Thomas More stelt de vraag aan de stad Geel om het project Next Steps te cofinancieren. Dit project is een initiatief binnen Interreg Vlaanderen-Nederland, dat nieuwkomers met buitenlandse diploma’s in verpleegkunde en sociaal werk ondersteunt bij hun integratie in de arbeidsmarkt.
Het project speelt in op het structurele tekort aan verpleegkundigen en sociaal werkers in zowel België als Nederland en helpt hoogopgeleide nieuwkomers om zich in deze sectoren te integreren. Thomas More is verantwoordelijk voor werkpakket 4 (WP4). In WP4 wordt een voorbereidend traject aangeboden aan nieuwkomers met buitenlandse diploma’s, met onder meer:
- Taalondersteuning en vakjargontraining
- Erkenning van Elders Verworven Competenties (EVC)
- Stage- en werkplekleren in samenwerking met lokale werkgevers
- Een modulair voorbereidingsprogramma dat de overstap naar een bacheloropleiding Sociaal Werk vergemakkelijkt
Het project loopt van mei 2025 tot april 2028, met als doel de trajecten op te schalen naar andere hogescholen en gemeenten.
Het project wordt uitgevoerd door 10 kernpartners en ondersteund door een brede klankbordgroep.
Vlaamse partners:
- Thomas More Kempen (lead partner) - coördinatie en uitvoering van het project
- AP Hogeschool Antwerpen - ontwikkeling van interculturele competenties in de zorgsector
- Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) - integratie van nieuwkomers in de zorgsector
- Hogeschool Gent (HOGENT) - ontwikkeling van HR-strategieën voor inclusieve arbeidsorganisaties
- Welzijnszorg Kempen - netwerk van sociale werkers en werkgevers in de Kempen
Nederlandse partners:
- Hogeschool Utrecht - ontwikkeling van sociaalwerkmodules
- Zuyderland - expertise in integratie van nieuwkomers in de zorg
- Zuyd Hogeschool - ontwikkeling van verpleegkundig onderwijs voor nieuwkomers
- Zorg aan Zet - arbeidsmarktintegratie in de zorgsector
- Gemeente Rotterdam - ervaring met arbeidsmarktprojecten voor nieuwkomers
Wij hebben binnen de sociale dienst (of onze andere diensten) geen mogelijkheid om een dergelijke cofinanciering binnen onze bestaande budgetten te voorzien.
Welzijnszorg Kempen voorziet eveneens een deel van de cofinanciering. Bij navraag stelt Welzijnszorg Kempen dat zij voor alle Kempense gemeenten cofinanciering zullen voorzien, met uitzondering van de stad Geel (in het geval stad Geel zelf cofinanciering doet). Geel betaalt echter via haar lidmaatschap van Welzijnszorg Kempen een bijdrage volgens inwonersaantal. Het is niet duidelijk hoe Welzijnszorg Kempen de cofinanciering voor Geel kan isoleren. Wij stellen dan ook voor om de cofinanciering voor de stad Geel eveneens via Welzijnszorg Kempen te voorzien, naar analogie van de cofinanciering die andere lokale besturen via WZK voorzien.
We zien zelf ook niet direct een extra meerwaarde voor de stad Geel.
Uiteraard zijn we het project wel genegen en ondersteunen we wel de doelstellingen van het project.
De voordelen voor de stad Geel die benoemd worden:
• Aanpak van het tekort aan sociaal werkers in de Kempen: Dit project leidt nieuwe professionals op en draagt bij aan de lokale sociale sector.
Hierin zien we geen andere insteek voor de stad Geel tov de andere Kempense gemeenten.
• Geel als voortrekker in inclusie en sociale innovatie: De stad kan zich profileren als een baken van integratie en onderwijs, in lijn met haar reputatie als Barmhartige Stede.
We hoeven niet noodzakelijk voortrekker te zijn in dit project.
• Versterking van lokale sociale diensten: Stages en werkplekken voor sociaal werkers worden afgestemd op de behoeften van gemeentelijke en welzijnsorganisaties.
Er komen momenteel al heel veel stage-aanvragen waarvan we er nu al veel moeten afwijzen omdat we enkel een stage-aanvraag aanvaarden als we de juiste begeleiding en ondersteuning kunnen bieden aan de stagiairs.
• Economische en maatschappelijke impact: Minder leefloontrekkers en minder werkloosheid onder hoogopgeleide nieuwkomers leidt tot een vermindering van sociale uitgaven en een sterkere lokale economie.
Ook hierin zien we geen andere insteek voor Geel dan voor de andere Kempense gemeenten.
Het college van burgemeester en schepenen beslist om geen aparte cofinanciering te voorzien voor het project Next Steps maar aan te sluiten op de cofinanciering via Welzijnszorg Kempen.