Het voorgenomen project betreft de herbestemming van de bestaande handelsvestiging ‘Alma Mol’ (kant Kruisven). Deze vestiging betreft een Carrefourwinkel met magazijn die in de jaren 1980 werd opgericht.
In 02/2022, werd een vergunning afgeleverd voor de uitbreiding van het bestaande gebouw met een magazijnruimte (zijde Zuiderring), de interne verbouwing van magazijn tot winkel Alma Carrefour en de uitbreiding van een inkomsas. De winkel werd volledig verbouwd en intern verplaatst waarbij ruimte vrijkwam en op vandaag 2/3 van de oorspronkelijke winkel leegstaat. Op het projectgebied bevonden zich ook de burelen van de administratieve dienst van NV De Watering, maar deze zijn door de verhuis naar een extern pand niet meer in gebruik. De opdrachtgever wenst nu de leegstaande ruimten om te vormen naar 2 nieuwe aparte handelszaken en de leegstaande burelen te renoveren naar een Huisartsenwachtpost Zuiderkempen (HAVIK). Om tegemoet te komen aan de bijkomende vraag voor het opladen van elektrische wagens wordt er op de site ook een snellaadstation met 12 laadpalen voorzien.
Het projectgebied ligt in Mol, langs de N71 tussen Geel en Lommel. De site ligt ten zuiden van het centrum van Mol, aan het kruispunt van de N71 Zuiderring en de N18 Molderdijk. Op de site zijn op vandaag naast het magazijn Alma Carrefour Mol ook een Carwash ‘De Ring’ en een McDonalds gevestigd. Het ganse perceel is eigendom van NV De Watering. Het gehele gebouw betreft in deze aanvraag een reeds vergund gebouw en de gevraagde bestemmingen bevinden zich volledig binnen deze vergunning. T.o.v. de vergunning in 02/2022 zal een gedeelte van de inkomsas niet meer worden gerealiseerd waardoor de totale gebouwoppervlakte zal verminderen. Er zijn in deze aanvraag geen gebouwuitbreidingen voorzien t.o.v. de bestaande, vergunde toestand.
De oplijsting hieronder geeft een duidelijk overzicht van de handelingen die relevant zijn voor het samenstellen van de vergunningsaanvraag:
Projecten worden volgens artikel 4.3.1. e.v. van het DABM1, alvorens een vergunning kan worden verleend voor de vergunningsplichtige activiteit die het voorwerp uitmaakt van het project, aan milieueffectrapportage (m.e.r.) onderworpen. De categorieën van projecten waarvoor een milieueffectrapport (MER) moet worden opgesteld en dus een m.e.r.-plicht geldt, staan opgesomd in het project-m.e.r.-besluit.
Het voorgenomen project betreft de herbestemming van de bestaande handelsvestiging ‘Alma Mol’ (kant Kruisven). Het project valt op zichzelf niet onder rubriek 10b.) van bijlage II - stadsontwikkelingsprojecten, met inbegrip van de bouw van winkelcentra en parkeerterreinen (projecten die niet onder bijlage II vallen). De drempels opgesteld voor rubriek 10b worden namelijk niet overschreden:
Het project overschrijdt dus op zichzelf de drempelwaarde van 5.000 m² handelsruimte niet. Er dient echter ook rekening gehouden te worden met de wijzigings- en uitbreidingsrubriek uit rubriek 13 van bijlage II - wijzigingen en uitbreidingen van projecten.
Rubriek 13.b) stelt dat indien de uitbreiding ofwel samen met het initiële project leidt tot een eerste overschrijding van de drempel, ofwel samen met alle projectonderdelen (waarvoor nog geen project - MER werd opgemaakt of ontheffing werd bekomen) leidt tot een overschrijding van de drempel, dan moet voor het project een project-MER of een ontheffing worden opgemaakt.
Het huidige project kan worden gezien als een uitbreiding van de huidige site van Alma Mol met een oppervlakte van 10.750 m². Voor de vorige renovatie en verbouwingswerken werd geen project-MER of ontheffing opgemaakt, waardoor rubriek 13.b) van bijlage II van toepassing is.
Voor de projecten opgenomen in bijlage II van het project-MER-besluit, kan de initiatiefnemer een gemotiveerd verzoek tot ontheffing van de MER-plicht indienen. Er wordt gekozen om een ontheffingsverzoek in te dienen bij Team Omgevingseffecten.
Rekening houdend met de verhuis van Huisartsenwachtpost Zuiderkempen (HAVIK) heeft het Team Omgevingseffecten een adviesvraag aangaande het verzoek tot project-MER-ontheffing overgemaakt aan stad Geel. Het college burgemeester en schepenen wordt gevraagd advies te verlenen op het dossier. Gezien de impact van de verhuis van de Huisartsenwachtpost wordt in het dossier advies gevraagd aan de sector burger en welzijn in het kader van het strategisch zorgbeleid.
De bereikbaarheid voor de Geelse burger die niet over eigen vervoer beschikt dient best verder onderzocht te worden.
Het college burgemeester en schepenen verleent een gunstig advies op de ontheffingsaanvraag project-MER 'Uitbreiding retailsite gelegen langs de Kruisven'.