Terug
Gepubliceerd op 04/02/2025

2025_GR_00008 - Straatnaamgeving - Heidebloemhof - nieuwe straatnaam (voorlopige vaststelling) - Beslissen: Goedkeuren

Gemeenteraad
ma 03/02/2025 - 19:30 Ooievaarsnest
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Griet Verhesen; Nadine Laeremans; Rosa Van Cleempoel; Ivan Wartel; Elhasbia Zayou; Luc Verguts; Ben Van Looveren; Luc Van Laer; Marlon Pareijn; Vera Celis; Pieter Cowé; Bart Julliams; Tinne Vangeel; Benny Eyckmans; Lea Neyens; Kristof Van Reusel; Tom Corstjens; Dirk Kennis; Greet Daems; Tim Vanuytsel; Petra Gyesbreghs; Myriam Smets; Mathias Van Braband; Nadja Robeyn; Hanne Van Dingenen; Gilberte Peeters; Iris Devos; Kris Vangeel; Trui Syen; Karl S'Jegers; Mario Geuns; Bart Schoeters; Fred Lambrechts; Helena Plomteux; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Tinne Van Gelder

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Griet Verhesen
2025_GR_00008 - Straatnaamgeving - Heidebloemhof - nieuwe straatnaam (voorlopige vaststelling) - Beslissen: Goedkeuren 2025_GR_00008 - Straatnaamgeving - Heidebloemhof - nieuwe straatnaam (voorlopige vaststelling) - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0002

Regelgeving: bevoegdheid (bijzonder)

Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, artikel 1 bepaalt: 'Alleen de gemeenteraad is bevoegd om de naam van openbare wegen en pleinen vast te stellen of te wijzigen.'

Aanleiding en context

Skyline Europe NV vroeg op 30 augustus 2024 een omgevingsvergunning aan voor de bouw van een meergezinswoning met 42 wooneenheden. De dienst Vergunningen vroeg aan het team GIS om de nodige adressen voor dit woonproject te reserveren.

Uit de ingediende plannen blijkt dat een deel van de wooneenheden zal bereikt worden vanaf de bestaande openbare weg (Heidebloemstraat), een ander deel van de wooneenheden zal bereikt worden via een te realiseren binnenplein.

Argumentatie

De provinciale deputatie is de vergunningverlenende overheid. Stad Geel adviseerde deze omgevingsvergunningsaanvraag negatief.

Als deze aanvraag - ondanks het negatief advies van de stad Geel - door de vergunningverlenende overheid wordt goedgekeurd, dient de gemeente op dat moment de nodige adressen te registreren in het Adressenregister en mee te geven aan de aanvrager.

Er zijn op dit moment drie vrije huisnummers met straatnaam Heidebloemstraat: 85, 87 en 89. Dit zijn onvoldoende vrije huisnummers zijn voor een duidelijke adressering van alle wooneenheden. Daarom is het wenselijk om een nieuwe straatnaam te laten vaststellen voor de wooneenheden die bereikt zullen worden via het binnenplein. Hierdoor zal de adressering van de wooneenheden duidelijker en eenvoudiger zijn.

Als de provinciale deputatie de vergunning weigert en de aanvrager nadien opnieuw een omgevingsvergunning aanvraagt, of indien de aanvrager zelf een nieuwe aanvraag indient, zal de adresvraag opnieuw gesteld worden. Het is wenselijk dat er op dat moment al een gereserveerde straatnaam is vastgesteld zodat de adressering vlot gaat.

De procedure voor het vaststellen van een straatnaam kent een autonome procedure met voorlopige vaststelling, openbaar onderzoek en definitieve vaststelling. Met de vaststelling van een straatnaam wordt deze gereserveerd.

Aangezien de procedure voor het vaststellen van een straatnaam een zelfstandige procedure is, onafhankelijk van de omgevingsvergunningsaanvraag, doet de gemeente met de vaststelling van een nieuwe straatnaam geen uitspraak over de aanvraag van de omgevingsvergunning.

Het team GIS vroeg advies aan het Archief van de stad Geel om een straatnaam voor te stellen op 15 november 2024.

Het Archief gaf op 3 december 2024 zijn advies en stelt voor om het binnenplein de naam te geven die de projectontwikkelaar aan dit woningbouwproject geeft; Heidebloemhof.

Er werd na het indienen van dit voorstel aan het Archief om twee alternatieve straatnamen voor te stellen.

Het Archief gaf op 20 december 2024 zijn advies en geeft als alternatieven Akkerstraat of Akkerhof.

Juridische grond

Artikel 5 van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur - algemene bevoegdheid van de gemeenteraad
<p>De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt principieel de voorgestelde straatnaam Heidebloemhof goed voor het nieuw aan te leggen binnenplein op het perceel 13008H0202/00M000.

Artikel 2

De gemeenteraad geeft het college van burgemeester en schepenen de opdracht de procedure tot vaststellen van een nieuwe straatnaam op te starten, zoals bepaald door artikel 5 van het Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen.