Terug
Gepubliceerd op 04/02/2025

2025_IP_00012 - Interpellatie van raadslid Dirk Kennis: Het beleidsplan: input van heel de gemeenteraad

Gemeenteraad
ma 03/02/2025 - 19:30 Ooievaarsnest
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Griet Verhesen; Nadine Laeremans; Rosa Van Cleempoel; Ivan Wartel; Elhasbia Zayou; Luc Verguts; Ben Van Looveren; Luc Van Laer; Marlon Pareijn; Vera Celis; Pieter Cowé; Bart Julliams; Tinne Vangeel; Benny Eyckmans; Lea Neyens; Kristof Van Reusel; Tom Corstjens; Dirk Kennis; Tim Vanuytsel; Petra Gyesbreghs; Myriam Smets; Mathias Van Braband; Nadja Robeyn; Hanne Van Dingenen; Gilberte Peeters; Iris Devos; Kris Vangeel; Trui Syen; Karl S'Jegers; Mario Geuns; Bart Schoeters; Fred Lambrechts; Helena Plomteux; Francois Mylle, Algemeen Directeur

Afwezig

Tinne Van Gelder; Greet Daems

Secretaris

Francois Mylle, Algemeen Directeur

Voorzitter

Griet Verhesen
2025_IP_00012 - Interpellatie van raadslid Dirk Kennis: Het beleidsplan: input van heel de gemeenteraad 2025_IP_00012 - Interpellatie van raadslid Dirk Kennis: Het beleidsplan: input van heel de gemeenteraad

Motivering

Indiener(s)

Dirk Kennis

Gericht aan

Marlon Pareijn

Tijdstip van indienen

di 28/01/2025 - 23:20

Toelichting

Wanneer het schepencollege zijn jaarlijks begrotingsconclaaf heeft ingepland, heeft het de gewoonte de oppositiefracties uit te nodigen om ook een aantal voorstellen in te dienen. Meestal gebeurt dat in september-oktober en het is loffelijk, daar niet van.

Op dit moment werkt de meerderheid aan haar nieuwe beleidsplan, dat de ruggengraat wordt voor het meerjarenplan 2026-2030. Aan de oppositie werd tot nu toe evenwel niets gevraagd.

Wanneer men in september vindt dat een vraag tot input vanwege de oppositie nuttig en geloofwaardig is, dan staan het nut en de geloofwaardigheid van een dergelijke vraag op dít moment nog duidelijker vast. Als we nu geen voorstellen mogen doen voor het beleid van 2026-2030, is het ook weinig zinvol dat we dat in september doen voor 2026 alleen. Het beleid zou er baat bij kunnen hebben, want er is nu – bijvoorbeeld – een schepen voor dorpenbeleid (wat wij toejuichen) en daar zouden ook buiten de meerderheid wel eens goede ideeën voor kunnen leven.

In plaats van die jaarlijkse prikvragen in september lijkt het ons nuttiger om vóór de meerderheid haar beleidsplan afklopt, in een commissie samen constructief na te denken over een zinvolle invulling van de komende vijf jaar. Het zou de gedragenheid van het beleidsplan ten goede komen en de kwaliteit misschien ook.

Is het schepencollege bereid het denkproces over de beleidsverklaring en de meerjarenplanning 2026-2030 op die (beperkte) manier aan te vullen?