De gemeenteraad wordt verzocht het verslag van vorige zitting goed te keuren.
De gemeenteraad keurt het verslag van de vorige zitting goed.
De Geelse sportraad adviseert het stadsbestuur inzake sport en streeft daarbij naar een zo groot mogelijke wisselwerking tussen het schepencollege (beleid), de sportraad (advies) en de dienst sport (uitvoering).
In de sportraad zetelen afgevaardigden van de sportverenigingen, ook iedereen die deskundige is inzake sport kan aansluiten bij de sportraad. Medewerkers van de dienst sport en de schepen van sport zijn aanwezig voor extra toelichting, zonder stemrecht.
De sportraad bestaat uit een algemene vergadering (AV) en een raad van bestuur (RVB). De AV vergadert een keer per jaar, de RVB een keer per maand, op dinsdagavond.
De sportraad brengt sportmensen samen voor overleg, de organisatie van evenementen, het uitlenen van allerlei materiaal, voor advies over het algemene sportbeleid, … . Elke sportvereniging of sporter die inspraak wil hebben in het gemeentelijk sportbeleid, moet zijn weg vinden naar de Geelse sportraad, dat is het ultieme doel.
De leden hebben zich voorgesteld op de AV en zijn daarna goedgekeurd.
De Gemeenteraad keurt de nieuwe samenstelling van de RvB van de Geelse Sportraad goed.
Zes maanden na de algehele vernieuwing van de gemeenteraad moet de jeugdraad opnieuw erkend worden.
De Geelse Jeugdraad stelt ook voor om de statuten en het huishoudelijk reglement aan te passen en deze ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad. De huidige dateren van 22 januari 2015.
In de statuten werden onderstaande zaken opgenomen:
Het huishoudelijk reglement regelt:
Decreet over het jeugd- en kinderrechtenbeleid en de ondersteuning van het jeugdwerk - Jeugddecreet van 23 november 2023
Hoofdstuk 9. Lokaal jeugdbeleid
Afdeling 2. Participatie van kinderen en jongeren aan het lokaal jeugdbeleid
Artikel 48.
§1. Om het overleg en de inspraak bij de voorbereiding en de uitvoering van het jeugdbeleid voor te bereiden, inzonderheid in het kader van het meerjarenplan, vermeld in deel 2, titel 4, hoofdstuk 1, afdeling 2, van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, richt de gemeenteraad een jeugdraad op of erkent de gemeenteraad een al bestaande jeugdraad.
§2. De volgende personen zijn lid van de gemeentelijke jeugdraad:
1° geïnteresseerde kinderen en jongeren uit de gemeente, gecoöpteerd door de jeugdraad;
2° de afgevaardigden van de geïnteresseerde plaatselijke jeugdwerkinitiatieven die een actieve werking of rekrutering kunnen aantonen ten aanzien van kinderen en jongeren uit de gemeente.
Het lidmaatschap van de jeugdraad is onverenigbaar met:
1° een mandaat in de gemeenteraad en districtsraad;
2° het ambt van minister, staatssecretaris, burgemeester, schepen, districtsburgemeester, districtsschepen en hun kabinetsleden;
3° het statuut van personeelslid van de gemeente, een autonoom gemeentebedrijf en een intergemeentelijk samenwerkingsverband.
Het lidmaatschap van de jeugdraad kan niet als voorwaarde voor lokale subsidiëring worden gesteld.
§3. Het college van burgemeester en schepenen toont aan dat het advies vraagt aan de jeugdraad, ten minste bij de opmaak van het meerjarenplan en over andere aangelegenheden die betrekking hebben op het jeugdbeleid.
De jeugdraad kan op eigen initiatief advies uitbrengen over alle aangelegenheden die de jeugd betreffen. Dat advies is niet bindend.
Het college van burgemeester en schepenen motiveert bij het nemen van beslissingen waarom het college het advies van de jeugdraad niet of maar gedeeltelijk volgt.
§4. Met behoud van toepassing van paragraaf 1 kan de gemeenteraad ook overgaan tot het nemen van initiatieven om de inspraak van kinderen en jongeren te bevorderen conform artikel 304, §3 tot en met §5, eerste lid, van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
De gemeenteraad erkent de Geelse Jeugdraad als officieel adviesorgaan met als doelstelling:
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de statuten en het huishoudelijk reglement van de Geelse Jeugdraad.
De stad organiseert jaarlijks een tweedehands boekenmarkt waarop ook de bibliotheek afgevoerde boeken aanbiedt. Deze boekenmarkt is door de jaren heen uitgegroeid tot een groot succes. Als gevolg daarvan is het aantal kramen stelselmatig uitgebreid.
Met dit reglement willen we meer duidelijkheid scheppen voor de standhouders. Doorheen de jaren zijn er namelijk af en toe misverstanden en discussies ontstaan over de inschrijvingen, de verdeling van de kramen, wat mag er verkocht worden, het onderscheid tussen inwoners en niet-inwoners van Geel, etc. . Met dit reglement willen we onduidelijkheden wegnemen en het verloop van de boekenmarkt voor alle betrokkenen zo vlot mogelijk te laten verlopen.
De gemeenteraad keurt het reglement boekenmarkt goed.
De stad organiseert jaarlijks een succesvolle kunstenmarkt met standjes van creatieve amateurkunstenaars en live demonstraties in diverse disciplines. Door de groei van het evenement is het aantal kramen uitgebreid. Dit reglement werd opgesteld om duidelijkheid te scheppen over inschrijvingen, kraamverdeling en het onderscheid tussen inwoners en niet-inwoners van Geel.
Met dit reglement willen we meer duidelijkheid scheppen voor de standhouders. Doorheen de jaren zijn er namelijk af en toe misverstanden en discussies ontstaan over de inschrijvingen, de verdeling van de kramen, wat mag er verkocht worden, het onderscheid tussen inwoners en niet-inwoners van Geel, etc.. Met dit reglement willen we onduidelijkheden wegnemen en het verloop van de kunstenmarkt voor alle betrokkenen zo vlot mogelijk te laten verlopen.
De gemeenteraad keurt het reglement kunstenmarkt goed.
Om een efficiënte personeelsopvolging te garanderen is een centralisatie van de gegevens nodig.
Momenteel zitten de verschillende data van de medewerkers in de loonmodule en meerdere Excelbestanden. Een personeelsdossier opstellen/beheren vergt hierdoor veel manueel werk zowel door de personeelsdienst als alle leidinggevenden.
Ten einde een optimalisatie van de HR-processen te bekomen, is er de vraag om Soft HR tool(s) aan te kopen.
Meer detail zie projectdefinitie in bijlage
Er wordt voorgesteld deze opdracht te gunnen bij wijze van de mededingingsprocedure met onderhandeling. Het gaat immers over een software toepassing waarbij de specifieke technische omstandigheden onderhandelingen vragen, zodat de software goed afgestemd kan worden op de noden en specifieke kenmerken van het lokaal bestuur Geel.
De raming van deze opdracht overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking. Als bijlage wordt de raming voor de uitgave voor deze opdracht gevoegd.
Het centraal aankoopteam stelde voor deze opdracht “personeelsbeheer: soft HR” een selectieleidraad op. Na goedkeuring door de gemeenteraad zal de selectieleidraad gepubliceerd worden volgens de regels van Europese bekendmaking.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren.
De gemeenteraad keurt voor de aankoopopdracht “Personeelsbeheer: soft HR” de plaatsingsprocedure, met name een mededingingsprocedure met onderhandelingen, de in bijlage opgenomen raming en de selectieleidraad goed.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.
Artikel 303 van het decreet lokaal bestuur bepaalt:
Artikel 303. (01/01/2019- ...)
§ 1. Het systeem van klachtenbehandeling wordt zowel voor de gemeente als voor het openbaar centrum van maatschappelijk welzijn georganiseerd op het ambtelijke niveau en is maximaal onafhankelijk van de diensten waarop de klachten betrekking hebben. De algemeen directeur neemt dat op in het organisatiebeheersingssysteem, vermeld in artikel 218.
§ 2. Elke gemeente kan op een van de volgende wijzen een ombudsdienst oprichten:
1° in eigen beheer;
2° in samenwerking met het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat de gemeente bedient;
3° in het kader van intergemeentelijke samenwerking als vermeld in deel 3, titel 3;
4° via een overeenkomst met de Vlaamse Ombudsdienst.
Elk openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn kan op een van de volgende wijzen een ombudsdienst oprichten:
1° in eigen beheer;
2° in een vereniging, opgericht overeenkomstig deel 3, titel 4, hoofdstuk 2 en 3;
3° in samenwerking met de gemeente die door het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn wordt bediend;
4° in het kader van intergemeentelijke samenwerking als vermeld in deel 3, titel 3;
5° via een overeenkomst met de Vlaamse Ombudsdienst.
In deze paragraaf wordt verstaan onder Vlaamse Ombudsdienst: de Vlaamse Ombudsdienst, opgericht bij decreet van 7 juli 1998 houdende instelling van de Vlaamse Ombudsdienst.
§ 3. De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan de gemeenteraad over de klachten ingediend tegen de gemeente.
De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan de raad voor maatschappelijk welzijn over de klachten ingediend tegen het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.
De gemeenteraad neemt kennis van het rapport over de in 2024 ingediende klachten tegen de stad Geel.
De Geelse seniorenraad is een officieel erkende adviesraad van stad Geel. In de statuten is bepaald dat de 'herverkiezing van de raad plaats heeft binnen de zes maanden na de installatie van de gemeenteraad. 'Deze herinstallatie vond plaats op 28 februari 2025 tijdens de Algemene Vergadering. Ook de nieuwe voorzitter van de seniorenraad werd unaniem met handgeklap verkozen. Jan Wauwermans is vanaf nu actief als voorzitter. In de bijlage van dit dossier kan kennis worden genomen van de volledige samenstelling van de huidige Geelse seniorenraad.
De niet georganiseerde leden van de Algemene Vergadering kozen op 13/02/2025 onderling wie van hen stemgerechtigd of waarnemend lid zal zijn (in bijlage).
In de statuten van de Geelse seniorenraad is bepaald dat de 'herverkiezing van de raad plaats heeft binnen de zes maanden na de installatie van de gemeenteraad.'
Citaat uit de statuten:
Samenstelling en vertegenwoordiging.
Artikel 3.
De Geelse seniorenraad is samengesteld uit stemgerechtigde en niet - stemgerechtigde leden, met dien verstande dat tenminste één derde van het aantal stemgerechtigde leden tot een ander geslacht behoort.
A. Stemgerechtigde leden de personen die :
1. een rustpensioen genieten of de normale pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebben;
2. ...
3. Behoren tot de groep niet - georganiseerden die zich, na een oproep gelanceerd in de gemeente via verschillende informatiekanalen, kandidaat hebben gesteld als lid van de "Geelse SeniorenRaad". De kandidaten worden verkozen door de algemene vergadering. Kandidaten moeten aan de volgende voorwaarden voldoen: niet behoren tot het bestuur van een seniorenvereniging. Het aantal niet - georganiseerden is beperkt tot max. 1/10de van het totaal aantal leden vermeld onder art. 3 A en B.. Indien er meer kandidaten zijn , zal de algemene vergadering de kandidaturen selecteren tot één tiende van het aantal leden vermeld onder art. 3 A en B. De andere kandidaten kunnen worden opgenomen als waarnemende leden.
Duur van het mandaat.
Artikel 6.
...
De herverkiezing van de raad heeft plaats binnen de zes maanden na de installatie van de gemeenteraad.
De gemeenteraad keurt de nieuwe samenstelling van de Geelse seniorenraad goed.
De Vlaamse Regering investeert in extra subsidies inkomenstarief (T2) en focust daarbij op steden en gemeenten met een tekort aan plaatsen kinderopvang. Deze subsidies gaan naar nieuwe plaatsen met subsidie inkomenstarief via meerjarenprogrammatie. Voor de nieuwe plaatsen inkomenstarief is een budget van circa 70,2 miljoen euro voorzien. Dit budget wordt uitsluitend ingezet voor groepsopvang.
Met deze meerjarenprogrammatie worden in totaal 4.500 nieuwe plaatsen met subsidie inkomenstarief toegekend. Er is budget voorzien voor 2025, 2028 en 2029. Organisatoren duiden in de aanvraag wanneer zij de nieuwe plaatsen willen realiseren. Opgroeien beslist over alle aanvragen op hetzelfde moment. Bij toekenning van middelen kan de organisator de voorbereidingen voor de realisatie van de plaatsen starten.
Volgens de programmatiecriteria van de Vlaamse Regering kan Geel in deze uitbreidingsronde aanspraak maken op 22 bijkomende plaatsen met inkomenstarief. Aanvragen zijn mogelijk van half mei 2025 tot half september 2025. Organisatoren van kinderopvang in Geel kunnen zich dus kandidaat stellen voor deze extra plaatsen met subsidie.
Het lokaal bestuur heeft als lokale regisseur een belangrijke inbreng bij de ontwikkeling van het kinderopvangaanbod. Daarom vraagt Opgroeien aan elk lokaal bestuur advies over de aanvragen in de gemeente. Het is de bedoeling dat het lokaal bestuur vooraf een aantal criteria vastlegt op basis waarvan het de aanvragen beoordeelt. Opgroeien houdt rekening met het advies als het lokaal bestuur deze criteria bekend heeft gemaakt uiterlijk op het moment dat Opgroeien de oproep naar de organisatoren lanceert. Op die manier weten organisatoren waarop de score van het lokaal bestuur gebaseerd zal zijn. Zowel de lokale organisatoren als de potentieel nieuwe organisatoren moeten de informatie kunnen vinden. De criteria moeten relevant, objectief, transparant en aanvullend zijn ten opzichte van de criteria die Opgroeien gebruikt.
Het document in bijlage waarin de adviescriteria en de beslissingsprocedure worden beschreven, vormt de leidraad voor het lokaal bestuur om een advies te formuleren en het geeft duidelijkheid aan de organisatoren over de criteria waarop een aanvraag in Geel zal beoordeeld worden. Deze criteria gelden voor de huidige uitbreidingsronde, maar ook voor de toekomstige uitbreidingrondes gedurende deze bestuursperiode.
Opgroeien vraagt bij een uitbreidingsronde aan de lokale besturen om een advies te formuleren over de aanvragen in de gemeente. Als lokale regisseur heeft het lokaal bestuur op die manier inbreng in de ontwikkeling van het kinderopvangaanbod in de gemeente. Om dit zo transparant en objectief mogelijk te kunnen doen, worden vooraf criteria vastgelegd. In dit dossier vragen we de goedkeuring van die criteria en de beslissingsprocedure. De criteria zijn opgesteld door de dienst kindzorg en onderwijsregie en voorgelegd, bediscussieerd en bijgestuurd in het lokaal overleg kinderopvang van 17 maart 2025 (zie verslag in bijlage). Het document omschrijft de criteria, de motivatie van de criteria en de procedure van beslissing. Daarnaast wordt aan elk criterium ook een gewicht toegekend. Dit document wordt aan organisatoren van kinderopvang ter beschikking gesteld zodat ze weten welke criteria en welke procedure het lokaal bestuur tijdens de verdere legislatuur gaat hanteren om een score toe te kennen aan het voorstel van de organisator van kinderopvang bij uitbreidingsrondes.
Dit document kan ook als leidraad gebruikt worden buiten een uitbreidingsronde, als een nieuw opvanginitiatief start op het grondgebied en zij hiervoor advies vragen bij het lokaal bestuur.
De gemeenteraad gaat akkoord met de omschreven criteria en procedure voor het advies van het lokaal bestuur bij uitbreidingsrondes voor kinderopvang voor baby's en peuters, zoals die vermeld zijn in het document 'adviescriteria en beslissingsprocedure lokaal bestuur Geel bij uitbreiding kinderopvang voor baby's en peuters'.
Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur moeten de adviesraden opnieuw geïnstalleerd worden en de statuten en de samenstelling van de leden opnieuw voorgelegd worden aan het bestuur. Dit besluit is daarom een vernieuwing van dossiers 2019_CBS_02099, 2019_GR_00205 en 2019_CBS_02977.
Met dit dossier legt flankerend onderwijsbeleid de statuten, afspraken en samenstelling van de onderwijsraad vast voor de komende legislatuur.
De samenstelling is gebaseerd op functie en niet op naam: veelvuldige veranderingen in het onderwijsveld zorgen voor regelmatig verloop. Door de samenstelling op functieniveau te bekijken, behouden we overzicht, structuur en eenvormigheid gedurende de hele bestuursperiode.
De inrichting van de onderwijsraad kadert in artikel 41 lid 2 13° en artikel 304 § 3 van het decreet lokaal bestuur waarin wordt gesteld dat de gemeenteraad kan overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren die tot opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het stadsbestuur te adviseren.
De gemeenteraad herbekrachtigt de statuten en de samenstelling van de Onderwijsraad als adviesorgaan van de stad.
Het lokaal overleg kinderopvang is een stedelijke adviesraad. Met de inrichting van deze stedelijke adviesraad lokaal overleg kinderopvang geeft het stadsbestuur van Geel uitvoering aan de bepalingen uit het besluit van de Vlaamse regering van 24 mei 2013 (BS 18 juni 2013) houdende het lokaal beleid kinderopvang.
De inrichting van de adviesraad lokaal overleg kinderopvang kadert in artikel 41 lid 2 13° en artikel 304 § 3 van het decreet lokaal bestuur waarin wordt gesteld dat de gemeenteraad kan overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren die tot opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het stadsbestuur te adviseren.
Een nieuwe bestuursperiode vraagt om een (her)samenstelling van het Lokaal Overleg Kinderopvang.
De statuten en het huishoudelijk reglement van het lokaal overleg kinderopvang zijn gewijzigd. Samenstelling is bijgestuurd. zie documenten in bijlage
Met dit dossier worden de voorzitter, de stemgerechtigde leden en hun vervangers ingevuld voor de volgende bestuursperiode. Nog niet alle functies konden worden ingevuld.
De gemeenteraad keurt het huishoudelijk regelement en de statuten van het lokaal overleg kinderopvang goed.
De gemeenteraad keurt de samenstelling en de invulling van de stemgerechtigde en plaatsvervangende leden van het lokaal overleg kinderopvang goed.
In de loop van dit jaar zullen begravingen op de natuurbegraafplaats in Bel mogelijk worden. Daartoe moeten volgende reglementen aangepast worden:
- de politiecodex - hoofdstuk begraafplaatsen : invoering van de natuurbegraafplaats
- het retributiereglement op begraafplaatsen : vaststellen van de toepasselijke tarieven voor begraving op de natuurbegraafplaats
Dit dossier behandelt de wijzigingen in de politiecodex - hoofdstuk "begraafplaatsen en lijkbezorging".
In de loop van dit jaar zullen begravingen op de natuurbegraafplaats in Bel mogelijk worden. Ook voor de invoering/het gebruik van een verzamelgraf voor de bijgezette stoffelijke resten van geruimde graven, wordt een reglementaire basis voorzien. De betreffende regelgeving wordt geïntegreerd in de politiecodex en het retributiereglement voor begravingen.
Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om enkele kleine wijzigingen door te voeren, om de leesbaarheid van de tekst te verbeteren en om de tekst in overeenstemming te brengen met de reële werkwijze en dienstverlening.De gewijzigde politiecodex is in bijlage gevoegd.
In de politiecodex werden de volgende aanpassingen doorgevoerd:
*Art. 446
Oude tekst | Nieuwe tekst |
Alle handelingen waardoor de orde verstoord wordt of waardoor de eerbied aan de doden verstoord wordt, zijn verboden op de begraafplaatsen.
Het is in het bijzonder verboden:
| Alle handelingen waardoor de orde verstoord wordt of waardoor de eerbied aan de doden verstoord wordt, zijn verboden op de begraafplaatsen.
Het is in het bijzonder verboden:
|
Reden: 5) invoering natuurbegraafplaats 9) in overeenstemming brengen met de reële werkwijze en dienstverlening
*Art. 447
Oude tekst | Nieuwe tekst |
Volgende begraafvormen zijn mogelijk op de gemeentelijke begraafplaatsen
| Volgende begraafvormen zijn mogelijk op de gemeentelijke begraafplaatsen
Volgende begraafvormen zijn mogelijk op de natuurbegraafplaatsen
|
Reden: invoering natuurbegraafplaats
*Art. 448
Oude tekst | Nieuwe tekst |
De plaats van begraving wordt bepaald door de burgemeester of zijn gemachtigde, volgens plan en de begravingen worden in regelmatige volgorde uitgevoerd. Dat plan wijst per begraafplaats de parken en in voorkomend geval de percelen aan voor de strooiweide en voor de begraving
Het plan van minstens één van de gemeentelijke begraafplaatsen wijst een park aan dat voorbehouden is voor begravingen van belijders van de islamitische godsdienst, waarbij bij de intekening van de percelen en de begraving rekening gehouden wordt met de moslimvoorschriften betreffende begravingen.
Het plan van minstens één van de gemeentelijke begraafplaatsen wijst een park aan dat voorbehouden is voor begravingen van foetussen die de levensvatbaarheidsgrens niet bereikten, de foetusweide.
| De plaats van begraving wordt bepaald door de burgemeester of zijn gemachtigde, volgens plan en de begravingen worden in regelmatige volgorde uitgevoerd. Dat plan wijst per begraafplaats in voorkomend geval de parken en
Het plan van minstens één van de gemeentelijke begraafplaatsen wijst een park aan dat voorbehouden is voor begravingen van belijders van de islamitische godsdienst, waarbij bij de intekening van de percelen en de begraving rekening gehouden wordt met de moslimvoorschriften betreffende begravingen.
Het plan van minstens één van de gemeentelijke begraafplaatsen wijst een park aan dat voorbehouden is voor begravingen van foetussen die de levensvatbaarheidsgrens niet bereikten, de foetusweide.
Het plan van minstens één van de gemeentelijke begraafplaatsen wijst een natuurbegraafplaats aan. Het plan van minstens één van de gemeentelijke begraafplaatsen wijst een verzamelgraf voor de bijgezette stoffelijke resten van geruimde graven aan.
|
Reden: verbetering leesbaarheid en invoering natuurbegraafplaats
*Art. 451
Oude tekst | Nieuwe tekst |
Een niet-geconcedeerd graf wordt minstens 10 jaar bewaard.
Behoudens de wettelijke procedure, wordt de ontruiming van niet-geconcedeerde gronden gecommuniceerd via
| Een niet-geconcedeerd graf wordt
|
Reden: in overeenstemming brengen met de reële werkwijze en dienstverlening
*Art. 452
Oude tekst | Nieuwe tekst |
De omzetting van een niet-geconcedeerde begraving naar een geconcedeerde begraving is uitgesloten. | De omzetting van een niet-geconcedeerde begraving naar een geconcedeerde begraving is niet toegestaan.
|
Reden: verbetering leesbaarheid
*Art. 460
Oude tekst | Nieuwe tekst |
Behoudens de wettelijke procedure, wordt de procedure van hernieuwingen van concessies bekendgemaakt via
|
|
Reden: opgeheven - in overeenstemming brengen met de reële werkwijze en dienstverlening
*Art. 461
Oude tekst | Nieuwe tekst |
Behoudens het recht op kosteloze hernieuwingen van eerder verleende eeuwigdurende concessies en de wettelijke regeling hiervan, zijn volgende bepalingen van toepassing op de vernieuwingen van concessies met of zonder bijbegraving.
De concessies kunnen vóór het verstrijken van de lopende concessietermijn hernieuwd worden. De concessiehernieuwingen worden toegestaan door het college van burgemeester en schepenen.
Na het overlijden van de concessiehouder kan elke natuurlijke persoon of rechtspersoon een aanvraag tot hernieuwing doen.
De concessie wordt schriftelijk aangevraagd bij het college van burgemeester en schepenen. Zij vermeldt de identiteit van de aanvrager en de gewenste duur van de nieuwe concessie.
De duur van de hernieuwing bedraagt naar keuze van de aanvrager
De concessiehernieuwingen worden toegestaan onder de voorwaarden die vastgesteld zijn in het desbetreffende retributiereglement, die gelden op het ogenblik van de aanvraag tot hernieuwing.
De nieuwe concessietermijn vangt aan vanaf de vervaldatum van de lopende concessie.
De nieuwe concessietermijn vangt aan op het ogenblik van de bijbegraving.
| Behoudens het recht op kosteloze hernieuwingen van eerder verleende eeuwigdurende concessies en de wettelijke regeling hiervan, zijn volgende bepalingen van toepassing op de vernieuwingen van concessies met of zonder bijbegraving.
De concessies kunnen vóór het verstrijken van de lopende concessietermijn hernieuwd worden. De concessiehernieuwingen worden toegestaan door het college van burgemeester en schepenen.
De concessie wordt schriftelijk aangevraagd bij het college van burgemeester en schepenen. Elke natuurlijke persoon of rechtspersoon kan een aanvraag tot hernieuwing doen. Zij vermeldt de identiteit van de aanvrager en de gewenste duur van de nieuwe concessie.
De duur van de hernieuwing bedraagt naar keuze van de aanvrager
De concessiehernieuwingen worden toegestaan onder de voorwaarden die vastgesteld zijn in het desbetreffende retributiereglement, die gelden op het ogenblik van de aanvraag tot hernieuwing.
De nieuwe concessietermijn vangt aan vanaf de vervaldatum van de lopende concessie.
De nieuwe concessietermijn vangt aan op het ogenblik van de bijbegraving. |
Reden: verbetering leesbaarheid
*Art. 462 bis
Oude tekst | Nieuwe tekst |
Behalve voor eeuwigdurende concessies, is het mogelijk een bestaande enkele concessie om te zetten naar een dubbele concessie of driedubbele concessie naar aanleiding van een bijbegraving van een asurn in hetzelfde perceel/dezelfde nis, op voorwaarde dat de begraving van het aantal begunstigden van de nieuwe concessie toegelaten is in het perceel/de nis volgens dit reglement. | Behalve voor eeuwigdurende concessies, is het mogelijk een bestaande enkele concessie om te zetten naar een dubbele concessie of driedubbele concessie |
Reden: in overeenstemming brengen met de reële werkwijze en dienstverlening
*Art. 462 ter
Oude tekst | Nieuwe tekst |
Na het overlijden van de concessiehouder kan elke natuurlijke persoon of rechtspersoon een aanvraag tot omzetting van concessie doen.
De omzetting van concessie wordt schriftelijk aangevraagd bij het college van burgemeester en schepenen. Zij vermeldt de identiteit van de aanvrager en de gewenste duur van de nieuwe concessie. De duur van de hernieuwing bedraagt naar keuze van de aanvrager
De omzettingen van concessies worden toegestaan onder de voorwaarden die vastgesteld zijn in het desbetreffende retributiereglement, die gelden op het ogenblik van de aanvraag tot omzetting.
De nieuwe concessietermijn vangt aan op het ogenblik van de bijbegraving.
|
De omzetting van concessie wordt schriftelijk aangevraagd bij het college van burgemeester en schepenen. De omzetting van een concessie kan op gezamenlijk verzoek van de in leven en gezond van geest zijnde
De nodige bewijsstukken voor het niet in staat zijn de wil te kennen te geven van één van voorgenoemden worden door de aanvragers voorgelegd. Na overlijden van de concessiehouder, kan elke natuurlijke persoon of rechtspersoon een aanvraag tot omzetting van een concessie doen, mits toestemming van de in leven en gezond van geest zijnde begunstigden van de concessie. De aanvraag vermeldt de identiteit van de aanvrager en de gewenste duur van de nieuwe concessie.
In geval van bijbegraving of bijzetting bedraagt de duur van de hernieuwing
De nieuwe concessietermijn vangt aan op het ogenblik van de bijbegraving of bijzetting.
De omzettingen van concessies worden toegestaan onder de voorwaarden die vastgesteld zijn in het desbetreffende retributiereglement, die gelden op het ogenblik van de aanvraag tot omzetting.
|
Reden: verbetering leesbaarheid + in overeenstemming brengen met de reële werkwijze en dienstverlening
*Art. 464
Oude tekst | Nieuwe tekst |
In geval van wijziging van de bestemming van de begraafplaats (sluiting van de begraafplaats) kan de concessiehouder geen aanspraak maken op enige vergoeding.
Hij heeft het recht op het kosteloos verkrijgen van een grafruimte of van een nis van dezelfde oppervlakte op de nieuwe begraafplaats. De aanvraag wordt gericht aan het college van burgemeester en schepenen uiterlijk 1 jaar volgend op de bekendmaking tot sluiting.
De kosten voor de overbrenging van de stoffelijke overschotten zijn ten laste van het gemeentebestuur.
De kosten voor de overbrenging van de grafmonumenten zijn ten laste van de aanvrager.
| In geval van wijziging van de bestemming van de begraafplaats (sluiting van de begraafplaats) kan de concessiehouder geen aanspraak maken op enige vergoeding.
Hij heeft het recht op het kosteloos verkrijgen van een grafruimte of van een nis van dezelfde oppervlakte op de nieuwe begraafplaats. De aanvraag wordt gericht aan het college van burgemeester en schepenen uiterlijk 1 jaar volgend op de bekendmaking tot sluiting.
De kosten voor de overbrenging van de stoffelijke overschotten en van de graftekens zijn ten laste van de gemeente.
|
Reden: in overeenstemming brengen met de reële werkwijze en dienstverlening
*Art. 465 bis
Oude tekst | Nieuwe tekst |
| Het vrijkomen van een urne na einde concessie, wordt niet beschouwd als een opgraving. Nabestaanden kunnen uiterlijk tot één maand na het einde van de concessie een urne uit het columbarium of urnenveld opvragen voor thuisbewaring. De aanvraag moet schriftelijk worden gericht aan de burgemeester. Voor de plaats en het tijdstip moeten betrokkenen zich schikken naar de beslissingen van de burgemeester of zijn aangestelde. Indien de burgemeester of zijn aangestelde vaststelt dat de urne niet meer bruikbaar is voor teruggave, kan de gemeente voorzien in een tijdelijke urne. Teruggave van een (tijdelijke) urn kan onder de in het retributiereglement bepaalde voorwaarden.
|
Reden: Toevoeging artikel omwille van signalen van burgers met de wens dit te faciliteren
*Art. 466
Wijzigingen | ||||||||
De grafstenen en andere gedenktekens moeten voldoen aan volgende voorschriften:
[…] De rug moet geplaatst worden op een grondplaat met volgende afmetingen:
[…]
[…] De afdekplaat mag vervangen worden door een afdeksteen volgens volgende voorschriften:
[…]
[…] De afdekplaat mag vervangen worden door een afdeksteen volgens volgende voorschriften:
|
Reden: Toevoegingen + in overeenstemming brengen met de reële werkwijze en dienstverlening + verbetering leesbaarheid
*Art. 466 bis
Oude tekst | Nieuwe tekst |
| Het is op een natuurbegraafplaats niet toegestaan om individuele gedenktekens te plaatsen. De graven op een natuurbegraafplaats blijven anoniem. Er mag uitsluitend een naamplaatje geplaatst worden op de gedenkmuur voor een periode van 30 jaar, gegraveerd met de naam, geboorte- en overlijdensjaar en geleverd door het gemeentebestuur. De naamplaatjes worden geplaatst onder de in het retributiereglement bepaalde voorwaarden, zoals die gesteld zijn op het ogenblik van de aanvraag.
|
Reden: Toevoeging artikel naar aanleiding van invoering natuurbegraafplaats
*Art. 471 bis
Oude tekst | Nieuwe tekst |
| De vegetatie op een natuurbegraafplaats mag niet gewijzigd worden tenzij het natuurbeheerplan voor het desbetreffende perceel dit voorziet. Op een natuurbegraafplaats mogen geen handelingen gesteld worden die in strijd zijn met het bosdecreet.
|
Reden: Toevoeging artikel naar aanleiding van invoering natuurbegraafplaats
*Art. 472 bis
Oude tekst | Nieuwe tekst |
| Op een natuurbegraafplaats mag grafdecoratie enkel tijdens de begrafenisplechtigheid geplaatst worden. Deze dient ten laatste 2 weken na de dienst verwijderd te worden. Hiervoor mag enkel grafdecoratie uit biologisch afbreekbare, organische materialen gebruikt worden. Kransen, bloempotten, vazen of vaste planten zijn niet toegestaan. Snijbloemen of bloemboeketten die spontaan kunnen vergaan mogen enkel worden achtergelaten op de daarvoor aangeduide plek en enkel bij de teraardebestelling. De bloemen worden na het verwelken verwijderd door de organisator. Alle bloemen die niet reglementair geplaatst zijn, worden door het gemeentebestuur verwijderd.
|
Reden: Toevoeging artikel naar aanleiding van invoering natuurbegraafplaats
*Art. 480
Oude tekst | Nieuwe tekst |
Een opgraving op verzoek van de nabestaanden kan slechts mits voorafgaande toelating van de burgemeester en omwille van ernstige redenen.
De aanvraag moet schriftelijk worden gericht aan de burgemeester op gezamenlijk verzoek van de in leven en gezond van geest zijnde
of voor minderjarigen door de ouders of de voogd. De nodige bewijsstukken voor het niet in staat zijn de wil te kennen te geven van één van voorgenoemden worden door de aanvragers voorgelegd.
