UITERSTE BESLISSINGSDATUM VOOR DIT DOSSIER: 27/1/2025
Verslag van de omgevingsambtenaar
Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2024034378
Dossiernummer gemeente: 202400164Inrichtingsnummer: 20240308-0036
De gemeente Geel heeft op 3 april 2024 een aanvraag ontvangen voor het ontwikkelen van een ultrasnellaadplein met een lounge. De aanvraag werd op 26 juni 2024 volledig en ontvankelijk verklaard.
Gegevens van de aanvrager
de heer Jan Caerts wonende Borsbeeksebrug 22 te 2600 Antwerpen en STORM MANAGEMENT NV gevestigd Borsbeeksebrug 22 te 2600 Antwerpen
Gegevens van de ligging
Administratieve ligging: Bakkersstraat 11
Kadastrale ligging: afdeling 3 sectie L nr. 878D
Verslag
Ligging volgens de plannen van aanleg, uitvoeringsplannen, verkavelingen.
De aanvraag is volgens het gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd op 28 juli 1978 gelegen in:
woongebied
De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.
Ligging volgens BPA + bijhorende voorschriften :
De aanvraag is niet gelegen in een bijzonder plan van aanleg.
Ligging volgens RUP + bijhorende voorschriften :
De aanvraag is volgens het ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied Geel goedgekeurd op 10 april 2012gelegen in Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied Geel
De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling
Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag
De aanvraag is gesitueerd in een ruimtelijk uitvoeringsplan. De aanvraag dient getoetst te worden aan de bepalingen van het ruimtelijke uitvoeringsplan.
Overeenstemming met dit plan
De aanvraag is in overeenstemming met dit plan en met de stedenbouwkundige voorschriften.
Afwijkings- en uitzonderingsbepalingen
Niet van toepassing.
Verordeningen
Algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer goedgekeurd op 29 april 1997.
Bouwcode goedgekeurd op 30 september 2024.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake breedband goedgekeurd op 9 juni 2017.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake openluchtrecreatieve verblijven en de inrichting van gebieden voor dergelijke verblijven goedgekeurd op 5 juli 2013.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid goedgekeurd op 5 juni 2009.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater goedgekeurd op 10 februari 2023.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordening voor publiciteitsinrichtingen goedgekeurd op 12 mei 2023.
Er zijn geen historische dossiers voor deze aanvraag.
Stedenbouwkundige handelingen
De aanvraag betreft het ontwikkelen van een ultrasnellaadplein.
De aanvrager wenst op deze site een ultrasnellaadplein te ontwikkelen met een lounge en 8 ultrasnellaadpunten (DC-laders) voor elektrische voertuigen. De site is gelegen aan de rotonde langsheen de Westelijke Ring (R14) en de Pas te Geel.
De snellaadplaatsen worden beschut door een luifelstructuur bestaande uit een geprefabriceerde en modulaire volhouten draagstructuur. Het dak van de luifel is voorzien van een groendak. De nieuwe verharding wordt waterdoorlatend uitgevoerd, overtollig water wordt bovengronds op de site geïnfiltreerd.
Dit project kadert in de visie van de aanvrager om duurzame infrastructuren te ontwikkelen die de hedendaagse transitie naar een duurzaam energie-en mobiliteitsmodel versnelt.
Reliëfwijziging
Om het project te realiseren wordt het bestaande terrein waar nodig opgehoogd of afgegraven. De bestaande niveaus van het perceel worden zoveel als mogelijk behouden om zo het grondverzet tot een minimum te beperken.
Nieuwe verhardingen
De site wordt in zijn geheel opnieuw ingericht met enerzijds de aanleg van infrastructuur om het laadplein en het loungegebouw te bereiken en anderzijds met een groenaanleg.
De nieuwe verharding bestaat volledig uit waterdoorlatende klinkers.
De totale oppervlakte van de nieuw aan te leggen verharding bedraagt 1200,08 m2.
De nieuwe verharding omvat:
1. De 8 laadplaatsen (en 1 miva parkeerplaats) zijn telkens 5,40m lang en 3,60m breed. De laadplaatsen, bestaande uit waterdoorlatende betonstraatstenen, lopen in een helling van 1% af naar de vlakke kantstrook. Het grootste gedeelte van de laadplaatsen is overdekt door de luifelstructuur.
Oppervlakte: 188,01 m2
2. De rijweg van het ultrasnellaadplein is 6m breed zodat voertuigen voldoende ruimte hebben om in en uit de parkeerplaatsen te rijden. De rijweg, bestaande uit waterdoorlatende betonstraatstenen, loopt in een helling van 1% af naar de vlakke kantstrook. De vlakke kantstrook watert af naar de groenzone.
Oppervlakte: 606,18 m2
3. De 10 standaard parkeerplaatsen zijn telkens 5,00m lang en 2,50m breed. Ze worden uitgevoerd in grasdallen en lopen in een helling van 1% af naar de vlakke kantstrook.
Oppervlakte: 129,20 m2
4. Een pad rond het loungegebouw, middenspanningscabine, moloks en de fietsenparking, bestaande uit waterdoorlatende betonstraatstenen.
Oppervlakte: 217,11 m2
5. Het terras naast de consumptieruimte, bestaande uit waterdoorlatende betonstraatstenen.
Oppervlakte: 59,58 m2
Sorteerlokaal
Naast 2 Molok afvalcontainers van 3000l en 5000l wordt ook een aparte gesloten buitenberging voorzien, ‘het sorteerlokaal’. Hierin wordt het afval gesorteerd in afwachting van ophaling. Dit laatste zou gebeuren op regelmatige basis door een gespecialiseerde firma.
De hellingsgraad van het plat dak bedraagt 1%. De gesloten gevels worden bekleed met donkergrijze gevelplanken met gesloten voeg. Deze vormen een uniform geheel met het loungegebouw.
Buitenafmetingen: L 7,00 m x B 3,00 m x H 3,00 m, materiaal: houten kolom- en balkstructuur bekleed met gevelplanken met gesloten voeg, kleur: donkergrijs
Luifelstructuur
De luifelstructuur wordt voorzien als een symmetrische luifel die zorgt voor beschutting voor 8 laadplaatsen.
De luifel bestaat uit een V-vormig dak gedragen door twee kolommen met verjongende spanten. De hellingsgraad van het dak bedraagt 7,7° (13,5%). Deze structurele elementen vormen de identiteit van de constructie. De gehele luifelstructuur is opgebouwd uit vol hout:
Het dak van de luifels wordt voorzien van een extensief groendak.
De afstand tussen de kolommen bedraagt 7,20m. De hoogte van de kroonlijst is 5,57m tov de nulpas. De vrije hoogte onder het laagste punt bedraagt 4,10m tov de nulpas.
Buitenafmetingen: L 12,06 m x B 7,86 m.
Lounge
De lounge is een gebouw met een rechthoekige footprint en telt een bruto vloeroppervlakte (BVO) van 354,48m2.
In het loungegebouw komen 4 functies samen:
1. Sanitair
2. De verbruiksruimte. Hierin kan je zitten, werken, lezen, telefoneren, uw broodje opeten,…. terwijl de wagen aan het laden is
3. Een winkelruimte met daarin een broodjeszaak (Panos), een koffiehoek en de mogelijkheid tot impulsaankopen en gekoelde dranken
4. De technische ruimte, inclusief voorraad en personeelsruimte
Kenmerkend voor het loungegebouw zijn de ritmerende langse gevels gedefinieerd door het grid van de structurele bouwelementen (spanten en kolommen).
Structureel wordt het loungegebouw gebouwd op een algemene funderingsplaat van gewapend beton met vorstranden. Op de funderingsplaat staat om de 3,60m een houten portiek met een vrije overspanning van 12,80 m. De kolommen en de spanten van deze portieken worden gemaakt uit verlijmd vurenhout (GL). De spanten steken uit over een afstand van 1,40m gemeten van de buitenzijde van de gevel. Door de continue dakplaat in kruislings verlijmd vurenhout (CLT) op de uitstekende spanten wordt er rondom het gebouw een luifel gecreëerd, die de gebruikers van het gebouw beschut tegen neerslag.
Om een natuurlijk afschot en degelijke afwatering voor het dak te krijgen worden de bovenzijdes van de spanten van een hellling voorzien (1,79° of 3,13%) naar de middellijn van het gebouw. Hierdoor krijgt het gebouw op de koppen een kenmerkende V-vorm.
De afwatering van het dak gebeurt op zowel de kopse als de langse gevels van het gebouw met vierkante afvoerpijpen in quartz zink. De voorkant van deze regenafvoerpijpen ligt in dezelfde lijn als het gevelvlak.
De luifels worden afgewerkt in een zwartkleurig aluminium plooiwerk.
De gesloten gevels worden bekleed met donkergrijze gevelplanken met gesloten voeg.
