Terug
Gepubliceerd op 28/01/2025

2025_CBS_00336 - Omgevingsvergunning - het verkavelen in 4 loten voor een vrijstaande eengezinswoning langs Bergstraat z/n (V_202400019JH) - Weigering

College van Burgemeester en Schepenen
ma 27/01/2025 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Tom Corstjens; Bart Julliams; Luc Van Laer; Kris Vangeel; Vera Celis; Francois Mylle, Algemeen Directeur; Anne-Laure Maes

Afwezig

Nadine Laeremans

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Marlon Pareijn
2025_CBS_00336 - Omgevingsvergunning - het verkavelen in 4 loten voor een vrijstaande eengezinswoning langs Bergstraat z/n (V_202400019JH) - Weigering 2025_CBS_00336 - Omgevingsvergunning - het verkavelen in 4 loten voor een vrijstaande eengezinswoning langs Bergstraat z/n (V_202400019JH) - Weigering

Motivering

Aanleiding en context

UITERSTE BESLISSINGSDATUM VOOR DIT DOSSIER: 03/02/2025

 

 Verslag van de omgevingsambtenaar

 

Dossiernummer omgevingsloket: OMV_2024103052

Dossiernummer gemeente: V_202400019

 

De gemeente Geel heeft op 26 juli 2024 een aanvraag ontvangen voor het verkavelen in 4 loten voor een vrijstaande eengezinswoning. De aanvraag werd op 4 oktober 2024 volledig en ontvankelijk verklaard.

 

Gegevens van de aanvrager

Kerkfabriek Sint-Amandus (VL - Geel) OI gevestigd Wilders 48 te 2440 Geel

 

Gegevens van de  ligging

Administratieve ligging: Bergstraat z/n

Kadastrale ligging: afdeling 5 sectie N nrs. 953A en 953C

 

Verslag

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Ligging volgens de plannen van aanleg, uitvoeringsplannen, verkavelingen.

De aanvraag is volgens het gewestplan gewestplan Herentals-Mol goedgekeurd op 28 juli 1978 gelegen in: 

woongebied

De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

 

Ligging volgens BPA + bijhorende voorschriften :

De aanvraag is niet gelegen in een bijzonder plan van aanleg.

 

Ligging volgens RUP + bijhorende voorschriften :

De aanvraag is niet gelegen in een ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

De aanvraag is niet gelegen in een goedgekeurde, niet vervallen verkaveling.

 

Bepaling van het plan dat van toepassing is op de aanvraag

De aanvraag is niet gesitueerd in een algemeen of bijzonder plan van aanleg of in een ruimtelijk uitvoeringsplan. De aanvraag dient getoetst te worden aan de bepalingen van het gewestplan. 

 

Overeenstemming met dit plan

De aanvraa is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.

 

Afwijkings- en uitzonderingsbepalingen

Niet van toepassing.

 

Verordeningen

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - inzake parkeren en stallen van auto's en fietsen goedgekeurd op 25 juni 2018.

Gewestelijke stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid goedgekeurd op 5 juni 2009.

Gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen en vertraagde afvoer van hemelwater goedgekeurd op 23 juni 2006.

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - basisverordening goedgekeurd op 12 mei 2012.

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - verkavelingen goedgekeurd op 12 mei 2012.

Algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer goedgekeurd op 29 april 1997.

Bouwcode van stad Geel, goedgekeurd op 30 september 2025.

 

  1. Historiek

Er zijn geen historische dossiers voor deze aanvraag.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

De aanvraag betreft het verkavelen in 4 loten voor vrijstaande eengezinswoningen. 

De woningen worden ingeplant op 3m van de zijdelingse perceelsgrenzen met 

de voorgevels op minimum 12m uit de as van de weg.

Op het perceel staat één stal in metselwerk. Deze constructie dient gesloopt te 

worden, zoals aangeduid op het plan. Het perceel bevindt zich ongeveer 0,50m à 

1,50m lager dan de naastliggende weg.

 

  1. Openbaar onderzoek

Overeenkomstig de criteria van artikels 11 t.e.m. 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning is de gewone procedure van toepassing en moet de aanvraag openbaar gemaakt worden.

Het openbaar onderzoek werd gehouden van 14 oktober 2024 t.e.m. 12 november 2024. Er werden 15 bezwaarschriften ingediend.

Inhoud bezwaarschriften

De bezwaarschriften handelen over volgende onderwerpen:

De impact van de nieuwe verkaveling op de waterhuishouding van het te verkavelen perceel en de omliggende percelen.

De bewering dat de verkaveling geen invloed zou hebben op het watersysteem en de bodem is onjuist. De betreffende gronden kampen nu al met ernstige wateroverlast, vooral tijdens de wintermaanden. Een groot deel van de weide staat dan onder water. Verdere verharding van de bodem zal dit probleem verergeren, omdat het natuurlijke infiltratieproces verder wordt beperkt. Bovendien is verhoging een plaatselijke oplossing, voor degene die op die locatie bouwt, maar problematisch voor de gronden rondom want hier zal het water dan hoger staan. In een tijd waarin wateroverlast en overstromingen steeds vaker voorkomen en steeds meer (terechte) strengere maatregelen genomen worden om betonnering te voorkomen, is dit een onverantwoorde ontwikkeling.