De aanvraag vermeldt minstens
Op de opgraving wordt een belasting geheven ten laste van de aanvragers conform het belastingreglement.
| Een verwijdering van een urn uit urnengraf of columbarium, of een opgraving uit volle grond gedurende een lopende concessie of de periode van grafrust, kan slechts mits voorafgaande toelating van de burgemeester en omwille van gegronde redenen. Op een natuurbegraafplaats wordt geen opgraving toegestaan. Na het einde van de concessie wordt geen opgraving meer toegestaan.
De aanvraag moet schriftelijk worden gericht aan de burgemeester op gezamenlijk verzoek van de in leven en gezond van geest zijnde
of voor minderjarigen door de ouders of de voogd. De nodige bewijsstukken voor het niet in staat zijn de wil te kennen te geven van één van voorgenoemden worden door de aanvragers voorgelegd.
De aanvraag vermeldt minstens
Op de opgraving wordt een belasting geheven ten laste van de aanvragers conform het belastingreglement.
|
Reden: verbetering leesbaarheid + in overeenstemming brengen met de reële werkwijze en dienstverlening
*Art. 482 bis
Oude tekst | Nieuwe tekst |
| Bij het ontruimen van graven waarvan de concessie afgelopen is of waarvan de termijn van de niet-geconcedeerde begraving afgelopen is, worden de stoffelijke resten samen begraven in een verzamelgraf of na crematie uitgestrooid.
|
Reden: Toevoeging artikel – invoering verzamelgraf
Het is aangewezen een extra tekstuele passage voor de duidelijkheid op te nemen dat
het voor geen enkele persoon of instantie toegestaan is op eigen initiatief een asverstrooiing in de natuurbegraafplaats te doen, zonder voorafgaande registratie/toestemming van het lokaal bestuur Geel.
De gemeenteraad keurt de wijzigingen goed aan de politiecodex, hoofdstuk "Begraafplaatsen en lijkbezorging".
Dit besluit schrapt het belastingreglement op asverstrooiing, begraving of bijzetting in columbarium voor personen die niet in de gemeente wonen, goedgekeurd door de gemeenteraad van 16 december 2021 (2021_GR_00256) op het ogenblik dat het nieuwe retributiereglement op begraafplaatsen in voege gaat.
Conform de geldende regelgeving kan het belastingreglement op asverstrooiing, begraving of bijzetting in columbarium voor personen die niet in de gemeente wonen, goedgekeurd door de gemeenteraad van 16 december 2021 (2021_GR_00256) en het retributiereglement op begraafplaatsen, goedgekeurd door de gemeenteraad van 15 december 2022 (2022_GR_00234) worden samengevoegd tot één uniform retributiereglement voor de begraafplaatsen. Deze samenvoeging bevordert de duidelijkheid en transparantie voor zowel de administratie als de betrokkenen.
Het nieuwe retributiereglement voor de begraafplaatsen wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad van 2 juni 2025.
Omwille van deze aanpassing zijn de reeds vermelde reglementen niet meer van toepassing vanaf het ogenblik dat het nieuwe retributiereglement voor de begraafplaatsen in voege gaat.
De grondwet;
Het decreet lokaal bestuur;
De Wet van 28 januari 1975 betreffende de gemeentebelastingen op het lijkenvervoer;
Het decreet op de begraafplaatsen en de lijkbezorging van 20 juli 1971;
Het decreet op de begraafplaatsen en de lijkbezorging van 16 januari 2004;
De omzendbrief BB2006/03;
De politiecodex - hoofdstuk begraafplaatsen.
De gemeenteraad schrapt het belastingreglement op asverstrooiing, begraving of bijzetting in columbarium voor personen die niet in de gemeente wonen, goedgekeurd door de gemeenteraad van 16 december 2021 (2021_GR_00256). Dit reglement wordt opgeheven op het ogenblik dat het nieuwe retributiereglement voor de begraafplaatsen in voege gaat.
Dit besluit schrapt het retributiereglement op begraafplaatsen, goedgekeurd door de gemeenteraad van 15 december 2022 (2022_GR_00234) op het ogenblik dat het nieuwe retributiereglement op begraafplaatsen in voege gaat.
Conform de geldende regelgeving kan het belastingreglement op asverstrooiing, begraving of bijzetting in columbarium voor personen die niet in de gemeente wonen, goedgekeurd door de gemeenteraad van 16 december 2021 (2021_GR_00256) en het retributiereglement op begraafplaatsen, goedgekeurd door de gemeenteraad van 15 december 2022 (2022_GR_00234) worden samengevoegd tot één uniform retributiereglement voor de begraafplaatsen. Deze samenvoeging bevordert de duidelijkheid en transparantie voor zowel de administratie als de betrokkenen.
Het nieuwe retributiereglement voor de begraafplaatsen wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad van 2 juni 2025.
Omwille van deze aanpassing zijn de reeds vermelde reglementen niet meer van toepassing vanaf het ogenblik dat het nieuwe retributiereglement voor de begraafplaatsen in voege gaat.
De grondwet;
Het decreet lokaal bestuur;
De Wet van 28 januari 1975 betreffende de gemeentebelastingen op het lijkenvervoer;
Het decreet op de begraafplaatsen en de lijkbezorging van 20 juli 1971;
Het decreet op de begraafplaatsen en de lijkbezorging van 16 januari 2004;
De omzendbrief BB2006/03;
De politiecodex - hoofdstuk begraafplaatsen.
De gemeenteraad schrapt het retributiereglement op begraafplaatsen, goedgekeurd door de gemeenteraad van 15 december 2022 (2022_GR_00234). Dit reglement wordt opgeheven op het ogenblik dat het nieuwe retributiereglement voor de begraafplaatsen in voege gaat.
Het stadsbestuur heft een retributie op begraafplaatsen.
Conform de geldende regelgeving kan het belastingreglement op asverstrooiing, begraving of bijzetting in columbarium voor personen die niet in de gemeente wonen, goedgekeurd door de gemeenteraad van 16 december 2021 (2021_GR_00256) en het retributiereglement op begraafplaatsen, goedgekeurd door de gemeenteraad van 15 december 2022 (2022_GR_00234) worden samengevoegd tot één uniform retributiereglement op begraafplaatsen. Deze samenvoeging bevordert de duidelijkheid en transparantie voor zowel de administratie als de betrokkenen.
Het belastingreglement op asverstrooiing, begraving of bijzetting in columbarium voor personen die niet in de gemeente wonen, goedgekeurd door de gemeenteraad van 16 december 2021 (2021_GR_00256) en het retributiereglement op begraafplaatsen, goedgekeurd door de gemeenteraad van 15 december 2022 (2022_GR_00234) worden opgeheven op het ogenblik dat het nieuwe retributiereglement op begraafplaatsen in voege gaat.
Vanaf heden zijn begravingen op de natuurbegraafplaats in Bel mogelijk. De bijhorende regelgeving en tarieven werden opgenomen in dit retributiereglement.
Dit reglement gaat in voege 5 dagen na de bekendmaking en is geldig tot en met 31 december 2031.
Het beheer en onderhoud van begraafplaatsen brengen voor een lokaal bestuur aanzienlijke kosten met zich mee. Het voorzien en onderhouden van infrastructuur, het beheer van concessies, administratieve verwerking, groenonderhoud en het naleven van wettelijke en milieutechnische voorschriften vereisen structurele inspanningen en middelen. Om deze dienstverlening op een kwalitatieve, respectvolle en duurzame manier te kunnen blijven garanderen, is het aangewezen om een retributiereglement in te voeren of te actualiseren.
Via dit reglement wordt een bijdrage gevraagd aan gebruikers voor specifieke diensten of handelingen, zoals begraving, bijzetting, asverstrooiïng of het gebruik van een columbarium. Op die manier wordt het principe van "de gebruiker betaalt" toegepast, waarbij de kosten deels gedragen worden door wie effectief gebruik maakt van de dienstverlening. Dit verlicht de financiële last voor de stad die gepaard gaat met het beheer van de begraafplaatsen.
Inwoners van de gemeente dragen via de personenbelasting al bij aan de financiering van deze dienstverlening. Personen die niet in de gemeente wonen, leveren deze bijdrage niet. Het is daarom billijk om voor deze groep een specifieke retributie aan te rekenen bij het gebruik van gemeentelijke begraafplaatsen.
Het retributiereglement voorziet tevens in een gedifferentieerde tarifering, afgestemd op het type begraving. Zo is het tarief voor de begraving of bijzetting van een urn – bijvoorbeeld in een columbarium – lager dan dat voor een begraving in volle grond. Dit verschil is verantwoord omdat een begraving in volle grond meer ruimte op de begraafplaats inneemt en een grotere inzet van personeel en middelen vereist.
Een duidelijk en uniform retributiereglement zorgt bovendien voor transparantie en rechtszekerheid, zowel voor burgers als voor stadsdiensten. Het voorkomt willekeur, ondersteunt een gelijke behandeling van aanvragen en sluit aan bij een bredere beleidsdoelstelling van een evenwichtige en duurzame financiering van gemeentelijke diensten, zonder dat de volledige last op de algemene middelen komt te rusten.
Daarnaast moet het retributiereglement worden aangepast in functie van nieuwe maatschappelijke evoluties en wettelijke bepalingen.
Tot slot is de stad Geel momenteel bezig met de realisatie van een natuurbegraafplaats in Bel. Deze nieuwe vorm van begraving vergt eveneens een aanpassing van het bestaande retributiereglement. Het retributiereglement zal onder meer voorzien in een retributie voor begravingen van urnen in volle grond en asverstrooiingen op de natuurbegraafplaats.
Het is dan ook billijk en noodzakelijk om een aangepaste en toekomstgerichte retributie te heffen voor de kosten die de stad maakt bij het aanbieden van deze essentiële dienstverlening.
De grondwet;
Het decreet lokaal bestuur;
De Wet van 28 januari 1975 betreffende de gemeentebelastingen op het lijkenvervoer;
Het decreet op de begraafplaatsen en de lijkbezorging van 20 juli 1971;
Het decreet op de begraafplaatsen en de lijkbezorging van 16 januari 2004;
De omzendbrief BB2006/03;
De politiecodex - hoofdstuk begraafplaatsen.
De gemeenteraad keurt het retributiereglement voor de begraafplaatsen als bijlage goed.
Artikel l.lll.3 van de Vlaamse Codex RO
Volgens de bepalingen uit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening moet de gemeenteraad na haar installatie zo spoedig mogelijk een start maken met de samenstelling van de nieuwe Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO). De samenstelling van de nieuwe GECORO moet gebeuren alsof de GECORO voor het eerst wordt samengesteld. Het is dan ook mogelijk dat de gemeenteraad er bijvoorbeeld voor kiest om een aantal van de maatschappelijke geledingen waarvoor leden in de GECORO zetelen aan te passen, door een aanpassing van de statuten van de GECORO.
Momenteel bestaat de GECORO uit de volgende geledingen:
Verder mogen alle gemeenteraadsfracties een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger aanduiden die zitting nemen in de GECORO. Deze vertegenwoordiger en plaatsvervanger kunnen aanwezig zijn op het informatieve deel van de bijeenkomsten van de GECORO. Een vertegenwoordiger van een fractie hoeft geen lid te zijn van de betreffende gemeenteraadsfractie.
Als bijlage is het voorstel voor statuten van de GECORO voor de periode 2025-2031 terug te vinden.
Voor de samenstelling van de GECORO gelden volgende voorwaarden:
Er wordt voorgesteld om het aantal deskundigen en maatschappelijke geledingen waarvoor leden in de GECORO zetelen als volgt te wijzigen ten opzichte van de vorige samenstelling:
De procedure voor het indienen van nieuwe kandidaturen voor deskundigen inzake ruimtelijke ordening en vertegenwoordiging van de maatschappelijke geledingen is nog niet opgestart. Hiermee kan van start gegaan worden na goedkeuring van de nieuwe statuten door de gemeenteraad.
Voorliggend besluit betreft ook de vernieuwing van de politieke vertegenwoordiging in de GECORO.
Momenteel zijn volgende personen aangeduid als vertegenwoordigers en plaatsvervangers vanuit de gemeenteraadfracties voor de GECORO:
De gemeenteraad keurt de statuten voor de GECORO 2025-2031 goed.
De gemeenteraadsfracties besluiten om de volgende vertegenwoordigers en plaatsvervangers aan te duiden voor de GECORO:
Stad Geel wenst toe te treden tot de aankoopcentrale aangaande de groepsaankoop van IOK aangaande “Raamovereenkomst duurzame werkkledij".
Om onze administratieve processen te vereenvoudigen, stellen wij voor om in te stappen in de groepsaankoop duurzame werkkledij van IOK. Deze collectieve aanpak biedt verschillende voordelen op financieel, administratief en operationeel vlak.
Er wordt verwezen naar het Decreet Lokaal Bestuur.
Stad Geel is lid van de Intergemeentelijke Aankoopdienst van IOK.
IOK heeft een groepsaankoop aangaande “raamovereenkomst duurzame werkkledij” gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het leveren van duurzame werkkledij voor diverse lokale besturen in de Antwerpse Kempen die lid zijn van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK, en dit voor een periode van 48 maanden.
De voorziene startdatum is 1 augustus 2023, gezien het contract al lopende is, stappen wij in tot einde contract zijnde 31 juli 2027.
De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van IAD op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.
Op 21 april 2023 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop “raamovereenkomst voor het leveren van duurzame werkkledij” gegund aan en bij mededeling van 16 juni 2023 gesloten met: Bouwen bedrijfskleding bv, Herenthoutseweg 202 te 2200 Herentals .
Stad Geel begroot het bedrag voor de afname op basis van de raamovereenkomst op 70 247.93,- euro exclusief btw.
Stad Geel wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde en gesloten groepsaankoop van aankoopcentrale IOK.
Gezien op basis van het Decreet Lokaal Bestuur is de gemeenteraad voor deze opdracht bevoegd is om te beslissen voor de toetreding tot de aankoopcentrale.
Stedelijke werkplaats kiest ervoor om het wassen van de kledij in een ander dossier uit te besteden.
Het college van burgemeester en schepenen keurt goed dat Stad Geel toetreedt tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop “Raamovereenkomst duurzame werkkledij".
Het college van burgemeester en schepenen keurt goed dat de Stad Geel toetreedt tot de aankoopcentrale IOK voor een bedrag van 70 247,94,- euro exclusief btw voor 2 jaar of 85 000,- euro inclusief btw.
Het budget voor de toetreding tot de groepsaankoop via IOK is voorzien op bestelbon: 2025006457.
Decreet Lokaal Bestuur art. 304 § 1:
De gemeenteraad voert een beleid op het vlak van de betrokkenheid en de inspraak van de burgers of van de doelgroepen, met inbegrip van een regeling over het recht van de inwoners om voorstellen en vragen op de agenda van de gemeenteraad te zetten.
De Woonraad van Geel is gegroeid vanuit de woonbeleidsnota 2001-2006. De eerste vergadering werd georganiseerd in 2007.
Bij elke nieuwe legislatuur is het noodzakelijk om de samenstelling en de statuten van de Woonraad vast te laten leggen door de gemeenteraad, dus nu voor 2025-2030.
De statuten werden aangepast in 2016 en zijn licht aangepast conform de actuele ontwikkelingen met betrekking tot de stakeholders. Deze statuten liggen voor ter goedkeuring.
Het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad dienen de nieuwe samenstelling van de Woonraad goed te keuren omwille van de nieuwe legislatuur.
Tevens zal het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad de statuten van de Woonraad, die lichtjes aangepast werden conform de actuele ontwikkelingen met betrekking tot de stakeholders, goedkeuren. Het betreft hier in concreto het ontstaan van LeefGoed door fusie van het vroegere Sociaal Verhuurkantoor, Geelse Huisvesting en Kleine Landeigendom.
Gemeenteraadsbeslissing dd. 2 maart 2006 betreffende de goedkeuring van de statuten houdende de oprichting, samenstelling en werking van de Woonraad.
Gemeenteraadbeslissing dd. 27 juni 206 betreffende de aanpassingen van de statuten van de Woonraad.
De gemeenteraad keurt de aangepaste statuten voor de woonraad 2025-2030 goed.
De gemeenteraadsfracties besluiten om de volgende vertegenwoordigers en plaatsvervangers aan te duiden voor de Woonraad:
Voorgeschiedenis en aanleiding
Het is wenselijk een besluit te treffen over de vernieuwing van de statuten voor de Minaraad met het oog op een verbetering van de werking van de adviesraad tijdens de nieuwe gemeentelijke legislatuur.
Dit besluit vervangt/wijzigt het besluit van 1 april 2019 over de statuten voor de Minaraad.
Op 1 april 2019 keurde de Gemeenteraad de huidige statuten voor de MiNa-raad goed.
Naar aanleiding van de hersamenstelling van de Minaraad in het kader van de nieuwe gemeentelijke legislatuur was in 2024 het moment aangebroken om de werking van de Minaraad te evalueren.
