 2017.
gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake openluchtrecreatieve verblijven en de inrichting van gebieden voor dergelijke verblijven goedgekeurd op 5 juli 2013.
gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid goedgekeurd op 5 juni 2009.
gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater goedgekeurd op 10 februari 2023.
gewestelijke stedenbouwkundige verordening voor publiciteitsinrichtingen goedgekeurd op 12 mei 2023.
Volgende vergunningen en/of weigeringen werden verleend:
Het perceel is gelegen te Canadalaan 2 in een bosrijke, residentiële omgeving. Het betreft een hoekperceel op kruising tussen de Canadalaan en de Engelandlaan. De aangrenzende percelen zijn reeds bebouwd. Ook het perceel zelf is reeds bebouwd met een ééngezinswoning.
Huidige aanvraag beoogt het verbouwen van de bovenverdieping. Er wordt een nieuw dak voorzien. Na de werken beschikt de woning op verdieping over 3 slaapkamers, een berging en een badkamer.
De kroonlijsthoogte van de woning wordt verhoogd van 2,6 meter naar 3,07 meter. De nokhoogte wordt verhoogd naar 7,37 meter. De dakhelling zal na de werken 45° bedragen.
De vloeroppervlakte en de inplanting blijven dezelfde. De woning zal na de werken een bouwvolume van 1083,37m³ tellen.
Na de werken zal het onbebouwde gedeelte van het perceel worden beplant met hoogstammig groen.
De aanvraag werd getoetst aan de criteria van artikels 11 t.e.m. 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
De aanvraag moet niet openbaar gemaakt worden. De vereenvoudigde vergunningsprocedure wordt gevolgd.
Op 28 januari 2025 werd het advies ontvangen van AQUAFIN, als volgt geformuleerd:
Conclusie van het advies
Aangezien het dossier buiten de toepassingsvoorwaarde van de GSV valt moet het niet aan de voorschriften te voldoen.
Indien de omvang van de werken het toelaat, is het echter aangewezen om:
Op 6 februari 2025 heeft het Agentschap voor Natuur en Bos medegedeeld inzake dit dossier geen advies te verlenen.
Bij het ontvankelijkheids- en volledigheidsonderzoek werd reeds vastgesteld dat de milieueffecten niet aanzienlijk zijn. Bijgevolg was de opmaak van een milieueffectenrapport niet vereist.
Planologische toets
Het perceel is volgens het gewestplan Herentals-Mol gelegen binnen de zonering "woonparkgebied".
In de omzendbrief RWO/2017/01 d.d. 26/04/2017 staat duidelijk dat:
Specifiek met betrekking tot de ‘woonparken’:
“Het niet-bebouwbare gedeelte moet aangelegd worden met hoogstammig groen (het bestaande moet bewaard worden). Het groen moet aangebracht worden langs alle zijden van het perceel, min de nodige toegangen. Slechts 10% van de perceelsoppervlakte mag ingenomen worden voor het aanleggen van grasperken, speelruimten, tennisvelden en dergelijke.”
Het huidige perceel is door de jaren heen van zo goed als alle hoogstammige bomen ontdaan. Huidige aanvraag bevat een aanplantingsplan dat na uitvoering van de bouwwerkzaamheden zal worden uitgevoerd. Via deze weg zal het perceel weer voor 90% voorzien worden met hoogstammig groen.
Bijgevolg voldoet de aanvraag aan de planologische voorschriften.
Wegenis
Het perceel is gelegen langsheen een gemeenteweg.
Art. 4.3.5.§ 1. Een omgevingsvergunning voor het bouwen van een gebouw met als hoofdfunctie «wonen», «verblijfsrecreatie», dagrecreatie, met inbegrip van sport, detailhandel, dancing, restaurant en café, kantoorfunctie, dienstverlening, vrije beroepen, industrie, bedrijvigheid, «gemeenschapsvoorzieningen» of «openbare nutsvoorzieningen», kan slechts worden verleend op een stuk grond, gelegen aan een voldoende uitgeruste weg, die op het ogenblik van de aanvraag reeds bestaat.
§ 2. Een voldoende uitgeruste weg is ten minste met duurzame materialen verhard en voorzien van een elektriciteitsnet. De Vlaamse Regering kan bepalen in welke gevallen, en onder welke voorwaarden, gelet op de plaatselijke toestand, van deze minimale uitrusting kan worden afgeweken. Een voldoende uitgeruste weg voldoet voorts aan de uitrustingsvoorwaarden die worden gesteld in stedenbouwkundige voorschriften of vereist worden door de plaatselijke toestand, daaronder begrepen de voorzieningen die in de gemeente voorhanden zijn en het ruimtelijk beleid van de gemeente.
§ 3. In het geval de opdrachtgever instaat voor zowel het bouwen van de gebouwen als de verwezenlijking van de voor het project noodzakelijke wegeniswerken, of in het geval de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of een overheid de wegenis aanbesteedt, kan de omgevingsvergunning voor de gebouwen worden afgeleverd zodra de omgevingsvergunning voor de wegeniswerken is verleend. Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan in dat geval een afdoende financiële waarborg voor de uitvoering van de wegeniswerken eisen.
§ 4. De voorwaarde, vermeld in § 1, is niet van toepassing :
1° in verkavelingen waar geen of beperktere lasten op het vlak van de weguitrusting zijn opgelegd;
2° voor land- of tuinbouwbedrijven en voor bedrijfswoningen van een land- of tuinbouwbedrijf;
3° op het verbouwen, herbouwen of uitbreiden van bestaande constructies.
