Terug
Gepubliceerd op 18/08/2020

2020_CBS_02298 - Leaderproject "Véél graantjes maken een brood" - Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 17/08/2020 - 13:00 Bureel AD
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis, Nadine Laeremans, Griet Smaers, Marleen Verboven, Ben Van Looveren, Tom Corstjens, Marlon Pareijn, Rob Testelmans

Afwezig

Bart Julliams, Francois Mylle

Voorzitter

Vera Celis
2020_CBS_02298 - Leaderproject "Véél graantjes maken een brood" - Goedkeuren 2020_CBS_02298 - Leaderproject "Véél graantjes maken een brood" - Goedkeuren

Motivering

Argumentatie

Samen met diverse partners, en met begeleiding van een externe firma, ontwikkelen we de site tot een modern belevings- en kenniscentrum met een duidelijk eengemaakt verhaal: ‘van graan tot brood’. Natuur- en landbouweducatie, erfgoed en toerisme gaan er hand in hand. On site ontwikkelen we sterke plekken en producten om dat te realiseren.

Omschrijving project:

Actie 1) Realisatie van een belevingscentrum onder de Molen van ’t Veld

  • Interactieve leerruimte onder de molen + visualisatie groeicyclus met toelichting rondom de molen
  • Moderne en klassieke media: gericht op erfgoededucatie, landbouw- en natuureducatie
  • Multi-inzetbaar: gericht op diverse doelgroepen binnen een toeristisch en educatief aanbod

Doelstelling: versterking toeristisch en educatief aanbod

De ruimte onder de molen transformeren we tot een educatief belevingscentrum, met o.m. interactieve opstellingen. Bezoekers maken er kennis met techniek, natuurkennis en landbouwexpertise die gepaard gaan met de molenaarsambacht en het lokale ontginningsverhaal. Door in te zetten op moderne en klassieke media bereiken we hiermee zowel jong als oud. Hierbij denken we aan standaard expopanelen met tekst en beeld, maar evengoed de integratie van tablets en toepassingen zoals de ErfgoedApp.

Deze opstelling is bijgevolg toegankelijk voor een individuele bezoeker die een basisaanbod aan informatie wenst. Tegelijk blijft een uitgebreide toelichting door een gids mogelijk, want voor de gids moet de educatieve ruimte immers een inhoudelijke ondersteuning blijven. Scholen en jongeren, maar evengoed individuele volwassenen, kunnen rekenen op proefopstellingen en interactieve presentaties die voldoende de zintuigen prikkelen en de bezoeker uitnodigingen tot (inter)actie en beleving.

Buiten is er momenteel geen duiding of gerichte communicatie over de site naar passanten toe. Door uitnodigende signalisatie en infopanelen aan te brengen op het terrein activeren en informeren we deze stroom bezoekers, wat hen aanzet tot een nieuw bezoek. Zo is er een aanbod beschikbaar tijdens sluitingsdagen, zeker met aanvullende digitale toelichting. Inhoudelijk ligt hier de focus op de ‘korte keten’ en de groeicycli van gewassen.

Actie 2) Vernieuwing en ontwikkeling van het Bakkerijmuseum

  • Vernieuwde ontsluiting van de museumcollectie, met oog voor oude (bak)technieken
  • Moderne en klassieke media: gericht op erfgoededucatie, landbouw- en natuureducatie
  • Multi-inzetbaar: gericht op diverse doelgroepen binnen het toeristisch en educatief aanbod

Doelstelling: versterking toeristisch en educatief aanbod

De bakkerij beschikt over een bijzondere collectie aan landbouwtuigen en bakmateriaal. Omdat de museumcollectie niet adequaat is ontsloten, verbeteren we de toegankelijkheid van de ruimte en moderniseren we de presentatietechnieken. Deze aanpassingen vergemakkelijken een bezoek en zorgen voor de nodige ondersteuning die toeristische gidsen en vrijwilligers verdienen. Het is in gelijke trend zoals bij het belevingscentrum dat we de museumruimtes herinrichten, met oog op een koppeling met toeristische en educatieve eindproducten.

Daarnaast beschikt het Bakkerijmuseum over een bakhuisje met authentieke bakoven. Momenteel wordt er in beperkte kring brood gebakken, wat we opentrekken naar het publiek (zie actie 5). Dit wordt ingepast binnen het permanent educatief aanbod om zo oude (bak)technieken, maar evengoed lokale gebruiken en recepten door te geven aan een volgende generatie.