Na een evaluatie met de leden van de Minaraad, een bespreking met de betrokken Schepenen, de voorzitter en de administratie werden enkele verbeterpunten geformuleerd, die in de nieuwe statuten worden verwerkt.
Volgende punten werden toegepast in de statuten:
Juridische grond
Artikel 304 § 1. De gemeenteraad voert een beleid op het vlak van de betrokkenheid en de inspraak van de burgers of van de doelgroepen, met inbegrip van een regeling over het recht van de inwoners om voorstellen en vragen op de agenda van de gemeenteraad te zetten.
Het eerste lid is van toepassing op het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, met dien verstande dat "gemeenteraad" wordt gelezen als "raad voor maatschappelijk welzijn".
§ 2. Overeenkomstig artikel 28 van de Grondwet, heeft iedereen het recht verzoekschriften in te dienen bij de organen van de gemeente en bij de organen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.
§ 3. Onder voorbehoud van de wettelijke en decretale bepalingen die op dit gebied gelden, kan alleen de gemeenteraad overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren die als opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren.
Ten hoogste twee derde van de leden van de raden en de overlegstructuren, vermeld in het eerste lid, is van hetzelfde geslacht. Als dat niet het geval is, kan niet op rechtsgeldige wijze advies worden uitgebracht.
Gemeenteraadsleden en leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen stemgerechtigd lid zijn van de raden en de overlegstructuren, vermeld in het eerste lid.
In december 2024 werd tijdens de Minaraad een evaluatie gedaan over de werking van de raad.
Daarna werd een voorstel tot nieuwe statuten, de afsprakennota en het huishoudelijk reglement opgemaakt met de betrokken schepenen, de secretaris en de voorzitter van de Minaraad.
Tijdens de Minaraad van februari en maart 2025 werden de statuten besproken.
Er zal in april 2025 een oproep verschijnen op de website van stad Geel om nieuwe leden aan te trekken voor de Minaraad.
De gemeenteraad keurt de aangepaste statuten van de MiNa-raad zoals vermeld in de bijlage van dit besluit goed.
De gemeenteraad duidt één lid uit elke politieke fractie aan als afgevaardigden voor de Minaraad:
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het dossier en vraagt de raad om de afgevaardigden aan te duiden.
Op 4 maart 2024 keurde de gemeenteraad de minnelijke onderhandelingen en de hieruit vloeiende grondverwervingen ( = aankopen) naar aanleiding van de wegenis- en rioleringswerken te Binneneinde-Velveken goed, op basis van het innemingsplan d.d. 10 oktober 2023, opgemaakt door Studiebureau Arcadis.
Naar aanleiding hiervan nam de stad op 3 februari 2025 kennis van de eenzijdige verkoopbelofte van de eigenaars van de percelen gelegen te Geel, kadastraal gekend als: 4D 488N P0000 en 4D 488R P0000.
Op heden ontving de stad van notariaat Benijts en Colson, Antwerpseweg 8B, 2440 Geel, de ontwerpakte dewelke werd opgesteld conform de voorwaarden bepaald in bovenvermelde eenzijdige verkoopbelofte.
Wordt aangekocht door Stad Geel in kader van openbaar nut:
Inneming 2 en 3
Het hierboven genoemde onroerend goed wordt, gezien het openbaar nut, hierbij dan ook uitdrukkelijk geaffecteerd ( = opgenomen in het openbaar domein).
Alle kosten met betrekking tot het verlijden van deze akte zijn ten laste van de koper: Stad Geel.
De gemeenteraad beslist tot de aankoop van:
De gemeenteraad keurt de affectatie (inlijving in het openbaar domein) goed van volgende percelen gelegen te Geel:
Deze aankoop vindt plaats voor openbaar nut zijnde wegenis- en rioleringswerken te Binneneinde-Velveken.
De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontslaan van het nemen van ambtshalve inschrijving van de onderhavige akte.
Een medewerker van het notariskantoor Benijts en Colson, gevestigd te 2440 Geel, Antwerpseweg 8B, wordt gemachtigd in naam van Stad Geel (koper) om alle aankoopakten te ondertekenen met betrekking tot het wegenis- en rioleringsdossier 'Binneneinde - Velveken'.
Alle kosten en lasten verbonden aan deze notariële akte zijn ten laste van de koper: Stad Geel.
Op 4 maart 2024 keurde de gemeenteraad de minnelijke onderhandelingen en de hieruit vloeiende grondverwervingen ( = aankopen) naar aanleiding van de wegenis- en rioleringswerken te Binneneinde-Velveken goed, op basis van het innemingsplan d.d. 10 oktober 2023, opgemaakt door Studiebureau Arcadis.
Naar aanleiding hiervan nam de stad op 11 maart 2024 kennis van de eenzijdige verkoopbelofte van de eigenaars van het perceel gelegen te Geel, kadastraal gekend als: 4D 489 P0000, met gereserveerde perceelsidentificatie: 1109 E P0000.
Op heden ontving de stad van notariaat Benijts en Colson, Antwerpseweg 8B, 2440 Geel, de ontwerpakte dewelke werd opgesteld conform de voorwaarden bepaald in bovenvermelde eenzijdige verkoopbelofte.
Wordt aangekocht door Stad Geel in kader van openbaar nut:
Inneming 5
Het hierboven genoemde onroerend goed wordt, gezien het openbaar nut, hierbij dan ook uitdrukkelijk geaffecteerd ( = opgenomen in het openbaar domein).
Alle kosten met betrekking tot het verlijden van deze akte zijn ten laste van de koper: Stad Geel.
De gemeenteraad beslist tot de aankoop van:
De gemeenteraad keurt de affectatie (inlijving in het openbaar domein) goed van volgend onroerend goed gelegen te Geel: 4de afdeling, sectie D, deel nr. 489 P0000, gereserveerde perceelsidentificatie: 1109 E P0000, oppervlakte: 29 m².
Deze aankoop vindt plaats voor openbaar nut zijnde wegenis- en rioleringswerken te Binneneinde-Velveken.
De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontslaan van het nemen van ambtshalve inschrijving van de onderhavige akte.
Een medewerker van het notariskantoor Benijts en Colson, gevestigd te 2440 Geel, Antwerpseweg 8B, wordt gemachtigd in naam van Stad Geel (koper) om alle aankoopakten te ondertekenen met betrekking tot het wegenis- en rioleringsdossier 'Binneneinde - Velveken'.
Alle kosten en lasten verbonden aan deze notariële akte zijn ten laste van de koper: Stad Geel.
Op 4 maart 2024 keurde de gemeenteraad de minnelijke onderhandelingen en de hieruit vloeiende grondverwervingen ( = aankopen) naar aanleiding van de wegenis- en rioleringswerken te Binneneinde-Velveken goed, op basis van het innemingsplan d.d. 10 oktober 2023, opgemaakt door Studiebureau Arcadis.
Naar aanleiding hiervan nam de stad op 8 april 2024 kennis van de eenzijdige verkoopbelofte van de eigenaars van het perceel gelegen te Geel, kadastraal gekend als: 4D 503 N P0000, met gereserveerde perceelsidentificatie: 1113 D P0000.
Op heden ontving de stad van notariaat Benijts en Colson, Antwerpseweg 8B, 2440 Geel, de ontwerpakte dewelke werd opgesteld conform de voorwaarden bepaald in bovenvermelde eenzijdige verkoopbelofte.
Wordt aangekocht door Stad Geel in kader van openbaar nut:
Inneming 17
Het hierboven genoemde onroerend goed wordt, gezien het openbaar nut, hierbij dan ook uitdrukkelijk geaffecteerd ( = opgenomen in het openbaar domein).
Alle kosten met betrekking tot het verlijden van deze akte zijn ten laste van de koper: Stad Geel.
De gemeenteraad beslist tot de aankoop van:
De gemeenteraad keurt de affectatie (inlijving in het openbaar domein) goed van volgend onroerend goed gelegen te Geel: 4de afdeling, sectie D, deel nr. 503 N P0000, gereserveerde perceelsidentificatie: 1113D P0000, oppervlakte: 16 m².
Deze aankoop vindt plaats voor openbaar nut zijnde wegenis- en rioleringswerken te Binneneinde-Velveken.
De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontslaan van het nemen van ambtshalve inschrijving van de onderhavige akte.
Een medewerker van het notariskantoor Benijts en Colson, gevestigd te 2440 Geel, Antwerpseweg 8B, wordt gemachtigd in naam van Stad Geel (koper) om alle aankoopakten te ondertekenen met betrekking tot het wegenis- en rioleringsdossier 'Binneneinde - Velveken'.
Alle kosten en lasten verbonden aan deze notariële akte zijn ten laste van de koper: Stad Geel.
Op 4 maart 2024 keurde de gemeenteraad de minnelijke onderhandelingen en de hieruit vloeiende grondverwervingen ( = aankopen) naar aanleiding van de wegenis- en rioleringswerken te Binneneinde-Velveken goed, op basis van het innemingsplan d.d. 10 oktober 2023, opgemaakt door Studiebureau Arcadis.
Naar aanleiding hiervan nam de stad op 23 april 2024 kennis van de eenzijdige verkoopbelofte van de eigenaars van het perceel gelegen te Geel, kadastraal gekend als: 4D 510F P0000, met gereserveerde perceelsidentificatie: 1114 B P0000.
Op heden ontving de stad van notariaat Benijts en Colson, Antwerpseweg 8B, 2440 Geel, de ontwerpakte dewelke werd opgesteld conform de voorwaarden bepaald in bovenvermelde eenzijdige verkoopbelofte.
Wordt aangekocht door Stad Geel in kader van openbaar nut:
Inneming 25
Het hierboven genoemde onroerend goed wordt, gezien het openbaar nut, hierbij dan ook uitdrukkelijk geaffecteerd ( = opgenomen in het openbaar domein).
Alle kosten met betrekking tot het verlijden van deze akte zijn ten laste van de koper: Stad Geel.
De gemeenteraad beslist tot de aankoop van:
De gemeenteraad keurt de affectatie (inlijving in het openbaar domein) goed van volgend onroerend goed gelegen te Geel: 4de afdeling, sectie D, deel nr. 510F P0000, gereserveerde perceelsidentificatie: 1114 B P0000, oppervlakte: 4 m².
Deze aankoop vindt plaats voor openbaar nut zijnde wegenis- en rioleringswerken te Binneneinde-Velveken.
De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontslaan van het nemen van ambtshalve inschrijving van de onderhavige akte.
Een medewerker van het notariskantoor Benijts en Colson, gevestigd te 2440 Geel, Antwerpseweg 8B, wordt gemachtigd in naam van Stad Geel (koper) om alle aankoopakten te ondertekenen met betrekking tot het wegenis- en rioleringsdossier 'Binneneinde - Velveken'.
Alle kosten en lasten verbonden aan deze notariële akte zijn ten laste van de koper: Stad Geel.
Op 4 maart 2024 keurde de gemeenteraad de minnelijke onderhandelingen en de hieruit vloeiende grondverwervingen ( = aankopen) naar aanleiding van de wegenis- en rioleringswerken te Binneneinde-Velveken goed, op basis van het innemingsplan d.d. 10 oktober 2023, opgemaakt door Studiebureau Arcadis.
Naar aanleiding hiervan nam de stad op 18 november 2024 kennis van de eenzijdige verkoopbelofte van de eigenaars van het perceel gelegen te Geel, kadastraal gekend als: 4D 487C P0000, met gereserveerde perceelsidentificatie: 1109 A P0000.
Op heden ontving de stad van notariaat Benijts en Colson, Antwerpseweg 8B, 2440 Geel, de ontwerpakte dewelke werd opgesteld conform de voorwaarden bepaald in bovenvermelde eenzijdige verkoopbelofte.
Wordt aangekocht door Stad Geel in kader van openbaar nut:
Inneming 1
Het hierboven genoemde onroerend goed wordt, gezien het openbaar nut, hierbij dan ook uitdrukkelijk geaffecteerd ( = opgenomen in het openbaar domein).
Alle kosten met betrekking tot het verlijden van deze akte zijn ten laste van de koper: Stad Geel.
De gemeenteraad beslist tot de aankoop van:
De gemeenteraad keurt de affectatie (inlijving in het openbaar domein) goed van volgend onroerend goed gelegen te Geel: 4de afdeling, sectie D, deel nr. 487 C P0000, gereserveerde perceelsidentificatie: 1109 A P0000, oppervlakte: 9 m².
Deze aankoop vindt plaats voor openbaar nut zijnde wegenis- en rioleringswerken te Binneneinde-Velveken.
De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontslaan van het nemen van ambtshalve inschrijving van de onderhavige akte.
Een medewerker van het notariskantoor Benijts en Colson, gevestigd te 2440 Geel, Antwerpseweg 8B, wordt gemachtigd in naam van Stad Geel (koper) om alle aankoopakten te ondertekenen met betrekking tot het wegenis- en rioleringsdossier 'Binneneinde - Velveken'.
Alle kosten en lasten verbonden aan deze notariële akte zijn ten laste van de koper: Stad Geel.
Op 4 maart 2024 keurde de gemeenteraad de minnelijke onderhandelingen en de hieruit vloeiende grondverwervingen ( = aankopen) naar aanleiding van de wegenis- en rioleringswerken te Binneneinde-Velveken goed, op basis van het innemingsplan d.d. 10 oktober 2023, opgemaakt door Studiebureau Arcadis.
Naar aanleiding hiervan nam de stad op 13 mei 2024 kennis van de eenzijdige verkoopbelofte van de eigenaars van het perceel gelegen te Geel, kadastraal gekend als: 4D 1010 A.
Op heden ontving de stad van notariaat Benijts en Colson, Antwerpseweg 8B, 2440 Geel, de ontwerpakte dewelke werd opgesteld conform de voorwaarden bepaald in bovenvermelde eenzijdige verkoopbelofte.
Wordt aangekocht door Stad Geel in kader van openbaar nut:
Inneming 50A
Het hierboven genoemde onroerend goed wordt, gezien het openbaar nut, hierbij dan ook uitdrukkelijk geaffecteerd ( = opgenomen in het openbaar domein).
Alle kosten met betrekking tot het verlijden van deze akte zijn ten laste van de koper: Stad Geel.
De gemeenteraad beslist tot de aankoop van:
De gemeenteraad keurt de affectatie (inlijving in het openbaar domein) goed van volgend perceel gelegen te Geel: 4de afdeling, sectie D, deel nummer 1010 A P0000, met gereserveerde perceelsidentificatie: 1110 A P0000, inneming 50A, oppervlakte: 5 m².
Deze aankoop vindt plaats voor openbaar nut zijnde wegenis- en rioleringswerken te Binneneinde-Velveken.
De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontslaan van het nemen van ambtshalve inschrijving van de onderhavige akte.
Een medewerker van het notariskantoor Benijts en Colson, gevestigd te 2440 Geel, Antwerpseweg 8B, wordt gemachtigd in naam van Stad Geel (koper) om alle aankoopakten te ondertekenen met betrekking tot het wegenis- en rioleringsdossier 'Binneneinde - Velveken'.
Alle kosten en lasten verbonden aan deze notariële akte zijn ten laste van de koper: Stad Geel.
Het college van burgemeester en schepenen keurde op 9 december 2024 de omgevingsvergunning goed voor het bouwen van een eengezinswoning met bijgebouw langs Gasthuisheide 32.
Een verplichte voorwaarde in bovenvermelde omgevingsvergunning is een gratis en kosteloze grondafstand ten voordele van de stad van de strook dewelke op heden reeds is ingericht als openbaar domein (trage verbinding).
Voorwaarden voor deze grondafstand:
Op heden ontving de stad de ontwerpakte van Notariaat Benijts en Colson, inzake de grondafstand ten voordele van Stad Geel.
Het opmetingsplan werd opgemaakt op 17 februari 2025 door landmeter Stijn Geens (Studiebureau Verhaert). Dit plan werd geregistreerd in de plannen databank van Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie met referentienummer: 13373/10665.
Het over te dragen deelperceel werd op bovenvermelde plan aangeduid in gele kleur, deel nummer 3K 744S25 P0000, oppervlakte: 26 ca, gereserveerde perceelsidentificatie: K 744E26 P0000.
Affectatie
Het over te dragen deelperceel wordt verworven omwille van algemeen belang (trage verbinding), zijnde inlijving (affectatie) in het openbaar domein.
De gemeenteraad keurt de voorwaarden bepaald in de ontwerpakte goed met betrekking tot de gratis grondoverdracht van het onroerend goed gelegen te Geel, Gasthuisheide 32, 3de afdeling, sectie K, deel nummer 744S25 P0000, gereserveerde perceelsidentificatie: K 744E26 P0000, oppervlakte: 26 ca, conform het opmetingsplan d.d. 17 februari 2025 met referentienummer: 13373/10665, opgesteld door landmeter-expert Stijn Geens.