Daarnaast voorziet het Sigmaplan in extra waterbuffering en overstromingsruimte, wat de druk op omliggende gebieden, zoals Zammel, nog zal vergroten. De verhoging en verharding van gronden in dit gebied zal de situatie nog verergeren. Dit druist in tegen de principes van duurzaam waterbeheer.

Betreffende percelen liggen net buiten de perimeter van het Sigmaprojectgebied Zammelsbroek omdat deze op het gewestplan aangeduid staan als woongebied. Deze maken echter onlosmakelijk deel uit van het fysisch systeem van de Vallei van de Grote Nete.  Deze percelen vormen tevens het valleitje van de Meiloop en zijn de overgang naar de hoger gelegen zandduin.  Deze percelen maken naast hun waterbufferend vermogen deel uit van het infiltratiegebied van de Meiloop en bij uitbreiding van de Vallei van de Grote Nete. Ook al gaat het om een kleiner oppervlak, als consequent al deze oppervlakten verhard gaan worden (zoals in het nabije verleden ook al gebeurd is in de Sint-Gerebernusstraat en de Bergstraat), valt de natuurlijke infiltratie van het regenwater weg.  Milderende of mitigerende maatregelen zijn slechts een schaamdoekje om dit tegen te gaan.

 

De draagkracht van de weg Bergstraat. 

De straat is niet geschikt voor een uitbreiding met meerdere woningen. De straat is smal, wat de huidige verkeersdoorstroming al beperkt. Hoewel er aan beide zijden huizen staan, zijn er nergens tegenover elkaar geplaatste woningen, waardoor dubbele opritten voorkomen worden. De geplande verkaveling zou echter woningen toevoegen, met bijhorende opritten. Dit zal zorgen voor een toename van verkeer, parkeerproblemen en moeilijkheden bij het kruisen van auto’s uit beide richtingen en het manoeuvreren, terwijl de ruimte al beperkt is. De veiligheid van fietsers en voetgangers komt hierdoor verder in het gedrang, vooral door het gebrek aan uitwijkmogelijkheden.

De verkaveling bevindt zich in een straat die al jarenlang intensief gebruikt wordt door wandelaars en fietsers. Fietsers die van Westerlo naar Oosterlo rijden (of omgekeerd) kunnen voor de Zammelseweg of Langevonderstraat als kortste route kiezen. Toch rijden de meeste fietsers – waaronder ook veel middelbare scholieren – liever een omweg via de Bergstraat, omdat dit de rustigste route is met mooie natuur. 

De zandweg langs de Nete biedt weliswaar een meer rustgevende omgeving, maar is minder toegankelijk voor mensen met een rolstoel, wandelstok of buggy, of jonge kinderen met loopfietsjes. Veel wandelaars maken gebruik van onze straat om “een blokje rond” te wandelen en tot rust te komen. Voor ons huis staat zelfs een bankje waar wandelaars regelmatig even pauzeren.    

Bovendien wordt volgens het Sigmaplan deze straat aangeduid als wandel- en fietsroute, wat het belang van veilige en toegankelijke mobiliteit benadrukt. De toevoeging van nieuwe woningen zou de verkeersdruk verhogen en daarmee de leefbaarheid en veiligheid van deze wandelstraat ernstig aantasten.

Deze verkaveling past dus niet binnen de visie op een duurzame en aangename mobiliteitsomgeving en vormt een bedreiging voor het unieke karakter van onze straat.

Biodiversiteit: broedplaats en leefgebied van dieren

De weide is een broedplaats voor ganzen, die er jaarlijks nesten bouwen. Daarnaast komen herten dagelijks naar dit gebied om te eten. Ondanks de nabijheid van natuurgebied Zammels Broek, zoeken deze dieren actief voedsel en rust op deze locatie. Met de uitvoering van het Sigmaplan zal hun leefgebied sowieso al verkleinen. De verkaveling bedreigt dus niet alleen hun rustplek, maar ook de lokale biodiversiteit die momenteel in dit gebied floreert.

  1. Adviezen

Op 23 oktober 2024 werd het advies ontvangen van het Agentschap voor Natuur en Bos

 

Mogelijks is er een impact op VEN en SBZ te verwachten in kader van bemaling voor ondergrondse constructies. Hiervoor is bijkomend onderzoek nodig (momenteel niet voorhanden). Indien hieruit blijkt dat impact op VEN en/of SBZ onvermijdbaar is, kan dit mogelijks leiden tot het feit dat ondergrondse constructies niet voor vergunning vatbaar zijn.

 

Advies: geen advies

 

Op 10 oktober 2024 werd het advies ontvangen van Fluvius

Op deze locatie is het onmogelijk om het standaardvermogen te leveren via het bestaande laagspanningsnet. De afstand tot de bestaande middenspanningscabine is van die aard dat er een bijkomende distributiecabine dient te worden ingeplant. Hiervoor dient de bouwheer een lokaal op het gelijkvloers of grond ter onzer beschikking te stellen voor de oprichting van een distributiecabine.

Aangezien dit lokaal of grond nog niet werd opgenomen in de ontwerpplannen van uw project, wordt op dit moment een ongunstig advies verleend. Gelieve uw aangepaste ontwerpplannen aan onze dienst Patrimonium door te sturen en op te laden in het omgevingsloket. Na goedkeuring van onze diensten, zal een gunstig advies verleend worden.

