fairtradegemeente stelt 10 basiscriteria voorop om te behalen (zie bijlage). Met de focus op horeca en de eigen organisatie werkt deze week van de fairtrade vooral aan volgende criteria:
Uitdagingen voor de eigen Gemeentelijke Organisatie
Gemeente ondersteunt middenveld, horeca, winkeliers en producenten
Voorstel tot plan van aanpak dit jaar is een alternatief 3-luik dat inspeelt op elke bovenbenoemde doelstelling:
= Als alternatief op de pakketjes die per dienst worden geschonken met een uitgebreid deel assortiment zoals vorig jaar.
= Als alternatief op een fysiek bezoek aan het schepencollege.
= het alternatief op de proefavond in fysieke vorm. Het gaat over een grote groep mensen en gedeeld eten. Dit zijn evenementen die nu niet mogelijk zijn of minstens onduidelijk zijn naar haalbaarheid. Met dit alternatief doen we hetzelfde, alleen met afstand.
Als leuke extra is de trekkersgroep met enkele bakkers aan het kijken of we de broodautomaat kunnen 'kapen' in de week van de fairtrade. Naast brood zou je dan ook een ander product uit het deurtje kunnen halen met daarbij een boodschap over eerlijke handel. Op die manier hebben we dit jaar een lokale bakker en de kopers bij de bakkers te pakken. Het is een opportuniteit en tegelijk ook een test.
Al sinds 2005 is de stad geel fairtrade gemeente. Reeds 15 jaar worden er op verschillende vlakken verdienstelijke inspanningen gedaan om het label te kunnen behouden. Achter het apparaat van fairtradegemeente.
De week van de fairtrade is van oudsher het uitgelezen moment om het label nog eens in de kijker te zetten en tegelijk ook te vieren dat we als Stad Geel fairtrade gemeente zijn. Enkele trouwe partners hebben ook dit jaar weer de inspanning gedaan om een programma uit te werken waarmee een subsidie van 1600€ kon verkregen worden. Zo hebben vrijwilligers van OXFAM wereldwinkel en RIKOLTO samen met medewerkring van de aankoopdienst en de dienst gelijke kansen een voorstel ingediend voor de week van de fairtrade. Vorig jaar was het een succes doordat er een proevertjesavond werd georganiseerd bij sterrenchef Peter Vangenechten in La Belle. Menig Geels horecant kwam die avond naar daar om inspiratie op te doen over welk (h)eerlijk lokaal en internationaal aanbod Geel heeft.
De trekkersgroep baseert zich op de vooropgestelde criteria van fairtradegemeente om een richting te kiezen waarop gewerkt wordt. Voor 3 jaar heeft men de keuze gemaakt om in te zetten op lokale horeca en de eigen gemeentelijke organisatie. Samen goed voor een inzet op 7 van de 10 criteria.
Het college van Burgemeester en Schepenen keurt het voorstel van 3-luik (personeel - college - horeca) tijdens de week van de fairtrade goed