De gemeenteraad keurt de affectatie (inlijving in het openbaar domein) goed van het onroerend goed gelegen te Geel, Gasthuisheide 32, 3de afdeling, sectie K, deel nummer 744S25 P0000, gereserveerde perceelsidentificatie: K 744E26 P0000, oppervlakte: 26 ca, conform het opmetingsplan d.d. 17 februari 2025 met referentienummer: 13373/10665, opgesteld door landmeter-expert Stijn Geens.
De grondafstand geschiedt voor openbaar nut.
Alle kosten verbonden aan deze gratis grondoverdracht zijn ten laste van de bouwheer/overdrager.
De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontslaan van het nemen van ambtshalve inschrijving van de onderhavige akte.
De algemeen directeur en de voorzitter van de gemeenteraad worden gemachtigd voor ondertekening van onderhavige notariële akte.
De gemeenteraad van stad Geel stelde in haar zitting van 10 maart 2025 het gemeentelijk rooilijnplan van de wegenis tussen Zammelseweg (t.h.v. nrs . 221 en 225) en Grotesteenweg (t.h.v nr. 138) voorlopig vast.
Stad Geel organiseerde een openbaar onderzoek dat liep van 20 maart tot 18 april 2025, conform de bepalingen in het decreet gemeentewegen d.d. 3 mei 2019.
De aankondiging voor het publiek werd gedaan door:
Tijdens dit openbaar onderzoek lag het voorlopig vastgesteld rooilijnplan Zammelseweg (t.h.v. nrs . 221 en 225) - Grotesteenweg (t.h.v nr. 138), opgemaakt door landmeter Eddy Daems (LAN 040066), ter inzage op het stadhuis en op de website van de stad Geel.
Organisatie openbaar onderzoek
Het college van burgemeester en schepenen werd door de gemeenteraad gelast met het houden van een openbaar onderzoek overeenkomstig de richtlijnen van het gemeentewegendecreet.
Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 20 maart tot 18 april 2025.
Dit openbaar onderzoek werd aangekondigd door:
Er werd een afzonderlijke mededeling gedaan aan:
Resultaten openbaar onderzoek
Het departement Mobiliteit en Openbare Werken liet in haar advies van 10 april 2025 weten geen opmerkingen te hebben bij het rooilijnplan - advies als bijlage. Daarnaast gaf dit departement ook nog enkele suggesties mee van de dienst Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid - advies als bijlage.
Er werd geen advies gegeven door de provinciale deputatie.
Er werd geen reactie gegeven door openbaar vervoermaatschappij De Lijn, Infrabel en de NMBS.
Er werden geen schriftelijke bezwaren geuit.
Rooilijnplan
De rooilijn is de huidige of toekomstige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen, vastgelegd in een rooilijnplan.
Het rooilijnplan voldoet aan de decretale verplichten van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Het rooilijnplan voldoet aan de richtlijnen, goedgekeurd door de gemeenteraad van 5 september 2022.
Na sluiting van het openbaar onderzoek moet het rooilijnplan binnen 60 dagen definitief vastgesteld worden door de gemeenteraad.
Bij de definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan kunnen ten opzichte van het voorlopig vastgestelde rooilijnplan alleen wijzigingen worden aangebracht die gebaseerd zijn op de bezwaren en opmerkingen die tijdens het openbaar onderzoek zijn geformuleerd of eruit voorvloeien. Om deze redenen wordt het rooilijnplan Zammelseweg (t.h.v. nrs . 221 en 225) - Grotesteenweg (t.h.v nr. 138), zoals door de gemeenteraad voorlopig vastgesteld in haar zitting van 10 maart 2025, zonder wijzigingen definitief vastgesteld.
Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 (ook wel gemeentewegendecreet genoemd):
'Artikel 8. Niemand kan een gemeenteweg aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad.
Artikel 9. Bij verplaatsing van een gemeenteweg geldt dat het bestaande tracé een gemeenteweg blijft totdat het nieuwe tracé openstaat voor het publiek.
Artikel 13. (...) § 2. De gemeenteraad die op eigen initiatief of op grond van een verzoekschrift vaststelt dat een grondstrook gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek gebruikt werd, belast het college van burgemeester en schepenen met de opmaak van een rooilijnplan, en met de vrijwaring en het beheer van de weg overeenkomstig de in dit decreet opgenomen instrumenten en handhavingsbevoegdheden. (...)
Artikel 16. § 1. Het college van burgemeester en schepenen neemt de nodige maatregelen voor de opmaak van de gemeentelijke rooilijnplannen. (...)
Artikel 26. (...) § 2. In het geval van nieuwe gemeentewegen gaat de gemeente over tot verwerving van de onroerende goederen, vereist voor de realisatie van de gemeenteweg.
In afwijking van het eerste lid kan de gemeente met de eigenaars van de gronden waarop de gemeenteweg gelegen is, een overeenkomst sluiten waarbij een erfdienstbaarheid van openbaar nut vastgelegd wordt. Die overeenkomst wordt binnen de termijn van zestig dagen na het verlijden ervan overgeschreven op het hypotheekkantoor van het arrondissement waar de goederen zijn gelegen. (...)'
De gemeenteraad stelt het rooilijnplan Zammelseweg (t.h.v. nrs . 221 en 225) - Grotesteenweg (t.h.v nr. 138), opgesteld door landmeter-expert Eddy Daems (LAN 040066) op 1 december 2023, definitief vast. Er zijn geen wijzigingen aangebracht ten opzichte van het voorlopig vastgestelde rooilijnplan.
De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met het bekendmaken van deze vaststelling overeenkomstig de bepalingen van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
De gemeenteraad van stad Geel stelde in haar zitting van 10 maart 2025 het gemeentelijk rooilijnplan van de wegenis tussen Smallerijt (t.h.v. huisnr. 7 en 9) en de Grote Nete voorlopig vast.
Stad Geel organiseerde een openbaar onderzoek dat liep van 20 maart tot 18 april 2025, conform de bepalingen in het decreet gemeentewegen d.d. 3 mei 2019.
De aankondiging voor het publiek werd gedaan door:
Tijdens dit openbaar onderzoek lag het voorlopig vastgesteld rooilijnplan Smallerijt (t.h.v. huisnr. 7 en 9) - Grote Nete, opgemaakt door landmeter Eddy Daems (LAN 040066), ter inzage op het stadhuis en op de website van de stad Geel.
Organisatie openbaar onderzoek
Het college van burgemeester en schepenen werd door de gemeenteraad gelast met het houden van een openbaar onderzoek overeenkomstig de richtlijnen van het gemeentewegendecreet.
Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 20 maart tot 18 april 2025.
Dit openbaar onderzoek werd aangekondigd door:
Er werd een afzonderlijke mededeling gedaan aan:
Resultaten openbaar onderzoek
Het departement Mobiliteit en Openbare Werken van de provincie liet in haar advies van 4 april 2025 weten geen opmerkingen te hebben bij het rooilijnplan - advies als bijlage.
Er werd geen advies gegeven door het departement Mobiliteit en Openbare Werken.
Er werd geen reactie gegeven door openbaar vervoermaatschappij De Lijn, Infrabel en de NMBS.
Er werd 1 schriftelijk bezwaar geuit. In dit bezwaar wordt er gevraagd om de rooilijn voor de haag te Smallerijt te leggen in plaats van gelijk met de stammen. Op dit bezwaar werd ingegaan omdat de strook grond onder de haag geen dertigjarig publiek gebruik kent. Dit werd door de landmeter aangepast op het rooilijnplan.
Rooilijnplan
De rooilijn is de huidige of toekomstige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen, vastgelegd in een rooilijnplan.
Het rooilijnplan voldoet aan de decretale verplichten van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Het rooilijnplan voldoet aan de richtlijnen, goedgekeurd door de gemeenteraad van 5 september 2022.
Na sluiting van het openbaar onderzoek moet het rooilijnplan binnen 60 dagen definitief vastgesteld worden door de gemeenteraad.
Bij de definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan kunnen ten opzichte van het voorlopig vastgestelde rooilijnplan alleen wijzigingen worden aangebracht die gebaseerd zijn op de bezwaren en opmerkingen die tijdens het openbaar onderzoek zijn geformuleerd of eruit voorvloeien. Om deze redenen wordt het rooilijnplan Smallerijt (t.h.v. huisnr. 7 en 9) - Grote Nete, zoals door de gemeenteraad voorlopig vastgesteld in haar zitting van 10 maart 2025, zonder wijzigingen definitief vastgesteld.
Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 (ook wel gemeentewegendecreet genoemd):
'Artikel 8. Niemand kan een gemeenteweg aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad.
Artikel 9. Bij verplaatsing van een gemeenteweg geldt dat het bestaande tracé een gemeenteweg blijft totdat het nieuwe tracé openstaat voor het publiek.
Artikel 13. (...) § 2. De gemeenteraad die op eigen initiatief of op grond van een verzoekschrift vaststelt dat een grondstrook gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek gebruikt werd, belast het college van burgemeester en schepenen met de opmaak van een rooilijnplan, en met de vrijwaring en het beheer van de weg overeenkomstig de in dit decreet opgenomen instrumenten en handhavingsbevoegdheden. (...)
Artikel 16. § 1. Het college van burgemeester en schepenen neemt de nodige maatregelen voor de opmaak van de gemeentelijke rooilijnplannen. (...)
Artikel 26. (...) § 2. In het geval van nieuwe gemeentewegen gaat de gemeente over tot verwerving van de onroerende goederen, vereist voor de realisatie van de gemeenteweg.
In afwijking van het eerste lid kan de gemeente met de eigenaars van de gronden waarop de gemeenteweg gelegen is, een overeenkomst sluiten waarbij een erfdienstbaarheid van openbaar nut vastgelegd wordt. Die overeenkomst wordt binnen de termijn van zestig dagen na het verlijden ervan overgeschreven op het hypotheekkantoor van het arrondissement waar de goederen zijn gelegen. (...)'
De gemeenteraad stelt het rooilijnplan Smallerijt (t.h.v. huisnr. 7 en 9) - Grote Nete, opgesteld door landmeter-expert Eddy Daems (LAN 040066) op 1 december 2023, definitief vast. Er werd één wijziging aangebracht ten opzichte van het voorlopig vastgestelde rooilijnplan.
De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met het bekendmaken van deze vaststelling overeenkomstig de bepalingen van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Aanvullend verkeersreglement nav afgerond traject veilige schoolomgeving.
Koppeleershoeven behoort tot het beheer van de stad en is
De proefmaatregelen die uitgetest zijn tijdens het traject veilige schoolomgeving worden definitief ingevoerd.
De gemeenteraad beslist alle voorgaande aanvullende reglementen op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor Koppeleershoeven, op te heffen en te vervangen door wat volgt.
In Koppeleershoeven, gedeelte tussen Katersberg en Velodroomstraat geldt een vaste enkelrichting.
De borden F19, C1, M12 en M18 worden geplaatst.
Bij begin en einde schooltijd is Koppeleershoeven, gedeelte tussen Katersberg en Velodroomstraat, een schoolstraat. De uren van de schoolstraat zijn: maandag tot en met vrijdag van 8.15u tot 8.45u; maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 15.00u tot 15.30u en woensdag van 12.05u tot 12.35u
Aan de zijde van Katersberg wordt een dynamisch bord C3 + schoolstraat geplaatst dat enkel oplicht tijdens de uren van de schoolstraat.
Aan de zijde van Velodroomstraat wordt een vast bord C3 + onderbord schoolstraat met vermelding van de schoolstraaturen geplaatst.
In Koppeleershoeven, gedeelte tussen Katersberg en Badstraat geldt een dynamische enkelrichting tijdens de uren van de schoolstraat.
Dynamische borden C1 en F19 en onderborden M12 en M18 worden geplaatst die enkel oplichten tijdens de uren van de schoolstaat.
De bestuurders rijdend in Koppeleershoeven dienen voorrang te verlenen aan de bestuurders rijdend in Katersberg.
De verkeersborden B5 worden geplaatst.
Het stilstaan en parkeren wordt verboden in Koppeleershoeven, gedeelte tussen Katersberg en Badstaat, aan de kant van de pare huisnummers.
De verkeersborden E3, aangevuld met onderborden GX worden geplaatst.
Een oversteekplaats voor voetgangers wordt gemarkeerd door witte banden, evenwijdig met de as van de rijbaan ter hoogte van de noordelijke aansluiting Koppeleershoeven met Katersberg.
De parkeerplaatsen in Koppeleershoeven, gedeelte tussen Katersberg en Velodroomstraat, worden afgebakend volgens artikel 77.5 van de wegcode.
Dit reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan:
• Departement Mobiliteit en Openbare Werken
• Dhr. Zonechef van politie van de lokale politie zone Geel-Laakdal-Meerhout
• Dhr. Zonechef van de brandweerzone Kempen
• Spoeddienst A.Z. St. Dimpna
• Dienst werkplaats
Aanvullend verkeersreglement nav afgerond traject veilige schoolomgeving.
Katersberg behoort tot het beheer van de stad en is
De proefmaatregelen die uitgetest zijn tijdens het traject veilige schoolomgeving worden definitief ingevoerd.
De gemeenteraad beslist alle voorgaande aanvullende reglementen op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor Katersberg, op te heffen en te vervangen door wat volgt.
De bestuurders rijdend in Katersberg dienen voorrang te verlenen aan de bestuurders rijdend in Retieseweg die een hoofdweg is. Het verkeersbord B5 en wegmarkering overeenkomstig art. 76.1 van de wegcode worden aangebracht.
De bestuurders rijdend in Katersberg dienen voorrang te verlenen aan de bestuurders rijdend in Dr. -Van de Perrestraat die een hoofdweg is. Het verkeersbord B5 en wegmarkering overeenkomstig art. 76.1 van de wegcode worden aangebracht.
De bestuurders rijdend in Katersberg hebben voorrang op de bestuurders rijdend in de daarop uitmondende wegen. De borden B15 worden geplaatst.
In de zijstraten Berkven, Koeksberg, Schransdijk, Kastermanstraat en Hadschot worden de verkeersborden B1 geplaatst en wegmarkeringen overeenkomstig artikel 76.2 uit de wegcode aangebracht.
In de zijstraten Heistraat en Koppeleershoeven worden de verkeersborden B5 geplaatst.
Er wordt een verplicht fietspad aangeduid door de plaatsing van D7 borden in:
Het gedeelte van de openbare weg dat voorbehouden is voor voetgangers, fietsers en bromfietsen klasse A en P wordt aangeduid door middel van D9 borden in:
Het parkeren wordt verboden in:
De verkeersborden E1, aangevuld met onderborden GX worden geplaatst.
Een oversteekplaats voor voetgangers wordt gemarkeerd door witte banden evenwijdig met de as van de rijbaan aan beide zijden van de kruispunten met Koppeleershoeven en Heistraat.
De verhoogde inrichtingen in Katersberg worden aangeduid door het verkeersbord A14 + blauw onderbord "1500m" met dubbele pijlen thv huisnummers 25 en 144.
De snelheid ter hoogte van de verhoogde inrichtingen op de kruispunten met Schransdijk en Kastermanstraat wordt afgebouwd van 70 km/u naar 50 km/u.
De borden C43 “50” worden telkens geplaatst op ongeveer 60 meter voor de verhoogde inrichting.
Dit reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan:
• Departement Mobiliteit en Openbare Werken
• Dhr. Zonechef van politie van de lokale politie zone Geel-Laakdal-Meerhout
• Dhr. Zonechef van de brandweerzone Kempen
• Spoeddienst A.Z. St. Dimpna
• Dienst werkplaats
Het is voor de stad Geel nodig om wegmarkeringen aan te brengen en te onderhouden.
De stad Geel is lid van de Intergemeentelijke Aankoopdienst van IOK.
IOK heeft een groepsaankoop aangaande “raamovereenkomst voor het aanbrengen en onderhoud van wegmarkeringen” gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp het sluiten van een raamovereenkomst met één opdrachtnemer per perceel voor het aanbrengen en onderhoud van wegmarkeringen, voor de looptijd van 48 maanden, voor al de besturen die lid zijn van de intergemeentelijke aankoopdienst van IOK.
De startdatum is 1 mei 2025.Op 21 maart 2025 heeft de raad van bestuur van IOK de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop “raamovereenkomst voor het aanbrengen en onderhoud van wegmarkeringen– perceel 5” gegund aan en bij mededeling van 11 april 2025 gesloten met De Groote Gaston NV, Souverainestraat 84 te Nazareth.
De stad Geel wordt nu gevraagd om toe te treden tot de gegunde en gesloten groepsaankoop van aankoopcentrale IOK.
