Het gewijzigde decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten dat in werking treed op 1 januari 2025, omvat onder andere het opstellen van een nieuw kerkenbeleidsplan;
Een kerkenbeleidsplan is een schriftelijk document dat een lokaal gedragen langetermijnvisie bevat voor alle parochiekerken op het grondgebied van de gemeente. Het is goedgekeurd en ondertekend door het representatief orgaan van de rooms-katholieke eredienst en door het gemeentebestuur. Het kerkenbeleidsplan bevat minstens al de volgende gegevens:
Het kerkenbeleidsplan, of de ondertekende bevestiging van een bestaand kerkenbeleidsplan, is niet ouder dan zes maanden als het meerjarenplan wordt ingediend met toepassing van artikel 42, eerste lid. Als dat nog niet het geval is op het ogenblik dat het meerjarenplan wordt ingediend, dan kan de gemeenteraad in het meerjarenplan investeringsuitgaven voor het gebouw van de eredienst waarvoor er geen overeenstemming bestaat over de toekomstige functie opschorten tot het ogenblik dat er een aangepast meerjarenplan wordt goedgekeurd dat wel gebaseerd is op een nieuw of herbevestigd kerkenbeleidsplan.”
Vanaf 1 januari 2025 wijzigt ook de premieregeling van het agentschap Onroerend Erfgoed voor gebouwen bestemd voor de erkende eredienst. Om in aanmerking te komen voor een verhoogde erfgoedpremie van 60% moet een rooms-katholiek eredienstgebouw beschermd als monument in het actuele kerkenbeleidsplan aangeduid zijn voor een ruimer gebruik dan louter de eredienst. Dit kan gaan om valorisatie, medegebruik, nevenbestemming of herbestemming. Wordt het eredienstgebouw uitsluitend gebruikt voor de eredienst? Dan geldt het basispremiepercentage van 40%.
In overleg met de stuurgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de stad Geel met de burgemeester, de schepen van patrimonium, de algemeen directeur, de financieel directeur, de sectormanager cultuur, het diensthoofd patrimonium, het diensthoofd algemeen bestuur en langs de kerkelijke instantie, de deken, de leden van het pastoraal team en de leden van het centraal kerkbestuur werd op 25 februari 2025 een eerste ontwerp van het kerkenbeleidsplan opgesteld. Dit plan is gebaseerd op het pastorale plan, dat als leidraad dient voor de toekomstige inrichting en herbestemming van kerkgebouwen binnen de stad.
Het voorliggende dossier heeft als doel het eerste ontwerp van het kerkenbeleidsplan ter goedkeuring voor te leggen aan het college van burgemeester en schepenen. We vragen het college om eventuele aanvullingen of bedenkingen te formuleren, zodat deze kunnen worden meegenomen in de verdere verfijning van het plan.
De stuurgroep heeft een consensus bereikt over het voorgestelde pastorale plan als basis voor het ontwerp van het nieuwe kerkenbeleidsplan. Dit plan vormt een essentieel kader voor de toekomstige invulling en herbestemming van de kerkgebouwen binnen de stad Geel.
In deze fase is het van groot belang om de visie en eventuele opmerkingen van het college van burgemeester en schepenen te kennen. Dit stelt ons in staat om een finaal ontwerp verder uit te werken en waar nodig bij te sturen. Op die manier kan een gedragen en goed onderbouwd kerkenbeleidsplan worden opgesteld, dat vervolgens ter goedkeuring wordt voorgelegd aan het bisdom en de gemeenteraad.
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het pastoraal plan dat als leidraad dient voor het opstellen van een nieuw kerkenbeleidsplan.
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het eerste ontwerp kerkenbeleidsplan en heeft geen bijkomende argumenten voor de stuurgroep die zal plaatsvinden op 18 maart.