Voor de organisatie van de Vlaamse Feestdag (11 juli viering) 2025 worden er verschillende opties overwogen afhankelijk van de locatie en de integratie met het Geel Zomert-evenement. Als we opteren om het dit jaar gezamenlijk te organiseren, stellen we voor om het vanaf 2025 dan ook jaarlijks samen te organiseren in 1 evenement en niet meer apart. Dat is het meest duidelijk voor de burger. Hier zijn de voor- en nadelen van de verschillende scenario's:
1. Vlaamse Feestdag integreren met een vrijdagconcert van Geel Zomert op de Bogaard
- Voordelen:
- Verhoogd bereik: De Vlaamse Feestdag kan profiteren van het grotere publiek van Geel Zomert, wat voor meer aantrek kan zorgen.
- Mogelijkheid om artiestenbudget te verhogen: Aangezien het evenement geïntegreerd is in Geel Zomert, kan het budget voor artiesten verhoogd worden waardoor men een bekendere Vlaamse artiest kan programmeren. Gezien kosten voor PA wegvallen kunnen we het hele bedrag van artiest en PA dat voorzien is voor 11 juli viering (ong 3000 euro) hieraan toevoegen voor de artiest in de week van 11 juli op Geel Zomert. Dit is echter pas mogelijk vanaf 2026 gezien de artiesten voor 2025 al vast liggen.
- Of we gebruiken het budget voorzien voor 11 juli viering helemaal (ong 5000 euro) voor het geven van een gratis frietje of drankje, helemaal gratis of gedeeltelijk gratis via een kortingsysteem kan nog bekeken worden. Door het volledige budget hieraan te spenderen, kunnen er meer frietjes/drankjes verdeeld worden. Indien gratis, op basis van de kosten van 2023-2024 aan 2 euro per frietje zijn dat ongeveer 2500 frietjes, ten opzicht van 800 frietjes die verdeeld werden in het Stadspark.
- Personeelsinzet (zowel binnen team cultuurbeleid als bij de werkplaatsen) is veel minder door het bundelen van deze 2 activiteiten.
- Nadelen:
- Praktisch zal het veel moeilijker zijn om het gratis aanbod te organiseren of om kortingsbonnen te verdelen door het grotere aantal bezoekers van Geel Zomert en door de werking met de concessies voor catering waarin dit dan ook opgenomen moet worden. Zij moeten zich daar ook op kunnen voorzien voor 1 vrijdag. Dit gaat stormloop creëren met lange wachtrijen tot gevolg, wat we nu al zien gebeuren bij de organisatie in het stadspark. Er zal dan een goed systeem uitgewerkt moeten worden hiervoor.
2. Vlaamse Feestdag blijft apart en op 11 juli, met uitzondering van 2025 waar we naar een andere dag verschuiven (donderdag of zaterdag) in het Stadspark
- Voordelen:
- Concept kan hetzelfde blijven dan voorbije jaren: viering van de Vlaamse feestdag met een optreden en gratis frietje.
- Extra evenement in de zomerperiode. Het begint ook stilaan bekender te worden met meer bezoekers.
- Geen concurrentie van Geel Zomert: Door de Vlaamse Feestdag op een andere datum te organiseren, is er geen concurrentie van Geel Zomert en kan het publiek zich volledig richten op de Vlaamse Feestdag.
- Nadelen:
- Minder artiestenbudget: Er is minder budget beschikbaar om een bekende artiest te programmeren. De zoektocht hiernaar wordt ook jaarlijks moeilijker en artiesten en PA worden duurder.
- We merken ook een groeiend aantal bezoekers. Indien het budget zelfde blijft, met ook stijgende kosten bij frietkramen en artiesten, zullen er minder bezoekers kunnen genieten van een gratis frietje. op = op principe blijft toegepast, tenzij het budget verhoogd wordt ten koste van een ander initiatief.
- Meer personeelsinzet: zowel voor Geel Zomert als een andere dag voor Vlaamse Feestdag
- in 2025 (en dan pas in 2031) valt 11 juli op een vrijdag, samen met Geel Zomert en moet er van dag afgeweken worden wat verwarrend kan zijn.
- Door het gratis maken van een frietje, merken we enorm veel verspilling op bij de opkuis van het evenement. Beter zou zijn om te werken met een kortingbon.
3. Vlaamse Feestdag op vrijdag 11 juli 2025 in Stadspark
- Nadelen:
- Locaties en inzet: Twee evenementen op 2 verschillende locaties resulteert in dubbele logistieke processen en extra werkuren voor het personeel.
- Publiek: Het publiek zal zich over de twee locaties verdelen, wat mogelijk invloed heeft op de sfeer en de organisatie van de evenementen.
Vlaamse Feestdag organiseren op de Bogaard op een andere dag dan Geel Zomert is niet mogelijk. Het podium staat er wel maar er is ook Speelfabriek tijdens de zomermaanden waardoor zij het grasplein nodig hebben. Op vrijdag worden de uitstappen georganiseerd van de Speelfabriek en dat is specifiek zo gepland omdat ze dan niet op de Bogaard terecht kunnen voor een werking gezien de hele dag de opbouw bezig is en dat te gevaarlijk is met een speelpleinwerking erbij. Speelfabriek kan geen 2 dagen van haar eigen werkterrein weggaan. Bovendien is het podium van Geel Zomert veel groter wat ook hogere kosten vraagt naar PA die niet ter beschikking zijn voor de organisatie van 11 juli viering.
Voorstel:
Ofwel wordt de 11 juli viering volledig geïntegreerd vanaf 2025 in Geel Zomert ofwel blijft het een apart evenement met dan een andere datum voor 2025. Indien integratie, zal gekeken worden naar gratis frietje/kortingbon of een grotere naam (vanaf 2026) om toch de Vlaamse Feestdag ook echt te vieren en een verschil te maken met de andere vrijdagconcerten van Geel Zomert.