Stad Geel werkt al sinds 2022 samen met CAW de Kempen in het kader van het eerstelijnsaanbod rond verslaving en druggebruik. CAW De Kempen heeft veel expertise rond het thema verslaving en druggebruik binnen het team verslavingszorg eerstelijn en organiseren ook de MSOC-werking in Geel.
Het preventiewerk (en de regie daarvan) wordt nog opgenomen door de preventiewerker van de stad Geel, de eerstelijns gespreksondersteuning voor inwoners met vragen rond verslaving wordt in opdracht van de stad door CAW De Kempen opgenomen. Er is een nauwe samenwerking en afstemming tussen beide.
Door een personeelswissel bij het diensthoofd gelijke kansen is de tijdige verlenging van de samenwerkingsovereenkomst uit het oog verloren. In de praktijk is de samenwerking wel verder blijven lopen. We wensen de samenwerking te bestendigen tot eind 2025 (met optie tot verlenging) om de continuïteit van de dienstverlening te kunnen garanderen.
Verslaving is nog steeds een zeer actueel thema binnen onze stad. Het aanbod van eerstelijns gespreksondersteuning voor inwoners met vragen rond verslaving wordt als een grote meerwaarde gezien, wat zich ook weerspiegelt in het aantal burgers dat een beroep doet op deze hulpverlening. In 2024 zag de hulpverlener van CAW De Kempen een 60-tal verschillende Gelenaren met vragen rond verslaving. Daarnaast had zij nog met 40 personen van buiten Geel gesprekken in Geel. (We bekijken binnen W6 de komende maanden op welke manier we in de toekomst omgaan met vragen van niet-inwoners van Geel, bijv. door een gedeelde financiering). Binnen de totale werking van CAW De Kempen waren er 110 vragen rond verslaving van Gelenaren. Het MSOC begeleidde daarnaast nog 98 Gelenaren langdurig rond hun verslaving.
In de overeenkomst zijn ook de resultaatsgebieden van de FOD Binnenlandse Zaken via het Strategisch Veiligheids- en PreventiePlan (SVPP) opgenomen die aan CAW De Kempen gevraagd worden ter realisatie van dat SVPP. De Belgische Staat betoelaagt de stad Geel via dit SVPP jaarlijks voor € 32 864,23 voor de realisatie van de betrokken doelstellingen.
De vorige samenwerkingsovereenkomst liep van 1/6/2022 tot en met 31/5/2024.
De samenwerkingsovereenkomst in bijlage is een bestendiging van die werking van 1/6/2024 tot en met 31/12/2025.
De Gemeenteraad keurt de verlenging van de samenwerkingsovereenkomst tussen stad Geel en CAW De Kempen vzw in het kader van verslavingszorg goed van 1/6/2024 tot en met 31/12/2025, met optie tot verlenging.