Plaatselijk worden de gesloten gevels onderbroken door grote glaspartijen.
Op de volledige oppervlakte van het dak worden fotovoltaïsche panelen geplaatst. De energetische opbrengst door zonne-energie staat ten dienste van het elektrisch verbruik van het loungegebouw.
Door het toepassen van een solide structuur op een geritmeerd grid ontstaat een gebouw met een maximale flexibiliteit naar winkelinrichting. De binnenwanden hebben geen constructieve functie.
Buitenafmetingen: L 28,89 m x B 16,26 m, hoogste dakrand: 4,50 m.
De nulpas van de vloer binnen ligt maximaal 2 cm hoger dan de afgewerkt vloerpas buiten omwille van integrale toegankelijkheid.
Publiciteitsinrichting op de luifel
Op de dakrand van de luifel LF01 zullen aan beide zijdes publicitaire letters geplaatst worden. De letters worden van binnenuit verlicht met LED.
Publiciteitsinrichting op de lounge
Op de noordoostgevel, de zuidoostgevel en de zuidwestgevel van de lounge wordt publiciteit gemaakt voor de loungepartner van Q8 Electric. De uitvoering is een combinatie van met LED lichtgevende letters en LED lichtboxen.
Publiciteitsinrichting – totempaal
Er worden op de site twee totempalen geplaatst om de activiteiten op de site kenbaar te maken voor de directe omgeving en voor gebruikers.
Op de grote totem worden de prijzen van elektriciteit geafficheerd, de kleine totem doet dienst als welkomsttotem.
De grote totem T01 wordt geplaatst nabij de rotonde.
De kleine totem T02 wordt geplaatst rechts langs de toegang tot de site ter hoogte van de parking van de Carrefour.
Middenspanningscabine voor de transformator
De transformator, met een vermogen van 1.000 kVA, wordt geplaatst in een middenspanningscabine. De cabine is voorzien van een kelder met een diepte van 0,80m. De middenspanningscabine wordt ingeplant nabij de inrit tot het perceel, naast het loungegebouw. Rond de cabine wordt een pad van 1,0m breed aangelegd in waterdoorlatende betonstraatstenen.
Buitenafmetingen: L 5,20m x B 2,70m x H 2,47m, materiaal: prefabbeton afgewerkt met crepi, kleur: olijfgroen.
Laadpalen: DC-snelladers
De DC-snelladers bestaan uit een snellaadpaal verbonden aan een power cabinet (spanningsomvormerkast).
Deze twee elementen staan los van elkaar. Elke laadplaats heeft één DC-snellader, in het totaal komen er acht DC-snelladers. De spanningsomvormers (double cabinet bij acht DC-snelladers) worden op een prefab betonsokkel geplaatst ten zuidwesten van de middenspanningscabine. Samen hebben de spanningsomvormers een afmeting van 3,70m op 0,84m en een hoogte van 2,20m. Via ondergrondse kabels loopt er gelijkstroom van de spanningsomvormers naar de DC-snelladers. De ondergrondse kabels liggen 0,9m onder het maaiveld.
De plaatsing van elektrische laadpalen is volgens artikel 3.1.14° van het vrijstellingenbesluit niet vergunningsplichtig. De spanningsomvormers maken deel uit van de laadpalen en zijn bijgevolg ook niet vergunningsplichtig.
Nieuwe wandelweg – zaak der wegen
Binnen deze aanvraag is er sprake van een nieuwe wandelweg waarop een conventionele erfdienstbaarheid van openbaar nut zal worden gevestigd voor wandelaars. Om deze doorsteek te garanderen naar de toekomst toe en daar de wandelweg een onderdeel vormt van een grote toekomstige wandelweg langs de Westelijk Ring (R14), wordt deze doorsteek als nieuwe gemeenteweg gevestigd overeenkomstig artikel 26 van het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.
Art. 31 uit het Decreet betreffende de Omgevingsvergunning dd. 25/04/2014, stelt dat de gemeenteraad eerst een besluit moet nemen over de aanleg van de wandelweg (erfdienstbaarheid van openbaar nut) alvorens het college van burgemeester en schepenen over de vergunningsaanvraag beslist.
De gemeenteraad verleende in zitting van 16/12/2024 goedkeuring voor de erfdienstbaarheid zoals voorzien in de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning langs Bakkersstraat 11, kadastraal gekend afd. 3, sectie L, nrs. 878c, 878d op voorwaarde dat:
-Er dient een digitaal opmetingsplan van een landmeter met exacte afmetingen te worden
bezorgd, ten laatste bij de akte van vestiging erfdienstbaarheid van openbaar nut;
-Alle kosten (inclusief kosten landmeter voor opmaak opmetingsplan en kosten notaris voor
opmaak akte) verbonden aan deze vestiging van erfdienstbaarheid van openbaar nut zijn ten
laste van de bouwheer;
-De werken worden uitgevoerd in overeenstemming met het goedgekeurde plan;
-Ten laatste 6 maanden na de start van de bouw (waarvoor een definitieve verlening van de
omgevingsvergunning noodzakelijk is) voor onderhavig project, dienst de overeenkomst
waarbij een erfdienstbaarheid van openbaar nut wordt gevestigd, te worden ingeschreven in
het bevoegde hypotheekkantoor.
Milieu
De volgende ingedeelde inrichtingen worden aangevraagd:
Rubriek | Omschrijving | Hoeveelheid | Klasse |
16.3.2°a) | Koel- en vriesinstallaties voor het bewaren van voedingsproducten, airconditioningsinstallaties en warmtepompen. (Nieuw) | 199 kW | 3 |
Overeenkomstig de criteria van artikels 11 t.e.m. 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning is de gewone procedure van toepassing en moet de aanvraag openbaar gemaakt worden.
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 6 juli 2024 t.e.m. 4 augustus 2024.
Er werd geen informatievergadering gehouden.
Er werd advies gevraagd aan Brandweerzone Kempen - Hulpverleningszone 5 (Geel) maar het advies werd niet ontvangen binnen de termijn. Het advies wordt geacht stilzwijgend gunstig te zijn.
Op 22 juli 2024 werd het advies ontvangen van Fluvius
Grote vermogens vereisen een eigen middenspanningscabine die op de bouwplannen is opgenomen. Hierbij wordt een gunstig advies met voorwaarden verleend. Dit advies blijft 1 jaar geldig.
Advies: voorwaardelijk gunstig
Op 14 augustus 2024 werd het advies ontvangen van Agentschap Wegen en Verkeer
Advies: voorwaardelijk gunstig
Op 24 juli 2024 werd het advies ontvangen van Dienst Integraal Waterbeleid
Advies: voorwaardelijk gunstig
Op 20 januari 2025 werd het advies ontvangen van Openbaar Domein, team Grijs
Riolering
De luifel is voorzien van een groendak; hemelwater wordt van daaruit naar de bovengrondse, ondiepe infiltratievoorziening / wadi (14,6 m³, 57,41 m²) op eigen terrein afgevoerd. Een noodoverloop van daaruit naar de openbare riolering is voorzien op enkele meter afstand van de aansluiting van de afvalwaterafvoer naar de openbare riolering.
Het hemelwater afkomstig van het hoofdgebouw “lounge” wordt opgevangen in regenwaterputten met een totaal volume van 50.000 L. Deze zijn aangesloten op alle toiletten en een buitenkraan. De overloop is aangesloten op de wadi met verhoudingsgewijs steile taluds.
De openbare riolering daar is echter nog niet gescheiden in afvalwater- en hemelwaterafvoer. De noodoverloop van de wadi wordt daarom beter aangesloten op de Fortloop. Vooraleer de noodoverloop hierop aan te sluiten, moet de waterloopbeheerder, zijnde de provincie Antwerpen, om toestemming gevraagd worden.
Huisaansluitingen zijn op deze locatie nog niet aanwezig en moeten bij het stadsbestuur aangevraagd worden.
Toegangen
T.h.v. de rooilijn is de toegang naar het perceel 6 m breed. Dit is in overeenstemming met de op het moment van indiening geldende stedenbouwkundige voorschriften.
Advies: voorwaardelijk gunstig
Op 8 oktober 2024 werd het advies ontvangen van Openbaar Domein, team Mobiliteit
Op basis van het voorliggende dossier en de relevante bepalingen uit de bouwcode van de stad Geel, formuleer ik een mobiliteitsadvies voor het projectgebied. Dit advies houdt rekening met de verkeersveiligheid, parkeerbehoeften, de bereikbaarheid voor verschillende vervoersmodi (auto's, fietsen, voetgangers), en de potentie om duurzame mobiliteitsoplossingen te stimuleren.
