Terug
Gepubliceerd op 04/02/2025

2025_GR_00029 - Definitieve vaststelling gemeentelijk rooilijnplan - Fittelaarsdijk - Beslissen: Goedkeuren

Gemeenteraad
ma 03/02/2025 - 19:30 Ooievaarsnest
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Griet Verhesen; Nadine Laeremans; Rosa Van Cleempoel; Ivan Wartel; Elhasbia Zayou; Luc Verguts; Ben Van Looveren; Luc Van Laer; Marlon Pareijn; Vera Celis; Pieter Cowé; Bart Julliams; Tinne Vangeel; Benny Eyckmans; Lea Neyens; Kristof Van Reusel; Tom Corstjens; Dirk Kennis; Greet Daems; Tim Vanuytsel; Petra Gyesbreghs; Myriam Smets; Mathias Van Braband; Nadja Robeyn; Hanne Van Dingenen; Gilberte Peeters; Iris Devos; Kris Vangeel; Trui Syen; Karl S'Jegers; Mario Geuns; Bart Schoeters; Fred Lambrechts; Helena Plomteux; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Tinne Van Gelder

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Griet Verhesen
2025_GR_00029 - Definitieve vaststelling gemeentelijk rooilijnplan - Fittelaarsdijk - Beslissen: Goedkeuren 2025_GR_00029 - Definitieve vaststelling gemeentelijk rooilijnplan - Fittelaarsdijk - Beslissen: Goedkeuren

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0002

Regelgeving: bevoegdheid (bijzonder)

Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen

Aanleiding en context

De gemeenteraad stelde in haar zitting van 21 november 2024 het ontwerp-rooilijnplan Fittelaarsdijk voorlopig vast.

Argumentatie

Organisatie openbaar onderzoek

Het college van burgemeester en schepenen werd door de gemeenteraad gelast met het houden van een openbaar onderzoek overeenkomstig de richtlijnen van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 11 december 2024 tot en met 10 januari 2025.

Dit openbaar onderzoek werd aangekondigd door:

  • Uithanging ter plaatse aan de kruising van Fittelaarsdijk met Heistraat;
  • Uithanging ter plaatse aan de kruising van Fittelaarsdijk met Kastermanstraat;
  • Uithanging ad valvas aan de ingang van het stadhuis;
  • Publicatie op de website van de stad Geel;
  • Publicatie in het Belgisch Staatsblad;
  • Het aangetekend aanschrijven van alle eigenaars van onroerende goederen die zich bevinden in het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan.

Er werd een afzonderlijke mededeling gedaan aan:

  • het departement Mobiliteit en Openbare Werken;
  • de deputatie van de provincie Antwerpen;
  • aan de maatschappijen van openbaar vervoer (De Lijn en de NMBS);


Resultaten openbaar onderzoek

De provinciale deputatie bezorgde haar advies op 8 januari 2025 - advies als bijlage.

Het advies luidt als volgt:

"De provincie Antwerpen heeft geen opmerkingen bij het rooilijn Fittelaarsdijk te Geel.

We merken wel op dat het rooilijnplan gelegen is binnen de contour van het PRUP Regionale Ontsluiting Geel bis (definitief vastgesteld door de provincieraad in 2024). Dit betekent dat in een latere fase, richting uitvoering van de ontsluitingsweg die breder zal zijn dan de Fittelaarsdijk, er een nieuw rooilijnplan vastgesteld dient te worden."

Als bijlage is een uittreksel van het grafisch plan van het bovenvermeld PRUP bijgevoegd. Hierop is te zien dat de contour van het PRUP de zuidelijke rooilijn van Fittelaarsdijk raakt, omdat er ongelijkvloerse kruisingen voor fietsers en voetgangers met de nieuwe weg gerealiseerd moeten worden ter hoogte van de Heistraat en Schransdijk. Ter hoogte van Schransdijk dient deze ongelijkvloerse kruising ook toegankelijk te zijn voor landbouwvoertuigen (cfr. blz. 10 van de stedenbouwkundige voorschriften van het bovenvermeld PRUP).

In de toelichtingsnota van het bovenvermeld PRUP is dit uitgebreider toegelicht op blz. 64 en 65:

"Er dienen ongelijkvloerse kruisingen voor fietsers en voetgangers met de nieuwe weg gerealiseerd te worden ter hoogte van de Heistraat en Schransdijk. Ter hoogte van Schransdijk dient deze tunnel of brug ook toegankelijk te zijn voor landbouwvoertuigen. Het onderzoek naar de exacte ligging van de fiets- en tractorhellingen zal deel uitmaken van de projectfase maar op dit moment wordt uitgegaan van tunnels waarbij de toegangshellingen zoveel mogelijk parallel aan de bestaande kruisende straten worden ingepast. Zo kunnen de bestaande straten behouden blijven om toegang te geven tot de aanwezige woon- en landbouwpercelen. Dit aspect is opgenomen in de stedenbouwkundige voorschriften. Ter hoogte van Schransdijk is het mogelijk om fiets- en tractorhellingen parallel met de bestaande weg in te passen omdat er voldoende lengte beschikbaar is. Hierdoor dient maar een beperkte zone in landbouwgebied te worden ingenomen en blijven de aanliggende gebouwen en percelen toegankelijk. Tussen de bestaande weg (Schransdijk) en de hellingen kunnen de aanwezige bomenrijen behouden blijven. Ter hoogte van de Heistraat liggen de aanliggende straten en de bestaande woningen dichter bij de nieuwe wegverbinding. Om de toegang tot deze straten en woningen te verzekeren dienen de fietshellingen compacter te worden ingepast met meer bochten, waardoor deze niet parallel met de bestaande straat kunnen worden ingepast (zie figuur)."