Actie 3) Inrichting van een kennishub of documentatiecentrum voor de molenambacht

  • Adequate verpakking en ontsluiting van het archief ‘Stichting Levende Molens’
  • Kenniscentrum als ontmoetingsplaats voor onderzoekers en vrijwilligers

Doelstelling: versterking vrijwilligerswerking, interregionale samenwerking en kennisdeling

Stichting Levende Molens bezit een van de grootste foto- en archiefcollecties rond molens in Nederland en Vlaanderen. De collectie omvat o.m. honderdduizend negatieven en oude gasplaten in diverse formaten, naast krantenknipsels en literatuur. Dit archief zag het levenslicht in de Watermolen van Retie, waarna het verhuisde naar Roosendaal in Nederland. In 2019 verhuisde de collectie naar het Bakkerijmuseum in Geel.

De realisatie van een kleinschalig documentatiecentrum of archiefruimte maakt het mogelijk deze bronnen en kennis opnieuw open te stellen voor het brede publiek. Zo kan de site uitgroeien tot een steunpunt en ontmoetingsplek voor molenaars, vrijwilligers en onderzoekers. Het documentatiecentrum zal op vaste tijdstippen en op afspraak te raadplegen zijn.

Actie 4) Ontwikkeling van toeristische eindproducten en een educatief aanbod

  • Geïntegreerd in de diverse opstellingen, gekoppeld aan infopunten in situ of points of intrest in de regio
  • Toerisme: gericht op diverse generaties en types toeristen. Gebruik van laatste trends en goede praktijkvoorbeelden.
  • Educatie: vakoverschrijdend, met oog voor specifieke leergroepen en leeftijdscategorieën

Doelstelling: versterking toeristisch en educatief aanbod, gestroomlijnde communicatie

We werken een toeristisch en educatief aanbod uit, gericht op diverse doelgroepen. Zo brengen we een vernieuwde brochure uit, rekening houdend met landbouwbedrijven en uitbaters uit de naaste omgeving. Dagjestoeristen en passanten worden vanuit deze partners naar de site geleid en omgekeerd. Naast een infobrochure stippelen we een vernieuwde fiets- en wandelroute uit, voorzien van een fysieke wandelkaart en/of toepassing in de ErfgoedApp.

Dankzij de input van regionale scholen ondergaat het bestaande lessenpakket ‘Molen je mee?’ een vernieuwing. In diezelfde lijn stemmen we de bezoekersruimte en de museumcollectie af op de huidige onderwijsnoden. Leerlingen tussen 8 en 14 jaar moeten onder diverse formules bakinitiaties en workshops kunnen bijwonen bv. bakkersopleiding technische school Sint Jozef Geel. Ook partners die werken met zorgbehoevenden zijn vragende partij om op de site een aanbod te ontwikkelen voor deze laatste doelgroep.

Actie 5) Gezamenlijk bakken van brood, binnen een lokale keten

  • Vaste bakmomenten, toegankelijk voor het publiek
  • Bakdemonstraties opnemen in een permanent toeristisch en/of educatief aanbod
  • Promoten van duurzaamheid, lokale recepten en producten via een (distributie)netwerk

Doelstelling: promoten streekidentiteit en streekproducten, versterken vrijwilligerswerking

Maandelijks wordt er vers brood gebakken, dat ter plaatse verkocht wordt. Door partnerschappen aan te gaan met de omliggende B&B’s en hoevewinkels geven we dit product (alsook diezelfde bedrijven) de publiciteit die het verdient. We vergroten zo de afzetmarkt ervan. Binnen deze communicatie - maar ook in de fysieke ingrepen on site -zal brood, (lokale) voeding en voedingspatronen een centrale rol spelen. We onderzoeken hoe we bv. ook dit brood kunnen verkopen of verdelen via (toekomstige) partnerorganisaties of armoedeverenigingen.


Financiering project:

Een gedetailleerde kostenraming is opgenomen in het projectvoorstel (als bijlage). De totale kost van het project wordt geraamd op € 95.000. Hiervan wordt 65% of € 61.750 subsidie aan LEADER Zuid gevraagd. De overige € 33.250 wordt door de betrokken partners gefinancierd:

- Erfgoeddienst k.ERF heeft zich geëngageerd om in 2021 en 2022 jaarlijks € 2.500 aan dit project bij te dragen = € 5.000

- Bakkerijmuseum (Leo Struyven) zal in 2021 en 2022 jaarlijks € 3.500 bijdragen = € 7.000

- Vrienden van de Geelse molens Vzw zal in 2021 en 2022 jaarlijks € 2.000 bijdragen = € 4.000

- Dienst toerisme en stadsanimatie stelt voor om het budget van 4000 euro dat jaarlijks in het meerjarenplan voorzien is voor het inrichten van toeristische infrastructuur op Geels grondgebied in 2021 en 2022 te gebruiken voor het project "Véél graantjes maken een brood". Voor communicatie en de opmaak van een lessenpakket, infobrochure en wandel- en fietsbrochures in het kader van dit project wordt 4000 euro van de reguliere kredieten van dienst toerisme en stadsanimatie gebruikt. De totale bijdrage in de werkingskosten voor het project "Véél graantjes maken een brood" vanuit de stad bedraagt zo € 12.000

- Verder stelt dienst toerisme en stadsanimatie voor om de coördinatie en uitwerking van het project te laten leiden door deskundige toerisme, Thomas Mondelaers. De hieraan verbonden personeelskost wordt geraamd op 15.000 euro: 0,2 VTE gedurende 1,5 jaar (van januari 2021 tot juli 2022). Deze personeelskost kan ook mee opgenomen worden in de subsidieaanvraag. 35% (€ 5.250) hiervan komt in aanmerking voor subsidie.