Het lokaal op het gelijkvloers of grond ter onzer beschikking dient in de basisakte te worden opgenomen evenals de erfdienstbaarheden voor aanleg van de nutsleidingen. U kunt contact opnemen met de dienst Patrimonium Turnhout, bereikbaar via het mailadres fluvius-KEMP-Patrimonium@fluvius.be

Dit advies blijft 1 jaar geldig.

Advies: ongunstig

 

Op 7 oktober 2024 werd het advies ontvangen van Omgevingsloket Wyre

Ref.: 25165650

 

Netuitbreiding nodig:

 
Geacht college,

Wij zijn nagegaan welke aanpassing van de infrastructuur van Wyre nodig is om de loten uit deze verkavelings- of bouwaanvraag te kunnen aansluiten. Wij vragen om onderstaande voorwaarden op te nemen in de vergunning:
 

Onze studiedienst stelde vast dat er een netuitbreiding nodig is om alle loten van dit project aansluitbaar te maken. 

Er werd een offerte (zie bijlage) opgesteld. In deze offerte houden we rekening met het aanleggen van nutsleidingen in overleg met andere nutsmaatschappijen. Dit is kostenbesparend en beperkt de hinder. We stemmen de uitvoeringstermijnen dan ook af op de planning van de andere werken.

Deze vaststelling omvat niet de aftak- en aansluitkosten van de abonnee. Deze worden met de latere abonnee verrekend.

Wij blijven steeds tot uw dienst voor verdere informatie.

Met vriendelijke groeten.

 

https://www.wyre.be/nl/netaanleg

 

Advies: voorwaardelijk gunstig

 

Op 10 oktober 2024 werd het advies ontvangen van Proximus

Met aandacht hebben wij uw adviesvraag onderzocht. Proximus voorziet geen uitbreidingen voor de aansluiting van dit project.

Aanvragen tot aansluiting op het Proximus netwerk kunnen door de aanvrager gericht worden naar onze klantendienst via het nummer 0800 22 800. In functie van de beschikbare capaciteit van onze infrastructuur op dat moment, bekijken we de mogelijkheden om een aansluiting te voorzien.

Advies: gunstig

 

Er werd advies gevraagd aan Pidpa - Distributie leidingen maar het advies werd niet ontvangen binnen de termijn.   Het advies wordt geacht stilzwijgend gunstig te zijn.

 

Op 10 oktober 2024 werd het advies ontvangen van VMM - watertoets - stedenbouwkundig

Advies: geen advies

 

Op 7 oktober 2024 werd het advies ontvangen van Dienst Integraal Waterbeleid

De locatie waar de werken zullen plaatsvinden, stroomt af naar een waterloop die beheerd wordt door een andere instantie.
 In navolging van het goedgekeurde uitvoeringsbesluit van 20 juli 2006 op de watertoets, gewijzigd bij besluit van de Vlaamse Regering van 14 oktober 2011, dient u hen om advies te vragen (De Vlaamse Waterweg indien het om een bevaarbare waterloop gaat, VMM indien het een waterloop van eerste categorie betreft of de polder of watering indien het project gelegen is binnen hun gebied).

Advies: geen advies

 

Op 4 november 2024 werd het advies ontvangen van Onroerend Erfgoed 

Advies: voorwaardelijk gunstig

 

Op 19 november 2024 werd het advies ontvangen van De Vlaamse Waterweg nv - Grote Nete (bevaarbaar)

Advies: ongunstig

 

Op 6 november 2024 werd het advies ontvangen van Team Grijs van stad Geel

De Bergstraat heeft een rijbaanbreedte van slechts 3 meter, exclusief goten. Deze breedte beperkt de mogelijkheid voor voertuigen om elkaar te kruisen, wat kan leiden tot verkeersproblemen, met name bij in- en uitrijden. Daarnaast is er langs de openbare weg geen ruimte voor parkeren. Wel is er parkeergelegenheid voorzien op de percelen zelf, waardoor de parkeerdruk op de openbare weg wordt beperkt. De beperkte breedte van de rijbaan vraagt echter om een goed doordachte verkeersafwikkeling om de toegankelijkheid en veiligheid te waarborgen. 

 

Advies: gedeeltelijk ongunstig

 

 

 

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen

Wegenis

Het perceel is gelegen langsheen een gemeenteweg.

 

Art. 4.3.5.§ 1. Een omgevingsvergunning voor het bouwen van een gebouw met als hoofdfunctie «wonen», «verblijfsrecreatie», dagrecreatie, met inbegrip van sport, detailhandel, dancing, restaurant en café, kantoorfunctie, dienstverlening, vrije beroepen, industrie, bedrijvigheid, «gemeenschapsvoorzieningen» of «openbare nutsvoorzieningen», kan slechts worden verleend op een stuk grond, gelegen aan een voldoende uitgeruste weg, die op het ogenblik van de aanvraag reeds bestaat.

§ 2. Een voldoende uitgeruste weg is ten minste met duurzame materialen verhard en voorzien van een elektriciteitsnet. De Vlaamse Regering kan bepalen in welke gevallen, en onder welke voorwaarden, gelet op de plaatselijke toestand, van deze minimale uitrusting kan worden afgeweken. Een voldoende uitgeruste weg voldoet voorts aan de uitrustingsvoorwaarden die worden gesteld in stedenbouwkundige voorschriften of vereist worden door de plaatselijke toestand, daaronder begrepen de voorzieningen die in de gemeente voorhanden zijn en het ruimtelijk beleid van de gemeente.

