Terug
Gepubliceerd op 18/08/2020

2020_CBS_02304 - Fairtrade gemeente: week van de fairtrade oktober 2020 - Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 17/08/2020 - 13:00 Bureel AD
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Vera Celis, Nadine Laeremans, Griet Smaers, Marleen Verboven, Ben Van Looveren, Tom Corstjens, Marlon Pareijn, Rob Testelmans

Afwezig

Bart Julliams, Francois Mylle

Voorzitter

Vera Celis
2020_CBS_02304 - Fairtrade gemeente: week van de fairtrade oktober 2020 - Goedkeuren 2020_CBS_02304 - Fairtrade gemeente: week van de fairtrade oktober 2020 - Goedkeuren

Motivering

Argumentatie

fairtradegemeente stelt 10 basiscriteria voorop om te behalen (zie bijlage). Met de focus op horeca en de eigen organisatie werkt deze week van de fairtrade vooral aan volgende criteria:  

Uitdagingen voor de eigen Gemeentelijke Organisatie

  1. De gemeente koopt minimaal 3 fairtradeproducten uit het Zuiden aan voor dagelijks gebruik (waaronder koffie) 
  2. De gemeente koopt minstens 2 lokale duurzame voedingsproducten aan
  3. Alle gemeentelijke instellingen nemen Fair Trade principes op in hun publieke aanbestedingen voor voeding
  4. De gemeente organiseert minstens 1 sensibiliseringsactie naar het eigen personeel. Over het mondiale verhaal van eerlijke handel en de situatie van landbouwers in het zuiden en het noorden. De landbouwers uit de omgeving krijgen bij deze actie aandacht. 

Gemeente ondersteunt middenveld, horeca, winkeliers en producenten

  1. Het gemeentebestuur geeft steun aan de trekkersgroep in de vorm van middelen, personeel, communicatie enz.
  2. De gemeente communiceert jaarlijks over de verkooppunten waar eerlijke producten te vinden zijn
  3. De gemeente organiseert jaarlijks samen met de trekkersgroep een actie om handelaars, horecazaken en verenigingen te overtuigen om eerlijke producten aan te bieden 

Voorstel tot plan van aanpak dit jaar is een alternatief 3-luik dat inspeelt op elke bovenbenoemde doelstelling: 

  • Er zal in de week van de fairtrade een bedank naar elk personeelslid van het lokaal bestuur gaan. Dit zal een kleinigheidje zijn om hen te bedanken voor het ‘draaiende houden’ van een organisatie in deze bijzondere tijden. Bij voorkeur bestaat dit uit een product van eerlijke handel uit het zuiden alsook een eerlijk lokaal product. Iets klein hartverwarmend. Daarmee is de boodschap van dank aangevuld met een internationale boodschap van steun aan zij die het nu ook erg moeilijk hebben: producenten uit het zuiden en van bij ons. Er zullen een paar collega's uit diverse diensten zijn die hun solidariteit met het zuiden en het 'waarom' kiezen voor eerlijke handel uitleggen. Kortom een bedank, promo en herkenning in elkaar. 

= Als alternatief op de pakketjes die per dienst worden geschonken met een uitgebreid deel assortiment zoals vorig jaar.

  • Een bezoek aan het schepencollege zal een digitaal filmpje zijn waarbij er een update zal gegeven worden over fairtrade gemeente Geel. Welke acties zijn dit jaar gedaan, welke staan er op het programma en waar wil de trekkersgroep graag wat ambitieniveau in zien… Allemaal thema’s die worden aangehaald in dat filmpje. Kort maar krachtig is de idee. 

= Als alternatief op een fysiek bezoek aan het schepencollege. 

  • Proefpakketjes op maat van de lokale horeca uitbater. We bekijken nog even de optie, maar voorlopig is het nog even nadenken over welke formule de beste is. De trekkersgroep wil graag pakketjes op maat geven aan de horeca-uitbaters en dit kan door zelf pakketje op maat samen te stellen en dit te leveren of door met een digitaal platform te werken waarbij de horeca-uitbater zelf kiest welk pakket hij/zij willen proberen. Op die manier sensibiliseren we toch nog rond de producten en geven we zowel lokale als internationale eerlijke handelspelers de kans om hun aanbod te promoten en te overtuigen om hiervoor te kiezen. Bovendien zal de website ook weer helemaal in orde gemaakt worden zodat de verkooppunten en tips kunnen gedeeld worden. Ook hier zal erg op het communicatiestuk worden ingezet. 

= het alternatief op de proefavond in fysieke vorm. Het gaat over een grote groep mensen en gedeeld eten. Dit zijn evenementen die nu niet mogelijk zijn of minstens onduidelijk zijn naar haalbaarheid. Met dit alternatief doen we hetzelfde, alleen met afstand. 

Als leuke extra is de trekkersgroep met enkele bakkers aan het kijken of we de broodautomaat kunnen 'kapen' in de week van de fairtrade. Naast brood zou je dan ook een ander product uit het deurtje kunnen halen met daarbij een boodschap over eerlijke handel. Op die manier hebben we dit jaar een lokale bakker en de kopers bij de bakkers te pakken. Het is een opportuniteit en tegelijk ook een test.

Aanleiding en context

Al sinds 2005 is de stad geel fairtrade gemeente. Reeds 15 jaar worden er op verschillende vlakken verdienstelijke inspanningen gedaan om het label te kunnen behouden. Achter het apparaat van fairtradegemeente. 

De week van de fairtrade is van oudsher het uitgelezen moment om het label nog eens in de kijker te zetten en tegelijk ook te vieren dat we als Stad Geel fairtrade gemeente zijn. Enkele trouwe partners hebben ook dit jaar weer de inspanning gedaan om een programma uit te werken waarmee een subsidie van 1600€ kon verkregen worden. Zo hebben vrijwilligers van OXFAM wereldwinkel en RIKOLTO samen met medewerkring van de aankoopdienst en de dienst gelijke kansen een voorstel ingediend voor de week van de fairtrade. Vorig jaar was het een succes doordat er een proevertjesavond werd georganiseerd bij sterrenchef Peter Vangenechten in La Belle. Menig Geels horecant kwam die avond naar daar om inspiratie op te doen over welk (h)eerlijk lokaal en internationaal aanbod Geel heeft. 

De trekkersgroep baseert zich op de vooropgestelde criteria van fairtradegemeente om een richting te kiezen waarop gewerkt wordt. Voor 3 jaar heeft men de keuze gemaakt om in te zetten op lokale horeca en de eigen gemeentelijke organisatie. Samen goed voor een inzet op 7 van de 10 criteria.

Adviezen

Financiƫn Stad Gunstig advies

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van Burgemeester en Schepenen keurt het voorstel van 3-luik (personeel - college - horeca) tijdens de week van de fairtrade goed