1. Auto- en parkeerbeleid
Het project voorziet in totaal 19 parkeerplaatsen, waarvan 8 zijn uitgerust met snellaadpalen en 11 reguliere parkeerplaatsen. Gezien de prognoses omtrent het aantal laadsessies (66 laadsessies per dag na 10 jaar) en de verwachte bezoekersaantallen voor de lounge (50 bezoekers per dag), wordt dit aanbod als toereikend beoordeeld.
2. Fietsinfrastructuur
Het project voorziet een fietsenstalling met capaciteit voor 8 fietsen, gelegen in de directe omgeving van de ingang van de lounge. Dit is in lijn met de normen zoals gesteld in de bouwcode.
3. Verkeersgeneratie en ontsluiting
De verkeersprognose gaat uit van 232 verkeersbewegingen per dag, waaronder 132 gerelateerd aan de laadactiviteiten en 100 bewegingen voor bezoekers van de lounge. Deze voorspelling is gebaseerd op een worstcasescenario. Het grootste deel van deze bewegingen zal afkomstig zijn van omliggende wegen (N19 en R14).
4. Duurzaamheid en multimodaliteit
De stad Geel zet sterk in op duurzame mobiliteitsoplossingen. Het project speelt hier goed op in door ruimte te bieden aan elektrische voertuigen en fietsstallingen. De bouwcode moedigt ook het gebruik van deelmobiliteit en collectieve parkeermogelijkheden aan.
1. Voldoende parkeercapaciteit en snellaadinfrastructuur
Het project voorziet in totaal 19 parkeerplaatsen, waarvan 8 met snellaadpalen en 11 reguliere parkeerplaatsen. Dit aanbod wordt voldoende geacht om zowel de vraag naar laadsessies als de bezoekersstromen naar de lounge op te vangen. Het feit dat er ook ruimte is voor mindervaliden draagt bij aan de toegankelijkheid en inclusiviteit van het project.
Op basis van de lange termijnprognoses voor laadsessies (66 per dag na 10 jaar) en bezoekers van de lounge (50 per dag), lijkt het aanbod van parkeerplaatsen en laadpalen adequaat. In gevallen waar laadpalen bezet zijn, biedt de site voldoende reguliere parkeerplaatsen om wachtende voertuigen op te vangen, waardoor parkeeropstoppingen worden vermeden(BOUWCODE MOBILITEIT).
2. Technologische ondersteuning en efficiënt parkeerbeheer
Het project voorziet in de mogelijkheid dat gebruikers via technologische middelen de beschikbaarheid van laadpalen kunnen monitoren. Dit zal bijdragen aan een efficiëntere verkeersafwikkeling en minimaliseert het zoekverkeer naar beschikbare laadpunten(BOUWCODE MOBILITEIT). Dit innovatieve aspect versterkt het project en maakt het toekomstbestendig.
3. Verkeersveiligheid en scheiding van vervoersstromen
Het ontwerp zorgt voor een goede scheiding tussen gemotoriseerd verkeer en zachte weggebruikers (voetgangers en fietsers). De aanwezige trage doorsteek en de geplande zebrapaden creëren veilige oversteekplaatsen voor voetgangers en benadrukken de verkeersveiligheid op de site. Dit draagt bij aan de vlotte doorstroming van bezoekers, zonder conflicten tussen verschillende verkeersstromen(BOUWCODE MOBILITEIT).
Daarnaast wordt het project ontsloten via bestaande infrastructuur (R14 en N19), wat ervoor zorgt dat de verkeersdruk op de omliggende wegen beperkt blijft. De voorziene verkeersgeneratie van maximaal 232 bewegingen per dag (waarvan 132 voor laadbeurten) is relatief laag en concentreert zich voornamelijk buiten de spitsuren(BOUWCODE MOBILITEIT).
4. Duurzaamheid en waterbeheer
De keuze voor waterdoorlatende parkeerplaatsen is een duidelijke positieve factor in het project. Dit draagt bij aan de duurzaamheid en vermindert het risico op wateroverlast in het gebied(BOUWCODE MOBILITEIT). Daarnaast wordt het project voorzien van groenaanplantingen rondom de parkeerplaatsen, wat bijdraagt aan de esthetische waarde en het comfort voor bezoekers. Deze vergroening draagt ook bij aan het verminderen van de hittestress op de site.
5. Fietsinfrastructuur in lijn met de bouwcode
Het project voorziet 8 fietsstalplaatsen, wat ruimer is dan de minimale norm. Dit draagt bij aan de doelstellingen van de stad Geel om fietsgebruik te stimuleren(BOUWCODE MOBILITEIT). Het ontwerp biedt gemakkelijke toegang tot deze stalplaatsen en houdt rekening met de veiligheid en toegankelijkheid van fietsers. Dit stimuleert werknemers en bezoekers om ook met de fiets te komen.
6. Leveranciers en afvalophaalverkeer
Hoewel er geen aparte laad- en loszone is voorzien, worden er maatregelen getroffen om te voorkomen dat leveringen en afvalophaalverkeer voor verstoringen zorgen. De circulatieruimte is breed genoeg (6 meter) om parkeerverkeer en leveringen tegelijkertijd mogelijk te maken zonder opstoppingen(BOUWCODE MOBILITEIT). Bovendien vinden leveringen plaats buiten piekuren, wat de impact op de verkeersstromen minimaliseert.
Advies: gedeeltelijk voorwaardelijk gunstig
Op 27 juni 2024 werd het advies ontvangen van Openbaar Domein, team Blauw
Op het perceel van het toekomstig ultrasnellaadstation zal een nieuwe trage verbinding opgelegd moeten worden. Deze weg moet leiden van aan de Pas tot aan de Alma, zoals reeds op het inplantingsplan beschreven staat. Op dit pad moet er een recht van publieke doorgang gelden. Deze doorgang moet ingetekend en vastgelegd worden door een landmeter in een rooilijnplan. Daarnaast dient dit pad ook gratis en kosteloos te worden afgestaan aan de Stad Geel.
Advies: voorwaardelijk gunstig
Het voorliggende project valt onder rubriek 10b stadsontwikkeling uit bijlage III van het MER-besluit (2004). De milieueffecten werden aan de aanvraag toegevoegd door het invullen van de verschillende onderdelen van de milieueffecten. Deze aftoetsing wordt voldoende geacht om aan te tonen dat het project geen aanzienlijke milieu-effecten zal veroorzaken, er dient bijgevolg geen MER te worden opgemaakt.
Wegenis
Het perceel is gelegen langsheen een gemeenteweg en een gewestweg.
Art. 4.3.5.§ 1. Een omgevingsvergunning voor het bouwen van een gebouw met als hoofdfunctie «wonen», «verblijfsrecreatie», dagrecreatie, met inbegrip van sport, detailhandel, dancing, restaurant en café, kantoorfunctie, dienstverlening, vrije beroepen, industrie, bedrijvigheid, «gemeenschapsvoorzieningen» of «openbare nutsvoorzieningen», kan slechts worden verleend op een stuk grond, gelegen aan een voldoende uitgeruste weg, die op het ogenblik van de aanvraag reeds bestaat.
§ 2. Een voldoende uitgeruste weg is ten minste met duurzame materialen verhard en voorzien van een elektriciteitsnet. De Vlaamse Regering kan bepalen in welke gevallen, en onder welke voorwaarden, gelet op de plaatselijke toestand, van deze minimale uitrusting kan worden afgeweken. Een voldoende uitgeruste weg voldoet voorts aan de uitrustingsvoorwaarden die worden gesteld in stedenbouwkundige voorschriften of vereist worden door de plaatselijke toestand, daaronder begrepen de voorzieningen die in de gemeente voorhanden zijn en het ruimtelijk beleid van de gemeente.
§ 3. In het geval de opdrachtgever instaat voor zowel het bouwen van de gebouwen als de verwezenlijking van de voor het project noodzakelijke wegeniswerken, of in het geval de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of een overheid de wegenis aanbesteedt, kan de omgevingsvergunning voor de gebouwen worden afgeleverd zodra de omgevingsvergunning voor de wegeniswerken is verleend. Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan in dat geval een afdoende financiële waarborg voor de uitvoering van de wegeniswerken eisen.
§ 4. De voorwaarde, vermeld in § 1, is niet van toepassing :
1° in verkavelingen waar geen of beperktere lasten op het vlak van de weguitrusting zijn opgelegd;
2° voor land- of tuinbouwbedrijven en voor bedrijfswoningen van een land- of tuinbouwbedrijf;
3° op het verbouwen, herbouwen of uitbreiden van bestaande constructies.
Watertoets
Volgens artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 en latere wijzigingen betreffende het integraal waterbeleid dient de aanvraag onderworpen te worden aan de watertoets. Het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 en latere wijzigingen stelt nadere regels vast voor de toepassing van de watertoets. De aanvraag werd getoetst aan de kenmerken van het watersysteem, aan de relevante doelstellingen en beginselen van artikel 5, 6 en 7 van het decreet integraal waterbeleid, en aan de bindende bepalingen van het (deel)bekkenbeheerplan.
