Terug
Gepubliceerd op 01/04/2025

2025_CBS_00982 - Strategisch project Sint-Dimpna - Bestek conceptstudie stadsvernieuwingsproject Sint-Dimpna en Gasthuissite - Voorwaarden en wijze van gunnen

College van Burgemeester en Schepenen
ma 31/03/2025 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Tom Corstjens; Bart Julliams; Kris Vangeel; Vera Celis; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Nadine Laeremans; Luc Van Laer; Anne-Laure Maes

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Marlon Pareijn
2025_CBS_00982 - Strategisch project Sint-Dimpna - Bestek conceptstudie stadsvernieuwingsproject Sint-Dimpna en Gasthuissite - Voorwaarden en wijze van gunnen 2025_CBS_00982 - Strategisch project Sint-Dimpna - Bestek conceptstudie stadsvernieuwingsproject Sint-Dimpna en Gasthuissite - Voorwaarden en wijze van gunnen

Motivering

Aanleiding en context

Sinds eind 2022 wordt door de diensten erfgoed, patrimonium, openbaar domein en stadsontwikkeling gewerkt aan een geïntegreerde ontwikkelingsvisie op Sint-Dimpna. Door BUUR Part of Sweco is op 13 november 2023 een eerste structuurschets toegelicht aan het college van burgemeester en schepenen.

Op 13 november 2023 (jaarnummer 02828) keurt het college van burgemeester en schepenen de offerte van BUUR Part of Sweco voor het deelonderzoek voor het parkeergebouw Sint-Dimpna goed. Op 29 januari 2024 (jaarnummer 00154) neemt het college van burgemeester en schepenen kennis van de ruimtelijke en financiële inzichten betreffende het parkeergebouw Sint-Dimpna.

Op 22 april 2024 (jaarnummer 01061) keurt het college van burgemeester en schepenen het aanvraagformulier voor het project 'Sint-Dimpna en de Gasthuissite' in kader van het Vlaams Stedenbeleid en de oproep 'Conceptsubsidie 2024' goed. Op 20 september 2024 beslist de Vlaamse regering om een conceptsubsidie toe te kennen aan Aarschot, Geel, Gent, Sint-Niklaas en Sint-Truiden.

Op 8 november 2024 (jaarnummer 00029) neemt het beleidsoverleg kennis van de toekenning van de conceptsubsidie stadsvernieuwing voor het project 'Sint-Dimpna en de Gasthuissite'.

Argumentatie

Op 12 februari 2025 organiseerde team Stedenbeleid de studiedag 'Conceptsubsidie in de kijker'. De toegewezen projecten uit oproep 2024 werden voorgesteld en uitvoerig toegelicht door de betrokken steden, met daaraan gekoppeld een netwerkmoment tussen de verschillende deelnemers. Dit werd gezien als startmoment om te peilen naar de interesse van studiebureaus om de voorgestelde conceptsubsidies uit te voeren.

Op 12 maart 2025 is de oproep naar geïnteresseerde multidisciplinaire teams afgesloten. Voor het project van stad Geel was er veel interesse: 10 studiebureaus vulden een interesseformulier in. De interesseformulieren werden bezorgd aan stad Geel en zijn op 19 maart 2025 besproken door de betrokken diensten (stadsontwikkeling, patrimonium en erfgoed). Op basis van de voorkeur van stad Geel en het regieteam vanuit het Vlaams Stedenbeleid, is ervoor gekozen om offerte te vragen aan volgende multidisciplinaire teams:

  • Endeavour / DAUW Collectief
  • POLO.Urbanism / Common Ground
  • PTArchitecten / LVR

Aan deze drie teams wordt gevraagd een offerte in te dienen voor de opdracht Conceptstudie stadsvernieuwingsproject Sint-Dimpna en Gasthuissite op basis van voorliggend bestek.

Verdere timing om tot een gunning van de opdracht te komen:

  • 03-04-2025    Plaatsbezoek
  • 13-05-2025    Indienen van de offertes
  • 26-05-2025    Mondelinge toelichting van de offertes
  • 16-06-2025    Gunning door het college van burgemeester en schepenen


De gunningscriteria zijn, samen met het hen toegekende gewicht:

  • PRIJS (10 PUNTEN)
  • KWALITEIT (40 PUNTEN)

Doelstelling van de opdracht is het ontwikkelen van een toekomstvisie voor de Gasthuissite in dialoog met de vele stakeholders op en rondom de site. Het multidisciplinair team treedt op als verbindende en verbeeldende gespreksleider in dit proces. Er wordt daarbij een participatietraject in twee stappen nagestreefd: in een eerste luik met de stakeholders en in een tweede luik met het brede publiek. In te zetten methodieken zijn: ontwerpend onderzoek, scenario-ontwikkeling, artistiek-culturele programmatie, scenografie, …

Volgende indicatieve timing voor uitvoering van de opdracht wordt vooropgesteld:

  • Juni ‘25: startoverleg met begeleidingsteam
  • Juli - sept ‘25: traject met stakeholders
  • Okt ‘25: tussentijdse terugkoppeling aan college van burgemeester en schepenen
  • Nov - dec ‘25: traject met stakeholders + voorbereiding brede participatie
  • Jan ‘26: tussentijdse terugkoppeling aan college van burgemeester en schepenen 
  • Feb - apr ‘26: brede participatie + uitwerking tentoonstelling, artistieke interventie, …
  • Mei ‘26: toonmoment resultaten conceptstudie tijdens de Dimpnadagen
  • Juni ‘26: oplevering en presentatie eindrapport

Het eindrapport omvat tenminste volgende hoofdstukken:

  • Deel 1 - Weergave van het doorlopen proces
  • Deel 2 - Verbeelding van de gedeelde en gedragen toekomstvisie. Dit omvat tenminste:
    • Een structuurschets voor de Gasthuissite in relatie tot de Sint-Dimpnakerk. Inzet is het zorg-DNA van stad Geel zichtbaar en beleefbaar maken in de publieke ruimte.
    • Motivering van wenselijke programmatische invullingen voor de historische gebouwen op de Gasthuissite en voor de omringende open ruimte. Inzet is het evolueren van het Gasthuismuseum tot community-museum.
    • Bepalen van het traject van groene dooradering doorheen de Gasthuissite en de aanduiding van luwteplekken die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden. Inzet is het realiseren van quick-wins als aansluitend vervolg op voorliggende studie.
  • Deel 3 - Managementsamenvatting

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen keurt het bestek 'Conceptstudie stadsvernieuwingsproject Sint-Dimpna en Gasthuissite' goed.