Om de titel van Faire Gemeente te behalen/behouden, moet een gemeente voldoen aan 6 criteria. Elke gemeente legt binnen deze 6 criteria haar eigen accenten, of durft soms zelfs nog een stapje verder te gaan. De criteria zijn divers en betrekken tal van lokale actoren in de gemeente.
- Beleid verankeren: Een Faire Gemeente zet het engagement voor fairtrade en duurzaamheid vast in een beleidsverklaring of resolutie. Het stimuleert de aankoop van fairtradeproducten en creëert bewustwording bij burgers en personeel over ecologisch en fair denken en doen.
- Lokale winkels en horeca: Lokale winkels en horecazaken in de gemeente worden aangemoedigd om minstens twee fairtradeproducten aan te bieden.
- Scholen, bedrijven en organisaties: Zij consumeren fairtradeproducten en maken leerlingen, medewerkers en leden bewust van het belang van fairtrade en duurzame consumptie.
- Bewustmaking van de bevolking: Via regionale media, eigen communicatiekanalen en sensibiliseringsacties – zoals tijdens de Week van de Fair Trade en de Faire Ronde, wordt fairtrade en lokale ecologische productie onder de aandacht gebracht.
- Burgerparticipatie: Een actieve trekkersgroep of andere vormen van burgerparticipatie zorgen ervoor dat het beleid wordt nageleefd en de titel van Faire Gemeente behouden blijft.
- Initiatieven rond lokale en duurzame voeding: De gemeente zet zich in voor ecologische en faire productie en consumptie, zowel lokaal als internationaal, en sluit zich aan bij andere initiatieven zoals de Faire Ronde.
Next level: Een Faire Gemeente zoekt aansluiting bij andere initiatieven die lokaal engagement voor duurzaamheid en eerlijke handel en consumptie ondersteunen en zet o.a. in op fair bankieren, fair trade werkkledij, fair ICT, share en repair-acties, …
Er zijn geen veranderingen in deze criteria ten opzichte van de vorige engagementsverklaring.