Het perceel gelegen te Bakkersstraat 11, Afdeling 3, Sectie L, nr. 878d (is gelegen langs en) stroomt af naar de Fortloop, een (on)bevaarbare waterloop (van 2de categorie) die beheerd wordt door provincie Antwerpen – Grote Nete. De locatie is volgens de watertoetskaarten niet overstromingsgevoelig.
Mogelijke schadelijke effecten voor het water zouden kunnen ontstaan door wijziging van de kwaliteit van het oppervlaktewater of het grondwater, wijziging van infiltratie naar het grondwater, wijziging van de grondwatervoorraden en het grondwaterstromingspatroon, wijziging van het overstromingsregime, het afvoergedrag of de structuurkwaliteit van de waterloop, en wijziging van waterafhankelijke natuur.
Natuurtoets
De exploitatie ligt op ca.1,7 km van het dichtstbijzijnde habitatrichtlijngebied ‘Bovenloop van de Grote Nete met Zammelsbroek, Langdonken en Goor’ en ca. 4,7 km van het dichtstbijzijnde vogelrichtlijngebied.
De exploitatie is gelegen op ongeveer 1,7 km van het VEN/IVON-gebied: ‘De Gebroekten Grote Nete’
Gelet op de gegevens uit het dossier betreffende het aantal te verwachten vervoersbewegingen per jaar kan gesteld worden dat het aantal bewegingen beneden de 1% deminimisnormen uit de VITO-tabellen betreffende de voertuigbewegingen zal blijven. (lichte voertuigen) Er wordt dan ook niet verwacht de 1%norm zal worden overschreden. Er is ook geen passende beoordeling vereist.
Gelet op de aard en de ligging van de exploitatie en op basis van de beschikbare gegevens in de omgevingsvergunningsaanvraag lijkt het aanneembaar te stellen dat de exploitatie geen onvermijdbare en onherstelbare schade aan de natuur in VEN-gebied zal veroorzaken, noch dat de exploitatie een betekenisvolle aantasting van de natuurlijke kenmerken van Habitatrichtlijngebieden zal veroorzaken, op voorwaarde dat de exploitant zich houdt aan de voorwaarden opgelegd in de relevante wetgeving en voor zover de exploitant zich gedraagt naar de code van goede natuurpraktijk.
Erfgoed-/archeologietoets
Het perceel ligt volledig in woongebied. Volgens het stromingsschema dient er dan ook een archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd voor de site. Deze archeologienota werd ingediend op het portaal van het agentschap Onroerend Erfgoed. De ontvangstbevestiging van die indiening alsook het perceelrapport onroerend erfgoed worden als dossierstukken toegevoegd aan de omgevingsvergunningsaanvraag.
Toegankelijkheid
Deze site is ontworpen conform de regels van toegankelijkheid. Alle materiaalsoorten, niveauverschillen en aansluitingsdetails zijn geschikt voor mensen met een beperking.
De toegankelijkheidscheck werd uitgevoerd en werd als dossierstuk toegevoegd bij de omgevingsvergunningsaanvraag.
Milieuaspecten
Afvalwater
Er wordt geen lozing van afvalwater aangevraagd.
Huishoudelijk afvalwater is afvalwater dat enkel bestaat uit water afkomstig van normale huishoudelijke activiteiten, sanitaire installaties, keukens, de reiniging van gebouwen zoals woningen, kantoren, kazernes, onderwijsinrichtingen met of zonder internaat, kapsalons, restaurants, drankgelegenheden en afvalwater afkomstig van wassalons waar de toestellen enkel door de klanten zelf worden bediend.
Volgens de definitie van huishoudelijk afvalwater en de gegevens in het dossier, kan het afvalwater afkomstig van de exploitatie hieronder ingedeeld worden, waarbij de lozing pas ingedeeld is vanaf 600 m³/jaar.
Er wordt geen inschatting gemaakt van het lozingsdebiet, maar het is aannemelijk dat dit debiet niet wordt overschreden. Indien bij exploitatie toch wordt vastgesteld dat er meer huishoudelijke afvalwater wordt geloosd dan het indelingscriterium, dan dient een uitbreiding van de exploitatie te worden aangevraagd.
Bij de eventuele vergunningverlening kan als aandachtspunt worden opgenomen dat er vanaf een debiet van 600 m³/jaar melding gedaan dient te worden van het lozen van huishoudelijke afvalwater.
De VLAREM-voorwaarden voor niet-ingedeelde inrichtingen voor het lozen van afvalwater zijn van toepassing.
Lucht
In het dossier wordt aangegeven welke koelvloeistof aanwezig is in de warmtepompen/airco’s. In de koel- en vriesinstallaties wordt CO² als koelmiddel gebruikt met een GWP van 1, bij de airco’s is dat R32 met een GWP van 657.
Op 20/2/2024 werd de nieuwe EU-verordening rond F-gassen gepubliceerd in het staatsblad. Dit voorziet in een snellere afbouw van HFK’s dan de vorige verordening. De vorige EU-verordening voerde in 2014 een quotasysteem in die importeurs en producenten van HFK’s beperkingen oplegden qua volumes HFK’s en HFK-bevattende apparatuur die op de EU-markt mochten worden gebracht. Door trapsgewijs de toegelaten quota’s te reduceren moest dit quotasysteem ervoor zorgen dat de hoeveelheid HFK’s die tegen 2030 op de markt wordt gebracht met 79% wordt gereduceerd ten opzichte van de hoeveelheid die in 2015 op de markt werd gebracht (in CO2-equivalenten uitgedrukt). De nieuwe EU-verordening legt op dat in 2030 het op de EU-markt toegelaten volume met 95% in plaats van 79% moet gereduceerd zijn. Op langere termijn (2050) zullen geen nieuw geproduceerde HFK’s nog op de EU-markt mogen worden geplaatst.
Concreet betekent dit dat er steeds minder HFK-koelmiddelen op de markt zullen beschikbaar zijn en dat hierdoor de kostprijs van HFK-koelmiddelen nog meer zal stijgen en het bijgevolg interessanter wordt om over te stappen naar F-gasvrije koelsystemen.
R32 is een HFK met een lage GWP, maar ook dit koelmiddel zal stillaan worden uitgefaseerd.
De transformator en de laadinfrastructuur is niet ingedeeld. De VLAREM-voorwaarden voor niet ingedeelde inrichtingen worden meegenomen in het besluit.
Biodiversiteit
De exploitatie ligt op ca.1,7 km van het dichtstbijzijnde habitatrichtlijngebied ‘Bovenloop van de Grote Nete met Zammelsbroek, Langdonken en Goor’ en ca. 4,7 km van het dichtstbijzijnde vogelrichtlijngebied.
De exploitatie is gelegen op ongeveer 1,7 km van het VEN/IVON-gebied: ‘De Gebroekten Grote Nete’
Gelet op de aard en de ligging van de exploitatie en op basis van de beschikbare gegevens in de omgevingsvergunningsaanvraag lijkt het aanneembaar te stellen dat de exploitatie geen onvermijdbare en onherstelbare schade aan de natuur in VEN-gebied zal veroorzaken, noch dat de exploitatie een betekenisvolle aantasting van de natuurlijke kenmerken van Habitatrichtlijngebieden zal veroorzaken, op voorwaarde dat de exploitant zich houdt aan de voorwaarden opgelegd in de relevante wetgeving en voor zover de exploitant zich gedraagt naar de code van goede natuurpraktijk.
Geluid
De airco’s zijn mogelijke bronnen van geluidshinder. Volgend de bijgevoegde plannen lijken de buitenunits op het dak gepotitioneerd te zijn. Gelet op de locatie en de plaatsing op het dak, lijken deze units geen aanleiding te geven tot geluidsoverlast. Volgens de aanvraag worden de ventilatoren voorzien van trillingsdempers
Gelet op de ligging en de omgeving, wordt er niet verwacht dat er geluidshinder ontstaat ter hoogte van de externe onderdelen van de koelingssystemen. Het lijkt aanneembaar te stellen dat de potentiële geluidshinder beperkt zal blijven tot een aanvaardbaar niveau.
Er dient evenwel ook rekening gehouden te worden met de cummulatieve effecten van verschillende units.
Conclusie
Globaal kan gesteld worden dat de risico’s voor de externe veiligheid, de hinder, de effecten op het leefmilieu, op de wateren, op de natuur en op de mens buiten de inrichting, veroorzaakt door de gevraagde exploitatie, mits het opleggen van algemene, sectorale én bijzondere milieuvoorwaarden tot een aanvaardbaar niveau beperkt kunnen worden.