§ 3. In het geval de opdrachtgever instaat voor zowel het bouwen van de gebouwen als de verwezenlijking van de voor het project noodzakelijke wegeniswerken, of in het geval de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of een overheid de wegenis aanbesteedt, kan de omgevingsvergunning voor de gebouwen worden afgeleverd zodra de omgevingsvergunning voor de wegeniswerken is verleend. Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan in dat geval een afdoende financiële waarborg voor de uitvoering van de wegeniswerken eisen.

§ 4. De voorwaarde, vermeld in § 1, is niet van toepassing :

1° in verkavelingen waar geen of beperktere lasten op het vlak van de weguitrusting zijn opgelegd;

2° voor land- of tuinbouwbedrijven en voor bedrijfswoningen van een land- of tuinbouwbedrijf;

3° op het verbouwen, herbouwen of uitbreiden van bestaande constructies.

Watertoets

Volgens artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 en latere wijzigingen betreffende het integraal waterbeleid dient de aanvraag onderworpen te worden aan de watertoets. Het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 en latere wijzigingen stelt nadere regels vast voor de toepassing van de watertoets. De aanvraag werd getoetst aan de kenmerken van het watersysteem, aan de relevante doelstellingen en beginselen van artikel 5, 6 en 7 van het decreet integraal waterbeleid, en aan de bindende bepalingen van het (deel)bekkenbeheerplan.

Het projectgebied grenst aan het Sigmaprojectgebied Zammelsbroek en is zeer gevoelig voor overstromingen volgens de watertoetskaarten 2023. De Vlaamse Waterweg raadt aan om niet te bouwen in het projectgebied aangezien het perceel deel uitmaakt van de vallei van de Grote Nete en een middelgrote kans op fluviale overstromingen tot 15,45 m TAW heeft (hogere peilen zijn zeker niet uit te sluiten). Nieuwbouw in overstromingsgevoelig gebied met een middelgrote kans op overstroming dient vermeden te worden

Mer-screening

Het ontwerp komt niet voor op de lijst gevoegd als bijlage I en II van de Europese richtlijn 85/337/EEG, noch op de lijst als bijgevoegd als bijlage I en II van het Project-m.e.r.-besluit. Bijgevolg dient geen milieueffectenrapport te worden opgesteld.

Het ontwerp komt voor op de lijst gevoegd als bijlage III van het Project-m.e.r.-besluit.

Bijgevolg dient de vergunningverlenende overheid de aanvraag te screenen.

Er werd een uitgebreide m.e.r. – screeningsnota bij de aanvraag gevoegd, die ten gronde werd beoordeeld door de vergunningsverlenende overheid.

De beoordeling dat er geen merkelijke effecten op de omgeving zullen zijn, wordt niet gevolgd. De bijkomende verharding/bebouwing zal immers een grote negatieve invloed hebben op zowel de aangevraagde loten als de percelen in de omgeving.

 

Toetsing aan de goede ruimtelijke ordening

Goede ruimtelijke ordening

Opportuniteitstoets

Overeenkomstig artikel 4.3.1§1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) dient een omgevingsvergunning te worden geweigerd indien het aangevraagde onverenigbaar is met de goede ruimtelijke ordening. De beoordelingsgronden van de goede ruimtelijke ordening worden omschreven in art. 4.3.1§2 van de VCRO. 

 

Functionele inpasbaarheid

Het verkavelen  in 4 loten voor een vrijstaande eengezinswoning stelt op zich geen beperking aan het gebruik van het perceel. De bestemming van het perceel wordt door de aanvraag niet geschaad. De aanvraag is in overeenstemming met de bouwprojecten in de omgeving. Door het overstromingsgevoelig karakter van het te verkavelen perceel en de omliggende percelen is een bijkomende verkaveling echter een te grote belasting voor de waterhuishouding, de biodiversiteit en de verkeersdoorstroming van het gebied en dus niet functioneel inpasbaar in de omgeving.

Ruimtegebruik – schaal- bouwdichtheid.

De aanvraag heeft een impact op het ruimtegebruik van het perceel. Er wordt immers bebouwing voorzien op een plaats waar nu geen bebouwing is. De voorziene bebouwing is echter eigen aan het perceel en de omliggende percelen. Het project is qua schaal in overeenstemming met de bebouwde omgeving van dit project. Bijkomende bebouwing/verharding zal echter wel ruimte wegnemen voor de infiltratie van zowel het pluviaal als het fluviaal water, wat nu al een probleem is op die locatie.

Visueel-vormelijke aspecten.

De aanvraag heeft een impact op de visueel-vormelijke uitstraling van de percelen in het straatbeeld. De toekomstige bebouwing zal echter ook de visuele ordening van de straat volgen.

Cultuurhistorische aspecten

De aanvraag is niet gesitueerd in een beschermd landschap of dorpsgezicht. De aanvraag heeft geen invloed op de cultuurhistorische aspecten van het perceel en de omgeving.

Mobiliteit

De aanvraag tot verkaveling heeft een beperkte invloed op de mobiliteit. Er worden 4 loten voor een   eengezinswoning voorzien met op elk perceel mogelijkheid tot het stallen van 1 of meer wagens. De straat op zich is echter zodanig smal dat er momenteel al geen 2 auto’s kunnen kruisen. Bijkomende mobiliteit, hoe klein ook, dient dus vermeden te worden. Tevens behoort de weg tot een wandelknooppunt en wordt de weg tevens door het Sigmaplan bestempeld als een wandelweg. Iedere bijkomende mobiliteit zal dan ook voor een mindere verkeersveiligheid zorgen.