Stad Geel dient als promotor van dit project de € 95.000 wel te prefinancieren.


Indienen project:

Het effectief indienen van het project dient te gebeuren via het E-plattelandsloket van Vlaamse Landmaatschappij. Om het project vlot in te kunnen dienen en verder op te volgen via dit loket wordt voorgesteld om tekenbevoegdheid te geven aan Hans Driesen, diensthoofd dienst toerisme en stadsanimatie voor de formele indiening van het dossier "Véél graantjes maken een brood" (sjabloon tekenbevoegdheid als bijlage).

Aanleiding en context

De Molen van ’t Veld en het Bakkerijmuseum vormen samen een toeristische trekpleister in het Kempense platteland. Samen brengen zij het verhaal ‘van graan tot brood’ en vertolken ze het landbouwverleden van onze streek. Door deze site verder als één geheel te ontwikkelen en in te schakelen in het omliggende landschap versterken we de toeristische en educatieve troeven van de locatie.

Stad Geel (dienst toerisme en stadsanimatie), Vrienden van de Geelse Molens vzw, Bakkerijmuseum (Leo Struyven) en erfgoeddienst k.ERF willen daarom samen een subsidieaanvraag bij LEADER Zuid indienen. Met onderstaande acties willen we deze plek tot een hoger niveau tillen en zorgen voor een return voor de regio.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen beslist om het project "Véél graantjes maken een brood" bij LEADER in te dienen.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen gaat akkoord met de inzet van 0,2 VTE gedurende 1,5 jaar (van januari 2021 tot juli 2022) voor de coördinatie en uitwerking van het project "Véél graantjes maken een brood". Deze opdracht valt binnen het takenpakket van deskundige toerisme, Thomas Mondelaers. De hieraan verbonden personeelskost wordt geraamd op 15.000 euro.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen besluit om het budget van 4000 euro dat jaarlijks in het meerjarenplan voorzien is voor het inrichten van toeristische infrastructuur op Geels grondgebied in 2021 en 2022 te gebruiken voor het project "Véél graantjes maken een brood". 

Voor communicatie en de opmaak van een lessenpakket, infobrochure en wandel- en fietsbrochures in het kader van dit project wordt 4000 euro van de reguliere kredieten van dienst toerisme en stadsanimatie gebruikt. 

De totale bijdrage in de werkingskosten voor het project "Véél graantjes maken een brood" vanuit de stad bedraagt zo 12.000 euro.

Artikel 4

Het college van burgemeester en schepenen gaat akkoord met de prefinanciering van het project "Véél graantjes maken een brood" met een maximum van 95.000 euro. Het definitieve bedrag wordt bepaald door de som van de effectief toegekende LEADER-steun, vermeerderd met de bijdragen van de verschillende projectpartners:

  • Cultuurnetwerk Kempen / k.ERF: € 5.000
  • Vrienden van de Geelse Molens vzw: € 4.000
  • Bakkerijmuseum (Leo Struyven): € 7.000
  • Stad Geel: € 27.000 waarvan:
    • € 15.000 personeelskost
    • € 12.000 werkingskosten

Artikel 5

Wat de bijdragen van de projectpartners (Cultuurnetwerk Kempen / k.ERF, Vrienden van de Geelse Molens vzw en Bakkerijmuseum/Leo Struyven) betreft beslist het college van burgemeester en schepenen om een betalingsuitnodiging (factuur) aan hen te bezorgen:

  • 50% van de bijdrage van de partner in kwestie bij aanvang van het project in januari 2021
  • 50% van de bijdrage van de partner op het einde van het project in juli 2022

De inhoudelijke en financiële afspraken met de projectpartners dienen in een engagementsverklaring te worden vastgelegd die door alle projectpartners voor aanvang van het project wordt ondertekend.

Artikel 6

Het college van burgemeester en schepenen geeft tekenbevoegdheid aan Hans Driesen, diensthoofd dienst toerisme en stadsanimatie voor de formele indiening van het dossier "Véél graantjes maken een brood" via het E-plattelandsloket van Vlaamse Landmaatschappij.