De volgende bijzondere voorwaarden worden voorgesteld:
Advies omgevingsambtenaar milieu
Uitgaande van de gegevens opgenomen in het aanvraagdossier en rekening houdende met bovenstaande bemerkingen wordt deze vergunningsaanvraag voor het onderdeel ‘ingedeelde inrichting of activiteit’ voorwaardelijk gunstig geadviseerd:
Rubriek | Omschrijving | Hoeveelheid | Klasse |
16.3.2°a) | Koel- en vriesinstallaties voor het bewaren van voedingsproducten, airconditioningsinstallaties en warmtepompen. | 199 kW | 3 |
Voor een termijn van onbepaalde duur
Indien de exploitatievoorwaarden zoals vermeld in het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995, houdende de algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, in acht worden genomen en mits het naleven van de opgelegde bijzondere voorwaarden.
Algemene milieuvoorwaarden van VLAREM II
Hoofdstuk | Omschrijving |
4.1. | Algemene voorschriften |
4.2. | Beheersing van oppervlaktewaterverontreiniging |
4.3. | Beheersing van bodem- en grondwaterverontreiniging |
4.4. | Beheersing van luchtverontreiniging |
4.5. | Beheersing van geluidshinder |
4.6. | Beheersing van hinder door licht |
4.7. | Beheersing van asbest |
Sectorale milieuvoorwaarden van VLAREM II:
Hoofdstuk | Omschrijving |
5.16 | Behandelen van gassen |
Voorwaarden voor niet-ingedeelde inrichtingen van VLAREM II
Hoofdstuk | Omschrijving |
6.2 | Beheersing van oppervlaktewaterverontreiniging |
6.13 | Niet-ingedeelde elektrische apparaten en niet-ingedeelde inrichtingen voor de opslag van elektriciteit |
Aandachtspunt:
De algemene en sectorale milieuvoorwaarden staan in titel II van het VLAREM. Bij wijziging van VLAREM wordt de exploitant geacht de meest actuele versie van de van toepassing zijnde bepalingen na te leven. De integrale en geconsolideerde tekst van titel II van het VLAREM is raadpleegbaar op de Milieunavigator, via de link: https://navigator.emis.vito.be/
Toetsing aan de goede ruimtelijke ordening
Toetsing aan de beoordelingsgronden van artikel 4.3.1§2 van VCRO:
Functionele inpasbaarheid
Het betreft het ontwikkelen van een ultrasnellaadplein, gelegen in de omgeving van handelszaken, een benzinestation en woningen. Het perceel bevindt zich volgens het gewestplan in woongebied.
Het project is gelegen op de hoek van de Westelijke Ring (R14) en de Pas te Geel, nabij de rotonde. Het is een omheind restperceel waarop het gras kort wordt onderhouden. Achter het perceel, in het noorden ligt een Carrefour warenhuis met bijhorende parking. De parking wordt van het perceel gescheiden door een lage maar brede haag. Langs de rechterzijde van het perceel, in de noordoostelijke hoek loopt een fietspad die de Pas met de parking van de Carrefour verbindt. Daar rechts ligt een Shell tankstation die van het fietspad wordt gescheiden door een waterloop (Fortloop).
Aan de overzijde van de straat ligt ten zuidoosten van de site een warenhuis van Aldi, ook met bijhorende parkeergelegenheid. Ten zuiden van ons perceel, naast het Aldigebouw ligt op de hoek een verwilderd restperceel. Aan zowel de rechterkant van de Pas als van de Ringweg loopt een verhoogd fietspad. Het perceel wordt dus langs 3 van de 4 zijdes door een fietsstrook ingesloten. Ten westen van de site, langs de Ringweg en omheen de rotonde bevinden zich kantoren en handelszaken.
Het geheel van loungegebouw, laadluifel en infrastructuur volgt de inplanting van het naastgelegen tankstation. Door de inplanting loodrecht op de Pas en dus evenwijdig op de Westelijke Ring (R14) te voorzien, wordt de beeldkwaliteit van de site versterkt. Op die manier vrijwaart men het groene en open karakter van de randzones in een zo compact mogelijke planorganisatie. Met deze inplanting wordt de site leesbaar en duidelijk gestructureerd, waardoor de logica van het gebruik en de afwikkeling op de site wordt bestendigd.
In het uiterst noordelijke punt wordt de site ontsloten met een toegangsweg vanaf de parking van de achtergelegen Carrefour warenhuis.
De werken zijn inpasbaar.
Mobiliteitsimpact
De mobiliteitssituatie wijzigt beperkt op de parking van de Carrefour.
De site wordt ontwikkeld volgens het STOP-principe. Ten allen tijde hebben voetgangers en fietsers voorrang op de wagens door die zones uit te voeren in gescheiden paden en door duidelijke signalisaties en markeringen op de wegenis aan te brengen. Er geldt een snelheidsbeperking voor auto’s om de veiligheid van voetgangers te garanderen.
Het loungegebouw is ook toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Via het reeds bestaand fietspad dat de aansluiting maakt tussen de Pas en de parking van de Carrefour, vinden de fietsers de fietsenparking aan de oost westelijke gevel. Er wordt stalling voorzien voor fietsen van normaal formaat en bakfietsen. In totaal kunnen 8 fietsen worden gestald.
Er wordt ingezet op ‘groen parkeren’. De parkeerplaatsen die niet voor het snelladen zijn bestemd worden groen ingericht door gebruik van betongrasdallen, ingezaaid met gras.
Er werd een mobiliteitstoets opgemaakt die de invloeden van het laden op de bestaande mobiliteit in kaart brengt. Deze wordt als dossierstuk toegevoegd aan de omgevingsvergunningsaanvraag.
Hieruit komt voort dat dit project geen significante impact op de bestaande verskeerssituatie heeft.Bovendien faciliteert het project elektrisch rijden waardoor de CO2-emissies in omgeving verlagen.
Schaal, ruimtegebruik en bouwdichtheid
Volgens de aanvraag wordt de site zo compact mogelijk ingericht zodat de leesbaarheid en het open karakter bewaard blijven. De leesbaarheid en transparantie wordt versterkt door de architectuur. De luifel laat zich lezen als open structuur die 5,57 m boven het maaiveld zweeft, slechts gedragen door twee ranke kolommen. Het loungegebouw is een gesloten volume en werd bewust lager gehouden met een kroonlijsthoogte van 4,5m.
De terreinaanleg (wegenissen en snellaadplaatsen onder de luifel, parkeerplaatsen voor andersvaliden) wordt geconcipieerd als bestrating in waterdoorlatende klinkers. Waar mogelijk worden grasbetondallen toegepast om het groen op de site te maximaliseren.
Ten opzichte van het gehele perceel van 3063,00 m2 blijft een 1434,77 m2 onverhard, oftewel een 46,84 %.
De groene randzones worden verder gebruikt om het groene karakter van de site te versterken met onderhoudsextensieve groenaanleg.
Visueel-vormelijke elementen
De lounge en overige constructies worden wordt opgericht in hedendaagse materialen.
Het nieuwe laadstation voorziet 8 DC snellaadpunten, alle 8 gepositioneerd tussen de kolommen van een symmetrische luifel. De symmetrische luifel vormt samen met 6 naastgelegen parkeerplaatsen en centrale rotonde op de site waar rond de verkeersafwikkeling duidelijk en éénrichtingsgewijs georganiseerd wordt. De luifel biedt beschutting tegen neerslag en zorgt voor de nodige schaduw. Het V-vormige dak bepaalt de beeldkwaliteit van de constructie. Het hout wordt beschermd met een transparante en een UV-beschermende vernis. Boven op de kroonlijst komen publiciteitsletters welke bij nacht en schemering worden ontbrand. Alle verhardingen worden voorzien in waterdoorlatende klinkers.
In het oosten van de site bevindt evenwijdig met de laadinfrastructuur een loungegebouw. Aan de noordwestelijke gevel van de lounge worden de fietsenstallingen voorzien. Hier worden ook de middenspanningscabine en spanningsomvormers ingeplant. Deze technische installaties zijn in vergelijking met de luifels slechts een secundaire constructie.
De zuidwestelijke gevel van de lounge is de voorgevel, met aangrenzend van links naar rechts een bandenblazer, nog 4 parkeerplaatsen, 1 parkeerplaats voor mensen met beperkte mobiliteit, de toegang tot de het gebouw en het ruimte terras. Aan de achterzijde van de lounge, de noordoostelijke gevel, worden de ondergrondse afvalberging (moloks) en het sorteerlokaal ingeplant. De inhoud van het sorteerlokaal wordt aan het zicht onttrokken door deze af te werken met een gesloten gevelafwerking in hetzelfde materiaal als de gevelafwerking van de lounge.