Bodemreliëf

De aanvraag heeft een grote impact op het bodemreliëf. Door het bebouwen van de loten zal er immers meer verharding ontstaan op de loten. Deze bijlomende verharding is onaanvaardbaar in dit zeer overstromingsgevoelig gebied. Bijkomende verharding/bebouwing zal een zeer nefaste impact hebben op zowel de eigen percelen als op deze in de omgeving die nu al waterverzadigd zijn en geen bijkomende watertoevoer aankunnen.

Hinderaspecten – gezondheid

De aanvraag brengt extra hinder met zich mee voor de omgeving betreffende waterhuishouding en heeft daardoor ook een  impact op de   gezondheidsaspecten in de omgeving.

Biodiversiteit

De weide is een broedplaats voor ganzen, die er jaarlijks nesten bouwen. Daarnaast komen herten dagelijks naar dit gebied om te eten. Met de uitvoering van het Sigmaplan zal hun leefgebied sowieso al verkleinen. De verkaveling bedreigt dus niet alleen hun rustplek, maar ook de lokale biodiversiteit die momenteel in dit gebied floreert.

 

Er kan geconcludeerd worden dat het project niet overeenstemming is met de goede ruimtelijke ordening en aanleg.

 

Resultaten openbaar onderzoek

Het openbaar onderzoek werd gehouden  van 14 oktober 2024 tot en met 12 november 2024. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er 15 bezwaarschriften ontvangen.

Inhoud bezwaarschriften

De bezwaarschriften handelen over volgende onderwerpen:

De impact van de nieuwe verkaveling op de waterhuishouding van het te verkavelen perceel en de omliggende percelen.

De bewering dat de verkaveling geen invloed zou hebben op het watersysteem en de bodem is onjuist. De betreffende gronden kampen nu al met ernstige wateroverlast, vooral tijdens de wintermaanden. Een groot deel van de weide staat dan onder water. Verdere verharding van de bodem zal dit probleem verergeren, omdat het natuurlijke infiltratieproces verder wordt beperkt. Bovendien is verhoging een plaatselijke oplossing, voor degene die op die locatie bouwt, maar problematisch voor de gronden rondom want hier zal het water dan hoger staan. In een tijd waarin wateroverlast en overstromingen steeds vaker voorkomen en steeds meer (terechte) strengere maatregelen genomen worden om betonnering te voorkomen, is dit een onverantwoorde ontwikkeling.

Daarnaast voorziet het Sigmaplan in extra waterbuffering en overstromingsruimte, wat de druk op omliggende gebieden, zoals Zammel, nog zal vergroten. De verhoging en verharding van gronden in dit gebied zal de situatie nog verergeren. Dit druist in tegen de principes van duurzaam waterbeheer.

Betreffende percelen liggen net buiten de perimeter van het Sigmaprojectgebied Zammelsbroek omdat deze op het gewestplan aangeduid staan als woongebied. Deze maken echter onlosmakelijk deel uit van het fysisch systeem van de Vallei van de Grote Nete.  Deze percelen vormen tevens het valleitje van de Meiloop en zijn de overgang naar de hoger gelegen zandduin.  Deze percelen maken naast hun waterbufferend vermogen deel uit van het infiltratiegebied van de Meiloop en bij uitbreiding van de Vallei van de Grote Nete. Ook al gaat het om een kleiner oppervlak, als consequent al deze oppervlakten verhard gaan worden (zoals in het nabije verleden ook al gebeurd is in de Sint-Gerebernusstraat en de Bergstraat), valt de natuurlijke infiltratie van het regenwater weg.  Milderende of mitigerende maatregelen zijn slechts een schaamdoekje om dit tegen te gaan.

 

De draagkracht van de weg Bergstraat. 

De straat is niet geschikt voor een uitbreiding met meerdere woningen. De straat is smal, wat de huidige verkeersdoorstroming al beperkt. Hoewel er aan beide zijden huizen staan, zijn er nergens tegenover elkaar geplaatste woningen, waardoor dubbele opritten voorkomen worden. De geplande verkaveling zou echter woningen toevoegen, met bijhorende opritten. Dit zal zorgen voor een toename van verkeer, parkeerproblemen en moeilijkheden bij het kruisen van auto’s uit beide richtingen en het manoeuvreren, terwijl de ruimte al beperkt is. De veiligheid van fietsers en voetgangers komt hierdoor verder in het gedrang, vooral door het gebrek aan uitwijkmogelijkheden.

De verkaveling bevindt zich in een straat die al jarenlang intensief gebruikt wordt door wandelaars en fietsers. Fietsers die van Westerlo naar Oosterlo rijden (of omgekeerd) kunnen voor de Zammelseweg of Langevonderstraat als kortste route kiezen. Toch rijden de meeste fietsers – waaronder ook veel middelbare scholieren – liever een omweg via de Bergstraat, omdat dit de rustigste route is met mooie natuur. 

De zandweg langs de Nete biedt weliswaar een meer rustgevende omgeving, maar is minder toegankelijk voor mensen met een rolstoel, wandelstok of buggy, of jonge kinderen met loopfietsjes. Veel wandelaars maken gebruik van onze straat om “een blokje rond” te wandelen en tot rust te komen. Voor ons huis staat zelfs een bankje waar wandelaars regelmatig even pauzeren.    