Op basis van het Decreet Lokaal Bestuur is de gemeenteraad voor deze opdracht bevoegd om te beslissen voor de toetreding tot de aankoopcentrale.De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Decreet Lokaal Bestuur.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De dienstverlenende vereniging IOK treedt voor de leden van IAD op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2, 6°a) en 7°b) van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten. Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren, conform artikel 47 § 2 van bovenvermelde wet.De gemeenteraad beslist om toe te treden tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop “raamovereenkomst voor het aanbrengen en onderhoud van wegmarkeringen – perceel 5” voor een geraamd bedrag van 198.347,11 euro exclusief btw of 240.000,00 euro inclusief btw.
Het is nodig een opdracht uit te voeren met als voorwerp “Onderhoud asfaltverhardingen 2025”.
Vast gedeelte
De opdracht omvat de volgende werken:
- Baantveld affrezen toplaag asfalt en vernieuwen van toplaag.
- Katersberg affrezen toplaag asfalt en vernieuwen van toplaag incl. verwijderen van verhoogd kruispunt.
- Kastermansstraat gedeeltelijk herstellen en overlagen van bestaande asfalt.
- Schransdijk plaatsen van lijnvormige elementen en plaatsen van nieuw asfalt.
- Heidille plaatsen van lijnvormige elementen en plaatsen van nieuw asfalt.
- Larumsebrugweg gedeeltelijk herstellen en overlagen van bestaande asfalt.
- Breerijt en Goorakker verwijderen bestaande asfalt en plaatsen nieuwe asfalt.
Voorwaardelijk gedeelte
Het voorwaardelijk gedeelte bevat ‘optioneel’ uit te voeren straten overeenkomstig artikel 57 Overheidsopdrachtenwet.
Onderstaande straten zijn uit te voeren afhankelijk van het overblijvende budget.
De hoeveelheden van onderstaande straten werden nog niet opgenomen in de meetstaat.
- Duivenstraat: plaatsen van lijnvormige element aan 1 zijde van de straat en plaatsen van nieuw asfalt.
- Domeinstraat: plaatsen van lijnvormige element aan 1 zijde van de straat en plaatsen van nieuw asfalt
De exacte hoeveelheden zijn nog niet gekend. De aanbestedende overheid zal op basis van de eindstaat van het vast gedeelte, beslissen of er nog voldoende overblijvend budget is om over te gaan tot de uitvoering van een deel (1 straat) of het geheel (beide straten) van het voorwaardelijke gedeelte. Hiertoe zal ze een deelofferte opvragen houdende de correcte hoeveelheden. De opdrachtnemer dient voor de opmaak van deze deelofferte de eenheidsprijzen van het vaste gedeelte te hanteren, incl. onderstaande prijsherzieningsclausule.
De uitvoering van het voorwaardelijke gedeelte (1 straat, beide straten) is afhankelijk van een beslissing van de aanbestedende overheid. De opdrachtnemer kan geen aanspraak maken op enige schadevergoeding bij het niet of maar gedeeltelijk uitvoeren van het voorwaardelijke gedeelte.
Aandeel gemeente Westerlo
Het aandeel van de gemeente Westerlo is beperkt tot de straat Breerijt, daar de grens met de gemeente Westerlo in het midden van de rijweg ligt. Het aandeel van de gemeente Westerlo dient rechtstreeks gefactureerd te worden aan de gemeente Westerlo.In het kader van de opdracht “Onderhoud asfaltverhardingen 2025” werd een bestek met nr. 2025-459 opgesteld door het centrale aankoopteam en de dienst openbaar domein.
De uitgave voor het vast gedeelte wordt geraamd op: zie bijlage.
De uitgave voor het voorwaardelijk gedeelte wordt geraamd op: zie bijlage.
Het aandeel van de gemeente Westerlo wordt geraamd op: zie bijlage.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het betreft een occasioneel gezamenlijke opdracht overeenkomstig artikel 48 Overheidsopdrachtenwet samen met de gemeente Westerlo.
De stad Geel zal de plaatsingsprocedure tot en met de gunning beheren en hierbij optreden voor zichzelf en in naam en voor rekening van de gemeente Westerlo.
Elke entiteit zal, na gunning van de opdracht, voor haar eigen aandeel de opdracht sluiten en uitvoeren.Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36, en meer bepaald artikels 2, 36° en 48 die een gezamenlijke realisatie van de opdracht in naam en voor rekening van meerdere aanbesteders toelaat.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.er is voldoende budget voorzien op de betrokken meerjarenplannen.
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2025-459 en de raming voor de opdracht “Onderhoud asfaltverhardingen 2025” goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt:
- voor het vast gedeelte: zie bijlage,
- voor het voorwaardelijke gedeelte: zie bijlage,
- voor het aandeel van de gemeente Westerlo: zie bijlage.
De gemeenteraad keurt de plaatsingsprocedure goed, met name de openbare procedure.
De stad Geel wordt gemandateerd om de procedure te voeren en in naam van Gemeente Westerlo bij de gunning van de opdracht op te treden.
In geval van een juridisch geschil omtrent deze overheidsopdracht, is elk deelnemend bestuur mee verantwoordelijk voor alle mogelijke kosten in verhouding tot zijn aandeel in de opdracht.
Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de deelnemende besturen.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Het is nodig een opdracht te gunnen met als voorwerp “Vernieuwen en herstellen van stoepen in diverse straten voor 4 jaar”.
Deze werken omvatten onder andere en naargelang de noodzaak:In het kader van de opdracht “Vernieuwen en herstellen van stoepen in diverse straten voor 4 jaar” werd een bestek met nr. 2024-424 opgesteld door het centrale aankoopteam en de dienst openbaar domein.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op: zie kostenraming die als bijlage is toegevoegd.
De opdracht zal worden afgesloten voor een duur van 48 maanden. Het bestuur en de opdrachthoudende aannemer hebben het recht om de opdracht te allen tijde eenzijdig te beëindigen, mits het verzenden van een aangetekende opzegbrief en mits het respecteren van een opzegtermijn van 3 maanden. In voorkomend geval is er enkel recht op vergoeding van de bewezen en geleverde prestaties in hoofde van de opdrachtnemer. Er is geen recht op enige andere vergoeding en dit in afwijking van artikel 1794 BW.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 en artikel 43.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2024-424 en de raming voor de opdracht “Vernieuwen en herstellen van stoepen in diverse straten voor 4 jaar” goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt: zie kostenraming die als bijlage is toegevoegd.
De gemeenteraad keurt de plaatsingsprocedure goed, met name de openbare procedure.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Ingevolge de nieuwe samenstelling van de gemeenteraad dd. 6 december 2024 dient ook de vertegenwoordiging/afvaardiging voor de adviesraad gemeentelijke mobiliteit (AGM) te worden herzien.
Deze adviesraad heeft als inhoudelijke taak om zich te buigen over het mobiliteitsplan en de daaruit volgende uitvoeringsprojecten die de komende maanden en jaren zouden worden gerealiseerd.
Het algemeen reglement heeft als belangrijkste doelen:
Het is wenselijk de samenstelling van de adviesraad af te stemmen op de acute mobiliteitsproblemen.
Momenteel bestaat de adviesraad gemeentelijke mobiliteit uit de volgende geledingen:
Verder mogen alle gemeenteraadsfracties een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger aanduiden die zitting nemen in de AGM. Deze vertegenwoordiger en plaatsvervanger kunnen aanwezig zijn op het informatieve deel van de bijeenkomsten van de AGM. Een vertegenwoordiger van een fractie hoeft geen lid te zijn van de betreffende gemeenteraadsfractie.
Momenteel zijn de volgende personen aangeduid als vertegenwoordigers en plaatsvervangers vanuit de gemeenteraadsfracties voor de AGM:
Van ambtswege zijn verder uitgenodigd als lid van de AGM:
Als bijlage is het voorstel voor statuten van de AGM voor de periode 2025-2031 terug te vinden. De samenstelling van de adviesraad zou worden gewijzigd ten opzichte van de vorige samenstelling. Het college van burgemeester en schepenen besliste eerder om niet langer een vertegenwoordiging van andere adviesraden in de AGM op te nemen. Wijzigingen in de statuten t.o.v. de voorbije beleidsperiode werden in bijlage aangeduid in het geel.
Een oproep voor de vernieuwing van de adviesraad zal door de dienst communicatie worden opgemaakt. Bij de verschillende verenigingen die betrekking hebben tot mobiliteit wordt gevraagd om, indien gewenst, een vrijwilliger met interesse voor mobiliteit af te vaardigen. Vanuit Trage Wegen Geel, Geel Centrum vzw en UNIZO Geel werd reeds de vraag gesteld om een vertegenwoordiger te mogen afvaardigen in de adviesraad. Deze procedure zal worden opgestart nadat de nieuwe statuten zijn goedgekeurd door de gemeenteraad.
Er wordt naar gestreefd om de adviesraad gemeentelijke mobiliteit om de twee maanden samen te roepen. Bij mobiliteitsdossiers die dringend een advies vereisen, kan een bijkomende vergadering worden georganiseerd.
Voorliggend besluit betreft ook de vernieuwing van de politieke vertegenwoordiging in de AGM.
Bij de werking van de AGM wordt ten slotte rekening gehouden met het algemene inspraakreglement voor stad Geel, uitgewerkt door dienst organisatieontwikkeling.
Art. 40 & 41 van het decreet lokaal bestuur;
De nieuwe gemeentewet art.119.
De gemeenteraad beslist het voorgaande aanvullend reglement statuten adviesraad gemeentelijke mobiliteit dd. 1 april 2019 op te heffen en te vervangen door de statuten, toegevoegd in bijlage.
De gemeenteraad beslist dat volgende personen deel uitmaken van de AGM als niet-stemgerechtigde leden:
Mogelijkheid tot fietsleasing voor onderwijspersoneel:
In oktober 2024 verscheen een omzendbrief van de Vlaamse regering die het voor schoolbesturen mogelijk maakt om op een fiscaal gunstige manier hun personeelsleden via het gebruik van een deel of het geheel van de bruto eindejaarstoelage fietsleasing aan te bieden. Het systeem van fietsleasing stimuleert personeelsleden hun woon-werkverplaatsingen geheel of gedeeltelijk met de fiets te doen en draagt zo bij aan een duurzamere mobiliteit.
Elk schoolbestuur heeft de vrije keuze om al dan niet fietsleasing aan te bieden. Bovendien kan een schoolbestuur, binnen het wettelijke kader, zelf bepalen onder welke voorwaarden ze dit doet en welke personeelsleden toegang krijgen tot het systeem van fietsleasing. In het geval een bestuur de mogelijkheid van fietsleasing aanbiedt, is het personeelslid niet verplicht om die mogelijkheid ook effectief te benutten. Een personeelslid kan er ook voor kiezen om de volledige netto eindejaarstoelage te ontvangen.
Kiest een schoolbestuur ervoor om fietsleasing aan te bieden, dan dient het bestuur een overeenkomst af te sluiten met een fietsleasemaatschappij en dient het bestuur een fietsleaseplan uit te werken waarin alle praktische afspraken worden vastgelegd.
Algemeen kader fietsleasing voor Vlaams onderwijspersoneel:
(conform omzendbrief 'Fietsleasing', PERS/2024/03 van 18-10-2024)
Personeelsleden kunnen (een deel van) hun bruto eindejaarstoelage omzetten in een flexbudget. Met een intentieverklaring leggen ze vast hoe groot het flexbudget is dat ze wensen te voorzien voor het leasen van een fiets. Een voorwaarde om gebruik te maken van het systeem van fietsleasing, is dat de leasefiets regelmatig gebruikt moet worden voor woon-werkverkeer.
Na het bepalen van het flexbudget kan het personeelslid overgaan tot het bestellen van een fiets, conform de samenwerkingsafspraken die het schoolbestuur maakte met fietsleasemaatschappij waarmee het bestuur samenwerkt. Het flexbudget is het jaarlijks budget dat het personeelslid hiervoor kan inzetten. Blijkt het voorziene flexbudget uiteindelijk hoger dan de jaarlijkse leaseprijs, dan wordt dit restbedrag als een premie uitbetaald aan het personeelslid.
De leasefiets wordt ten vroegste op 1 januari van het leasingjaar aan het personeelslid ter beschikking gesteld.
De regelgeving voor fietsleasing maakt onderscheid tussen twee personeelsgroepen: (1) personeelsleden zonder uitgestelde bezoldiging en (2) personeelsleden met uitgestelde bezoldiging. De concrete bepalingen wijken voor beide groepen licht af:
1. Personeelsleden zonder uitgestelde bezoldiging:
2. Personeelsleden met uitgestelde bezoldiging:
Keuzes schoolbestuur:
Binnen dit kader dient een schoolbestuur beslissingen te nemen over volgende zaken:
Aanbieden van de mogelijkheid tot fietsleasing:
De stad Geel wenst een systeem van fietsleasing aan te bieden voor haar stedelijk onderwijspersoneel. Het bestuur ziet dit als een waarderende maatregel voor de inzet en het harde werk van zijn personeelsleden. Bovendien ziet het bestuur dit - in tijden van een steeds groeiend lerarentekort - als een extra ingreep om een job in het onderwijs aantrekkelijker te maken. Tot slot wil het schoolbestuur op die manier het gebruik van de fiets als duurzaam en milieuvriendelijk vervoersmiddel verder stimuleren, wat past binnen de bredere duurzaamheidsdoelstellingen van de stad.
Samenwerking met fietsleasemaatschappij o2o:
De stad Geel wenst voor de fietsleasing voor het onderwijspersoneel samen te werken met fietsleasemaatschappij o2o, gebruikmakend van de raamovereenkomst die DOKO vzw afsloot met deze maatschappij. Hierin ziet het bestuur verschillende voordelen:
Om in te tekenen op de raamovereenkomst van DOKO vzw dient een mandaat ingevuld en ondertekend te worden. Dit mandaat is als bijlage toegevoegd.
Aanvullende voorwaarden personeelslid om in te stappen:
De stad Geel wenst de mogelijkheid van fietslease aan te bieden aan zowel personeelsleden die geen uitgestelde bezoldiging ontvangen als personeelsleden die wel een uitgestelde bezoldiging ontvangen. Of een personeelslid wel of geen (gedeeltelijke) tijdelijke aanstelling heeft, is sterk afhankelijk van het ambt en de opdracht. Zeker in het deeltijds kunstonderwijs duurt het soms zeer lang voor een personeelslid voor zijn of haar volledige opdracht vastbenoemd is. Bovendien kan het jaar na jaar verschillen of iemand wel of geen aanvullende tijdelijke aanstelling heeft. Wel of geen uitgestelde bezoldiging ontvangen, zien we daarom niet als een fair criterium om te bepalen wie toegang krijgt tot het systeem van fietsleasing.
We vinden het echter wel belangrijk om andere aanvullende voorwaarden vast te leggen. Instappen in een leaseovereenkomst is een meerjarig engagament. Indien de tewerkstelling van het personeelslid aan ons bestuur voor het einde van de leaseperiode stopt, dan heeft dit nadelige gevolgen voor het betrokken personeelslid. Met onderstaande criteria wordt het risico op een vroegtijdige stopzetting van de aanstelling tot een minimum herleid.
Een personeelslid moet aan alle onderstaande voorwaarden voldoen om gebruik te maken van het systeem van fietslease:
Leasetermijn:
De stad Geel kiest ervoor om enkel de mogelijkheid aan te bieden voor een leasetermijn van 36 maanden. Een leasetermijn van 48 maanden verhoogt het risico op een eventuele uitdiensttreding voor het einde van de leaseperiode, met mogelijke nadelige gevolgen voor het personeelslid.
Regelmatig woon-werkverkeer:
De regelgeving schrijft voor dat de geleasde fiets 'regelmatig' gebruikt moet worden voor woon-werkverkeer. De regelgeving definieert echter niet scherper wat 'regelmatig' inhoudt. De stad Geel stelt als richtlijn voor dat op jaarbasis gemiddeld 20% van het woon-werkverkeer met deze fiets dient te gebeuren. De stad hanteert dezelfde richtlijn voor haar stadspersoneel. Het personeelslid ondertekent hiervoor - voor aanvang van de leasetermijn - een verklaring op eer.
Interne procedure:
De stad Geel zal éénzelfde procedure hanteren voor personeelsleden met en zonder uitgestelde bezoldiging. Dit in functie van de transparantie voor het personeel. De juridische status van een personeelslid kan jaar na jaar wijzigen afhankelijk van eventuele benoeming en samenstelling van de opdracht. Hierdoor is het voor een personeelslid niet altijd helder in welke categorie hij of zij zal vallen bij de start van de leaseperiode. Met eenzelfde procedure vermijden we eventuele fouten hierin.
Dit impliceert dat we voor alle personeelsleden volgende deadlines hanteren:
De administratieve opvolging van de fietsleasing voor onderwijspersoneel zal gebeuren door de dienst stedelijk onderwijs, waar nodig ondersteunt door de medewerkers personeelsadministratie van het stedelijk basisonderwijs en deeltijds kunstonderwijs.