Het bestaande groen in de randstroken wordt maximaal behouden en ook alle restruimte rond de laadinfrastructuur wordt aangelegd in groenaanleg. Rondom de volledige projectzone voorziet men een brede groenbuffer tussen deze aanvraag, en zowel de buurpercelen als het openbaar gebied. In deze groene buffer in het oosten van de site wordt een infiltratievoorziening aangelegd die begroeid wordt met oeverbeplanting. Alle groene ruimte wordt aangeplant met kruidachtige vegetatie en gelaagd struikgewas. De westelijke helft van de site blijft volledig bestaand groen. Binnen deze groenzone legt men een groen wandelpad aan in kort gemaaid gras waarrond de grassen hoger blijven en bloemen en kruidachtige vegetatie worden ingezaaid. Deze plek moet zowel gaan dienen als esthetische buffer alsook als aantrekkingsplek voor bijen en andere kleine insecten.
Cultuurhistorische aspecten
Niet van toepassing.
Hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid
Er werd een milieueffecten-screening opgemaakt waarin al deze aspecten in detail worden beschreven. De MER-screening wordt als dossierstuk toegevoegd aan de omgevingsvergunningsaanvraag.
Energiedak
Het dak van de lounge wordt maximaal en integraal gebruikt voor de productie van zonne-energie door middel van fotovoltaïsche panelen. De panelen worden vlak op het dak geplaatst.
Groendak
Het dak van de luifel wordt aangelegd met een extensief groendak. Dit heeft tal van voordelen:
Verhoging van de biodiversiteit op de site, reductie van het urban heat island-effect, spreiding van de piekbelasting op waterlopen en riolering bij hevige regenval door buffering, visuele meerwaarde voor de gebouwen uit de directe omgeving
Het perceel bevindt zich niet in een risicozone voor overstromingen.
Toch wordt het ontwerp van de terreinaanleg bedacht met aandacht voor een geoptimaliseerde waterhuishouding:
Alle verhardingen zijn waterdoorlatend. Er worden alleen gecertificeerde materialen voorzien,
De hellingsgraad van parkeerplaatsen of wegenis is maximaal 2% om afvloeiing van water te vermijden.
De luifel is voorzien van een groendak.
Er wordt een grote wadi voorzien ten zuidoosten op de site voor het hemelwater wat valt op het dak van het loungegebouw.
Conclusie
Uit bovenstaande motivering blijkt dat de aanvraag in overeenstemming is met de goede ruimtelijke ordening.
Resultaten openbaar onderzoek
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 6 juli 2024 tot en met 4 augustus 2024. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werd er een bezwaarschrift ontvangen.
Inhoud bezwaarschrift
De bezwaarschriftindiener is van mening dat
Evaluatie bezwaarschrift
Afvalwater lijkt enkel voor te komen van sanitaire installaties, de ‘afwasruimte’ en het eventuele poetsen van het gebouw. Het afvalwater van de afwasruimte wordt geloosd via een vetvang.
Huishoudelijk afvalwater is afvalwater dat enkel bestaat uit water afkomstig van normale huishoudelijke activiteiten, sanitaire installaties, keukens, de reiniging van gebouwen zoals woningen, kantoren, kazernes, onderwijsinrichtingen met of zonder internaat, kapsalons, restaurants, drankgelegenheden en afvalwater afkomstig van wassalons waar de toestellen enkel door de klanten zelf worden bediend.
Volgens de definitie van huishoudelijk afvalwater en de gegevens in het dossier, kan het afvalwater afkomstig van de exploitatie hieronder ingedeeld worden, waarbij de lozing pas ingedeeld is vanaf 600 m³/jaar. Er wordt geen inschatting gemaakt van het lozingsdebiet, maar het is aannemelijk dat dit debiet niet wordt overschreden. Indien bij exploitatie toch wordt vastgesteld dat er meer huishoudelijke afvalwater wordt geloosd dan het indelingscriterium, dan dient een uitbreiding van de exploitatie te worden aangevraagd.
Het deel van het bezwaar dat handelt over het ontbreken van het milieuluik van de lobby is niet van toepassing en wordt niet verder weerhouden. Bij een eventuele vergunningverlening kan als aandachtspunt worden opgenomen dat er vanaf een debiet van 600 m³/jaar melding gedaan dient te worden van het lozen van huishoudelijke afvalwater.
In dit bezwaar wordt nog melding gemaakt van geur- en geluidshinder afkomstig van de laadinfrastructuur en het vervoer op de site. Gelet op de ligging (kruispunt van een belangrijke verkeersader), het verkeer dat reeds aanwezig is op de site en de afstand tot naburige woningen, wordt niet verwacht dat het eventuele geluid en de geur, die volgens de bezwaarindiener veroorzaakt zal worden door de uitbating, bijkomende hinder zal veroorzaken in de omgeving. Het bezwaar wordt dan ook niet weerhouden.
Bespreking adviezen
De omgevingsambtenaar heeft kennis genomen van de volgende adviezen en beoordeelt deze als volgt:
Conclusie
Bijzondere milieuvoorwaarde
Algemene milieuvoorwaarden van VLAREM II
Hoofdstuk | Omschrijving |
4.1. | Algemene voorschriften |
4.2. | Beheersing van oppervlaktewaterverontreiniging |
4.3. | Beheersing van bodem- en grondwaterverontreiniging |
4.4. | Beheersing van luchtverontreiniging |
4.5. | Beheersing van geluidshinder |
4.6. | Beheersing van hinder door licht |
4.7. | Beheersing van asbest |
Sectorale milieuvoorwaarden van VLAREM II:
Hoofdstuk | Omschrijving |
5.16 | Behandelen van gassen |
Voorwaarden voor niet-ingedeelde inrichtingen van VLAREM II
Hoofdstuk | Omschrijving |
6.2 | Beheersing van oppervlaktewaterverontreiniging |
6.13 | Niet-ingedeelde elektrische apparaten en niet-ingedeelde inrichtingen voor de opslag van elektriciteit |
Aandachtspunt:
De algemene en sectorale milieuvoorwaarden staan in titel II van het VLAREM. Bij wijziging van VLAREM wordt de exploitant geacht de meest actuele versie van de van toepassing zijnde bepalingen na te leven. De integrale en geconsolideerde tekst van titel II van het VLAREM is raadpleegbaar op de Milieunavigator, via de link: https://navigator.emis.vito.be/
Stedenbouwkundige voorwaarde
Alle werken dienen ingeplant en verder uitgevoerd zoals aangeduid op de bouwplannen, met dien verstande dat fietsers en voetgangers op een veilige manier de slagboom kunnen passeren in functie van de trage wegverbinding.
De projectsite dient 24/7 bereikbaar te zijn. De nodige aanpassingen zullen doorgevoerd moeten worden aan de huidige slagbomen.
De aanvraag dient te voldoen aan het Programma van Maatregelen.
Rekening dient gehouden met de voorwaarden opgenomen in het advies van Agentschap Wegen & Verkeer:
De publiciteitsinrichting dient bij plaatsing in de eerste vier meter vanaf de grens met de openbare weg, aan volgende voorwaarden te voldoen:
- de totale oppervlakte van de publiciteitsinrichtingen bedraagt maximaal vier vierkante meter per zaak en maximaal tien vierkante meter per gebouwencomplex;
- de publiciteitsinrichting wordt niet in de zijtuinstrook geplaatst
Het AWV wenst mee te geven dat de aangevraagd publiciteitsinrichting wordt ingepland op een plaats waar de rijtaak erg complex is. Met name wordt beoogd om de publiciteitsinrichting op te stellen ter hoogte van een rotonde met verkeerlichten. Dit vormt een lokaal gevaarlijke toestand, waarbij het (bijkomend) afleiden van de bestuurder een negatieve impact heeft op de verkeersveiligheid. Er moet bekeken worden of de publiciteitsinrichting verder verwijderd van de rotonde geplaatst kan worden.
Rekening dient gehouden met de voorwaarden opgenomen in het advies van Openbaar Domein, team blauw: De bouw van het ultrasnellaadstation mag plaatsvinden als er een trage verbinding gecreëerd wordt tussen de Alma en de Pas. Deze verbinding moet minstens drie meter breed zijn en minstens twee meter van de Westelijke ring afliggen. Dit pad moet vastgelegd worden in een rooilijnplan dat opgesteld dient te worden door een landmeter. Zo kan de weg erkend worden als gemeenteweg en gratis en kosteloos dienen afgegeven te worden aan de Stad Geel. Deze weg zal altijd voor de volledige lengte en breedte toegankelijk moeten blijven.