Bovendien wordt volgens het Sigmaplan deze straat aangeduid als wandel- en fietsroute, wat het belang van veilige en toegankelijke mobiliteit benadrukt. De toevoeging van nieuwe woningen zou de verkeersdruk verhogen en daarmee de leefbaarheid en veiligheid van deze wandelstraat ernstig aantasten.

Deze verkaveling past dus niet binnen de visie op een duurzame en aangename mobiliteitsomgeving en vormt een bedreiging voor het unieke karakter van onze straat.

Biodiversiteit: broedplaats en leefgebied van dieren

De weide is een broedplaats voor ganzen, die er jaarlijks nesten bouwen. Daarnaast komen herten dagelijks naar dit gebied om te eten. Ondanks de nabijheid van natuurgebied Zammels Broek, zoeken deze dieren actief voedsel en rust op deze locatie. Met de uitvoering van het Sigmaplan zal hun leefgebied sowieso al verkleinen. De verkaveling bedreigt dus niet alleen hun rustplek, maar ook de lokale biodiversiteit die momenteel in dit gebied floreert.

 

Evaluatie bezwaarschriften

Bepaalde onbebouwde gebieden kunnen nog probleemloos overstromen. Het is heel belangrijk om die te behouden en te herstellen. Voor het eigen (bouw)project en voor de omgeving, want die gebieden vangen het overstromingswater op. Bebouwde gebieden in de buurt blijven zo gespaard van wateroverlast. De vergunningverlenende overheid heeft er dus alle belang bij om het overstroombare volume en de oppervlakte van deze gebieden te behouden.

Bouwen in overstromingsgevoelig gebied verhoogt het risico op waterschade. Niet alleen voor het eigen eigendom, maar ook voor de gebouwen en mensen in de omgeving. Er wordt immers ruimte afgenomen die anders zou kunnen ingenomen worden door overstromingswater. Dit water moet dan een weg gaan zoeken naar de omliggende gebieden.

In de huidige aanvraag betreft het een aanvraag tot het verkavelen in 4 loten, wat op zich al een serieuze verzwaring is voor dit overstromingsgevoelig gebied, maar ook het bijkomend bouwen van 1 woning is in deze omgeving een onaanvaardbaar risico voor de bouwheer zelf en ook voor de omgeving.

Meer verharding/bebouwing in deze omgeving is onaanvaardbaar.

 

De Bergstraat heeft een rijbaanbreedte van slechts 3 meter, exclusief goten. Deze breedte beperkt de mogelijkheid voor voertuigen om elkaar te kruisen, wat kan leiden tot verkeersproblemen, met name bij in- en uitrijden. Daarnaast is er langs de openbare weg geen ruimte voor parkeren. Wel is er parkeergelegenheid voorzien op de percelen zelf, waardoor de parkeerdruk op de openbare weg wordt beperkt. De beperkte breedte van de rijbaan vraagt echter om een goed doordachte verkeersafwikkeling om de toegankelijkheid en veiligheid te waarborgen. 

Tevens bevindt de Bergstraat zich binnen een wandelknooppuntennetwerk, wat betekent dat deze straat niet alleen door bewoners, maar ook door recreatieve wandelaars intensief wordt gebruikt. Ook wordt de straat door het Sigma plan als wandelweg bestempeld. Het behoud van een aangename, veilige omgeving voor wandelaars is hierbij essentieel en dient zorgvuldig afgewogen te worden in de verkavelingsaanvraag.

Deze verkaveling past dus niet binnen de visie op een duurzame en aangename mobiliteitsomgeving en vormt een bedreiging voor het unieke karakter van deze straat.

Dit perceel grenst aan het Zammels Broek, waar talloze dieren leven. Het fungeert als een verlengstuk van dit natuurgebied. Elk jaar komen er ganzen broeden, en regelmatig komen ook herten grazen. Bovendien circuleren er heel regelmatige zeldzame vogels boven deze weiden die de weide gebruiken als rustplaats. Door de veranderingen die het Sigmaplan met zich meebrengt, zal hun leefgebied al kleiner worden. Tijdens overstromingen in het Zammels Broek wordt het leefgebied voor deze dieren nog verder beperkt. Met deze verkaveling neemt de druk op de natuur verder toe, wat zeker voorkomen moet worden. Bijkomende bebouwing/verharding zal het biotoop van zowel grote als kleine dieren nog meer beperken.

 

Bespreking adviezen

De omgevingsambtenaar heeft kennis genomen van de volgende adviezen en beoordeeld deze als volgt:

  • Het advies van het Agentschap voor Natuur en Bos, afgeleverd op 23 oktober 2024, is geen advies.
  • Het advies van Fluvius, afgeleverd op 10 oktober 2024, is ongunstig.
  • Het advies van Omgevingsloket Wyre, afgeleverd op 7 oktober 2024, is voorwaardelijk gunstig.
  • Het advies van Proximus, afgeleverd op 10 oktober 2024, is gunstig.
  • Het advies van Pidpa - Distributie leidingen werd niet ontvangen binnen de wettelijke termijn en wordt geacht gunstig te zijn.
  • Het advies van VMM - watertoets - stedenbouwkundig, afgeleverd op 10 oktober 2024, is geen advies.
  • Het advies van de Dienst Integraal Waterbeleid, afgeleverd op 7 oktober 2024, is geen advies.
  • Het advies van Onroerend Erfgoed, afgeleverd op 4 november 2024, is voorwaardelijk gunstig.
  • Het advies van De Vlaamse Waterweg nv - Grote Nete (bevaarbaar), afgeleverd op 19 november 2024, is ongunstig.
  •  Het advies van Team Grijs van stad Geel, afgeleverd op 6 november 2024, is ongunstig.