Alle afspraken met betrekking tot de fietslease zijn gebundeld in het document 'fietsbeleid'. Dit is als bijlage aan dit besluit toegevoegd. Dit document omvat de wettelijke bepalingen uit de regelgeving van de Vlaamse regering en de afspraken die gemaakt werden tussen o2o en DOKO vzw. in het kader van hun raamovereenkomst. De geel gemarkeerde passages zijn de keuzes die de stad Geel, als schoolbestuur, zelf maakt binnen dit kader.
Dit voorstel wordt onderhandeld op 20 mei 2025 op het ABOC van het stedelijk onderwijs van Geel
Omzendbrief PERS/2024/03 betreffende Fietsleasing van 18 oktober 2024, met zijn laatste wijzigingen.
De gemeenteraad besluit de mogelijk tot fietsleasing aan te bieden voor de personeelsleden van de stedelijke basisscholen en academies.
De gemeenteraad keurt de instap goed bij de raamovereenkomst van vzw DOKO voor het leveren van fietsen voor personeelsleden op basis van operationele lease, gegund aan: o2o Bicycle Leasing.
De gemeenteraad geeft éénmalig de goedkeuring aan Dorien Mertens, administratief medewerker stedelijk onderwijs en verantwoordelijke voor de bestellingen, om het mandaten van DOKO vzw in te vullen en digitaal te handtekenen om de overeenkomst geldig te maken.
De gemeenteraad keurt onderstaande aanvullende voorwaarden voor personeelsleden om gebruik te maken van het systeem van fietslease goed:
De gemeenteraad keurt het voorstel goed om de leasetermijn te beperken tot enkel 36 maanden.
De gemeenteraad keurt de richtlijn goed om 'regelmatig' woon-werkverkeer te definiëren als 'gemiddeld 20% van het jaarlijkse woon-werkverkeer'.
De gemeenteraad keurt het voorstel goed om één procedure te hanteren met voor alle personeelsleden de deadline voor het indienen van de intentieverklaring en het bepalen van het flexbudget op 31 augustus van het jaar voorafgaand aan het leasejaar.
Dit besluit keurt de toetreding goed tot de opdrachtencentrale van VITO voor wat betreft de aankoop, huur of leasing van hard- en software (en gerelateerde diensten) binnen het domein van ICT infrastructuur. Dit gelet op de overheidsopdracht “Raamovereenkomsten voor Aankoop, huur of leasing van hard- en software (en gerelateerde diensten) binnen het domein van ICT infrastructuur (Bestek. nr. V.I.T.O.-PPP04G-851/2035/RO-ICT INF02_nr1), verdeeld over de volgende 5 percelen, die werden gegund aan hieronder vermelde partijen op 9 oktober 2023:
oPerceel 1 (Servers & Storage)
▪AXI, Molenweg 107 te 2830 Willebroek
▪Cronos Public Services NV, Veldkant 33A te 2550 Kontich
▪SIMAC NV, A. De Coninckstraat 5 te 3070 Kortenberg
oPerceel 2 (Back-up & Archiving)
▪AXI, Molenweg 107 te 2830 Willebroek
▪Core ICT, Sint-Jobsesteenweg 102 te 2930 Brasschaat
▪Cronos Public Services NV, Veldkant 33A te 2550 Kontich
oPerceel 3 (Hypervisor & Cloud)
▪AXI, Molenweg 107 te 2830 Willebroek
▪Core ICT, Sint-Jobsesteenweg 102 te 2930 Brasschaat
▪Cronos Public Services NV, Veldkant 33A te 2550 Kontich
oPerceel 4 (Netwerk & Security)
▪Orange Cyberdefense, Stokerijstraat 35 te 2110 Wijnegem
▪Proximus NV, Koning Albert II laan 27 te 1030 Brussel
▪Savaco NV, Beneluxpark 19 te 8500 Kortrijk
oPerceel 5 (End-points)
▪ AXI, Molenweg 107 te 2830 Willebroek
▪Econocom, Place du Champ de Mars 5 te 1050 Brussel
▪TRIUS, Henry Fordlaan 18 te 3600 Genk
De raamovereenkomst met VITO biedt als voordeel een grote administratieve vereenvoudiging wat betreft aanbestedingsprocedures voor de aankoop van bepaalde ICT-infrastructuur.
De raamovereenkomst kan onder meer gebruikt worden voor de aankoop van beveiligingscamera's, trajectcontroles en vrachtwagensluizen.
Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten;
Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen, diensten en concessies;
Gelet op het koninklijk besluit plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren van 18 april 2017;
Gelet op de overheidsopdracht “Raamovereenkomsten voor Aankoop, huur of leasing van hard- en software (en gerelateerde diensten) binnen het domein van ICT infrastructuur (Bestek. nr. V.I.T.O.-PPP04G-851/2035/RO-ICT INF02_nr1).
Gelet op de gunning van VITO op 9 oktober 2023
De gemeenteraad keurt de instap goed bij de raamovereenkomst van VITO voor de Aankoop, huur of leasing van hard- en software (en gerelateerde diensten) binnen het domein van ICT infrastructuur in volgende vijf percelen (volgens bestek. nr. V.I.T.O.-PPP04G-851/2035/RO-ICT INF02_nr1):
▪AXI, Molenweg 107 te 2830 Willebroek
▪Cronos Public Services NV, Veldkant 33A te 2550 Kontich
▪SIMAC NV, A. De Coninckstraat 5 te 3070 Kortenberg
oPerceel 2 (Back-up & Archiving)
▪AXI, Molenweg 107 te 2830 Willebroek
▪Core ICT, Sint-Jobsesteenweg 102 te 2930 Brasschaat
▪Cronos Public Services NV, Veldkant 33A te 2550 Kontich
oPerceel 3 (Hypervisor & Cloud)
▪AXI, Molenweg 107 te 2830 Willebroek
▪Core ICT, Sint-Jobsesteenweg 102 te 2930 Brasschaat
▪Cronos Public Services NV, Veldkant 33A te 2550 Kontich
oPerceel 4 (Netwerk & Security)
▪Orange Cyberdefense, Stokerijstraat 35 te 2110 Wijnegem
▪Proximus NV, Koning Albert II laan 27 te 1030 Brussel
▪Savaco NV, Beneluxpark 19 te 8500 Kortrijk
oPerceel 5 (End-points)
▪ AXI, Molenweg 107 te 2830 Willebroek
▪Econocom, Place du Champ de Mars 5 te 1050 Brussel
▪TRIUS, Henry Fordlaan 18 te 3600 Genk
Stad Geel heeft een vertegenwoordiging in de Overlegcommissie van de bedrijven INEOS Aromatics, INEOS O&P North en JBF GE, allemaal gelegen in de Amocolaan te Geel. De commissie is een overlegorgaan dat wettelijk opgelegd werd via een bijzondere voorwaarde in de vergunning van de bedrijven. De commissie heeft als minimale doelstelling de klachten van omwonenden te inventariseren, mogelijkheden ter oplossing voor te stellen en de omwonenden en de overheden in te lichten over de reeds gevoerde en de te voeren milieupolitiek. De commissie kan of mag geenszins een vervangende toezichtstaak uitoefenen.
Stad Geel heeft recht op maximaal drie vertegenwoordigers van het gemeentebestuur. In zitting van 31 maart 2025 vaardigde de gemeenteraad schepen Luc Van Laer en de omgevingsambtenaar milieu al af als vertegenwoordigers.
Via dit gemeenteraadsbesluit wordt de derde vertegenwoordiger nog aangeduid.
De duur van de mandaten van de leden is in principe gelijk aan die van de gemeenteraden.
Huishoudelijk reglement Overlegcommissie INEOS Aromatics, INEOS O&P North en JBF GE
De gemeenteraad keurt goed dat Kristof Van Reusel wordt afgevaardigd als vertegenwoordiger in de Overlegcommissie van INEOS Aromatics, INEOS O&P North en JBF GE.
IOK houdt op 13 juni 2025 zijn gewone algemene vergadering. De agenda hiervan bevat de volgende agendapunten:
De gemeenteraad neemt kennis van de uitnodiging met toelichtende nota (als bijlage) ter voorbereiding van de algemene vergadering IOK van 13 juni 2025.
De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2024.
De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening over het boekjaar 2024, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen.
De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de commissaris-revisor.
De gemeenteraad sluit zich aan bij het jaarverslag 2024 en de jaarrekening 2024 met inbegrip van de resultaatsbestemming die het voorwerp uitmaken van de agenda van de klassieke jaarvergadering.
Om die reden kan kwijting worden verleend, afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2024.
De gemeenteraad neemt kennis van het verzoek om vertegenwoordigers voor te dragen voor het algemeen comité en de adviescomités milieu en ruimtelijke ordening in functie van een goedkeuringsmandaat voor de samenstellingen van algemeen comité en de adviescomités ruimtelijke ordening, adviescomité milieu en het adviescomité ICG op voordracht van de deelnemers.
Enerzijds wordt er in bepaalde gemeenten een coördinatie vastgesteld waarbij een schepen van omgeving wordt aangesteld die sectorbevoegdheden van zowel milieu als ruimtelijke ordening toevertrouwd krijgt.
Anderzijds is er een herverkaveling in die zin dat zowel milieu als ruimtelijke ordening worden verdeeld:
Om hierover discussie binnen gemeenten te vermijden, wordt door de raad van bestuur van IOK voorgesteld dat de gemeenten de mogelijkheid krijgen om zowel voor het adviescomité milieu als voor het adviescomité ruimtelijke ordening elk 2 mandatarissen (burgemeester of schepenen) voor te dragen, zodat per adviescomité 2 mandatarissen kunnen participeren, waarbij de agenda richtinggevend kan zijn voor de aanwezigheid.
Hierbij wordt dan formeel bepaald dat ook ingeval van aanwezigheid van 2 mandatarissen, elke gemeente maar beschikt over 1 stem in de adviescomités. Dit principe geldt in het bijzonder wanneer in een uitzonderlijke situatie een stemming over een advies noodzakelijk zou blijken.
Elke gemeente krijgt deze mogelijkheid, maar kan ervoor kiezen om 1 mandataris (burgemeester of schepen) voor te dragen voor elk adviescomité.
De gemeenteraad neemt kennis van de ontwerpcode goed bestuur en sluit zich hierbij aan.
De gemeenteraad neemt kennis van het voorstel van de statutaire benoeming als commissaris-revisor van EY Bedrijfsrevisoren met als vaste vertegenwoordiger de heer Christof Oris en sluit zich hierbij aan.
De gemeenteraad neemt kennis van het evaluatierapport over de werking van IOK voor de periode 2019-2024 en sluit zich hierbij aan.
De gemeenteraad neemt kennis van het meerjarenactiviteitenprogramma en de meerjarenbegroting 2025-2030 (ondernemingsplan) en sluit zich hierbij aan.
De gemeenteraad neemt kennis van het voorstel van participatie van IOK tot Creat Services dienstverlenende vereniging en sluit zich hierbij aan.
De gemeenteraad neemt kennis van het ontwerp van afwijkingsaanvraag regiovorming voor Heist-op-den-Berg voor het werkingsgebied IGS-wonenprojecten en sluit zich hierbij aan.
De gemeenteraad neemt kennis van het ontwerp van afwijkingsaanvraag regiovorming voor Heist-op-den-Berg voor het werkingsgebied Energiehuis en sluit zich hierbij aan.
De gemeenteraad neemt kennis van het ontwerp van afwijkingsaanvraag regiovorming voor Nijlen voor het werkingsgebied IGS-wonenprojecten en sluit zich hierbij aan.
De gemeenteraad neemt kennis van het ontwerp van afwijkingsaanvraag regiovorming voor Nijlen voor het werkingsgebied Energiehuis en sluit zich hierbij aan.
De gemeenteraad neemt kennis van het voorstel van principiële goedkeuring van de toetreding van welzijnsverenigingen tot IOK in functie van een verder participatietraject en sluit zich hierbij aan.
De gemeenteraad verleent mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2024 goed te keuren.
De gemeenteraad verleent mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de jaarrekening over het boekjaar 2024, afgesloten per 31 december 2024, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen goed te keuren.
De gemeenteraad verleent mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de kwijting, afzonderlijk te verlenen aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2024, goed te keuren.
De gemeenteraad draagt de burgemeester voor als lid van het algemeen comité en geeft mandaat aan de volmachtdrager van de algemene vergadering om de leden van het algemeen comité op voordracht van de gemeenten te benoemen.
De gemeenteraad draagt volgende mandataris(sen) voor als lid (leden) van het adviescomité milieu en geeft mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de leden van het adviescomité milieu op voordracht van de gemeenteraden te benoemen:
De gemeenteraad draagt volgende mandataris(sen) voor als lid (leden) van het adviescomité ruimtelijke ordening en geeft mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de leden van adviescomité ruimtelijke ordening op voordracht van de gemeenteraden te benoemen:
De gemeenteraad geeft mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de leden van het adviescomité ICG op voordracht van de politieraden te benoemen.
De gemeenteraad geeft mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de Code goed bestuur goed te keuren.
De gemeenteraad geeft mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de statutaire benoeming als commissaris-revisor van EY Bedrijfsrevisoren met als vaste vertegenwoordiger de heer Christof Oris, goed te keuren. Voor IOK bedraagt de vergoeding voor 3 jaar 43.200,00 euro (excl. btw).
De gemeenteraad geeft mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om het meerjarenactiviteitenprogramma en meerjarenbegroting 2025-2030 (Ondernemingsplan) goed te keuren.
De gemeenteraad geeft mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de participatie van IOK tot Creat Services dienstverlenende vereniging goed te keuren.
De gemeenteraad geeft mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de afwijkingsaanvraag regiovorming Heist-op-den-Berg werkingsgebied IGS-wonenprojecten goed te keuren.
De gemeenteraad geeft mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de afwijkingsaanvraag regiovorming Heist-op-den-Berg werkingsgebied Energiehuis goed te keuren.
De gemeenteraad geeft mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de afwijkingsaanvraag regiovorming Nijlen werkingsgebied IGS-wonenprojecten goed te keuren.
De gemeenteraad geeft mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de afwijkingsaanvraag regiovorming Nijlen werkingsgebied Energiehuis goed te keuren.
De gemeenteraad geeft mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de mogelijkheid van toetreding van welzijnsverenigingen tot IOK principieel goed te keuren.
De gemeenteraad mandateert gemeentelijk vertegenwoordiger Gilberte Peeters om aan de algemene vergadering deel te nemen en te stemmen overeenkomstig deze beslissing, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.
IOK Afvalbeheer houdt op 13 juni 2025 een algemene vergadering. De agenda hiervan bevat de volgende agendapunten:
De gemeenteraad neemt kennis van de uitnodiging met toelichtende nota (als bijlage) ter voorbereiding van de algemene vergadering IOK Afvalbeheer van 13 juni 2025.
De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2024.
De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening over het boekjaar 2024, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen.
De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de commissaris-revisor.
De gemeenteraad sluit zich aan bij het jaarverslag 2024 en de jaarrekening 2024 met inbegrip van de resultaatsbestemming die het voorwerp uitmaken van de agenda van de klassieke jaarvergadering.
Om die reden kan kwijting worden verleend, afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2024.
De gemeenteraad neemt kennis van het verzoek om vertegenwoordigers voor te dragen voor het algemeen comité en het adviescomité milieu.
Enerzijds wordt er in bepaalde gemeenten een coördinatie vastgesteld waarbij een schepen van omgeving wordt aangesteld die sectorbevoegdheden van zowel milieu als ruimtelijke ordening toevertrouwd krijgt.
Anderzijds is er een herverkaveling in die zin dat de bevoegdheden binnen het thema milieu worden verdeeld:
Om hierover discussie binnen gemeenten te vermijden, wordt door de raad van bestuur van IOK Afvalbeheer voorgesteld dat de gemeenten de mogelijkheid krijgen om voor het adviescomité milieu 2 mandatarissen (burgemeester of schepenen) voor te dragen, 2 mandatarissen kunnen participeren, waarbij de agenda richtinggevend kan zijn voor de aanwezigheid.
Hierbij wordt dan formeel bepaald dat ook ingeval van aanwezigheid van 2 mandatarissen, elke gemeente maar beschikt over 1 stem in het adviescomité. Dit principe geldt wanneer in een uitzonderlijke situatie een stemming over een advies noodzakelijk zou blijken.
Elke gemeente krijgt deze mogelijkheid, maar kan ervoor kiezen om 1 mandataris (burgemeester of schepen) voor te dragen voor het adviescomité milieu.
De gemeenteraad neemt kennis van de ontwerpcode goed bestuur en sluit zich hierbij aan.
De gemeenteraad neemt kennis van het voorstel van de statutaire benoeming als commissaris-revisor van EY Bedrijfsrevisoren met als vaste vertegenwoordiger de heer Christof Oris en sluit zich hierbij aan.