Rekening dient gehouden met de voorwaarden opgenomen in het advies van Openbaar Domein, team Grijs :
Riolering
Toegangen
Rekening dient gehouden met de voorwaarden opgenomen in het advies van Openbaar Domein, team Mobiliteit:
Parkeerbehoefte: Op basis van de bouwcode is het van belang dat de parkeerbehoefte op eigen terrein wordt opgelost. De realisatie van 19 parkeerplaatsen voldoet aan de eisen van het mobiliteitsprofiel van het projectgebied, maar er moet ook ruimte zijn voor piekmomenten, zoals voorspeld in de lange termijnprognose. Het huidige aanbod van 19 plaatsen, waaronder een parkeerplaats voor mindervaliden, lijkt voldoende om de maximale vraag op te vangen. Indien blijkt dat de parkeerdruk toch toeneemt, moet de optie van extra parkeerplaatsen of het invoeren van een reserveringssysteem voor laadpalen overwogen worden.
Laadpalen: Gezien de verwachte technologische ontwikkelingen, wordt verwacht dat de beschikbaarheid van laadpalen in real-time zichtbaar zal zijn voor gebruikers, wat zal bijdragen aan een efficiëntere benutting van de bestaande infrastructuur. Dit is een positieve ontwikkeling, omdat het de verkeersdruk door zoekgedrag minimaliseert.
Leveranciers en afvalophaalverkeer: Het parkeerbeleid moet ook rekening houden met de 10-11 wekelijkse leveringen per bestelwagen. Het ontbreken van een aparte laad- en loszone zorgt voor extra parkeerdruk, hoewel het project compenseert door voldoende circulatieruimte (6 meter breed) te voorzien. Leveringen buiten piekuren zijn een noodzakelijke maatregel om verstoringen te minimaliseren.
Fietsstallingen: De bouwcode vereist dat fietsstallingen overdekt en afsluitbaar zijn, vooral voor langere stallingsduur. Voor kort gebruik (bezoekers) kunnen onoverdekte stallingen voldoen, maar overdekte fietsstallingen verhogen de kwaliteit en veiligheid van de infrastructuur(BOUWCODE MOBILITEIT). Aangezien het project 8 stalplaatsen biedt, is dit aanbod ruimer dan het minimum, wat positief is.
Toegankelijkheid: Zorg ervoor dat de fietsenstallingen direct toegankelijk zijn zonder obstakels. Idealiter is de fietsenstalling verbonden met een fietsvriendelijke route die de lounge en laadpalen optimaal bereikbaar maakt voor fietsers(BOUWCODE MOBILITEIT).
Fietspaden en veiligheid: Om de verkeersveiligheid te bevorderen, moet de scheiding tussen gemotoriseerd verkeer en fietsers gewaarborgd blijven, zoals beoogd in het project. Het is cruciaal om mogelijke conflictpunten tussen fietsers en autoverkeer op de site te vermijden door duidelijke bewegwijzering en markeringen aan te brengen(BOUWCODE MOBILITEIT). Het minpunt aan dit project kan hierin teruggevonden worden aan de ingang/uitgang van het projectgebied waar fietsers en voetgangers uit de trage doorsteek in contact/in conflict komen met uitgaande wagens die de parking van het snellaadstation verlaten. Dit kan zorgen voor eventuele gevaarlijke situaties.
Verkeersafwikkeling: Gezien de locatie nabij een rotonde, is de verkeersafwikkeling een aandachtspunt. De maximale verkeersdruk tijdens de spits blijft beperkt (8-10 bewegingen per uur). Er moeten verkeersremmende maatregelen, zoals haaientanden en snelheidsbeperkingen, worden geïmplementeerd om de veiligheid bij in- en uitritten te waarborgen(BOUWCODE MOBILITEIT).
Voetgangersveiligheid: Er wordt voorzien in zebrapaden om veilige looplijnen te creëren richting de ingang van de lounge. Dit is een positieve maatregel. Het is belangrijk dat deze markeringen duidelijk zichtbaar zijn en dat de omgeving goed verlicht is om ook 's avonds veiligheid te garanderen(BOUWCODE MOBILITEIT).
Voorwaarde: Voorzie een specifieke laad- en loszone of parkeerplaatsen die gedurende bepaalde uren zijn gereserveerd voor leveringen en afvalophaalwagens.
Argumentatie: Aangezien het project geen aparte laad- en loszone voorziet, is het noodzakelijk om het verkeer van leveranciers goed te reguleren. Leveranciers moeten gebruik maken van reguliere parkeerplaatsen of kortstondig parkeren op de circulatie-as, maar dit kan tijdens piekuren leiden tot verstoringen(BOUWCODE MOBILITEIT). Het reserveren van bepaalde parkeerplaatsen voor specifieke tijden (bijvoorbeeld buiten de piekuren) kan deze verstoringen minimaliseren. Dit waarborgt een vlotte doorstroming voor zowel bezoekers als leveranciers, zonder dat dit ten koste gaat van de parkeerplaatsen voor bezoekers en werknemers.
Voorwaarde: Het project moet een systeem van verkeersmonitoring implementeren om de verkeersstromen en parkeerdruk in real-time te volgen en waar nodig bij te sturen.
Argumentatie: Verkeersprognoses zijn gebaseerd op modellen en aannames, maar de daadwerkelijke verkeersbewegingen kunnen afwijken. Door gebruik te maken van een monitoring- en waarschuwingssysteem kan de beheerder van het laadstation tijdig anticiperen op onverwachte pieken in verkeer of parkeerdruk. Zo kan er bijvoorbeeld sneller worden opgeschaald in parkeerbeheer of kan de verkeerscirculatie worden aangepast om opstoppingen te voorkomen(BOUWCODE MOBILITEIT).
Rekening dient gehouden met de bemerkingen gesteld in het advies van dienst Integraal Waterbeleid.
Het terreinprofiel dient gevolgd te worden.
De kosten voor het uitvoeren van aanpassingswerken aan het openbaar domein of het verplaatsen van nutsvoorzieningen zijn ten laste van de bouwheer.
Lasten
De gemeenteraad verleende in zitting van 16/12/2024 goedkeuring over de te vestigen erfdienstbaarheid van openbaar nut zoals voorzien in de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning langs Bakkersstraat 11, kadastraal gekend afd. 3, sectie L, nrs. 878c, 878d op voorwaarde dat:
• Er dient een digitaal opmetingsplan van een landmeter met exacte afmetingen te worden bezorgd, ten laatste bij de akte van vestiging erfdienstbaarheid van openbaar nut;
• Alle kosten (inclusief kosten landmeter voor opmaak opmetingsplan en kosten notaris voor opmaak akte) verbonden aan deze vestiging van erfdienstbaarheid van openbaar nut zijn ten laste van de bouwheer;
• De werken worden uitgevoerd in overeenstemming met het goedgekeurde plan;
• Ten laatste 6 maanden na de start van de bouw (waarvoor een definitieve verlening van de omgevingsvergunning noodzakelijk is) voor onderhavig project, dienst de overeenkomst waarbij een erfdienstbaarheid van openbaar nut wordt gevestigd, te worden ingeschreven in het bevoegde hypotheekkantoor.
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het college van burgemeester en schepenen beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en de vergunning af te leveren aan de aanvrager, die ertoe gehouden is volgende voorwaarden strikt na te leven:
Algemene milieuvoorwaarden van VLAREM II
Hoofdstuk | Omschrijving |
4.1. | Algemene voorschriften |
4.2. | Beheersing van oppervlaktewaterverontreiniging |
4.3. | Beheersing van bodem- en grondwaterverontreiniging |
4.4. | Beheersing van luchtverontreiniging |
4.5. | Beheersing van geluidshinder |
4.6. | Beheersing van hinder door licht |
4.7. | Beheersing van asbest |
Sectorale milieuvoorwaarden van VLAREM II:
Hoofdstuk | Omschrijving |
5.16 | Behandelen van gassen |
Voorwaarden voor niet-ingedeelde inrichtingen van VLAREM II
Hoofdstuk | Omschrijving |
6.2 | Beheersing van oppervlaktewaterverontreiniging |
6.13 | Niet-ingedeelde elektrische apparaten en niet-ingedeelde inrichtingen voor de opslag van elektriciteit |
Aandachtspunt:
De algemene en sectorale milieuvoorwaarden staan in titel II van het VLAREM. Bij wijziging van VLAREM wordt de exploitant geacht de meest actuele versie van de van toepassing zijnde bepalingen na te leven. De integrale en geconsolideerde tekst van titel II van het VLAREM is raadpleegbaar op de Milieunavigator, via de link: https://navigator.emis.vito.be/
Stedenbouwkundige voorwaarde
Alle werken dienen ingeplant en verder uitgevoerd zoals aangeduid op de bouwplannen, met dien verstande dat fietsers en voetgangers op een veilige manier de slagboom kunnen passeren in functie van de trage wegverbinding.
De projectsite dient 24/7 bereikbaar te zijn. De nodige aanpassingen zullen doorgevoerd moeten worden aan de huidige slagbomen.
De aanvraag dient te voldoen aan het Programma van Maatregelen.
Rekening dient gehouden met de voorwaarden opgenomen in het advies van Agentschap Wegen & Verkeer:
De publiciteitsinrichting dient bij plaatsing in de eerste vier meter vanaf de grens met de openbare weg, aan volgende voorwaarden te voldoen:
- de totale oppervlakte van de publiciteitsinrichtingen bedraagt maximaal vier vierkante meter per zaak en maximaal tien vierkante meter per gebouwencomplex;
- de publiciteitsinrichting wordt niet in de zijtuinstrook geplaatst
Het AWV wenst mee te geven dat de aangevraagd publiciteitsinrichting wordt ingepland op een plaats waar de rijtaak erg complex is. Met name wordt beoogd om de publiciteitsinrichting op te stellen ter hoogte van een rotonde met verkeerlichten. Dit vormt een lokaal gevaarlijke toestand, waarbij het (bijkomend) afleiden van de bestuurder een negatieve impact heeft op de verkeersveiligheid. Er moet bekeken worden of de publiciteitsinrichting verder verwijderd van de rotonde geplaatst kan worden.
Rekening dient gehouden met de voorwaarden opgenomen in het advies van Openbaar Domein, team blauw: De bouw van het ultrasnellaadstation mag plaatsvinden als er een trage verbinding gecreëerd wordt tussen de Alma en de Pas. Deze verbinding moet minstens drie meter breed zijn en minstens twee meter van de Westelijke ring afliggen. Dit pad moet vastgelegd worden in een rooilijnplan dat opgesteld dient te worden door een landmeter. Zo kan de weg erkend worden als gemeenteweg en gratis en kosteloos dienen afgegeven te worden aan de Stad Geel. Deze weg zal altijd voor de volledige lengte en breedte toegankelijk moeten blijven.
Rekening dient gehouden met de voorwaarden opgenomen in het advies van Openbaar Domein, team Grijs :
Riolering
Toegangen
Rekening dient gehouden met de voorwaarden opgenomen in het advies van Openbaar Domein, team Mobiliteit:
Parkeerbehoefte: Op basis van de bouwcode is het van belang dat de parkeerbehoefte op eigen terrein wordt opgelost. De realisatie van 19 parkeerplaatsen voldoet aan de eisen van het mobiliteitsprofiel van het projectgebied, maar er moet ook ruimte zijn voor piekmomenten, zoals voorspeld in de lange termijnprognose. Het huidige aanbod van 19 plaatsen, waaronder een parkeerplaats voor mindervaliden, lijkt voldoende om de maximale vraag op te vangen. Indien blijkt dat de parkeerdruk toch toeneemt, moet de optie van extra parkeerplaatsen of het invoeren van een reserveringssysteem voor laadpalen overwogen worden.
Laadpalen: Gezien de verwachte technologische ontwikkelingen, wordt verwacht dat de beschikbaarheid van laadpalen in real-time zichtbaar zal zijn voor gebruikers, wat zal bijdragen aan een efficiëntere benutting van de bestaande infrastructuur. Dit is een positieve ontwikkeling, omdat het de verkeersdruk door zoekgedrag minimaliseert.
Leveranciers en afvalophaalverkeer: Het parkeerbeleid moet ook rekening houden met de 10-11 wekelijkse leveringen per bestelwagen. Het ontbreken van een aparte laad- en loszone zorgt voor extra parkeerdruk, hoewel het project compenseert door voldoende circulatieruimte (6 meter breed) te voorzien. Leveringen buiten piekuren zijn een noodzakelijke maatregel om verstoringen te minimaliseren.
Fietsstallingen: De bouwcode vereist dat fietsstallingen overdekt en afsluitbaar zijn, vooral voor langere stallingsduur. Voor kort gebruik (bezoekers) kunnen onoverdekte stallingen voldoen, maar overdekte fietsstallingen verhogen de kwaliteit en veiligheid van de infrastructuur(BOUWCODE MOBILITEIT). Aangezien het project 8 stalplaatsen biedt, is dit aanbod ruimer dan het minimum, wat positief is.
Toegankelijkheid: Zorg ervoor dat de fietsenstallingen direct toegankelijk zijn zonder obstakels. Idealiter is de fietsenstalling verbonden met een fietsvriendelijke route die de lounge en laadpalen optimaal bereikbaar maakt voor fietsers(BOUWCODE MOBILITEIT).
Fietspaden en veiligheid: Om de verkeersveiligheid te bevorderen, moet de scheiding tussen gemotoriseerd verkeer en fietsers gewaarborgd blijven, zoals beoogd in het project. Het is cruciaal om mogelijke conflictpunten tussen fietsers en autoverkeer op de site te vermijden door duidelijke bewegwijzering en markeringen aan te brengen(BOUWCODE MOBILITEIT). Het minpunt aan dit project kan hierin teruggevonden worden aan de ingang/uitgang van het projectgebied waar fietsers en voetgangers uit de trage doorsteek in contact/in conflict komen met uitgaande wagens die de parking van het snellaadstation verlaten. Dit kan zorgen voor eventuele gevaarlijke situaties.
Verkeersafwikkeling: Gezien de locatie nabij een rotonde, is de verkeersafwikkeling een aandachtspunt. De maximale verkeersdruk tijdens de spits blijft beperkt (8-10 bewegingen per uur). Er moeten verkeersremmende maatregelen, zoals haaientanden en snelheidsbeperkingen, worden geïmplementeerd om de veiligheid bij in- en uitritten te waarborgen(BOUWCODE MOBILITEIT).
Voetgangersveiligheid: Er wordt voorzien in zebrapaden om veilige looplijnen te creëren richting de ingang van de lounge. Dit is een positieve maatregel. Het is belangrijk dat deze markeringen duidelijk zichtbaar zijn en dat de omgeving goed verlicht is om ook 's avonds veiligheid te garanderen(BOUWCODE MOBILITEIT).
Voorwaarde: Voorzie een specifieke laad- en loszone of parkeerplaatsen die gedurende bepaalde uren zijn gereserveerd voor leveringen en afvalophaalwagens.
Argumentatie: Aangezien het project geen aparte laad- en loszone voorziet, is het noodzakelijk om het verkeer van leveranciers goed te reguleren. Leveranciers moeten gebruik maken van reguliere parkeerplaatsen of kortstondig parkeren op de circulatie-as, maar dit kan tijdens piekuren leiden tot verstoringen(BOUWCODE MOBILITEIT). Het reserveren van bepaalde parkeerplaatsen voor specifieke tijden (bijvoorbeeld buiten de piekuren) kan deze verstoringen minimaliseren. Dit waarborgt een vlotte doorstroming voor zowel bezoekers als leveranciers, zonder dat dit ten koste gaat van de parkeerplaatsen voor bezoekers en werknemers.
Voorwaarde: Het project moet een systeem van verkeersmonitoring implementeren om de verkeersstromen en parkeerdruk in real-time te volgen en waar nodig bij te sturen.
Argumentatie: Verkeersprognoses zijn gebaseerd op modellen en aannames, maar de daadwerkelijke verkeersbewegingen kunnen afwijken. Door gebruik te maken van een monitoring- en waarschuwingssysteem kan de beheerder van het laadstation tijdig anticiperen op onverwachte pieken in verkeer of parkeerdruk. Zo kan er bijvoorbeeld sneller worden opgeschaald in parkeerbeheer of kan de verkeerscirculatie worden aangepast om opstoppingen te voorkomen(BOUWCODE MOBILITEIT).
Rekening dient gehouden met de bemerkingen gesteld in het advies van dienst Integraal Waterbeleid.
Het terreinprofiel dient gevolgd te worden.
De kosten voor het uitvoeren van aanpassingswerken aan het openbaar domein of het verplaatsen van nutsvoorzieningen zijn ten laste van de bouwheer.
Lasten
De gemeenteraad verleende in zitting van 16/12/2024 goedkeuring over de te vestigen erfdienstbaarheid van openbaar nut zoals voorzien in de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning langs Bakkersstraat 11, kadastraal gekend afd. 3, sectie L, nrs. 878c, 878d op voorwaarde dat:
• Er dient een digitaal opmetingsplan van een landmeter met exacte afmetingen te worden bezorgd, ten laatste bij de akte van vestiging erfdienstbaarheid van openbaar nut;
• Alle kosten (inclusief kosten landmeter voor opmaak opmetingsplan en kosten notaris voor opmaak akte) verbonden aan deze vestiging van erfdienstbaarheid van openbaar nut zijn ten laste van de bouwheer;
• De werken worden uitgevoerd in overeenstemming met het goedgekeurde plan;
• Ten laatste 6 maanden na de start van de bouw (waarvoor een definitieve verlening van de omgevingsvergunning noodzakelijk is) voor onderhavig project, dienst de overeenkomst waarbij een erfdienstbaarheid van openbaar nut wordt gevestigd, te worden ingeschreven in het bevoegde hypotheekkantoor.