 

Besluit

Er wordt een ongunstig advies gegeven omwille van volgende redenen:

  • Het ongunstig advies van de Vlaamse Waterweg dd. 19/11/2024:

Het projectgebied grenst aan het Sigmaprojectgebied Zammelsbroek en is zeer gevoelig voor overstromingen volgens de watertoetskaarten 2023. DVW raadt aan om niet te bouwen in het projectgebied aangezien het perceel deel uitmaakt van de vallei van de Grote Nete en een middelgrote kans op fluviale overstromingen tot 15,45 m TAW heeft (hogere peilen zijn zeker niet uit te sluiten). Nieuwbouw in overstromingsgevoelig gebied met een middelgrote kans op overstroming dient best vermeden te worden.

Volgens de voorliggende plannen zal het terrein opgehoogd worden tot het niveau van de straat. Ophogingen van het terrein nemen ruimte in voor overstromingswater en leiden er toe dat in de omgeving het gevaar voor wateroverlast toeneemt. Bijgevolg kunnen ophogingen van het terrein i.h.k.v. een verkavelingsaanvraag niet worden toegestaan (ook niet indien deze ophogingen gecompenseerd worden). 

 

  • Bepaalde onbebouwde gebieden kunnen nog probleemloos overstromen. Het is heel belangrijk om die te behouden en te herstellen. Voor het eigen (bouw)project en voor de omgeving, want die gebieden vangen het overstromingswater op. Bebouwde gebieden in de buurt blijven zo gespaard van wateroverlast. De vergunningverlenende overheid heeft er dus alle belang bij om het overstroombare volume en de oppervlakte van deze gebieden te behouden.

Bouwen in overstromingsgevoelig gebied verhoogt het risico op waterschade. Niet alleen voor het eigen eigendom, maar ook voor de gebouwen en mensen in de omgeving. Er wordt immers ruimte afgenomen die anders zou kunnen ingenomen worden door overstromingswater. Dit water moet dan een weg gaan zoeken naar de omliggende gebieden.

In de huidige aanvraag betreft het een aanvraag tot het verkavelen in 4 loten, wat op zich al een serieuze verzwaring is voor dit overstromingsgevoelig gebied, maar ook het bijkomend bouwen van 1 woning is in deze omgeving een onaanvaardbaar risico voor de bouwheer zelf en ook voor de omgeving.

Meer verharding/bebouwing in deze omgeving is onaanvaardbaar.

 

  • De Bergstraat heeft een rijbaanbreedte van slechts 3 meter, exclusief goten. Deze breedte beperkt de mogelijkheid voor voertuigen om elkaar te kruisen, wat kan leiden tot verkeersproblemen, met name bij in- en uitrijden. Daarnaast is er langs de openbare weg geen ruimte voor parkeren. Wel is er parkeergelegenheid voorzien op de percelen zelf, waardoor de parkeerdruk op de openbare weg wordt beperkt. De beperkte breedte van de rijbaan vraagt echter om een goed doordachte verkeersafwikkeling om de toegankelijkheid en veiligheid te waarborgen. 

Tevens bevindt de Bergstraat zich binnen een wandelknooppuntennetwerk, wat betekent dat deze straat niet alleen door bewoners, maar ook door recreatieve wandelaars intensief wordt gebruikt. Ook wordt de straat door het Sigma plan als wandelweg bestempeld. Het behoud van een aangename, veilige omgeving voor wandelaars is hierbij essentieel en dient zorgvuldig afgewogen te worden.

 

De huidige wegbreedte laat geen bijkomende mobiliteit op een verkeersveilige manier toe.

 

  • Dit perceel grenst aan het Zammels Broek, waar talloze dieren leven. Het fungeert als een verlengstuk van dit natuurgebied. Elk jaar komen er ganzen broeden, en regelmatig komen ook herten grazen. Bovendien circuleren er heel regelmatige zeldzame vogels boven deze weiden die de weide gebruiken als rustplaats. Door de veranderingen die het Sigmaplan met zich meebrengt, zal hun leefgebied al kleiner worden. Tijdens overstromingen in het Zammels Broek wordt het leefgebied voor deze dieren nog verder beperkt. Met deze verkaveling neemt de druk op de natuur verder toe, wat zeker voorkomen moet worden. Bijkomende bebouwing/verharding zal het biotoop van zowel grote als kleine dieren nog meer beperken.

 

Deze verkaveling past dus niet binnen de visie op een duurzame en aangename mobiliteitsomgeving en vormt een bedreiging voor het unieke biotoop van de omgeving en het karakter van deze straat.


* Het ongunstig advies van Fluvius dd. 10/10/2024:

Op deze locatie is het onmogelijk om het standaardvermogen te leveren via het bestaande laagspanningsnet. De afstand tot de bestaande middenspanningscabine is van die aard dat er een bijkomende distributiecabine dient te worden ingeplant. Hiervoor dient de bouwheer een lokaal op het gelijkvloers of grond ter onzer beschikking te stellen voor de oprichting van een distributiecabine.

