Artikel 13 van het decreet houdende de gemeentewegen van 13 mei 2019
Domeinstraat is een geasfalteerde wegverbinding tussen de Retieseweg en de Fransebaan.
Deze weg is niet opgenomen in de Atlas der Buurtwegen. - uittreksel uit de Atlas der Buurtwegen in bijlage.
Het deel van Retieseweg tot Rendervensedijk is in eigendom van de stad Geel en gelegen in het openbaar domein. Het deel van Rendervensedijk is op private percelen gelegen. - uittreksel administratieve percelenkaart in bijlage.
Tot op heden is voor deze wegverbinding geen rooilijnplan opgesteld.
Het onafgebroken, dertigjarig, publiek gebruik van het deel van Domeinstraat tussen Rendervensedijk en Fransebaan kan door de gemeenteraad vastgesteld worden op basis van de hiernavolgende elementen.
Het college van burgemeester en schepenen vergunt de verbouwing van de open loopstal (intern nummer 04177). In het document dat de gemeente zond naar het Bestuur van de Stedebouw en de Ruimtelijke Ordening staat vermeld dat het perceel 911k-911i gelegen is aan een gemeenteweg met toelichting dat het een openbare weg is door gebruik.
Het college van burgemeester en schepenen vergunt de oprichting van een sleufsilo op het perceel 911m (intern nummer 07882). Op het bijgevoegd inplantingsplan is aangeduid dat de sleufsilo op 12m uit de wegas geplaatst moet worden. Op het inplantingsplan staat 'domeinstraat (asfalt).
Er is ook een stratenatlas bijgevoegd met aanduiding van de locatie van de hoeve. Hieruit blijkt duidelijk een publiek karakter.
Het college van burgemeester en schepenen vergunt de plaatsing van een mestzak op het perceel 911r (intern nummer 12226). Op de bijgevoegde foto's is Domeinstraat zichtbaar als een geasfalteerde weg.
Het college van burgemeester en schepenen vergunt de bouw van een mestkalverstal en een sleufsilo en het slopen van stallen op percelen 911r en 911s (intern nummer 2004/00213). In het besluit wordt gemotiveerd: 'Overwegende dat de weg voldoende is uitgerust gelet op de plaatselijke toestand.'
Op het bijgevoegd inplantingsplan is vermeld dat Domeinstraat een geasfalteerde gemeenteweg is van 8,0 meter breed. De perceelgrens is in het midden van de weg getekend.
Het college van burgemeester en schepenen vergunt de regularisatie van een berging op het perceel 911w (intern nummer 2015/00266). In het besluit motiveert de gemeentelijke omgevingsambtenaar gunstig met onder meer volgende motivatie: 'Het perceel is gelegen langs een gemeenteweg (Domeinstraat).
Het college van burgemeester en schepenen vergunt de regularisatie van een afdak op het perceel 911y (intern nummer 2017/00070). In het besluit motiveert de gemeentelijke omgevingsambtenaar gunstig met onder meer volgende motivatie: 'Het perceel is gelegen langs een gemeenteweg (Domeinstraat).
De gemeente stelde zelf volgende bezitshandelingen aan de weg, en de wegaanhorigheden:
Openbaar onderzoek
Er zijn geen wettelijke procedures voorzien voor het erkennen van het 30-jarig publiek gebruik van een grondstrook. Nochtans is het, o.a. in het kader van een behoorlijk bestuur, wenselijk dat er een openbaar onderzoek georganiseerd wordt. Daarom werd een openbaar onderzoek gehouden van 24 september 2024 tot en met 24 oktober 2024.
Hierbij werden alle directe aangelanden aangetekend aangeschreven, werd een publicatie gedaan op de website van stad Geel en werd dit ad valvas aangekondigd aan de inkom van het stadhuis (zijde Havermarkt).
Hierop kwam geen schriftelijke en één mondelinge reactie binnen van een aangelande.
De aangelande verklaart dat de weg als servitude is ontstaan, destijds als onverharde zandweg met afsluiting. De aangelande heeft dit zelf nooit geweten.
De aangelande heeft geen bezwaar tegen het feit dat het publieke karakter van de weg bevestigd wordt door de gemeenteraad en heeft evenmin geen bezwaar ertegen dat de gemeente het beheer van de weg en wegaanhorigheden (gracht, berm, nutsleidingen) formeel overneemt
De perceelgrens tussen de aangelande en de buren overzijde ligt vermoedelijk in het midden van de weg. De aangelande wenst eigenaar te blijven zoals voorheen.
De aangelande wenst de huidige bomenrij te blijven beheren zoals die dit voorheen deed. De aangelande wenst zelfs nieuwe bomen te plaatsen tussen de wegrand en de achterliggende gracht.
De aangelande haalt mondeling aan dat:
Behandeling opmerkingen: de meeste opmerkingen hebben geen of geen direct verband met de vaststelling van het dertigjarig publiek gebruik en vormen geen voorwerp van dit besluit. Deze zullen afzonderlijk behandeld worden door de diensten van de sector grondgebiedszaken.