Hieruit volgt dat de rooilijnen van Heistraat sowieso aangepast gaan moeten worden ter hoogte van de toekomstige ongelijkgrondse kruising. Op dat moment zal er mee onderzocht worden of en hoe dan de rooilijnen van Fittelaarsdijk lokaal gewijzigd moeten worden.

Het is wenselijk dat voorgesteld rooilijnplan definitief vastgesteld wordt zodat er een basis is waarop een toekomstig rooilijnplan voor Heistraat hier het best op aansluit.


De NMBS liet in haar reactie van 12 december 2024 weten niet betrokken te zijn bij deze terreinen en bijgevolg geen advies te kunnen geven - mail als bijlage.

Er werd geen advies gegeven door het departement Mobiliteit en Openbare Werken. Aangezien er geen advies is verleend binnen de gestelde termijn mag er aan de adviesvereiste worden voorbijgegaan.

Er werd geen reactie gegeven door openbaar vervoermaatschappij De Lijn.

Er werden geen schriftelijke of mondelinge bezwaren ingediend.


Afpaling Fittelaarsdijk

Het college van burgemeester van burgemeester en schepenen kan op eigen initiatief, of op verzoek van de gemeenteraad, of op verzoek van derden overgaan tot afpaling van de gemeenteweg, met tussenkomst van een landmeter-expert. Alle aangelanden worden dertig dagen vooraf met een beveiligde zending hiervan op de hoogte gebracht.

Voor de afpaling van de gemeenteweg wordt een plan en een proces-verbaal opgemaakt. Het proces-verbaal en het plan vermelden minstens de breedte van de gemeentewegen, de ligging ten opzichte van de eigendomsgrenzen en alle punten waar palen, hetzij zichtbaar, hetzij mediaan, werden geplaatst.

De kosten voor de afpaling zijn steeds ten laste van de gemeente.

De eigenaars van de percelen 1294S en 1294T uiten sinds de erkenning van het dertigjarig publiek gebruik van de Fittelaarsdijk, hun bezorgdheid schriftelijk en mondeling over de grens tussen het openbaar domein en de private eigendom. De gemeenteweg is ter hoogte van dit perceel smaller dan de rest van de Fittelaarsdijk.

Naar rechtszekerheid van zowel de eigenaars van de perceel 1294S en 1294T als naar de stad Geel toe is het wenselijk dat de coördinaten 1, 2, 3 en 4 van het rooilijnplan gematerialiseerd worden. Een afpaling gebeurt best na definitieve vaststelling van het rooilijnplan Fittelaarsdijk.


Bepaling min- en meerwaarde

Bij de gunning van de landmeter werd deze gevraagd om de gemeenteweg Fittelaarsdijk op te meten, een rooilijnplan op te maken en om de min- en meerwaarden van de getroffen percelen te bepalen.

De landmeter schatte de meer- en minwaarden voor alle getroffen percelen op € 0 met volgende motivatie:

"De waardeverminderingen en/of -vermeerderingen van de eigendommen ingevolge wijzigingen of verplaatsingen van de gemeenteweg worden geacht elkaar te neutraliseren o.w.v. de kleine innames, en de aanleg van de infrastructuur door de overheid."


Rooilijnplan

De rooilijn is de huidige of toekomstige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen, vastgelegd in een rooilijnplan.

Het rooilijnplan voldoet aan de decretale verplichten van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

Het rooilijnplan voldoet aan de richtlijnen, goedgekeurd door de gemeenteraad van 5 september 2022.

Na sluiting van het openbaar onderzoek moet het rooilijnplan binnen 60 dagen definitief vastgesteld worden door de gemeenteraad.

Bij de definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan kunnen ten opzichte van het voorlopig vastgestelde rooilijnplan alleen wijzigingen worden aangebracht die gebaseerd zijn op de bezwaren en opmerkingen die tijdens het openbaar onderzoek zijn geformuleerd of eruit voorvloeien. Om deze redenen wordt het ontwerp-rooilijnplan Fittelaarsdijk, zoals door de gemeenteraad voorlopig vastgesteld in haar zitting van 21 november 2024, zonder wijzigingen definitief vastgesteld.

Het rooilijnplan is samengesteld uit volgende documenten:

  1. Rooilijnplan (versie met en zonder eigenaarsgegevens), dd° 5 oktober 2024
  2. Eigenaarstabel, dd° 5 oktober 2024
  3. Uittreksel kadaster, dd° 5 oktober 2024
  4. Fotoverslag (9 foto's)
  5. Uittreksel Kadaster

Juridische grond

Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur - algemene bevoegdheid van de gemeenteraad
<p>De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de resultaten van het openbaar onderzoek.

Artikel 2

De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de afpaling van de rooilijn op de percelen 1294S en 1294T (coördinaten 1, 2, 3 en 4 van het rooilijnplan).

Artikel 3

De gemeenteraad stelt het rooilijnplan Fittelaarsdijk, opgemaakt door landmeter-expert Eddy Daems (LAN 040066), van 5 oktober 2024 definitief vast.

Artikel 4

De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met het bekendmaken van deze definitieve vaststelling overeenkomstig de bepalingen van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.