Terug
Gepubliceerd op 04/02/2025

2025_CBS_00119 - Fair Trade Gemeente - Engagementsverklaring - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 20/01/2025 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Nadine Laeremans; Tom Corstjens; Luc Van Laer; Kris Vangeel; Vera Celis; Francois Mylle, Algemeen Directeur; Anne-Laure Maes

Afwezig

Bart Julliams

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Marlon Pareijn
2025_CBS_00119 - Fair Trade Gemeente - Engagementsverklaring - Beslissen: Goedkeuren 2025_CBS_00119 - Fair Trade Gemeente - Engagementsverklaring - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Geel is sinds 2007 een Faire Trade Gemeente. Om een Faire Gemeente te mogen blijven, moet elk jaar de Fair-o-meter ingevuld worden. Een belangrijk onderdeel om de titel te mogen dragen is een engagementsverklaring van het nieuwe bestuur van de stad.

Argumentatie

Om de titel van Faire Gemeente te behalen/behouden, moet een gemeente voldoen aan 6 criteria. Elke gemeente legt binnen deze 6 criteria haar eigen accenten, of durft soms zelfs nog een stapje verder te gaan. De criteria zijn divers en betrekken tal van lokale actoren in de gemeente.

  1. Beleid verankeren: Een Faire Gemeente zet het engagement voor fairtrade en duurzaamheid vast in een beleidsverklaring of resolutie. Het stimuleert de aankoop van fairtradeproducten en creëert bewustwording bij burgers en personeel over ecologisch en fair denken en doen. 
  2. Lokale winkels en horeca: Lokale winkels en horecazaken in de gemeente worden aangemoedigd om minstens twee fairtradeproducten aan te bieden. 
  3. Scholen, bedrijven en organisaties: Zij consumeren fairtradeproducten en maken leerlingen, medewerkers en leden bewust van het belang van fairtrade en duurzame consumptie. 
  4. Bewustmaking van de bevolking: Via regionale media, eigen communicatiekanalen en sensibiliseringsacties – zoals tijdens de Week van de Fair Trade en de Faire Ronde, wordt fairtrade en lokale ecologische productie onder de aandacht gebracht. 
  5. Burgerparticipatie: Een actieve trekkersgroep of andere vormen van burgerparticipatie zorgen ervoor dat het beleid wordt nageleefd en de titel van Faire Gemeente behouden blijft. 
  6. Initiatieven rond lokale en duurzame voeding: De gemeente zet zich in voor ecologische en faire productie en consumptie, zowel lokaal als internationaal, en sluit zich aan bij andere initiatieven zoals de Faire Ronde.
Next level:  Een Faire Gemeente  zoekt aansluiting bij andere initiatieven die lokaal engagement voor duurzaamheid en eerlijke handel en consumptie ondersteunen en zet o.a. in op fair bankieren, fair trade werkkledij, fair ICT, share en repair-acties, …
 

Er zijn geen veranderingen in deze criteria ten opzichte van de vorige engagementsverklaring.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester keurt de engagementsverklaring voor de herbevestiging van de titel van Faire Gemeente goed.