Terug
Gepubliceerd op 01/04/2025

2025_CBS_01068 - Sanofi (Genzyme) - Inrichting werfweg en trage weg Laarloop- tussen Diestseweg en Borgstad - Beslissen: Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 31/03/2025 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Tom Corstjens; Bart Julliams; Luc Van Laer; Kris Vangeel; Vera Celis; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Nadine Laeremans; Anne-Laure Maes

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Marlon Pareijn
2025_CBS_01068 - Sanofi (Genzyme) - Inrichting werfweg en trage weg Laarloop- tussen Diestseweg en Borgstad - Beslissen: Goedkeuren 2025_CBS_01068 - Sanofi (Genzyme) - Inrichting werfweg en trage weg Laarloop- tussen Diestseweg en Borgstad - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0029

Aanleiding en context

Op 23 december 2024 keurde het college van burgemeester en schepenen de omgevingsvergunning goed met betrekking tot het uitbreiden van een farmaceutisch bedrijf en de uitbreiding van de activiteiten en een actualisatie van een klasse 1 inrichting langs Cipalstraat 1, 8, 12, 14 en 16.

Naar aanleiding van deze uitbreiding wenst Sanofi de huidige trage weg gelegen langsheen de Laarloop tussen Diestseweg en Borgstad, tijdelijk, hetzij voor een periode van maximum 4 jaar vanaf heden, in te richten als werfweg. Deze tijdelijk inrichting is vanuit het mobiliteitsstandpunt de meest aangeraden oplossing om het op- en afrijdende vrachtverkeer onder controle te kunnen houden en de hinder te beperken.

In samenspraak tussen beide partijen werd er een overeenkomst opgesteld waarin de voorwaarden voor de tijdelijke werfweg en de definitieve inrichting van de trage weg (bij beëindiging van de functie als werfweg) werden vastgelegd.

Argumentatie

Algemeen

Partij 1: Stad Geel

Partij 2: Sanofi

Voorwaarden

De inrichting en het onderhoud van deze tijdelijke werfweg gebeurt door en op kosten van partij 2 en dit conform de huidige wettelijke vereisten, de veiligheids- en milieuvoorschriften en de voorwaarden bepaald door partij 1. Partij 2 is verantwoordelijk voor de naleving van deze wettelijke vereisten tijdens de ganse duur van deze overeenkomst.

Bij beëindiging van het gebruik van het onroerend goed als werfweg, dient partij 2 deze trage weg/tijdelijke werfweg volledig op eigen kosten in te richten conform onderstaande voorwaarden bepaald door partij 1.

Werfweg

Materialisatie: ongebonden steenslag welke geplaatst wordt bovenop een geotextiel om vermenging naar de bestaande grond te voorkomen. 

Na beëindigen van de werken dient te werfweg te worden opgebroken en de materialen te worden afgevoerd naar een erkend verwerker. 

Waar de werfweg aansluit op de openbare weg dient de eerste 5 m te worden aangelegd in rijplaten om vervuiling van steenslag naar de openbare weg te vermijden. De afgegraven grond die nodig is voor de aanleg van de werfweg dient apart gestockeerd te worden binnen de werfzone en later teruggeplaatst te worden (waar geen trage weg komt te liggen). De resterende grond dient te worden afgevoerd naar een erkende TOP.

Er dient steeds rekening gehouden te worden met de natuurlijke waterhuishouding in dit gebied en partij 2 zal maatregelen moeten nemen om de waterstromen correct te beheren zonder te veel water af te voeren (draineren). 

Trage weg (bij stopzetting gebruik weg als werfweg)

Toplaag: grindgazon. Het grindgazon wordt opgebouwd uit 20-25cm funderingsusbstraat en afgewerkt met een toplaag van 5cm grindgazon. Het grindgazon dient te voldoen aan de voorwaarden zoals opgenomen in het SB250. Technische fiche is voor te leggen en goed te keuren door partij 1 met name de dienst openbaar domein.

Aan beide uiteinden van de trage weg (Diestseweg en Borgstad) dient een poortje geplaatst te worden. Dit poortje dient zelfsluitend te zijn. Daarnaast dienst er tevens een bredere poort voorzien te worden zodat de doorgang met materiaal mogelijk is met het oog op het onderhoud van de Laarloop. Onder de poorten dient een klinkerverharding voorzien te worden zodat de eerste 1,5 – 2 m geen putten worden gevormd vlak tegen de rijweg en zodoende dat er geen vuil wordt meegenomen op de rijweg.

Er dient rondom de volledige trage weg een groene geplastificeerde draadafsluiting voorzien te worden met een max. hoogte van 2 meter en met tevens de aanwezigheid van een streekeigen haag om zo de trage weg te kunnen scheiden van de private aangrenzende percelen.

Om het laagste punt op het wegtracé te overbruggen dient er een bruggetje/vlonder voorzien te worden. Dit zodanig dat de ruimte voor water maximaal gewaarborgd blijft. Hierbij moet er gelet worden dat het brugdek voorzien wordt uit composietmateriaal of glasvezelversterkt kunststof met een duurzame en slibbestendige oppervlakteafwerking bestaande uit een korrelstructuur welke reeds bij productie wordt aangebracht. De precieze locatie van dit lager gelegen punt is weergegeven op onderstaande figuur:

Afbeelding met Plan, kaart, diagram, tekst

Door AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist.

Op het laagst gelegen deel van de trage weg dient er een oppervlakkige goot voorzien te worden zodanig dat het water bij een hoge waterstand eerst via de goot weg kan stromen alvorens het over het pad stroomt. Onderstaande afbeelding geeft een voorbeeld weer van dergelijke goot. Hierbij dient er rekening gehouden te worden met de natuurlijke waterhuishouding, er moet gelet worden dat er niet te veel gedraineerd wordt. De goot moet dus op het niveau van het maaiveld zitten.

 

Afbeelding met buitenshuis, hemel, gras, boom

Door AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist.

Er mag geen grond worden aangevoerd.

Een groot deel van de zone ligt in overstromingsgevoelig gebied. Er bestaat een risico dat water over de trage weg gaat stromen waardoor deze grote tijden van het jaar niet bruikbaar zal zijn. Er dient een vlonderpad aangelegd te worden over het donker blauwe deel van de overstromingskaart. Dit over afstand van +-110m met een geraamde kost van +-150/lm. 

Deze werken zullen op een professionele zorgvuldige wijze dienen te worden uitgevoerd. Partij 2 vraagt indien wettelijk noodzakelijk alle nodige attesten/vergunningen aan.

Zowel het ontwerp van de werfweg, als het ontwerp van de trage weg, dient ter goedkeuring voorgelegd te worden aan partij 1, met name dienst openbaar domein.

Dienst openbaar domein zal tevens, indien nodig, de werkzaamheden mee opvolgen.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur - algemene bevoegdheidsbepalingen college van burgemeester en schepenen
<p>Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd op basis van artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen keurt de voorwaarden bepaald in de overeenkomst afgesloten met Genzyme Flanders (Sanofi) met betrekking tot de tijdelijke inrichting van de trage weg ter hoogte van de Laarloop tussen Diestseweg en Borgstad als werfweg voor een maximale duur van 4 jaar goed.