Terug
Gepubliceerd op 28/01/2025

2025_CBS_00335 - Gasthuisstraat (tussen Diestseweg en Sint-Dimpnaplein) - Weg- en rioleringswerken (GEL3041) – Omgevingsvergunning voor bemaling: weigering en vervolgstappen - kennisnemen

College van Burgemeester en Schepenen
ma 27/01/2025 - 13:00 1.14
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Marlon Pareijn; Pieter Cowé; Nadine Laeremans; Tom Corstjens; Bart Julliams; Luc Van Laer; Kris Vangeel; Vera Celis; Francois Mylle, Algemeen Directeur; Anne-Laure Maes

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Marlon Pareijn
2025_CBS_00335 - Gasthuisstraat (tussen Diestseweg en Sint-Dimpnaplein) - Weg- en rioleringswerken (GEL3041) – Omgevingsvergunning voor bemaling: weigering en vervolgstappen - kennisnemen 2025_CBS_00335 - Gasthuisstraat (tussen Diestseweg en Sint-Dimpnaplein) - Weg- en rioleringswerken (GEL3041) – Omgevingsvergunning voor bemaling: weigering en vervolgstappen - kennisnemen

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0029

Aanleiding en context

Dit besluit betreft de opdracht “Weg- en rioleringswerken in Gasthuisstraat (tussen Diestseweg en Sint-Dimpnaplein) (GEL3041)”.

Aquafin nv, Dijkstraat 8 te 2630 Aartselaar zal voor dit project zijn rol uitvoeren als rioolbeheerder van de stad Geel en zal ook optreden als aanbestedende overheid. De ontwerper is Groep Infrabo, Langstraat 65 te 2260 Westerlo. In samenwerking met het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid wordt de bovenbouw heraangelegd met gescheiden fietspaden en toegankelijke busperrons.

Argumentatie

Op 20 december 2024 besloot de gewestelijke omgevingsambtenaar om de omgevingsvergunning te weigeren aan Aquafin nv voor de plaatsing van bemaling tijdens de rioleringswerken. Dit weigeringsbesluit is als bijlage toegevoegd aan dit besluit.

Ontwerper Groep Infrabo is momenteel bezig met de herwerking van het dossier zodat de aanvraag van een omgevingsvergunning opnieuw kan ingediend worden. Infrabo mikt erop om het herwerkte dossier klaar te hebben tegen het einde van januari 2025.

In het kader van de aanvraagprocedure voor de nieuwe omgevingsvergunning zal Aquafin nv of de dienst openbaar domein van de stad Geel een poging ondernemen om te overleggen met de gewestelijke omgevingsambtenaar. Infrabo heeft in het kader van deze weigering ook al telefonisch contact opgenomen met deze persoon.
Vooral in de hoop dat we uitleg kunnen verschaffen bij de spoed-GIP-procedure.
Ook in het kader van de herstelling van de brug over de Nete ter hoogte van Bobbejaanland werd er contact opgenomen met de gewestelijke omgevingsambtenaar. Dit heeft de timingen toen aanzienlijk ingekort.
Sowieso kunnen we niet buiten de periode van het openbaar onderzoek van 30 dagen. En de adviesvragen moeten ook gebeuren. De overige termijnen binnen de procedure zullen hopelijk niet maximaal toegepast worden, maar zo spoedig als mogelijk doorlopen worden.

Juridische grond

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur - algemene bevoegdheidsbepalingen college van burgemeester en schepenen
<p>Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd op basis van artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van:

  • het besluit van de gewestelijke omgevingsambtenaar van 20 december 2024 waarin deze weigert een omgevingsvergunning te verlenen voor de plaatsing van bemaling tijdens de rioleringswerken (bijlage),
  • van de vervolgacties om zo spoedig als mogelijk toch een omgevingsvergunning te bekomen.