Betreffende het eigenaarschap:
De percelen waarop de weg gelegen is, worden belast met een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid. Er gebeurt geen onteigening van grondstroken.
Betreffende tonnagebeperking:
Onderzoek wijst uit dat tonnagebeperkingen in landelijke wegen vaak gericht zijn op het weren van zwaar vrachtverkeer dat doorgaand verkeer vormt, en niet op landbouwverkeer dat een essentieel onderdeel uitmaakt van het gebruik van dergelijke wegen. Richtlijnen zoals de CROW-richtlijnen in Nederland en de Vlaamse richtlijnen voor plattelandswegen ondersteunen de inzet van tonnagebeperkingen in situaties waarin:
Een tonnagebeperking, zoals voorgesteld, is in principe bedoeld om zwaar vrachtverkeer te weren dat niet direct afhankelijk is van toegang tot aangrenzende percelen. Echter, gezien de aard van Domeinstraat – met aanliggende landbouwpercelen – en het feit dat landbouwvoertuigen vaak een M.T.M. van meer dan 3,5 ton hebben, zou een dergelijke beperking geen substantieel effect hebben.
Landbouwvoertuigen zouden onder een uitzondering vallen voor bestemmingsverkeer, wat betekent dat de belangrijkste categorie zware voertuigen – landbouwverkeer tijdens oogst- en zaaiseizoenen – alsnog gebruik kan maken van de weg.
Betreffende snelheidsverlaging:
Het is niet wenselijk om individueel straten een ander snelheidsregime te geven zonder dat hier voorafgaandelijk gemeentelijke criteria voor zijn vastgesteld
Opname Domeinstraat als gemeenteweg
De formele opname als gemeenteweg van het deel Domeinstraat tussen Rendervensedijk en Fransebaan heeft tot gevolg dat op de gemeente de rechtsplicht rust om over te gaan tot de realisatie, de vrijwaring en het beheer van de gemeenteweg overeenkomstig de bepalingen van het decreet houdende de gemeentewegen, ongeacht de eigenaar van de grond.
De formele opname als gemeenteweg dient het algemeen belang aangezien het aan alle aangelanden de toegankelijkheid tot hun eigendommen beter garandeert dan een private erfdienstbaarheid.
De formele opname als gemeenteweg heeft geen implicaties op de verkeersveiligheid. De actuele functie blijft integraal behouden. Bovendien kan de gemeente alle mobiliteitsmaatregelen nemen die nodig zijn voor de verkeersveiligheid.
De mobiliteitsbehoeften voor harde en zachte weggebruikers zijn na de formele opname als gemeenteweg beter gevrijwaard dan bij een private erfdienstbaarheid.
De formele opname als gemeenteweg heeft geen implicaties op de ontsluiting van de aanpalende percelen. De actuele functie blijft integraal behouden.
De formele opname van Domeinstraat in het gemeentewegennet zorgt voor de bescherming van een fijnmazig netwerk van wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.
Domeinstraat is volledig op grondgebied van stad Geel gelegen en raakt de gemeentegrens niet. Ze is geen onderdeel van een gemeentegrensoverschrijdende wegverbinding. Er is geen gemeentegrensoverschrijdende beoordeling nodig.
De actuele functie als gemeenteweg Domeinstraat blijft integraal behouden. De formele opname als gemeenteweg heeft bijgevolg voor de huidige en toekomstige generaties een positieve impact naar mogelijkheden op duurzame mobiliteit.
Ligging en breedte van de gemeenteweg
In het inplantingsplan van bouwvergunning 2004/00213 (vergund 4 oktober 2004) is Domeinstraat beschreven als een geasfalteerde gemeenteweg van 8,0 meter met de perceelgrens in het midden van de weg. Het is wenselijk dat een landmeter-expert de weg opmeet en nagaat of dit actueel de breedte van de gemeenteweg is.
Kennisgeving aangelanden
Het is wenselijk dat alle aangelanden op de hoogte worden gebracht van de erkenning door de gemeenteraad van het dertigjarig, onafgebroken publiek gebruik van het deel van Domeinstraat gelegen tussen Rendervensedijk en Fransebaan alsook van de opname van deze wegverbinding in het gemeentewegennet alsook van de beroepsmogelijkheden tegen het gemeenteraadsbesluit.
Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019
De gemeenteraad stelt in toepassing van artikel 13 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen het onafgebroken dertigjarig publiek gebruik van de wegverbinding met straatnaam Domeinstraat voor het deel tussen Rendervensedijk en Fransebaan vast.
De vaststelling door de gemeenteraad van het dertigjarig gebruik door het publiek heeft van rechtswege de vestiging van een publiek recht van doorgang tot gevolg.
De gemeenteraad beslist dat dit deel van Domeinstraat een gemeenteweg wordt in toepassing van artikel 13 § 1 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de opmaak van een gemeentelijk rooilijnplan voor de weg in kwestie, volgens artikel 13 § 2 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de bekendmaking van dit gemeenteraadsbesluit.