Aangezien dit lokaal of grond nog niet werd opgenomen in de ontwerpplannen van uw project, wordt op dit moment een ongunstig advies verleend

  • Het ontbreken van een archeologienota.

 

 

 


Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning niet goed te keuren en de weigering af te leveren aan de aanvrager omwille van volgende redenen:


  • Het ongunstig advies van de Vlaamse Waterweg dd. 19/11/2024:

Het projectgebied grenst aan het Sigmaprojectgebied Zammelsbroek en is zeer gevoelig voor overstromingen volgens de watertoetskaarten 2023. DVW raadt aan om niet te bouwen in het projectgebied aangezien het perceel deel uitmaakt van de vallei van de Grote Nete en een middelgrote kans op fluviale overstromingen tot 15,45 m TAW heeft (hogere peilen zijn zeker niet uit te sluiten). Nieuwbouw in overstromingsgevoelig gebied met een middelgrote kans op overstroming dient best vermeden te worden.

Volgens de voorliggende plannen zal het terrein opgehoogd worden tot het niveau van de straat. Ophogingen van het terrein nemen ruimte in voor overstromingswater en leiden er toe dat in de omgeving het gevaar voor wateroverlast toeneemt. Bijgevolg kunnen ophogingen van het terrein i.h.k.v. een verkavelingsaanvraag niet worden toegestaan (ook niet indien deze ophogingen gecompenseerd worden). 

 

  • Bepaalde onbebouwde gebieden kunnen nog probleemloos overstromen. Het is heel belangrijk om die te behouden en te herstellen. Voor het eigen (bouw)project en voor de omgeving, want die gebieden vangen het overstromingswater op. Bebouwde gebieden in de buurt blijven zo gespaard van wateroverlast. De vergunningverlenende overheid heeft er dus alle belang bij om het overstroombare volume en de oppervlakte van deze gebieden te behouden.

Bouwen in overstromingsgevoelig gebied verhoogt het risico op waterschade. Niet alleen voor het eigen eigendom, maar ook voor de gebouwen en mensen in de omgeving. Er wordt immers ruimte afgenomen die anders zou kunnen ingenomen worden door overstromingswater. Dit water moet dan een weg gaan zoeken naar de omliggende gebieden.

In de huidige aanvraag betreft het een aanvraag tot het verkavelen in 4 loten, wat op zich al een serieuze verzwaring is voor dit overstromingsgevoelig gebied, maar ook het bijkomend bouwen van 1 woning is in deze omgeving een onaanvaardbaar risico voor de bouwheer zelf en ook voor de omgeving.

Meer verharding/bebouwing in deze omgeving is onaanvaardbaar.

 

  • De Bergstraat heeft een rijbaanbreedte van slechts 3 meter, exclusief goten. Deze breedte beperkt de mogelijkheid voor voertuigen om elkaar te kruisen, wat kan leiden tot verkeersproblemen, met name bij in- en uitrijden. Daarnaast is er langs de openbare weg geen ruimte voor parkeren. Wel is er parkeergelegenheid voorzien op de percelen zelf, waardoor de parkeerdruk op de openbare weg wordt beperkt. De beperkte breedte van de rijbaan vraagt echter om een goed doordachte verkeersafwikkeling om de toegankelijkheid en veiligheid te waarborgen. 

Tevens bevindt de Bergstraat zich binnen een wandelknooppuntennetwerk, wat betekent dat deze straat niet alleen door bewoners, maar ook door recreatieve wandelaars intensief wordt gebruikt. Ook wordt de straat door het Sigma plan als wandelweg bestempeld. Het behoud van een aangename, veilige omgeving voor wandelaars is hierbij essentieel en dient zorgvuldig afgewogen te worden.

 

De huidige wegbreedte laat geen bijkomende mobiliteit op een verkeersveilige manier toe.

 

  • Dit perceel grenst aan het Zammels Broek, waar talloze dieren leven. Het fungeert als een verlengstuk van dit natuurgebied. Elk jaar komen er ganzen broeden, en regelmatig komen ook herten grazen. Bovendien circuleren er heel regelmatige zeldzame vogels boven deze weiden die de weide gebruiken als rustplaats. Door de veranderingen die het Sigmaplan met zich meebrengt, zal hun leefgebied al kleiner worden. Tijdens overstromingen in het Zammels Broek wordt het leefgebied voor deze dieren nog verder beperkt. Met deze verkaveling neemt de druk op de natuur verder toe, wat zeker voorkomen moet worden. Bijkomende bebouwing/verharding zal het biotoop van zowel grote als kleine dieren nog meer beperken.

 

Deze verkaveling past dus niet binnen de visie op een duurzame en aangename mobiliteitsomgeving en vormt een bedreiging voor het unieke biotoop van de omgeving en het karakter van deze straat.

* Het ongunstig advies van Fluvius dd. 10/10/2024:

Op deze locatie is het onmogelijk om het standaardvermogen te leveren via het bestaande laagspanningsnet. De afstand tot de bestaande middenspanningscabine is van die aard dat er een bijkomende distributiecabine dient te worden ingeplant. Hiervoor dient de bouwheer een lokaal op het gelijkvloers of grond ter onzer beschikking te stellen voor de oprichting van een distributiecabine.

Aangezien dit lokaal of grond nog niet werd opgenomen in de ontwerpplannen van uw project, wordt op dit moment een ongunstig advies verleend

  • Het ontbreken van een archeologienota.