In functie van het verlagen van de werkdruk bij de uitvoering, het kostenefficiënt omgaan met de beschikbare middelen en het verhogen van de kwaliteit van het eindbeeld, heeft de dienst Openbaar Domein - team groen/blauw, een prijsvraag georganiseerd voor het beheer van een deel van het trage wegen netwerk.
Uit onderzoek blijkt dat het stadsbestuur van Geel vorig jaar een bedrag van 73.421,99 € (excl. btw) heeft uitgegeven aan het onderhoud van het volledige trage wegennetwerk door onze externe partner.
Deze uitgave is de, op één na, grootste kost binnen het bestek 2021-092 (raamovereenkomst voor het uitvoeren van 'natuur-' en 'niet-natuur gerelateerd' onderhoud van het openbaar domein). Het onderhoud van het trage-wegennetwerk zal in 2025 verdeeld worden over de dienst Uitvoering, vzw Lidwina en een (nieuwe) externe partner, waarvoor in dit dossier goedkeuring gevraagd wordt. Het grootste deel van het trage-wegennetwerk maakt het onderwerp uit van dit dossier - zie overzicht in bijlage.
Het aandeel trage wegen dat door de dienst Uitvoering zal uitgevoerd worden, werd met de dienst Uitvoering besproken en goedgekeurd.
Omschrijving van de werken die het onderwerp uitmaken van deze opdracht:
- Zwerfvuil verzamelen op en rondom de trage weg. Dit mag gedeponeerd worden bij de dienst Uitvoering (Tessenderloseweg) of in samenspraak met de leidend ambtenaar geplaatst worden op een afgesproken plaats zodat dit door ons opgepikt kan worden.
- Bermen (incl. ‘middenberm’ bij paden met karrenspoor)
- Steeds met afvoer van maaisel (dit moet worden inbegrepen in het tarief)
- Keuze meest efficiënte toestel: de meeste trage wegen zijn niet bereikbaar met een tractor met maai/zuigcombinatie, wel met een zitmaaier. In de meeste gevallen zal het gaan over één keer heen en één keer terug. Afhankelijk van het formaat van de opvangbak moet er dus normaal gezien niet al te veel op en neer gereden worden.
- Occasioneel zal een handgrasmachine de gemakkelijkste optie zijn (smalste paadjes).
- Overhangende takken of dichtgroei:
- de trage weg moet toegankelijk zijn in zijn originele breedte. Verder is het niet nodig om naastgelegen hagen of struiken te scheren of te snoeien.
- Als het gaat over bv. bramen is het gemakkelijker om deze verder terug te zetten of gelijk met de grond te maaien (bosmaaier) en niet gewoon gelijk met de rand van het paadje te snoeien: de trage weg moet toegankelijk blijven tot aan het volgende onderhoud.
- Schoonmaak van infrastructuur (zitbankjes, verkeersborden, …): dit is beperkt en moet ook niet bij elk onderhoud uitgevoerd worden.
- Graag controleren of het nodig is wanneer je deze passeert.
- Niet inbegrepen in deze opdracht:
- Bomen vellen of verzagen: als er een acuut risico, is mag een boom of grote tak alvast neergelegd worden. Andere zaken dienen gemeld aan de leidend ambtenaar.
- Sluikstort (grotere hoeveelheden, vuilniszakken met huishoudelijk afval, meubilair, …) moeten gemeld worden en halen wij zelf op.
- Overhangende takken of bomen vanuit privaat domein (zie ‘rapportering’)
- Het onderhoud van de fietspaden in beheer door het Agentschap voor Wegen en Verkeer
- Onkruidbestrijding op verharding. Het betreft hier zandpaden of semi-verharde paden in het buitengebied. Het vergrassen van deze paden vormt geen beletsel voor de toegankelijkheid, noch voor de veiligheid.
Omschrijving van de locaties:
- In bijlage vind je een overzichtslijst van de trage wegen die deel uitmaken van de opdracht.
- De totale lengte bedraagt ongeveer 21km., verdeeld over 45 trage wegen.
- De gemiddelde lengte is 477m.
Frequentie:
- 4x/jaar: april, juni, augustus, oktober
- Regie uren op afroep:
- in een krachtig groeiseizoen kan extra nazicht in mei of juli nodig zijn
- na melding (vb. een omgewaaide boom die de weg ontoegankelijk maakt)
- bij evenementen (vb. wandeltocht ‘zotte 50’).
- We proberen als stad tijdig bijkomende werken te communiceren.
Rapportering:
- Planning: de maanden van uitvoering worden vastgelegd (zie ‘frequentie’). De aanvang en volgorde van de werken wordt tijdig gecommuniceerd via e-mail.
- Tijdens de uitvoering kunnen bijkomende vragen telefonisch, via WhatsApp, via terreinbezoek (tijdig in te plannen) of via e-mail worden opgenomen.
- Signalisatievergunning: er wordt een signalisatievergunning aangevraagd bij aanvang van de werken (duurtijd één jaar).
Dit kan worden opgevraagd bij bv. een ongeval. De aanvraag is kosteloos maar duurt 2-3 weken. - Spreadsheet: de rapportering na uitvoering van de werken gebeurt via een digitale spreadsheet. Hier dient de datum van uitvoering te worden geregistreerd.
Dit wordt ook gekoppeld aan jullie tarieven waardoor het gemakkelijk is om een vorderingsstaat of factuur op te maken. - Als er zich problemen voordoen op private eigendom (een overhangende boom of tak is het meest voor de hand liggende voorbeeld) schrijven wij de eigenaars aan.
Dit mag ook via alle bovengenoemde kanalen gecommuniceerd worden, hier moet zeker de precieze locatie en liefst ook een foto bijgevoegd zijn. - Bijkomende rapportering (bv. foto’s of Track & Trace) kan worden gevraagd of opgelegd.
- Als er opmerkingen of vragen komen vanuit bewoners, mogen zij doorverwezen worden naar het ‘contactcentrum grondgebiedszaken’ van de stad Geel (grondgebiedszaken@geel.be). Sommige trage wegen liggen op of langs private percelen. In geval van conflict worden de werken stopgezet en mag je de dienst openbaar domein (openbaardomein@geel.be) contacteren.
Offertevraag:
- Totaalprijs voor het onderhoud zoals hierboven beschreven op jaarbasis
- Uurtarief voor regiewerken (dit kan opgesplitst zijn tussen handgereedschap en zitmaaier)