Watertoets
Overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 gecoördineerd op 15 juni 2018 betreffende het integraal waterbeleid dient de aanvraag onderworpen te worden aan de watertoets. Het Besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 (BS 31 oktober 2006) en latere wijzigingen stelt nadere regels vast voor de toepassing van de watertoets. De aanvraag werd getoetst aan het watersysteem, aan de doelstellingen van artikel 1.2.2 van het decreet integraal waterbeleid, en aan de bindende bepalingen van het bekkenbeheerplan.
Het perceel gelegen te Geel, kadastraal gekend als 13372A0961/00A004 stroomt af naar de Kraaibossenloop, een (on)bevaarbare waterloop (van categorie II) die beheerd wordt door Provincie Antwerpen Grote Nete.
De aanvraag is niet gelegen in signaalgebied.
Het project voldoet aan de gewestelijke stedenbouwkundige hemelwaterverordening.
De aanvraag is volgens de watertoetskaart niet gelegen in overstromingsgevoelig gebied (8/03/2023) pluviaal en fluviaal.
3. VERENIGBAARHEID MET HET WATERSYSTEEM
Als gevolg van het project worden er geen significante negatieve effecten op het watersysteem verwacht. Het project wordt bijgevolg gunstig geadviseerd en is in overeenstemming met de doelstellingen en beginselen van het decreet integraal waterbeleid.
Conclusie:
Gelet op de aard van de aangevraagde activiteiten zullen er geen schadelijke effecten zijn op het watersysteem. Bijgevolg wordt voldaan aan artikel 1.3.1.1. van het decreet betreffende het integraal waterbeleid, meer bepaald de watertoets.
Milieuaspecten
Globaal kan gesteld worden dat de risico’s voor de externen veiligheid, de hinder, de effecten op het leefmilieu, op de wateren, op de natuur op de mens buiten de inrichting veroorzaakt door de gevraagde exploitatie bij naleving van de opgelegde exploitatievoorwaarden tot een aanvaardbaar niveau kunnen beperkt worden.
Toetsing aan de goede ruimtelijke ordening
Toetsing aan de beoordelingsgronden van artikel 4.3.1§2 van VCRO:
Functionele inpasbaarheid
Het betreft het verbouwn van een ééngezinswoning in een residentiële wijk. Het gebouw is inpasbaar.
Mobiliteitsimpact
Voor een ééngezinswoning is de impact van de mobiliteit beperkt.
Schaal, ruimtegebruik en bouwdichtheid
Het perceel is gelegen te Canadalaan 2 in een bosrijke, residentiële omgeving. Het betreft een hoekperceel op kruising tussen de Canadalaan en de Engelandlaan. De aangrenzende percelen zijn reeds bebouwd. Ook het perceel zelf is reeds bebouwd met een ééngezinswoning.
Huidige aanvraag beoogt het verbouwen van de bovenverdieping. Er wordt een nieuw dak voorzien. Na de werken beschikt de woning op verdieping over 3 slaapkamers, een berging en een badkamer.
De kroonlijsthoogte van de woning wordt verhoogd van 2,6 meter naar 3,07 meter. De nokhoogte wordt verhoogd naar 7,37 meter. De dakhelling zal na de werken 45° bedragen.
De vloeroppervlakte en de inplanting blijven dezelfde. De woning zal na de werken een bouwvolume van 1083,37m³ tellen.
Na de werken zal het onbebouwde gedeelte van het perceel worden beplant met hoogstammig groen.
De schaal, het ruimtegebruik en de bouwdichtheid zijn van een aanvaardbaar niveau.
Visueel-vormelijke elementen
Het ontwerp is architectonisch verantwoord en past binnen de onmiddellijke omgeving. Er wordt gebruik gemaakt van duurzame, kwaliteitsvolle materialen.
Cultuurhistorische aspecten
Niet van toepassing.
Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid
Naast de beperkte hinder tijdens de bouwwerken wordt er geen verdere hinder verwacht.
Conclusie
Uit bovenstaande motivering blijkt dat de aanvraag in overeenstemming is met de goede ruimtelijke ordening.
Resultaten openbaar onderzoek
Er diende over de aanvraag geen openbaar onderzoek gehouden te worden.
Conclusie
Huidige aanvraag wordt voorwaardelijk gunstig beoordeeld.
Voorwaarde
Het beplantingsplan “JAtv aanpantingsplan Canadalaan 2 Geel 20241210.pdf” gevoegd bij de aanvraag dient binnen een termijn van 5 jaren (10 plantseizoenen) volledig te zijn uitgevoerd. De aanvrager verplicht er zich toe, voor het verstrijken van deze termijn, Stad Geel van de nodige bewijsstukken (foto’s, facturen…) te voorzien.
Lasten
Niet van toepassing
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het college van burgemeester en schepenen beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en de vergunning af te leveren aan de aanvrager, die zich er toe verplicht volgende voorwaarde strikt na te leven:
Voorwaarde
Het beplantingsplan “JAtv aanpantingsplan Canadalaan 2 Geel 20241210.pdf” gevoegd bij de aanvraag, dient binnen een termijn van 5 jaren (10 plantseizoenen) volledig te zijn uitgevoerd. De aanvrager verplicht er zich toe, voor het verstrijken van deze termijn, Stad Geel van de nodige bewijsstukken (foto’s, facturen…) te voorzien.