De gemeenteraad neemt kennis van het evaluatierapport over de werking van IOK Afvalbeheer voor de periode 2019-2024 en sluit zich hierbij aan.
De gemeenteraad neemt kennis van het meerjarenactiviteitenprogramma en de meerjarenbegroting 2025-2030 (ondernemingsplan) en sluit zich hierbij aan.
De gemeenteraad neemt kennis van het voorstel van participatie van IOK Afvalbeheer tot Creat Services dienstverlenende vereniging en sluit zich hierbij aan.
De gemeenteraad neemt kennis van het voorstel van de samenstelling van het bestuursorgaan van de Maatschap MBS (Mechanisch Biologische Scheidingsinstallatie MBS) en sluit zich hierbij aan.
De gemeenteraad verleent mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2024 goed te keuren.
De gemeenteraad verleent mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de jaarrekening over het boekjaar 2024, afgesloten per 31 december 2024, houdende de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen goed te keuren.
De gemeenteraad verleent mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de kwijting, afzonderlijk te verlenen aan de bestuurders en de commissaris-revisor voor de uitoefening van hun mandaat in 2024, goed te keuren.
De gemeenteraad draagt de burgemeester voor als lid van het algemeen comité en geeft mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de leden van het algemeen comité op voordracht van de gemeenten te benoemen.
De gemeenteraad draagt volgende mandataris(sen) voor als lid (leden) van het adviescomité milieu en geeft mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de leden van het adviescomité milieu op voordracht van de gemeenteraden te benoemen:
De gemeenteraad geeft mandaat aan de volmachtdrager op de algemene vergadering om de Code goed bestuur goed te keuren.
De gemeenteraad mandateert gemeentelijk vertegenwoordiger Gilberte Peeters om aan de algemene vergadering deel te nemen en te stemmen overeenkomstig deze beslissing, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.
Cipal houdt op 24 juni 2025 een algemene vergadering. De agenda hiervan bevat de volgende agendapunten:
De gemeenteraad neemt kennis van de toelichtende nota en bijhorende bijlagen die aan de deelnemers worden voorgelegd.
De raad van bestuur heeft in zitting van 29 april 2025 kennis genomen van het toetredingsbesluit van de gemeenteraad van Zoutleeuw van 27 februari 2025.
Uit voormeld besluit blijkt dat de stad Zoutleeuw de statuten van Cipal heeft onderschreven en zal overgaan tot een kapitaalinbreng overeenkomstig art. 13 van de statuten.
Derhalve stelt de raad van bestuur voor om de deelneming van de stad Zoutleeuw te aanvaarden en het bedrag van kapitaalplaatsing vast te stellen op 2.250 euro, goed voor 18 aandelen.
Indien er in de periode voorafgaand aan deze algemene vergadering nog toetredingsbesluiten aan Cipal worden bezorgd, zullen deze ook op voorstel van de raad van bestuur aan de algemene vergadering ter aanvaarding worden voorgelegd.
De raad van bestuur stelt voor kennis te nemen van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris (“Oordeel zonder voorbehoud”) over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2024.
De raad van bestuur stelt voor goedkeuring te verlenen aan de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2024, met inbegrip van de bestemming van het resultaat.
De raad van bestuur stelt voor kennis te nemen van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris (“Oordeel zonder voorbehoud”) over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2024.
De raad van bestuur stelt voor kennis te nemen van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2024.
De raad van bestuur stelt voor kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris van Cipal voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2024.
Het mandaat van de huidige commissaris, Callens, Vandelanotte bv, met bedrijfsrevisor Philip Callens als vaste vertegenwoordiger, eindigt bij de goedkeuring van de jaarrekening 2024.
Overeenkomstig artikel 28 van de statuten dient de algemene vergadering de commissaris te benoemen onder de leden van het Instituut der Bedrijfsrevisoren voor een hernieuwbare termijn van drie jaar (boekjaren 2025, 2026 en 2027).
Met het oog op de benoeming van de commissaris heeft de raad van bestuur van Cipal op de zitting van 29 april 2025 beslist daartoe een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking op te starten. De kandidaat die, op basis van de in het bestek bepaalde gunningscriteria, de meest voordelige regelmatige offerte heeft ingediend, zal aan deze algemene vergadering ter goedkeuring worden voorgelegd.
Overeenkomstig artikel 448 van het Decreet Lokaal Bestuur dient de algemene vergadering het presentiegeld en de reisvergoeding voor de leden van de raad van bestuur te bepalen.
Een lid van de raad van bestuur kan per bijgewoonde zitting een presentiegeld ontvangen. Dit presentiegeld mag niet hoger zijn dan het hoogste bedrag dat uitgekeerd wordt aan een gemeenteraadslid voor een gemeenteraadszitting in één van de deelnemende gemeenten van Cipal. Tevens kan aan de voorzitter van de raad van bestuur en aan zijn vervanger een dubbel presentiegeld worden toegekend. De toekenning van een dubbel presentiegeld is slechts mogelijk nadat de betrokkene een verklaring op erewoord heeft ingediend waaruit blijkt dat hij geen dubbel presentiegeld geniet in een andere dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging.
Aan de algemene vergadering wordt voorgesteld om het hoogst toegelaten bedrag als basisbedrag te nemen. Dit bedrag kan worden geïndexeerd. Binnen Cipal betekent dit concreet dat aan de leden van de raad van bestuur vanaf 31 maart 2025 een brutobedrag van 265,25 euro per bijgewoonde zitting van de raad van bestuur kan worden uitbetaald. Tevens wordt aan de algemene vergadering voorgesteld om aan de voorzitter en aan zijn vervanger een dubbel presentiegeld toe te kennen.
Tot slot wordt voorgesteld om aan de leden van de raad van bestuur ook een reisvergoeding toe te kennen. Deze vergoeding bedraagt sinds 1 januari 2025 0,43 euro per kilometer en is in overeenstemming met de bepalingen die gelden voor de personeelsleden van de diensten van de Vlaamse overheid.
Overeenkomstig artikel 459 van het Decreet Lokaal Bestuur dient de raad van bestuur aan deze algemene vergadering een evaluatierapport voor te leggen over de werking van de vereniging tijdens de voorbije legislatuur evenals een ondernemingsplan voor deze legislatuur.
De raad van bestuur stelt voor het evaluatierapport 2019-2024 met inbegrip van het ondernemingsplan 2025-2030 goed te keuren.
Dit agendapunt behoeft geen nadere toelichting.
De gemeenteraad keurt op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 24 juni 2025 goed.
De gemeenteraad mandateert gemeentelijk vertegenwoordiger Luc Verguts om deel te nemen aan de algemene vergadering van Cipal van 24 juni 2025 en te stemmen overeenkomstig deze beslissing, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.
EthiasCo houdt op 12 juni 2025 een algemene vergadering. De agenda hiervan bevat de volgende agendapunten:
De gemeenteraad keurt de agendapunten van de algemene vergadering van EthiasCo van 12 juni 2025 goed.
De gemeenteraad mandateert gemeentelijk vertegenwoordiger Tom Corstjens om deel te nemen aan de algemene vergadering van EthiasCo van 12 juni 2025 en te stemmen overeenkomstig deze beslissing, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.
De Vlaamse regering doet, op initiatief van onze minister Caroline Gennez, een aanzienlijke investering in gezonde voeding op kleuter- en basisscholen. Met een budget dat vanaf volgend jaar oploopt tot 70 miljoen euro jaarlijks, en een basisbedrag van zo'n 170 euro per kind per jaar, wil men elk kind de kans geven op gezonde voeding op school. Voor onze stad kan de subsidie zelfs oplopen tot 401.642,50 euro.
De minister onderstreept terecht dat gezonde voeding essentieel is omdat een kind niet kan leren op een lege maag. Vandaag worden te veel kinderen geconfronteerd met een tekort aan gezond eten, wat leidt tot slechtere schoolprestaties en ondermijning van ontwikkeling, ook in Geel. Willen we élk kind een eerlijke kans geven, dan is een gezonde maaltijd daarvoor essentieel.
Experts geven aan dat er ontzettend veel voordelen verbonden zijn aan het aanbieden van gezonde maaltijden op school: betere concentratie en leerprestaties, een sterkere weerstand en sneller herstel bij ziekte, positieve impact op mentaal welzijn, het aanleggen van een basis voor gezonde voedingskeuzes op latere leeftijd, het verrijken van kennis en sociale vaardigheden, en een belangrijke ontlasting voor ouders.
Geel kan zich, in overleg met scholen, aanmelden voor deze steun. Scholen krijgen de vrijheid om zelf te beslissen over deelname en hoe ze het budget inzetten, gaande van het aanbieden van fruit of soep tot een warme maaltijd.
Gezien het belang van dit initiatief voor de gezondheid en ontwikkeling van onze kinderen in Geel, en de substantiële financiële steun die vanuit Vlaanderen beschikbaar wordt gesteld, ben ik zeer benieuwd naar de concrete plannen van onze stad.
Mijn vraag aan het college luidt dan ook:
In de media hebben wij vernomen dat de GAS-boetes in 2023 604.324 euro hebben opgebracht voor stad Geel.
- Hoe dient dit bedrag geïnterpreteerd worden?
- Zijn er cijfers voor 2024?
- Voor welke overtredingen worden deze boetes opgesteld?
- Hoe worden deze opbrengsten ingezet?
Sinds 17 april 2025 zijn stekkerzonnepanelen en plug-and-play thuisbatterijen officieel toegelaten in België mits ze aan bepaalde technische vereisten voldoen.
Stekkerzonnepanelen zijn niet vergunningsplichtig. Het departement Omgeving aanziet deze stekkerpanelen als gebruikelijke technische constructies. Dit wil zeggen dat ze overal op gevels en balkonafsluitingen mogen worden aangebracht behalve op beschermd erfgoed.
De lokale regels kunnen hiervan afwijken.
Op de website van de stad Geel is hierover niets terug te vinden.
Wat is het standpunt van het bestuur ?
Waar kunnen stekkerzonnepanelen geplaatst worden zonder omgevingsvergunning in Geel?
Wat is de stand van zaken van het beroep dat de stad heeft aangetekend tegen de beslissing van de provincie om toch een vergunning toe te kennen voor het project Heidebloemhof, ondanks het negatieve stadsadvies?
Het zwembad van Geel kan (op zaterdagavond tussen 17.30 en 19.30 uur) afgehuurd worden door verenigingen en dat is een succes: voor dit jaar is het helemaal volgeboekt. Men zou dus denken dat de zwemmers hier best wel aan hun trekken komen. Dat zou inderdaad het geval kunnen zijn, maar voor de zwemSTers geldt het toch niet helemaal. Het zwembad kan namelijk niet gereserveerd worden voor groepen die uitsluitend uit vrouwen bestaan. Vrouwenverenigingen voor wie dat ‘ladies only’-element essentieel is en die het bad willen afhuren, moeten het delen met zwemclubs die op hetzelfde moment trainen. Een mogelijkheid tot fysieke afscheiding is er niet.
Het staat buiten discussie dat zwemmen een essentiële vaardigheid is, die in de eerste plaats bijdraagt aan veiligheid en overleving. Als je niet hebt leren zwemmen, kan dat ooit je leven kosten. Onze kinderen leren het nu op school, maar een grote groep vrouwelijke Gelenaars heeft het nooit geleerd. Die groep vindt ook zijn weg niet naar het zwembad. Vele vrouwen uit islamitische of orthodoxe gemeenschappen vinden zwemkleding niet gepast in aanwezigheid van mannen. Ze willen wél zwemmen, sporten en gezond zijn, maar op een manier die past bij hun waarden en cultuur. Gescheiden zwemmen maakt dat mogelijk zonder hun vrijheid te beperken.
Daarnaast zijn er heel wat vrouwen die slechte ervaringen hebben gehad tijdens zwembeurten in openbare zwembaden. Niet iedere vrouw legt catcalling, seksuele intimidatie of te veel ongezonde aandacht zomaar naast zich neer. In een vrouwenbad of ladies-onlymoment voelen ze zich veiliger en vrijer. Voor nog andere vrouwen voelt zwemmen in een gemengde setting aan als een gevoel van verlies van privacy Een exclusieve zwemomgeving biedt de mogelijkheid om hun privacy te behouden.
Voor vele vrouwen maken deze overwegingen het verschil tussen wel of niet naar het zwembad gaan.
Gescheiden zwemmen is geen negatieve keuze - tegen mannelijke aanwezigheid, of zoiets. Het is een positieve keuze voor comfort tijdens de lessen en/of de recreatie en voor veiligheid, omdat het meer vrouwen toestaat deze essentiële vaardigheid onder de knie te krijgen. Reglementair of organisatorisch stellen er zich o.i. geen problemen om in het Geelse zwembad beperkte periodes voor vrouwenzwemmen te voorzien. Twee uur, één keer per maand buiten de openingsuren, maken al een groot verschil. Het zwembad zal er zijn publiek meer vergroten en een deel van het publiek vergroot er zijn levenskansen mee als het eens fout gaat in het water.
Kan het schepencollege op deze vraag ingaan?
Sinds begin 2021 heeft Geel een stadsdichter. De oproep om zich te melden als opvolger voor de eerste, Maarten Vanhoof, leverde slechts drie kandidaten op. Nadat de termijn van twee naar drie jaar werd gebracht, begint die opvolger, Jean-Paul Byloo, na de vakantie aan zijn laatste half jaar. Het wordt dus stilaan tijd om opnieuw aan opvolging te denken.
Wanneer het stadsbestuur de functie van stadsdichter wil behouden - waar De Brugpartij voor pleit - dringt er zich een evaluatie op van de manier waarop de werving gebeurt. Wij denken niet dat de reden waarom er drie jaar geleden zo weinig kandidaten waren, te wijten is aan een gebrek aan poëtisch talent in Geel. De manier waarop het stadsdichterschap tot bij het publiek wordt gebracht, speelt o.i. een veel grotere rol.
Al bij al is het stadsdichterschap in Geel nog een jong fenomeen. Ziet het stadsbestuur redenen om het geweer al drastisch van schouder te veranderen en - bijvoorbeeld - voor een 'dichtersteam' te kiezen, of denkt het eerder aan het bestendigen van de functie met één penhouder? Wanneer zal de vacature worden uitgeschreven?
De verkeerslichten op het kruispunt Sint-Dimpnaplein-Rijn worden door velen in vraag gesteld. De oplossing die ze moesten brengen – een vlottere doorstroming op de ‘hoofdas’ Sint-Dimpnaplein-Logen – zou kleiner zijn dan de problemen die ze veroorzaken. Het gaat dan vooral om abnormaal lange files tijdens de piekuren, om ‘sluipverkeer’ in het Laarsveld, om een verhoogde verkeersdruk op de as Laar-Eikevelden en om wachtrijen met soms gevaarlijke invoegsituaties op het kruispunt Eikevelden-Diestseweg. Buurtbewoners hebben bovendien de indruk dat het verkeer op het Sint-Dimpnaplein om een som van redenen is afgenomen en dat de noodzaak om daar twee lichten na mekaar te zetten, dus sterk is afgenomen. Komende van de Rijn en staande aan de lichten, krijgt men alsmaar vaker het gevoel dat men daar voor niets staat te wachten. In de herinrichtingsplannen van AWV, die begin vorig jaar werden goedgekeurd, zou alles aan dat kruispunt bij het oude blijven. Maar als die indrukken van de buurtbewoners kloppen, zou je zeggen: voer die lichten af! Daarom de vraag: hoe zit het daar nu echt?
- Hoe evolueerden de verkeersstromen op het Sint-Dimpnaplein sinds begin 2024 (het einde van de lange werken aan de Retieseweg)?
- Welk effect hebben de lichten aan de Rijn op de verkeersdruk in straten als het Laarsveld, het Laar en de Eikevelden?
- Zijn de lichten aan de Rijn nog nodig of overbodig?
De federale politie publiceerde recent de ‘Veiligheidsmonitor 2024’.
Wat zijn voor het stadsbestuur de opvallendste trends over het veiligheidsgevoel en de buurtproblemen in Geel?
Graag hoor ik uw reactie op deze bevindingen en uw plannen om hierop in te zetten.
Van het weekend verschenen de cijfers van de nieuwe veiligheidsmonitor van de federale politie.
Zoals eerder door onze fractie aangekaart is het onveiligheidsgevoel ook in Geel toegenomen.
Onze burgemeester wil prioriteit geven aan veiligheid.
Waarom nog geen overlastteam installeren zoals onze fractie reeds voorstelde ?
De gemeenteraad neemt kennis van de mondelinge vraag van Myriam Smets over gemeentelijk vrijwilligerskorps.
De gemeenteraad behandelt de mondelinge vraag van raadslid Myriam Smets over gemeentelijk vrijwilligerskorps.