Artikel 41, tweede lid, 4° van het Decreet over het Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot het oprichten van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.
Het Decreet Integraal Waterbeleid van 18 juli 2003 (gecoördineerd op 15 juni 2018 in het Waterwetboek) vormt het juridische kader voor het integraal waterbeleid in Vlaanderen en voor de samenstelling en werking van de bekkenbesturen. Geel maakt deel uit van het Netebekken. Het bekkenbestuur coördineert het integraal waterbeleid op bekkenniveau.
Het bekkenbestuur heeft tot taak:
De vertegenwoordiging (één vertegenwoordiger en een plaatsvervanger) van Stad Geel in het bekkenbestuur van het Netebekken moet naar aanleiding van de nieuwe legislatuur vernieuwd worden.
De provinciegouverneur, voorzitter van het bekkenbestuur, vraagt om bij voorkeur vertegenwoordigers aan te duiden die lid zijn van het college van burgemeester en schepenen en met bevoegdheden inzake integraal waterbeleid (waterbeleid, natuur en leefmilieu, omgeving...). In elk geval moeten het politiek mandatarissen zijn (burgemeester, schepen of lid van de gemeenteraad). Indien mogelijk binnen de bevoegdheden voor integraal waterbeleid, zijn dit bij voorkeur twee personen van verschillend geslacht (naar aanleiding van het MEP-decreet).
Het Decreet Integraal Waterbeleid van 18 juli 2003 (gecoördineerd op 15 juni 2018 in het Waterwetboek)
De gemeenteraad beslist om Luc Van Laer als vertegenwoordiger aan te duiden in het bekkenbestuur Netebekken voor de duur van de legislatuur 2025-2030.
De gemeenteraad beslist om Kris Vangeel als plaatsvervangend vertegenwoordiger aan te duiden in het bekkenbestuur Netebekken voor de duur van de legislatuur 2025-2030.